Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 10 iunie 2002

Virtual Arad impreuna cu , va prezinta ultimele stiri din Arad in format Real Media.
Selectati stream-ul dorit in functie de tipul de conexiune:

Acest serviciu este in stadiu experimental. Va rugam sa ne transmiteti orice observatii la adresa florin@virtualarad.net.

Pentru a putea urmari retrospectiva stirilor saptamanale, care este difuzata in fiecare duminica, accesati doar conexiunea: Modem 56K.
Motivul este lipsa de spatiu pe serverul VA.

  • Centrul de diagnostic imagistic, in Micalaca

Ritm intens de lucru inainte de inaugurare - Virtual Arad News (c)2002Inaugurarea "Centrului de referinta de diagnostic imagistic" va avea loc in data de 18 iunie a.c., in prezenta primului-ministru Adrian Nastase, precum si a reprezentantilor autoritatilor lacale si ai sistemului sanitar. Pentru realizarea unui astfel de centru a fost necesara o investitie de milioane de dolari, bani fiind investiti de firma Euro-Medic. Urmare a deschiderii unui astfel de centru, aradenii care sunt asigurati vor beneficia, gratuit, de investigatii, pe cand neasiguratii doar contra cost. Ceea ce trebuie subliniat este faptul ca investigatiile se fac doar in baza biletului de trimitere si la recomandarea medicului specialist, programarile putand sa se faca incepand chiar de astazi. Acest centru este unul din lantul de centre Euro-Medic din Europa Centrala si de Est si primul de o asemenea talie din Romania. Aparatura medicala care se va regasi in cadrul Centrului cuprinde o gama larga de aparate ultramoderne, ultima generatie din seria lor.
In curand, aradenii vor beneficia de un "Centru de referinta national de diagnostic imagistic", centru care va fi situat in carrtierul Micalaca, pe un teren in suprafata de 1940 metrii patrati (parter plus etaj), meritul deschiderii unui astfel de centru revenindu-i firmei Euro-Medic care a facut o investitie de cateva milioane de dolari. Acest centru este, de alffel, unul din lantul de centre Euro-Medic din Europa Centrala si de Est si primul de o asemenea talie, din Romania. Euro-Medic a mai deschis centre de acest gen in Ungaria, Polonia, Cehia, Moscova etc. Inca de la inceput trebuie spus ca toate proiectele realizate de firma Euro-Medic sunt proiecte care imbina investitia privata cu utilitatea pentru public. Aradul a fost, practic, ales pentru amenajarea acestui centru, motivul fiind acela ca judetul nostru duce lipsa de un astfel de Centru, aradenii neavand parte, pana acum, de investigatii performante. Inaugurarea "Centrului de referinta de diagnostic imagistic" va avea loe pe data de 18 iunie a.c., in prezenta primului-ministru Adrian Nastase, precum si a reprezentantilor autoritatilor locale (reprezentanti ai Consiliului Local Municipal, ai Prefecturii, ai Consiliului Judetean), precum si ai sistemului sanitar.
Un teren viran s-a transformat intr-un centru de investigatii performante 
Repartizat de Prefectura pentru infiintarea unei policlinici de cartier, lucrarile al caror cost a fost suportat de Spitalul Clinic Municipal au inceput in mai '91 si desi s-au finalizat in primavara lui '99, nu s-a lucrat niciodata acolo, "In cadrul reformei sanitare, am incercat sa utilizam cladirea pentru activitatea medicala si am scos-o la licitatie, aceasta fiind castigata de firma Euro-Medic, al carei sediu central este in Olanda. Acea firma are intentia sa faca un centru de referinta nationala de investigatii si diagnostic, fapt pentru care investeste in aparatura medicala de ultima generatie, precum si in specialisti din Arad si din tara" spunea la acea vreme dr. Tanase Duse, directorul Spitalului Clinic Municipal Arad. Lucru care, de altfel, s-a si intamplat. 
Milioane de dolari pentru aparatura si reamenajarea cladirii 
