Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 11 iunie 2002

Virtual Arad impreuna cu , va prezinta ultimele stiri din Arad in format Real Media.
Selectati stream-ul dorit in functie de tipul de conexiune:

Acest serviciu este in stadiu experimental. Va rugam sa ne transmiteti orice observatii la adresa florin@virtualarad.net.

Pentru a putea urmari retrospectiva stirilor saptamanale, care este difuzata in fiecare duminica, accesati doar conexiunea: Modem 56K.
Motivul este lipsa de spatiu pe serverul VA.

  • A cazut inca o "filiera vestica" de traficanti de droguri

Traficantii droguri au fost_prinsi la TimisoaraCentrul Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog, Timisoara (CZCCOAT) in componenta caruia intra si serviciul aradean a reusit sa anihileze o parte importanta a unei retele internationale de traficanti de stupefiante de mare risc. Filiera transnationala (cu ramificatii in America latina, Canada, Italia si Muntenegru) a fost deconspirata in urma unor actiuni comune, dirijate de la Bucuresti sub comanda directa a generalului de brigada Mihai- Gheorghe Stoica (un cadru promovat de la Arad), cu aprobarea conducerii Ministerului de Interne, personal a generalului de divizie Toma Zaharia.  
Patru traficanti (Claudiu Alexa, cetatean roman rezident in Canada, Olimpiu Gage, Ioan-Walter Bot, timisoreni si Milorad Mladenovici, din Caras- Severin) au fost surprinsi in flagrant, in timp ce incercau sa comercializeze doua kilograme de cocaina echivalentul a 20.000 de doze. Pe piata specifica, o asemenea cantitate costa peste sase miliarde de lei. Reteaua despre care vorbim a fost cea mai importanta din zona de vest a tarii, aceasta "aprovizionand piata" in ultimii ani cu marfa in general de proasta calitate, contrafacuta prin amestec cu diferite medicamente cu proprietati halucinogene. Parchetul de pe langa Curtea de Apel Timisoara a emis, pe numele celor patru, mandate de arestare preventiva pe 30 de zile, pentru alte doua persoane fiind eliberate asemenea acte, in lipsa. La ampla documentare informativa si penala, au mai colaborat IGP, Serviciul Independent de Informatii si Protectie Interna, Detasamentul pentru Interventie Rapida, SRI si Serviciul Flagrante din cadrul Directiei Generale de Combatere a Crimei Organizate. Acestea vor coopera cu institutiile abilitate pentru a finaliza ancheta cu privire la cateva societati comerciale ce apartin traficantilor, pe linia spalarii banilor proveniti din traficul de droguri.

Lucian Valeriu - Observator

  • Vagoanele fabricate la Arad, apreciate in Franta

Vagoanele de la Astra Calatori sunt apreciate si in strainatateSocietatea comerciala Astra Vagoane Calatori Arad a inregistrat, anul trecut, un profit de 22 de miliarde de lei, dupa ce timp de peste 50 de ani a lucrat in pierdere, iar conducerea societatii spera ca pana la sfarsitul anului 2002 profitul sa fie de minim 80 de miliarde de lei. In anul 2000, pierderile s-au cifrat la peste 60 de miliarde de lei, in parte si ca urmare a faptului ca Ministerul Transporturilor nu a onorat o comanda pentru piese de vagoane in valoare de 300 miliarde de lei, adresata societatii Astra Vagoane Calatori in urma cu cinci ani. Anul trecut; insa, societatea a reusit sa obtina profit, iar in primele patru luni ale acestui an a consemnat un profit de aproape 13 miliarde lei. "Avem comenzi suficiente, iar profitul este foarte bun, tinand cont de faptul ca 2001 a fost primul an cu profit, dupa anul 1948", a declarat administratorul societatii, Valer Blidar. In prezent, Astra Vagoane Calatori are pe linia de productie 40 de vagoane care vor fi livrate la export, in Franta, pana la sfarsitul anului. Totodata, o noua comanda de la un partener francez a fost primita in urma cu cateva zile, astfel ca Astra va mai produce piese de schimb pentru 60 de vagoane. Pana in prezent, patru vagoane au fost livrate pietei interne, doua de tip CORAIL, iar doua tip AVA. Pana la sfarsitul anului 2002, cei 1.100 de angajati ai fabricii vor trebui sa realizeze o productie cifrata la 400 de miliarde lei, cu 100 de miliarde mai mult decat in 2001.

