Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 10 ianuarie 2002

  • Deputatul Dorel Zavoianu a fost exclus din PSD

Deputatul Dorel Zavoianu a fost exclus din PSD...La aproximativ un an si jumatate de la inscrierea sa in partid, marti, deputatul Dorel Zavoianu, membru in Consiliul National, a fost exclus din PSD (PDSR) Arad - precizam ca fuziunea PDSR-PSDR a fost realizata, in Arad, la nivelul organizatiilor de cartier. Hotararea a fost luata de catre biroul organizatiei de cartier numarul 1, la solicitarea scrisa a presedintelui Consiliului judetean al PDSR Arad, senatorul Avram Craciun. Acesta din urma a trimis, pe adresa lui Mihai Nastase, presedintele biroului organizatiei de cartier din care face (facea) parte deputatul Zavoianu, o cerere prin care solicita analizarea situatiei create de aparitia, in ziarul "Adevarul", a unui articol defaimator la adresa presedintelui Consiliului Judetean al filialei. In urma acestei solicitari, biroul a luat in discutie activitatea deputatului Dorel Zavoianu, de la inscrierea sa in partid si pana in prezent, a dat citire si a analizat raportul Colegiului Central de Arbitraj (intocmit anul trecut in urma constatirilor facute la Arad de catre o comisie a acestui colegiul si, la propunerea lui Ionel Dat, directorul magazinului Ziridava, a hotarat ca faptele sunt impardonabile si ca singura varianta ramasa este excluderea. Asadar, cu unanimitate de voturi, adica sapte din sapte, biroul a hotarat excluderea deputatului Dorel Zavoianu din organizatia de cartier numarul unu si, deci, si din partid. Acesta nu a participat la sedinta, desi, in procesul verbal, se scrie ca a fost convocat. 
Inceputul a fost facut de presedintele Craciun 
Pentru a nu lasa loc de interpretari in privinta informatiilor pe care le detinem, in continuare vom reda integral textul sesizarii semnate de presedintele Avram Craciun. "Catre Biroul organizatiei nr.1 a municipiului Arad, a PSD. Subsemnatul Avram Craciun, membru al PSD Arad, presedinte al organizatiei judetene a PDSR Arad si senator in Parlamentul Romaniei, prin prezenta, va sesizez a lua act de articolul de presa jignitor, la adresa mea si a calitatii mele, prin articolul publicat in ziarul <<Adevarul>> numarul 3501, din 8.01.2002, semnat de Zavoianu Dorel, care se adauga la articolele anterioare din acelasi ziar local, semnate de acelasi Zavoianu Dorel, membru al PSD si deputat. Totodata, va rog sa aveti in vedere si masurile dispuse in <<Raportul Comisiei Centrale de Arbitraj>> din luna septembrie 2001, ca urmare a gravelor abateri savarsite de acest Zavoianu si gravelor prejudicii de imagine aduse partidului. In consecinta si in conformitate cu statutul PSD, sectiunea 4, art.11, punctul 5 si art.12, punctul 1, coroborate cu sectiunea 6, art.63, punctul 6, va rog sa analizati aceasta situatie exceptionala si sa luati masurile care se impun. Presedinte, senator Avram Craciun, Arad, 08.01.2002"
Ce spune statutul PSD?
Pentru ca presedintele Craciun a facut referire, in textul trimis organizatiei de cartier, la unele puncte din statut, va vom oferi si explicatia acestora, conform documentelor de organizare si functionare ale formatiunii. Sectiunea 4, art.11, punctul 5: "Excluderea din Partidul Social Democrat" Sectiunea 4, art.12, punctul 1: "Sanctiunile prevazute la art.11, alin.1, 2 si 5 se hotarasc de organele de conducere ale organizatiei din care face parte membrul de partid respectiv, cu votul majoritatii membrilor acestuia si vor fi confirmate de organul ierarhic superior. Procedura de sanctionare se declanseaza din oficiu sau la cererea organelor ierarhic superioare". Sectiunea 6, art. 63, punctul 6: "Hotararile pronuntate de Colegiul Central de Arbitraj sunt definitive".
Recurs in 15 zile
In privinta contestatiei pe care ar putea-o face deputatul Dorel Zavoianu, in statut se precizeaza foarte clar ca "hotararea de excludere din partid a unui membru al Consiliului National se poate ataca numai la Colegiul Central de Arbitraj, in termen de 15 zile de la data comunicarii". Asa incat este foarte interesant de urmarit care va fi reactia conducerii centrale a partidului. In aceasta privinta, avand in vedere faptul ca presedintele organizatiei municipale, Dorel Popa si presedintele filialei judetene, Avram Craciun, se intalnesc cu secretarul general al PSD, Cozmin Gusa, am putea primi raspunsul foarte repede, chiar in zilele urmatoare.
Dorel Zavoianu: "N-am fost informat"
Deputatul Dorel Zavoianu ne-a declarat marti seara, telefonic, ca n-are habar de nimic din cele intamplate sau de vreo hotarare in privinta excluderii sale din partid. "Eu nu um cunostinta despre nimic. N-am fost informat si n-am fost convocat la sedinta. Oricum, va pot spune ca sunt membru al Consiliului National si nu pot fi exclus din partid decat cu aprobarea scrisa a conducerii acestuia. Mai mult nu pot comenta", a spus deputatul aradean.
Sigur ca nu suntem noi cei in drept sa decidem primirea sau excluderea unuia ori altuia de la un partid sau altul. Totusi, pentru o mai buna intelegere a acestei destul de complicate situatii, va vom prezenta cateva fragmente din statutul PSD, care, credem noi, poate aduce clarificari si in ceea ce priveste conditia membrilor Consiliului National, for pe care-l invoca deputatul Dorel Zavoianu. Asadar, la Sectiunea a 4-a, art.12, punctul 4 se spune ca: "Membrii de partid din organele alse ale PSD pot fi exclusi din partid numai ca acordul in seris de catre organul de conducere din care face parte". Or, Deputatul Zavoianu face parte din Consiliul National al PSD, care este un organ ales. Insa, daca avem in vedere prevederile cuprinse in Sectiunea a 6-a, art. 63,. punctul 1, lucrurile se schimba si, poate, se clarifica: "Colegiul Central de Arbitraj este organul de jurisdictie care (...) cerceteaza cererile, reclamatiile si sesizarile indreptate impotriva membrilor Consiliului National". Or, hotararile acestuia au fost formulate in scris, imediat dupa controlul facut in septembrie in Arad. Iar in paginile acestui raport, printre altele, este propusa, in scris, excluderea deputatului Dorel Zavoianu din partid.