O data castigata licitatia, conducerea firmei Euro-Medic a purces la reamenajarea cladirii si achizitionarea de aparatura ultra- moderna, investitie de milioane de dolari suportata de actionarii principali ai firmei: General Electric Equity, Dresdner Kleinwort Benson (sectorul de investitii al Dresdner Bank), Global Environment Fund si investitori particulari. Aparatura medicala care se va regasi in cadrul Centrului cuprinde o gama larga de aparate ultramoderne, ultima generatie din seria lor si anume: rezonanta magnetica nucleara (cea mai avansata tehnologie actuala ce ofera imagini excelente ale corpului si a organelor interne), computer tomograf (examinarile sunt foarte, rapide si ofera imagini bogate in detalii), camera gamma (medicina nucleara foloseste componente radioactive in scopul realizarii hartii organelor si ofera date dinamice, permitand evaluarea fiziologica si patologica a functiilor), mamograf (imaginea realizata prin mamografiere permite detectarea timpurie a oricarui tip de malformatie pentru a preveni boala), sisteme cardio-vasculare: echo-doppler, monitoare holter, ergometrie (prin aceste modalitati echipamentele moderne verifica stadiul in care se afla inima aritmii, functia miocardica a inimii), echipnmente variate folosite atat pentru investigatiile generale, cat si in scopuri specifice, vasculare, obstetrice, gastro-enterologice, urologice etc. De asemenea, echipamentul Dexa masoara continutul de minerale din oase pentru a preveni si urmari tratamentul impotriva osteoporozei. 
Obiectivele Centrului 
Obiectivele "Centrului de referinta de diagnostic imagistic" privesc in primul rand imbunatatirea calitatii actului medical si, cu precadere, externalizarea serviciului medical. In plus, beneficiul maxim pentru Arad este ca pacientii nu trebuie sa se mai deplaseze sute de kilometri pentru a-si face astfel de investigatii in centrele universitare, iar in ceea ce-i priveste pe medici, acestia sunt ajutati in diagnosticarea diverselor patologii cu care se intalnesc; si, mai mult, nu mai trebuie sa-si contorizeze numarul investigatiilor pe care le recomanda. In acelasi timp, numarul zilelor de spitalizare se reduce foarte mult, aproape total, activitatea desfasurandu-se in ambulatoriu. De asemenea, medicilor nu le vor fi afectate direct fondurile alocate lor de catre Casa de Asigurari de Sanatate. Trebuie precizat ca investigatiile se fac doar in baza biletului de trimitere si la recomandarea medicului specialist. In baza contractului de asigurari de servicii medicale incheiat de firma Euro-Medic cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, persoanele asigurate beneficiaza gratuit de serviciile oferite de Centru, pe cand neasiguratii doar contra cost.
Centrul asigura, de altfel, servicii si pentru pacientii din alte judete, mergand pe respectarea aceluiasi criteriu ca si pentru pacientii locali. In aceasi ordine de idei, programarile pentru investigatii se fac incepand de astazi, astfel ca cei care necesita efectuarea unor investigatii pot deja sa se inscrie. 
Proiecte de viitor ale firmei Euro-Medic 
Firma Euro-Medic are in proiect sa realizeze si alte centre de acest gen in localitatile ce au fost analizate cu autoritatile sanitare si pe baza unor date statistice atent studiate. 
PS. Ceea ce trebuie retinut este faptul ca de multitudinea de teste se pot bucura, gratuit, toti asiguratii. Conform legislatiei si in baza contractului incheiat intre Euro- Medic si CNAS, costul testelor persoanelor asigurate va fi suportat de Casa de Asigurari de Sanatate. Beneficiaza de servicii si persoanele neasigurate, dar contra cost, ele trebuind sa plateasca o anumita taxa, a carei valoare va oscila in functie de tipul si complexitatea testului efectuat. Important este si faptul ca poate apela la acest centru nu numai populatia judetului nostru, dar si cea din tara.

