Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 11 octombrie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • O delegatie din Ulm ne-a vizitat orasul

Delegatia orasului Ulm din Germania a vizitat AradulScopul vizitei este analizarea posibilitatilor de colaborare
O delegatie formata din 13 persoane, din Ulm, condusa de primarul dr. Ivo Gonner, a efectuat, ieri, o vizita in Arad. Programul a cuprins vizite la Liceul Adam Muller Guttenbrunn, la Palatul Cultural si o intalnire cu autoritatile locale. Din delegatie au mai facut parte viceprimarul din Ulm, dr. Gotz Hartung, presedintele "Donau-buro", Peter Langer, dar si reprezentanti ai Asociatiei svabilor Banateni. Primarul Dorel Popa a multumit delegatiei germane pentru prezenta in Arad si a declarat: "Sper ca legaturile dintre noi sa fie cat mai diversificate. Asta si pentru ca Germania este un aliat si un sustinator al integrarii noastre in Uniunea Europeana". Gonner i-a multumit primarului Aradului, Dorel Popa, pentru primire si a declarat ca "trebuie sa ne bazam pe relatiile care exista atunci cand vrem sa construim o punte intre tari". Primarul Ulmului a precizat ca scopul vizitei este de a analiza posibilitatea de a colabora pe diferite planuri. "Sa lucram cu folos. Sa vedem care sunt punctele care ne leaga. Am constatat un interes crescand pentru investitorii din Germania", a mai adaugat acesta. Dr. Ivo Gonner a subliniat importanta pe care o are educatia, dar si echilibrul etnic. Gonner a precizat ca "doar acele orase care promoveaza populatia vor avea un viitor. De asemenea, in Europa, vor avea un viitor doar orasele cnre reusesc sa aiba un echilibru etnic". Prefectul Dan Ungureanu i-a asigurat pe oaspeti de sprijinul total al institutiei pe care o conduce. Acesta s-a declarat incantat de faptul ca "pasul din primavara este urmat, acum, de altul, in vederea infratirii. Simpla enuntare a domeniilor de interes reprezinta o posibilitate de colaborare intre cele doua orase".

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • La un pas de greva! Aradenii iau parte la protestele functionarilor publici
Presedintele Uniunii Sindicatelor Functionarilor - Vasile Marica in vizita la AradConsiliul National al Uniunii Sindicatelor Functionarilor Publici din Romania a decis sa-si schimbe atitudinea fata de guvernanti si sa demareze actiuni "sanatoase si verticalizate" de protest. Acest demers a fost comunicat de Vasile Marica, presedintele Uniunii Sindicatelor Functionarilor Publici, aflat in aceste zile la Arad pentru strangerea de informatii.
Principala nemultumire, cea legata de salarii (functionarii publici aduc acasa un salariu mediu de doar 2,3 milioane), a dus la radicalizarea discursului sindicalistilor din acest sector, care nu au iesit pana acum in strada.
"Functionarilor publici le-a fost si le este, in continuare, frica sa-si faca sindicat sau sa se afilieze unuia. Totusi, nu mai putem trai ca niste someri", a punctat Vasile Marica,  facand aluzie la atitudine discreta de pana acum.
In perspectiva cresterii salariului minim pe economie (din ianuarie), angajatii statului ar primi cea mai mica remuneratie posibila. Subevaluarea functionarilor si catalogarea lor, in bloc, drept corupti si incompetenti reprezinta alte motive de protest.
Planul actiunilor gandite la nivel central include, in prima etapa,  un miting de protest la Bucuresti. In cazul unui esec, sindicalistii sunt dispusi sa treaca la greva de avertisment si, mai apoi, la greva generala. Desi nu vrea sa afecteze relatia cu contribuabilul, sindicatul aradean al functionarilor publici s-a decis nu numai sa sustina de acasa actiunea de protest (sfat dat de bucuresteni), ci sa participe efectiv la miting (cu 12 sindicalisti, de la Finante, si cu sefii de grupe ai sindicalistilor administratiei publice).
Data exacta a mitingului urmeaza a fi stabilita dupa intalnirea de maine de la Bucuresti. Preconizat pentru sfarsitul lunii, mitingul reprezinta una dintre sperantele de obtinere a unui salariu mediu cuprins intre 5,5 si 6 milioane de lei, si a unuia minim care sa ajunga la media pe economia nationala.

Adriana Barbu - Observator

  • Sapaturile din Arad vor fi finalizate pana in 15 noiembrie

Sapaturile din Arad vor fi finalizateMunicipalitatea a raspuns, ieri, solicitarii lansate de Prefectura in legatura cu "sapaturile edilitare efectuate pe domeniul public", care lasa de multe ori gropi in urma lor. Prefectul i-a cerut lui Dorel Popa un raport cu privire la acestea, precum si solutii privind refacerea carosabilului. "Vreau sa intrati in etapa de atentionare a executorilor de lucrari, pentru remedierea carosabilului. Sa interveniti intr-un interval de doua saptamani", a punctat Dan Ungureanu. Viceprimarul Emanoil Voicu a sustinut ca "Primaria monitorizeaza toate lucrarile. Din pacate, acestea sunt foarte ample, desi la prima vedere nu par. Marea majoritate a lucrarilor sunt in grafic, dar avem si cateva intarzieri cauzate de infrastructura veche, care a impus devieri si intreruperi". Cu toate acestea, Primaria a garantat Prefecturii ca lucrarile sunt finalizate din punct de vedere a sapaturilor. Pana la 15 noiembrie se vor finaliza cele mai ample lucrari, cele de pe strazile Episcopiei, Blaga, Cicio Pop si Saguna. Celelalte vor fi finalizate in cursul acestei saptamani.