A consemnat Alin Olteanu

  • Un magistrat a fost martor la incidentul de la Moneasa

Incidentul din fata Hotelului Moneasa se va finaliza in Justitie - Virtual Arad News (c)2002Fara indoiala ca incidentul petrecut in noaptea de sambata spre duminica in holul Hotelului Moneasa din statiunea turistica cu acelasi nume va fi, de-acum, de competenta instantelor de judecata. Referitor la intamplarea din acea seara, Cristi Muresan, patronul care a avut un schimb de replici mai taios cu comisarul Pavel Roman, ne-a declarat: "vazand atitudinea de doi bani a domnului Roman, pe care il cunosc inainte ca el sa fie in garda, adica de mai bine de opt ani de zile, si stilul de a se ascunde numele martorilor cu care el sustine ca fost atunci cand a fost agresat, nu mai doresc sa fac prea multe comentarii. Sustin ca nu a fost vorba despre nici un fel de agresare, iar referitor la plangerea pe care mi-a depus-o cred ca primul indreptatit sa faca plangerea respectiva as fi fost eu. Mai vreau sa spun ca intamplarea s-a petrecut pe la ora unu noaptea, eram bauti si ca totul s-a derulat la hotelul la care eram cazat eu, el fiind cazat la un alt hotel." In alta ordine de idei, Pavel Roman, care se afla in statiune impreuna cu familia si cu cativa prieteni, tot cu familiile, a depus o plangere la Parchetul General al Romaniei impotriva lui Cristian Muresan, patronul de la Las Vegas. Comisarul sustine ca a fost interpelat, jignit si ultragiat de catre patronul in cauza la firma caruia a fost, in urma cu cativa ani, in control. Nu mai revenim acum cu intreaga poveste de atunci a fost intens mediatizata la vremea respectiva ci cu ultimele noutati legate de intamplarea de la Moneasa. Din cate am aflat,  incidentul dintre cei doi a fost vazut de catre mai multi martori: insotitorul lui  Cristi Muresan,  receptionera de la hotel, un angajat al hotelului care se afla in receptie si de catre alte doua persoane. Este vorba despre un om de afaceri aradean si de catre un magistrat care se pare ca vor fi martorii principali ai lui Pavel Roman. Mai mult, lucru confirmat de catre Cristi Muresan, omul de afaceri aradean a intervenit pentru ca situatia si asa tensionata dintre cei doi sa nu degenereze. Receptionera de la hotel ne-a declarat ca nu stie cine a produs "scanteia" si nici daca Pavel Roman a fost lovit. Aceasta in interiorul hotelului, pentru ca afara, unde a avut loc episodul al doilea al actiunii, si unde comisarul s-a ales cu geaca rupta, nu a avut cum sa vada ce s-a intamplat.

