Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 9 octombrie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Aradul va avea cursa aviatica spre Bonn
Conferinta de presa la Centrul cultural Banat-JaCentrul cultural Banat-JA a organizat ieri o conferinta de presa, in care s-au prezentat proiectele derulate de institutie in aceasta perioada, rezultatele obtinute si activitatile gandite pentru viitorul imediat.
Pompilia Szellner s-a aratat multumita  ca seminarile "Rolul Mass-Media, ca punte de legatura intre ONG si societate" si "Tinerii si protectia mediului" si-au atins scopul, au sensibilizat tinerii in problema mediului si au strans legaturile presei de limba germana.
Prin participarea la "Zilele Economiei Romane de la Hamburg", s-a inregistrat un succes pentru municipiu. La eveniment au participat 64 de firme si institutii din Romania. Din pacate, din partea Aradului a fost prezenta o singura firma (Contor Zenner). Printre oficialitati s-au numarat Caius Parpala, presedintele CJA, si Lucian Athanasiu, directorul Aeroportului. Intalnirile cu conducerea Aeroportului din Bonn – Koln s-au finalizat cu introducerea unei curse aviatice Koln – Bonn – Arad - Sibiu si Koln – Bonn – Arad – Satu Mare, incepand cu anul 2003.
Pompilia Szellner ne-a destainuit faptul ca s-au mai purtat discutii si cu aeroporturi din Sttutgart si Nurnberg.
Printre reusitele deplasarii la Hamburg se numara si punerea la punct, pentru prima data, a unei colaborari cu un land din vestul Germaniei, Leer.
Tot la Hamburg, directorul  Contor Zenner a prezentat un material cu posibilitatile de investitii in Romania si in special in zona Aradului, fiind protectat totodata, si un scurt film despre Strandul Neptun.

Adriana Barbu - Observator

  • Medici americani la maternitate

La Spitalul matern a sosit o delegatie americanaO echipa de medici americani a sosit la Spitalul matern din Arad unde ii invata pe medici cum sa reduca mortalitatea infantila. Echipa este condusa de profesorul Don Stewart, care a aratat ca in Romania sunt destul de multi copii care la nastere prezinta probleme. Pentru a reduce mortalitatea infantila, dar si riscurile unor boli la nou-nascutii prematuri, medicii americani au explicat noi tehnici medicale.
Deoarece Spitalul matern din Arad avea la sectia nou-nascuti un singur aparat de ventilatie, in cazul a doi copii cu probleme respiratorii unul dintre ei trebuia lasat sa moara.
Cu ajutorul americanilor, de ieri, la Arad exista doua aparate de ventilatie, crescand astfel sansele nou-nascutilor cu probleme de a ramane in viata. In ultimii ani, peste 200 de medici si asistente din Romania au efectuat stagii de pregatire in SUA, intre 1 si 3 luni, si 150 de medici si asistente americane au participat in Romania la cursuri si seminarii pentru a ajuta cadrele medicale romanesti sa reduca mortalitatea infantila.

S.T. - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Diferenta intre noi si canadieni: 4000 de kilometri si... bugetul