Florina Ghile - Agenda zilei

  • Noua numerotatie telefonica din 14.06.2002 ora 0

Din 14 iunie va intra in folosinta noua numerotatie telefonicaIncepand cu data de 14.06.2002 ora 0 va intra in vigoare Noul Plan National de Numerotare, simultan pentru toti operatorii de telecomunicatii din Romania.
In perioada 14.06-14.09.2002 vor functiona si actualul plan de numerotatie si noul plan, cu mesaje specifice pentru planul actual, in perioada 14.09 - 14.11.2002 pentru planul actual se va primi mesajul "Urmare a schimbarii planului de numerotatie, aceste coduri sunt nealocate. Va rugam apelati 931", iar dupa data de 14.11.2002 pentru planul actual se va primi doar mesajul "Numar nealocat".
Acesta face parte din seria masurilor luate pentru pregatirea conditiilor in vederea deschiderea competitiei pentru telefonia fixa pe piata de telecomunicatii din Romania, din data de 01.01.2003. In elaborarea Noului Plan National de Numerotare, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a urmarit asigurarea unor resurse suficiente de numerotatie pe termen relativ indelungat, precum si indeplinirea obligatiilor din Directivele UE referitoare la numerotatie.
In noua numerotatie, va fi introdusa o noua cifra dupa 0, in structura numarului asa cum il cunoastem in prezent, cifra care va indica operatorul sau serviciul. Vor ramane neschimbate codurile de acces: 00 pentru international, 0 pentru interurban.
Astfel, numarul national, compus pana in prezent din 8 cifre, de forma AB PQMCDU, va contine, in noul sistem, 9 cifre, in forma ZAB PQMCDU. Planul National de Numerotatie isi pastreaza caracterul de plan de numerotatie deschis, deci numerele locale de telefonie fixa vor ramane neschimbate in prima faza, in formatul BPQMCDU (7 cifre) in Bucuresti si PQMCDU (6 cifre) in judetele tarii.
Apelurile internationale efectuate din interior nu vor suferi nici o modificare, iar apelurile internationale catre Romania vor fi adaptate prin introducerea cifrei Z in componenta numarului, apelul facandu-se catre +40 ZAB PQMCDU.
Semnificatia cifrei Z, introdusa in numerele actuale va fi, dupa cum urmeaza:
- Z=2, numere geografice (de telefonie fixa - ROMTELECOM) din structura actuala;
Apelurile interurbane se vor modifica la nivelul prefixului. Astfel pentru a suna din Arad un abonat din Bucuresti se va forma 021 (fata de 01 in prezent) si numarul din 7 cifre, iar pentru a suna din alt judet un abonat din judetul Arad se va vorma 0257 (fata de 057 in prezent) urmat de numarul actual de 6 cifre.
Pentru a suna din international un abonat ROMTELECOM din judetul Arad se va forma +40 257 XXXXXX (fata de +40 57 XXXXXX in prezent).
- Z=3, numere geografice sau non-geografice pentru furnizorii de servicii de telefonie fixa (forma detaliata a acestui segment de numerotatie urmand a fi stabilita ulterior, dupa consultarea furnizorilor);
- Z=4, 5 sau 6 numere rezervate, a caror destinatie va fi stabilita ulterior;
- Z=7, numere non-geografice pentru furnizorii de servicii de telefonie mobila;
- Z=8, numere non-geografice pentru servicii la nivel national (de exemplu numerele "verzi", de apel gratuit, 800, etc);
- Z=9, numere non-geografice pentru servicii la nivel national (servicii cu valoare adaugata)
Numerele alocate furnizorilor de servicii de telefonie mobila existenti pe piata romaneasca in acest moment se vor transforma in:
- pentru COSMOROM din 096 XXXXXX in 0 766 XXX XXX- pentru MOBI FON (CONNEX) din 091 XXXXXX, 092 XXXXXX si 093 XXXXXX in 0721 XXX XXX, 0722 XXX XXX si 0723 XXX XXX- pentru ORANGE (fost DIALOG) din 090 XXXXXX, 094 XXXXXX si 095 XXXXXX in 0740 XXX XXX, 0744 XXX XXX si 0745 XXX XXX- pentru TELEMOBIL (SUNTEL si ZAPP) din 098 XXXXXX in 0788 XXX XXX.
De exemplu pentru a suna din international un abonat COSMOROM se va forma +40 766 XXXXXX (fata de +40 96 XXXXXX in prezent).