  • Strandul Neptun asteapta sa se "dezghete"

Strandul se pregateste pentru sezonul 2002Peste un miliard de lei au fost investiti doar in canalizare
In perioada verii, strandul Neptun este, fara indoiala, principala atractie a Aradului. Practic, toata suflarea urbei se concentreaza in acest spatiu, orasul fiind scos din amorteala. Totusi, desi iarna este inutilizabil, Strandul Neptun este supus cosmetizarii. Peste doar cateva luni acesta trebuie sa-si primesca vizitatorii intr-o haina noua.
In asteptarea bugetului
In momentul de fata, strandul pluteste intr-o neclaritate juridica, situatia administrarii lui nefiind pe deplin lamurita. Pe de alta parte, nu au fost inca alocati banii de la buget, motiv pentru care conducerea Gospodaririi Comunale Arad nu poate spune cu certitudine care vor fi investitiile in amenajare si cosmetizare. Idei ar fi ele, bani mai putini. Iata insa ca lucrarile necesare asigurarii unui climat comercial sanatos au fost demarate, unele chiar incheiate, pentru ca aradenii sa fie cat mai bine primiti aici. "Pana acum am reusit sa achizitionam cele necesare pentru a pune la punct sistemul de canalizare, astfel incat Protectia Mediului sa ne dea girul pentru a intra in noul sezon."- a declarat Ovidiu Marian, directorul GCA. Unii dintre agentii economici au inceput deja sa lucreze pentru a da o noua fata localurilor. Se spera ca vara sa prinda finalizata si lucrarea de constructie a noii discoteci aflata chiar la intrarea in strand. Peste aproximativ doua, trei luni, administratorii strandului vor licita casutele de vacanta.
Patroni in asteptare
In alta ordine de idei, patronii unitatilor ce au inchiriate spatii pe strandul Neptun continua sa traiasca cu frica in san. Dupa cum se stie, vara anului trecut, o propunere a municipiului Arad a facut valva printre agentii economici. Mai precis, este vorba despre scoaterea la vanzare a.intregului strand, ceea ce inseamna si schimbarea proprietarului. Desi nu a fost luata nici o atitudine oficiala, patronii stau in espectativa. In contextul in care schimbarea proprietarului ar deveni realitate, termenii contractuali s-ar schimba radical, putand duce la reducerea investitiilor facute aici. Asa cum am mai aratat este vorba doar de o simpla idee, nicidecum de un fapt iminent. 
Bani prea putini
Deschiderea oficiala a unitatii se face, conform traditiei in prima zi a lunii mai. Aceasta nu inseamna insa ca pana atunci localurile vor ramane inchise, iar aradenii vor ocoli Strandul Neptun. In fond, unele unitati functioneaza si iarna, iar tot mai multi agenti economici cocheteaza cu ideea "permanentizarii" afacerii. Este de asteptat ca inainte de aparitia primilor ghiocei, unele dintre localuri sa-si inceapa activitatea. Bineinteles, nu pot fi neglijate nici investitiile pe care patronii acestora le vor face, astfel incat batalia pentru clienti sa fie castigata. In sezonul in care a trecut, au fost facuti pasi importanti in acest sens, dar fara rezultate palpabile. Conducerea Gospodaririi Comunale asteaptta acum sa primeasca banii necesari de la buget. Consilierii locali se vor intruni intr-o sedinta, la sfarsitul acestei luni, mai precis, in data de 29 ianuarie, cand vor stabili sumele ce urmeaza a fi alocate diverselor institutii aradene. Abia atunci, GCA va sti cu siguranta in ce directie vor fi orientate in investitiile de pe strand. In paranteza fie spus, doar achizitionarea bunurilor necesare lucrarilor de canalizare au scos din buzunarul GCA peste un miliard de lei. Nu se poate spune asadar, ca Strandul Neptun este o unitate care consuma putin. Daca s-ar pune in practica toate planurile conducerii GCA, sumele investite ar lasa cu gura cascata orice contribuabil. Tocmai de aceea, modernizarea unitati se petrece intr-un interval destul de lung.