Delegatia care a vizitat Canada face comparatie...In timp ce Aradul are 17 milioane de dolari canadieni pe an, bugetul celor de la Kinstone este de 317 milioane de dolari canadieni
Impreuna cu colegii de la Primariile din Satu Mare si Timisoara, sapte reprezentanti ai Aradului au fost prezenti in Canada, timp de o saptamana, in cadrul programului initiat de PGF si Guvernul canadian. De la Arad au fost in Canada viceprimarul Emanoil Voicu, consilierii Amalia Aslau, Tiberiu Dekany si Mircea Foslea, Radu Dragan si Claudia Macra, precum si Cosmin Alda. Din partea Guvernului, in Canada au fost prezenti secretarul de stat Romeo Postelnicu, presedintele Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, si Verginia Vedinas, subsecretar de stat si vicepresedinte al Institutului de Administratie Publica. Delegatia aradeana a fost repartizata in Kingstone, un oras cu 120.000 de locuitori, situat intre Ottawa si Toronto. Oaspetii aradeni au asistat la o sedinta a Consiliului Local din aceasta localitate. "Cu exceptia celor 4.000 km care ne despart, nu sunt diferente mari intre noi si canadieni, la nivel de conceptii. Diferenta o face bugetul, care la Arad este de 17 milioane dolari canadieni, in timp ce ei au 317 milioane dolari canadieni. Si sunt nemultumiti, pentru ca doreau in jur de 500 milioane dolari canadieni. Birocratia este mai mare la ei decat la noi, sunt mai multi angajati si exista doua guverne, provincial si federal" a spus viceprimarul Voicu. Problemele canadienilor, la fel ca ale romanilor, sunt drumurile, infrastructura si problemele sociale. Amalia Aslau a apreciat ca populatia este consultata in toate problemele importante, iar administratia este depolitizata. Consilierul Mircea Foslea a fost impresionat de modul politicos de adresare. Claudia Macra a precizat ca toate actiunile initiate de municipalitate se incadreaza in planul strategic de dezvoltare. La Arad, in urma acestei vizite, vor aparea o serie de schimbari: reorganizarea sistemului de urbanism/constructii, un centru de informare pentru cetateni, posibilitatea instituirii consultarii obligatorii a cetatenilor inainte de o hotarare importanta, voluntariat international la Cetatea Aradului, extinderea Parcurilor industriale si dezvoltarea sistemului informatic din Primaria Arad.

Marius Grada - Agenda zilei

  • Primaria va da seama pentru gropile din oras

Prefectul Ungureanu e nemultumit de starea drumurilorPrefectul de Arad, Dan Ungureanu, s-a aratat total nemultumit de modul in care sunt efectuate lucrarile care afecteaza carosabilul orasului. Ungureanu a indicat faptul ca firmele care efectueaza lucrari nu au o atitudine corespunzatoare in aceasta problema si ca neregulile s-ar putea accentua odata cu inceperea sezonului ploios, cand interventiile vor fi tot mai dificile. Pentru reglementarea situatiei, prefectul a cerut interventia Primariei. La solicitarea sa, municipalitatea urmeaza sa pregateasca si sa prezinte, in cursul acestei saptamani, un material legat de problema gropilor din oras si a masurilor care trebuie luate pentru ca acestea sa fie evitate. Tot in cursul acestei saptamani, Primaria ar trebui sa prezinte un material despre atat de criticatul sistem de parcare cu plata.