Tabel cu noua numerotatie telefonica

Dan Cioca - Director Comercial ROMTELECOM - D.Tc. Arad

  • Apa de la Mocrea nu este verificata medical de ani de zile

La izvorul de la Mocrea mai trebuiesc aduse imbunatatiri - Virtual Arad News (c)2002In mijlocul campului, intre Seleus si Ineu, din 1979 tasneste apa de izvor. Apa tamaduitoare. Oamenii din zona si nu numai, ii spun apa de la Mocrea. Indiferent in ce moment al zilei treci pe langa izvor, acolo gasesti oameni care stau, uneori in asteptare, sa ia apa. Unii iau cate doua flacoane de plastic, altii vin dupa apa cu... sacii. Asa a venit Halmagean Ioan, din Bocsig, localitate aflata la o distanta de circa 10 de kilometri de izvor. A umplut trei saci de rafie cu flacoane, de 1,5 - 2 l, pline cu apa de Mocrea. Face drumul de la Bocsig saptamanal din motive intemeiate: si el si sotia sufera cu rinichii, iar apa de Mocrea alina suferinta. In familia Halmagean, apa de fantana se bea mai rar. Daca lipseste, apa de Mocrea este inlocuita cu ceai de plante. Sunt destule persoane care dau bani grei sa ajunga intr-o statiune unde sa beneficieze de apa minerala similara celei de Mocrea. In judetul nostru apa a fost mana cereasca. Mai trebuia doar ca autoritatile din Ineu sa se ocupe cat de cat de aspectul zonei. In afara de parcarea pentru masini, despre care nu putem vorbi de rau, locul este lasat in voia... balariilor si mizeriilor. Canalul care trece prin fata izvoarelor n-a mai fost curatat de multa vreme. Drept dovada, in canal, stufarisul se dezvolta ca la el acasa. Postamentul de la unul dintre izvoare s-a naruit, iar altul nu a fost construit. Cel din urma poate fi recunoscut dupa gunoaiele care au ajuns aproape la inaltimea tevii care aduce apa la suprafata. La celalalt izvor, scrisul de pe tablita cu indicatii terapeutice n-a ramas in totalitate. Din cauza ruginei care a pus stapanire pe tablita. Intr-o proportie destul de mica cu greu poti citi ca apa este buna in afectiuni gastro-intestinale, tulburari metabolice, cure de diureza in litiaza biliara si infectii urinare. Insa, apa de la Mocrea nu a mai fost verificata de specialisti de ani de zile si chiar daca este, proprietatile ei au dat rezultate, medicii sunt sceptici in ceea ce priveste ameliorarea totala a afectiunilor sus-amintite, nerecomandand-o decat alaturi de tratamentele traditionale. Mirosul aproape insuportabil al apei este dat de compozitia sa bogata in sulf. Medicii le recomanda celor care consuma aceasta apa in cantitati aproape industriale sa nu o foloseasca ca si tratament decat daca le este recomandata.