  • Autocare supuse unor verificari minutioase in zona de frontiera

Autocar oprit la Vama Nadlac...In data de 7 ianuarie a.c., o echipa mixta condusa de catre seful Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Arad, mr. Constantin Daminescu, formata din cadre ale Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Arad si comisari ai Garzii Financiare Arad, au executat o actiune pe linia combaterii actelor de coruptie, a evaziunii fiscale si a respectarii prevederilor O.U.G. 144/2001. Aceasta actiune a pornit totodata si de la niste sesizari cu privire la faptul ca unii soferi sau ghizi ce insotesc mijloacele de transport destinate calatorilor, pretind si primesc sume de bani de la pasagerii pe care ii transporta. Acestia lasa sa se inteleaga ca, prin darea unor comisioane lucratorilor ce desfasoara activitati de control in punctele de frontiera, atat in cele romane cat si in cele straine, obtin facilitati, in sensul efectuarii unui control mai rapid. Astfel, au fost verificate doua autocare apartinand unor firme ce desfasoara activitati de transport persoane in regim international. In primul caz a fost verificat autocarul cu numarul de inmatriculare SB 5434/2003, apartinand firmei de turism "AMAD TOURISTIK" S.R.L., cu sediul in Sibiu, condus de catre soferul Gheorghe Margine. Asupra soferului a fost gasita suma de aproximativ 100 DM in diferite monede nationale. Acesti bani proveneau de la turistii aflati in autocar, si urmau sa fie folositi in scopul unui control mai rapid. Soferul a primit, la plecarea in cursa, suma de 200 Euro pe baza de chitanta de, la secretariatul firmei, pentru achitarea acestor comisioane, dar a considerat ca acestia nu ajung. Prin urmare, el a mai perceput suma de 100 DM de la turisti, pen- tru a completa suma necesara achitarii comisioanelor. Suma de bani a fost retinuta de la sofer, fiind apoi restituita turistilor pe baza de semnatura, dupa ce au fost audiati in calitate de martori, cu privire la fapta savarsita de catre sofer. Soferul va fi cercetat pentru trafic de influenta, prevazuta si pedepsita de articolul 257 din Codul Penal. Aceleasi fapte au fost constatate si in cazul celui de-al doilea autocar verificat cu numarul de inmatriculare B-19798, apartinand firmei de transport "TOURING EUROPA BUS", cu sediul in Bucuresti. Autocarul era condus de catre soferul Romeo Racatej, asupra caruia a fost descoperita o suma asemanatoare de bani, obtinuta in aceleasi conditii si destinata pentru achitarea comisioanelor. Cercetarea, in stare de libertate, a celor doi soferi continua, sub aspectul savarsirii infractiunii de trafic de influenta. Actiunile autoritatilor vor continua si zilele urmatoare, pentru descurajarea tuturor celor care practica acest gen de activitati - functionari cu atributii de control, soferi, ghizi, reprezentanti ai firmelor de turism si chiar patroni ale acestora si nu in ultim rand, a pasagerilor, ceste fapte contravenind normelor legale.

  • Problemele de familie duc la sinucideri

Tentativa de sinucidere din motive familialeO tanara a incercat sa-si puna capat zilelor, luni seara, din cauza problemelor de familie. Tanara s-a certat cu parintii si a vrut sa-i faca o vizita prietenului sau, insa a fost impiedicata de tatal ei. Motiv pentru care s-a gandit sa se sinucida, inghitind aproape o cutie de medicamente. Aceasta a fost transportata de urgenta la Spitalul Clinic Judetean in stare avansata de coma. In momentul de fata, se afla internata la Sectia de Terapie Intensiva, sub supravegherea medicilor. Nu se stie cand va fi externata, dar cert este ca ideea sinuciderii persista. "Am recurs la acest gest ca sa-i fac pe ceilalti fericiti. Ma refer la familia mea, mai ales la tatal meu care este tot timpul pus pe cearta. Chiar daca ma voi insanatosi, nu voi renunta la aceasta idee", a declarat tanara. Nu este pentru prima data cand femeia a decis sa se sinucida, la varsta de 14 ani a inghitit mai multe somnifere, ajungand in stare de inconstienta. Sinucigasa locuieste cu familia, mama fiind paralizata, iar tatal alcoolic.


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]