Adina Cosa - Ziua de Vest

  • Nemtii din Alunis au srbatorit romaneste

Sosirea autocarului la cu etnici germani la AlunisLa sfarsitul saptamanii trecute, nemtii din Alunis s-au intors, pentru trei zile, in satul natal. Un grup de peste o suta de etnici germani, unii dintre ei plecati din tara in urma cu 30-35 de ani, a fost primit, cu bratele deschise de localnicii adunati, vineri dimineata, in fata Bisericii romano-catolice din localitate. Despre intalnirea de suflet de la Alunis am relatat pe larg in stirile noastre de sambata. Revenim acum cu impresiile pe care ni le-a destainuit Johann Hoch, organizatorul excursiei, la cina festivă de duminică seara, gazduită de hotelul "President" din Aradul Nou.
Lacrimi cat pentru o viată
Johann Hoch are 66 de ani si vine in Romania cam de două ori pe an, intrucat el este si presedintele Uniunii Svabilor Banateni din Germania. Pregatirile pentru această excursie au inceput in urma cu un an. Ideea a apartinut d-lui Hoch si i-a venit in urma unui incident nefericit. "In 1998 am avut un atac cerebral, in timp ce jucam intr-o piesă de teatru si am rămas paralizat timp de cateva luni bune. Dupa ce mi-am revenit, m-am gandit ca trebuie sa fac ceva special pentru oamenii nostri, care nu si-au mai vazut tara de ani buni de zile. Si iată că am reusit să le umplu inimile de bucurie, dar si ochii de lacrimi."
Programul celor trei zile a fost unul deosebit. Primirea făcuta de localnicii din Alunis a impresionat delegatia de nemti, care nu se astepta la o asemenea intampinare. Sambata, grupul s-a deplasat la Manastirea Maria Radna, unde a avut loc o euharistie cu peste 50 de preoti. In Sfanta Duminica, etnicii germani au purces intr-o procesiune la cimitirul din Alunis pentru a aprinde lumanari si a se ruga pentru odihna sufletelor mosilor si stramosilor decedati.
"Toate acestea au fost pentru noi momente deosebit de emotionante. Cei mai multi au avut tot timpul lacrimi in ochi. Chiar dacă a fost un moment de bucurie, aceasta calatorie a insemnat si multă tristete. S-au strans lacrimi cat pentru o viată", a remarcat dl. Hoch.
Parteneriat romano-german
Ca de fiecare dată cand vine in Romania, Johann Hoch, impreună cu numerosul grup, au tras la Hotel "President" din Aradul Nou, patronat de Nicolae Blaga. Pe cei doi ii leagă o mai veche prietenie, dar principalele motive pentru care de-legatia a ales "President" sunt serviciile ireprosabile, occidentale si amplasarea localului in Aradul Nou, un cartier prin definitie nemtesc.
Localnicii din Alunis s-au intalnit cu cei plecati si in biserica"Am fost foarte impresionat de ceea ce am găsit aici la dl. Blaga. După ce am venit prima data, la intoarcere am publicat in ziarul nostru un articol despre hotel si fotografii din local. De asemenea, am recomandat nemtilor care vin in Arad sa se cazeze la acest hotel si cei care m-au ascultat, mi-au multumit pentru sugestia făcuta. Avem un adevarat parteneriat romano-german, in acest sens", a declarat dl. Hoch.
Afinitate pentru nemti
La randul lui, Nicu Blaga este incantat să lucreze cu asemenea oameni si sa-i aiba oaspeti. "Am o experientă in domeniul hotelier de peste patru decenii, dintre care doua mi le-am petrecut la Berlin. Acolo am invatat sa-i apreciez cu adevarat pe germani si-mi face mereu placere să lucrez cu ei. De fapt, cand am inceput să fac hotelul m-am gandit ca se vor intoarce nemtii in tara si l-am făcut oarecum dupa gusturile lor. Traind atata timp in Germania, le-am invătat obiceiurile, preferintele si am capatat o afinitate si un respect deosebit pentru ei."
Nicu Blaga are si un parteneriat cu asociatia condusă de Hoch, iar acum, se afla in tratative cu o alta societate germana care cauta hoteluri de lux pentru turistii germani.
Secretul succesului ar fi, după cum afirmă dl. Blaga, o echipa tanara si activă, servicii ireprosabile, camere cu toate utilitătile, dar si intimitatea pe care localul de trei stele o oferă. Si ca un fapt divers, biletele pentru Revelion au fost puse deja in vanzare, iar solicitări sunt cu duiumul.
Implicare maximă
Primăria Fantanele a avut un rol major in organizarea acestui eveniment. In frunte cu primarul Mircea Mares, toată suflarea comunei, dar mai ales localnicii din Alunis, au muncit din greu pentru ca nemtii să aiba parte de o primire si o sedere cat mai placuta.
"Eu am lucrat mai mult in Alunis si m-am cunoscut cu majoritatea nemtilor care au locuit aici. Cu ocazia acestei vizite le-am făcut si o propunere de infratire cu o comuna germana, dar urmează să se mai gandeasca. Ne-a bucurat foarte mult donatia de 45 de milioane de lei pe care au facut-o Bisericii ortodoxe din Alunis, aflate in constructie. Cred ca a fost pentru toata lumea un eveniment deosebit si ii mai asteptăm si pe viitor", a concluzionat primarul Mares.

Sorina Ambrus - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]