Paula Bulzan - Occident

  • Sculptorul Ioan Tolan, primul artist devenit Cetatean de Onoare al Aradului

Sculptorul Ioan Tolan a devenit "Cetatean de onoare al Aradului"Pentru prima oara un artist aradean a devenit Cetatean de Onoare al municipiului Arad. Este vorba despre sculptorul Ioan Tolan a carui activitate a fost incununata cu aceasta distinctie, la implinirea varstei de 75 de ani. Lucrarile monumentale ale sculptorului constituie patrimoniul cultural al orasului nostru: frontonul Teatrului de Stat, bustul lui Ioan Slavici din Arad si din Siria, Avram Iancu (in fata Tribunalului), Vasile Goldis (in fata liceului cu acelasi nume). Mai mult, lucrarile sale sunt amplasate si in alte orase ale tarii: Targoviste, Timisoara, Brad, Caracal sau in Ungaria, fac parte din colectii ale muzeelor din tara si din strainatate sau din colectii particulare din intreaga lume.
Ioan Tolan a fost fondator al filialei Arad a Uniunii Artistilor Plastici si al Liceului de Arta Arad. Titlul de Cetatean de Onoare i-a fost inmanat de catre primarul municipiului, Dorel Popa, cu prilejul vernisajului expozitiei retrospective a artistului, la Galeria "Delta", in prezenta unui numar impresionant de prieteni ai artei si ai artistului. Ca o premiera, sculptorul a expus lucrarile sale de inceput, printre altele care l-au consacrat de-a lungul carierei. Fara a apela la aprecierile unui critic de arta, cum se obisnuieste, Ioan Tolan a trasat el insusi coordonatele unei vieti inchinate artei, evocand prima sa expozitie, studiile la Academiile de Arta de la Bucuresti si Sankt-Petersburg, expozitiile care au urmat.
Vernisajul a fost completat de un eveniment literar si ... familial. Sotia artistului, Aurelia Tolan, cea care i-a fost mereu alaturi, si-a lansat volumul "File de jurnal - Grecia", aparut la Editura "Viata Aradeana". Autoarea, profesoara de biologie-chimie si o impatimita a artelor, publica acum impresiile sale de calatorie, notate in 1980 si 1981, cu prilejul unei expozitii a sotului sau in Grecia. Cartea a fost prezentata de Rodica Ghidau, de asemenea profesoara, care a subliniat meritele de forma si de fond ale volumului.

Catalina Latu - Adevarul

  • Al doilea titlu consecutiv. West Petrom Arad - Dinamo Bucuresti 74-62 (18-9, 42-28, 59-47)

Pentru a doua oara consecutiv West Petrom este campioanaSambata, 8 iunie, ora 11,30; Sala Sporturilor "Victoria", spectatori: 2000
West Petrom: Veres (10 p, 2x3), Sijarto (6 p), Marianovici (19 p, 4x3), Burlacu (17 p), Zoran Markovici (7 p). Au mai jucat: Anghel (2 p), Seleskovici, Apostol (6 p), Rezerve: Dehelean, Iov, Boric, Betea.
Antrenor: Dragan Petricevici.
Director tehnic: Emerich Davidhazy
Dinamo: Helcioiu (4 p), I. Mocanu (4 p), Fometescu (6 p), Carutasu (2 p), Stojadin Markovici (9 p) Au mai jucat: Dobniak (17 p), Caraiani (1 p), V. Mocanu (12 p, 1x3). Rezerve: Dumitrescu, Pasarila, Dragomirescu.
Antrenori: Vasile Popa si Alexandru Vinereanu.
Arbirti: Gheorghi Velcev si Dimitri Gologanov (ambii din Bulgaria)
Comisari FRB: Ioan Olaru (Bucuresti)
Jucatorul meciului : Miljan Marianovici.