  • La CET Arad s-a lucrat mai bine decat in alte orase

La CET Arad se lucreaza bineCu toate acestea, se reiau negocierile cu Termoelectrica si se asteapta interventia Guvernului
Conform unei analize, cele 16 sucursale externalizate din structura Termoelectrica SA se confrunta cu o situatie financiara critica generata in principal de lipsa unui statut juridic si implicit de dificultati in incasarea banilor pentru energia furnizata. Tergiversarea aprobarii de catre Executiv a actelor normative privind rezolvarea problemelor financiare ale acestor entitati atat in ceea ce priveste datoriile inregistrate catre furnizori si bugetul de stat, a pierderilor acumulate, cat si in privinta asigurarii surselor de finantare pentru constituirea stocurilor pentru iarna viitoare vor bloca activitatea acestor centrale. Mai mult, o data depasit termenul de 31 mai, pana la care trebuiau indeplinite conditiile impuse de autoritatile locale pentru preluarea CET- urilor, o parte din consiliile locale si-au anuntat intentia de a relua negocierile cu Termoelectrica SA. Se spune ca Aradul, alaturi de Suceava, a formulat adrese oficiale in acest sens. "Ultimele discutii cu autoritatile locale au aratat ca cea mai mare parte a acestora intentioneaza sa reia negocierile privind preluarea centralelor, chiar daca nu au formulat inca cereri oficale in acest sens", spun oficiali ai Ministerului Industriei si Resurselor (MIR)
CET-urile mai au, inca, probleme 
Conform protocoalelor de predare-primire semnate de Termoelectrica SA si consiliile locale, pana la 31 mai urmau sa fie rezolvate solicitarile autoritatilor locale privind anularea pierderilor, a datoriilor, majorarilor si penalitatilor la bugete, precum si asigurarea fondurilor necesare pentru alimentarea cu combustibili a acestor centrale, in caz contrar protocoalele suspendandu-se. Prima sucursala care a anuntat suspendarea protocolului si reluarea negocierilor este Suceava. Situatia centralelor externalizate din structura Termoelectrica este cu atat mai grava,cu cat la ora actuala acestea nu au un statut juridic, fiind inca in derulare procedurile de inregistrare ca societati comerciale in subordinea autoritatilor locale. In concluzie, noile entitati nu au cum sa-si desfasoare activitatea pe baze comerciale, mai bine zis nu au suportul legal pentru a incasa banii pentru energia furnizata, iar de la sfarsitul lunii aprilie nu mai beneficiaza de suportul financiar al Termoelectrica SA. Tocmai din acest motiv s-a si intocmit un proiect de ordonanta care prevede ca anularea majorarilor, penalitatilor si datoriilor acestor unitati sa le includa si pe cele inregistrate in luna mai. La problemele de natura juridica - noile entitati neputand incheia contracte comerciale cu distribuitorii de energie termica - se adauga si cele legate de blocajul financiar, aceste centrale nereusind sa-si recupereze creantele. 
Noile investitii la CET se doresc finalizateAradul, mai bine decat altii 
Asadar, acestea sunt concluziile studiului realizat la nivelul tuturor CET-urilor desprinse de la Termoelectrica SA. Aradul pare a sta mai bine decat alte centrale. Lucian Barniciu, directorul CET Arad, spunea ca s-au demarat deja procedurile de refacere a stocurilor pentru iarna, existand un program bine stabilit in acest sens. In aceste conditii, exista sanse mari ca aradenii sa nu aiba probleme cu caldura si apa calda in iarna. Poate doar cu plata facturilor... Apropo de facturi, acestea vor fi destul de mari in iarna. Dar trebuie stiut ca exista un pret national, fixat de Guvern, pe care-l suporta cetatenii. Restul banilor sunt suportati de la bugetul de stat si de la bugetul local. 
Si totusi, probleme cu recuperarea unor datorii... 
Cu toate acestea, situatia la Arad nu este roza, dar nici dezastruoasa. Nu trebuie uitat faptul ca saptamana trecuta Primaria a solicitat 60 miliarde lei de la Guvern, pentru subventionarea energiei termice. Bani care este sigur ca vor si veni. Apoi, CET Arad are de recuperat bani seriosi de la clientii sai. Pe de -o parte, 90 de miliarde lei de la clienti rau-platnici, care au fost deja deconectati. Exista procese pe rol, dar unele din datorii sunt vechi de 4-5 ani. Probabil, conducerea CET Arad nu se bazeaza foarte mult, in perioada imediat urmatoare, pe acesti bani. Dar la acest capitol, marea problema o reprezinta datoria Arterm-ului, care se cifreaza la 70 miliarde lei, bani incasati (?) de la populatie. Cum atat la CET, cat si la Arterm SA, actionarul majoritar este CLM, pare o problema de "bucatarie interna", care poate fi rezolvata prin interventia Primariei. Cat despre blocajul financiar vehiculat in presa centrala, este greu de crezut... 
Termene depasite de Guvern 
Oficialii Ministerului Administratiei Publice (MAP) sunt optimisti, considerand ca depasirea termenului de 31 mai nu inseamna ca tot ceea ce s-a negociat se anuleaza. "Actele normative care reglementeaza problemele financiare ale acestor centrale sunt finalizate si vor fi supuse spre aprobare Executivului in cel mai scurt timp. Depasirea termenului prevazut in protocoale nu inseamna ca ce s-a negociat pana acum nu mai este valabil", a declarat Aureliu Dumitrescu, director general in cadrul Ministerului Administratiei Publice
Veste buna: sprijin financiar pentru CET-uri 
Procesul de preluare de catre autoritatile locale a centralelor externalizate din structura Termoelectrica SA si inregistrarea acestora ca societati comerciale va fi finalizat pana la sfarsitul acestei luni, sustine reprezentantul MAP. Una din prioritatile acestor entitati este asigurarea surselor financiare pentru constituirea stocurilor de combustibili in perspectiva iernii 2002- 2003. "Pentru a asigura o buna functionare acestor centrale, incercam ca inca din 1 iulie sa obtinem creditele destinate achizitiei de combustibili. Vom grabi acest proces de identificare a surselor financiare pentru putea constitui stocurile inca din timpul verii, la preturi mai avantajoase", a explicat Aureliu Dumitrescu, director general in cadrul MAP. 
Exista un proiect de ordonanta de urgenta care prevede necesarul de combustibili pentru constituirea stocurilor fiecarei centrale, precum si nivelul efortului financiar. "Cel mai probabil, Guvernul va acorda o garantie globala pentru o suma ce incorporeaza atat necesarul de creditare a Termoelectrica SA cat si cel al centralelor externalizate, urman ca ulterior sa se separe pe cele doua componente: MIR si Termoelectrica pe de o parte si MAP si societatile comerciale nou constituite pe de alta parte" a precizat Dumitrescu. 