West Petrorn este peste toti
Echipa de baschet masculin West Petrom Arad a cucerit sambata, pentru a doua oara consecutiv, titlul de campioana nationala. Dupa ce in urma cu un an, West Petrom castiga finala editiei 2000-2001 cu scorul general de 3-0 in fata echipei Vega Soced Ploiesti, editia din acest an a fost incheiata de echipa aradeana cu o victorie stransa in finala, 3-2 cu Dinamo Bucuresti.
Victorie aplaudata de 2000 de spectatori
Dupa cum arata si scorul general, acest al doilea titlu a fost mai dificil de obtinut decat precedentul. Pentru desemnarea campioanei au fost nevoie de cinci intalniri in finala, meciul decisiv jucandu-se sambata in fata a circa 2000 de spectatori. Publicul spectator a fost in numar mai mic decat in partida de sambata, infrangerea petrolistilor din meciul al patrulea al finalei dezamagind pe unii dintre iubitorii baschetului aradean. Din pacate pentru ei, cei care nu au fost prezenti la Sala Sporturilor "Victoria" au ce regreta, petrolistii facand uitata prestatia de mai devreme cu o zi si castigand clar meciul decisiv pentru desemnsrea campioanei, facand si spectacol in destule momente.
Aradenii au jucat mai aproape de valoarea lor
Campionii au intrat in teren, spre deosebire de meciul de vineri, mult mai determinati si si-au impus rapid punctul de vedere. West Petrom s-a instalat la conducerea scorului pe care n-a mai cedat-o pana la finalul intalnirii, avand in ultirnul sfert al meciului si 20 de puncte diferenta. Attila Veres a jucat ceea ce se astepta de la el si acest lucru s-a vazut in economia jocului. S-a miscat mai bine decat in ajun si Levente Szijarto, chiar daca nu a inscris decat sase puncte. Dar, din nou, diferenta a facut-o Miljan Marjanovici, care chiar daca a facut cateva greseli, si-a demonstrat clasa. In sfertul al doilea, in interval de doar 3 (trei) minute a inscris patru cosuri consecutive de trei puncte. Toate cele 19 puncte ale sale le-a marcat in prima repriza, predand apoi stafeta coechipierilor sai. Mult mai bun a fost si jocul pivotilor, Catalin Burlacu, Rares Apostol si Zoran.Markovici fiind peste adversarii lor sub cele doua panouri.
Presiunea partidei si-a spus cuvantul
Dinamo n-a mai jucat asa de dezinvolt ca si cu o zi mai devreme, presiunea jocului punandu-si amprenta pe evolutia lor. Daca in primul meci au inscris aproape din orice pozitie, in partida decisiva lucrurile au stat cu totul altfel, dinamovistii reusind in total doar 2 cosuri de trei puncte. Helcioiu a fost mai "retinut" in joc si la cos, Stojadin Markovici si-a epuizat norocul la aruncarile la cos in meciul precedent iar Carutasu n-a jucat din nou nimic. Singurii dinamovisti care au jucat mai bine decat in meciul precedent au fost Drobnjak si V. Mocanu. Primul cos al intalnirii este inscris de Marjanovici pe contraatac, Carutasu face trei greseli personale dupa doar ceva mai mult de doua minute de joc si West Petrom se distanteaza, 9-2, in minutul 5. Dinamo cere time-out, dar degeaba, 15-4 in minutul 7, pentru ca la sfarsitul primului sfert scorul sa fie 18-9. Startul sfertului secund este echilibrat, 19-11, in minutul 12, moment in care iese la rampa Miljan Marjanovici si in minutul 16 scorul ajunge 33-14. Pana la pauza Dinamo reuseste sa mai reduca din diferenta, 42-28.
Sfertul trei este inceput mai bine de Dinamo care incearca cu disperare sa se apropie de adversari. Introducerea in teren a lui Drobnjak se vede si in minutul 26 scorul este doar 50-43. West Petrom, dupa o perioada de joc mai slaba isi revine, Carutasu iese din teren pentru cinci greseli personale (minutul 27) si 59-47 cu zece minute inainte de final. In ultimele zece minute tensiunea jocului face ca cele doua echipe sa comita cateva greseli elementare, dupa care West Petrom isi da drumul la joc. Rares Apostol finalizeaza o splendida aeriana. Popa iese cu cinci greseli, fiind urmat o de Szijarto, careia intreaga sala ii scandeaza numele. Urmeaza un slam-dunk al lui Apostol, apoi, in scandarile publicului, iese din joc si Burlacu pentru cinci greseli, dar Zoran Markovici ridica scorul la 71-51 (minutul 36) si meciul este jucat. Ultimele minute se joaca cu publicul spectator in picioare, scandand Campionii, Campionii ! West Petrom se impune in final cu 74-62 si intra in posesia celui de-al doilea titlu consecutiv 

Marius Herta - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]