Marius Grada - Agenda zilei

  • Patru vamesi din Vama Nadlac, cercetati pentru luare de mita si abuz in serviciu

Vamesi de la Vama Nadlac sunt cercetati de ParchetCu ajutorul lor au intrat, ilegal, in tara bunuri de peste 3 miliarde de lei
In dimineata zilei de miercuri, 5 iunie, politistii de frontiera din cadrul sectorului Nadlac impreuna cu ofiteri din Inspectoratul General al Politiei de Frontiera au depistat, la intrarea in localitatea Pecica, patru microbuse incarcate cu bunuri, in valoare de peste 3 miliarde de lei, pentru care soferii nu posedau documente justificative de provenienta sau dovada de plata a taxelor vamale. Acest caz a fost prezentat pe larg in paginile ziarului nostru la momentul petrecerii lui. Pentru ca transporturile au trecut prin vama Nadlac fara nici o problema din partea lucratorilor vamali, Politia de frontiera a demarat un amplu control asupra modului in care microbusele au tranzitat punctul de frontiera, fara sa intampine nici o greutate. Cercetarile efectuate au scos la iveala lucruri deosebit de grave care-i incrimineaza in primul rand pe lucratorii vamali aflati in serviciu, si anume: Batrana Stefan, Tarcea Petru (care are la activ mai multe sancionari pe linie de serviciu, din motive asemanatoare), Bem Pavel si Gozman Titus. La interogatoriu, Cete Stefan, conducatorul unuia dintre microbuse, a declarat ca unul dintre vamesi i-ar fi pretins suma de 300 de Euro, pentru a-l lasa sa treaca neverificat, recomandandu-i sa procedeze la fel si cu ceilalti colegi. "Totusi, vamesul in cauza a intocmit chitante vamale pe numele soferilor, dar nu le-a inmanat acestora. Din continutul lor a reiesit ca s-au perceput taxe vamale pentru cantitati de marfa mult mai mari decat are dreptul sa introduca in fara o persoana fizica. Bineinteles ca soferii nu au putut prezenta dovada achitarii taxelor vamale, desi intrasera in tara cu tot cu produse" a declarat Robert Iudt, purtatorul de cuvant la Politiei de Frontiera Arad. In urma acestor constatari, cei patru vamesi au fost prezentati Parchetului de pe langa Tribunalul Arad pentru luare de mita si abuz in serviciu contra intereselor publice. In fata parchetului au fost aduse si persoanele care insoteau transportul: Martin Iosif, Carpaci Teodor, Antal Constantin, Kirpacs Ioan si Ciurar Romulus, domiciliati pe raza localitatilor Pecica si Pancota, acuzati de nerespectarea dispozitiilor de import export. Cete Stefan, soferul unuia dintre microbuse, este acuzat de dare de mita. Deocamdata cercetarile sunt continuate de catre parchetul teritorial in vederea luarii masurilor legale care se impun. Acuzatii sunt cercetati in stare de libertate.

Sorina Ambrus - Adevarul

  • Targul mesterilor populari de la Moneasa - editia a II-a

Demonstratia unui obicei strabun - tesutul la razboi - Virtual Arad News (c)2002La sfarsitul saptamanii trecute, la Moneasa, zeci de mesteri populari s-au intalnit la un "Targ de arta traditionala". Pentru prima data au fost invitati si mesteri artizani din Ungaria. Tarabele cu ceramica, tesaturi, obiecte decorative sau gospodaresti din lemn, instalate pe aleile din parc au umplut statiunea de forfota si de culoare. Veniti din Muntii Apuseni sau chiar de la sute de kilometri departare, mesterii au aratat turistilor cum se creaza minunatele obiecte, cu aceleasi tehnici si unelte folosite de sute de ani de strabunii lor. Astfel tesatoarele din Sicula au prezentat vizitatorilor cum se tese panza de in, la razboiul  la care si bunicile acestora au creat adevarate opere de arta populara. Pe toata durata targului, ambianta a fost completata de ansambluri folclorice si solisti de muzica populara, care au adus cu ei cele mai autentice costume, cantece si dansuri din Muntii Apuseni si Tara Zarandului.
Duminica a fost gazduit la Teatrul de Vara si spectacolul folcloric care a fost precedat de Parada portului popular. La spectacol au evoluat ansambluri reprezentative din judetul Arad ca : "Zarandul" de la Casa de Cultura a municipiului si "Rapsozii Zarandului" condus de maestrul Petrica Pasca. si altele.
Dupa cum a declarat muzeograful Sorin Sabau, de la Complexul Muzeal Arad,  acest targ a avut o actiune benefica atat din punct de vedere cultural cat si artistic. Prin activitatea ce o desfasoara, Muzeului i-a revenit sarcina de a-i identifica in teren pe pastratorii vechilor mestesuguri si de a-i face cunoscuti publicului. Prin achizitionarea de noi obiecte, colectia de etnografie a Muzeului Judetean s-a imbogatit simtitor.


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]