Adina Cosa - Ziua de Vest

  • Eliminarea extremismului in relatiile dintre romani si unguri este obligatorie

Romani si maghiari au comemorat executia celor 13 generaliIn cei 12 ani de la schimbarile din decembrie 1989, relatiile dintre romanii si maghiarii din Romania au fost umbrite de nenumarate disensiuni, ba chiar si de confruntari, la baza carora se afla extremismul nationalist. In acest an, se constata o ameliorare concreta in relatiile dintre romanii si ungurii din Transilvania, caracterizata prin toleranta, intelegere si o tot mai fructuoasa colaborare. In anii trecuti, era de neconceput ca la Ip, unde, in 1940, au fost omorati multi romani de catre trupele hortyste, sau la Zlatna, unde in 1849 motii, incitati si dezorientati, au masacrat populatia maghiara, sa se comemoreze in liniste si impreuna tristele evenimente, ale caror victime au fost stramosii lor.
Un astfel de exemplu s-a petrecut acum cateva zile la Arad, in ziua de 6 octombrie, cand s-a comemorat executia celor 13 generali unguri, conducatorii luptelor de libertate din 1849, condamnati de Imperiul Habsburgic. Acest  eveniment a fost comemorat in fiecare an de catre maghiarii din tara si din Ungaria, prin manifestari in fata obeliscului ridicat in memoria acestor martiri. Manifestarile au fost conturbate de fiecare data de grupuri de extremisti romani, actiuni mediatizate de presa internationala, care au influentat negativ imaginea Romaniei in lume. Pentru prima oara, manifestarile comemorative de la Arad s-au desfasurat in prezenta oficialitatilor locale si a personalitatilor oficiale din Ungaria, dar si in fata unei mari asistente, formata de romani si unguri deopotriva. In deplina liniste si ordine, s-au ascultat imnurile de stat ale Romaniei si Ungariei, s-au rostit cuvantari in limbile romana si maghiara, manifestindu-se intelegere, toleranta si respect reciproc. Presa a remarcat acest lucru, constatand ca intrarea Romaniei in NATO dupa summitul de la Praga si perspectivele de integrare in U.E. ale ambelor tari fac ca Romania si Ungaria sa devina aliate, fapt ce impune inlaturarea totala a manifestarii extremismului de orice fel. Totusi, la Arad s-a inregistrat un incident neasteptat. Un grup de tineri veniti din Ungaria a incercat sa conturbe manifestarile, prin scandarea de lozinci si incercarea de a intrerupe cuvantarile unor oficiali din Ungaria. Acest incident a fost primit cu nedumerire si neintelegere, in special de asistenta Si autoritatile au fost prezente la manifestarile comemorative romana la comemorare. Organizatorii au intervenit prompt, restabilind ordinea. Dupa cum a comentat acest eveniment nedorit presa maghiara, am aflat ca acest comportament condamnabil al tinerilor unguri este consecinta transformarilor din Ungaria de dupa recentele alegeri, care au declansat un adevarat razboi politic intre putere si opozitie. Acest moment nedorit a adus o lumina nefavorabila si asupra maghiarilor din Romania, ai caror reprezentanti au luat o pozitie ferma, exprimand clar ca asemenea manifestari ale convulsiilor interne din Ungaria nu trebuie sa fie transferate peste granita si ca din acest joc politic e obligatoriu sa fie exclusi maghiarii din Transilvania, Banat si Partium. Dupa ani de suportare a manifestarilor extremismului nationalist romanesc, maghiarii din Romania nu doresc sa suporte consecintele comportamentului iredentismului din Ungaria. Este suficient faptul ca divizarea vietii politice din Ungaria a influentat direct perspectiva de divizare a comunitatii maghiare din Romania, prin confruntarile interne tot mai acute din U.D.M.R.
Este imbucurator faptul ca evolutia societatii contemporane, imprejurarile politice actuale duc la inlaturarea extremismului si incurajeaza intelegerea toleranta si convietuirea pasnica a romanilor si maghiarilor pe pamantul natal comun, intelegand ca evenimentele reprobabile din trecut se datoreaza istoriei si cei care traiesc impreuna pe aceste meleaguri nu au nici o vina pentru pacatele stramosilor.
Exemplul Aradului si al altor localitati este deci un inceput care trebuie continuat. Din pacate insa, chiar in capitala spirituala a Transilvaniei, aceasta perspectiva inca se lasa asteptata, din cauza unui reprezentant din fruntea administratiei locale. O noua provocare din partea primarului de Cluj apare o data cu manifestarile paralele, in acelasi timp si in acelasi loc, prilejuite de implinirea a 100 de ani de la dezvelirea grupului statuar al lui Matei Corvin, obiectiv emblematic pentru Cluj, care vor avea loc la sfarsitul acestei saptamani.

Denes Gyula - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • "Luk Oil Downstream" SRL Arad a fost "tepuita" cu 80 tone de motorina

LukOil din Arad a fost "tepuita" de o firma din Timisoara - Virtual Arad News (c)2002Tranzactiile dubioase cu produse petroliere au devenit, de mai mult timp, una dintre principalele preocupari ale politistilor timisoreni. Dupa anihilarea unor celebre retele, precum "Potordi & Istvan", in atentia ofiterilor Biroului Politiei Economico-Financiare din cadrul Politiei Municipiului Timisoara se afla acum alti oameni de afaceri din sfera comertului cu carburanti. Din primele rezultate ale investigatiilor reiese ca, in luna iulie a.c., reprezentantul SC "Il Mar Tim" SRL din localitatea timiseana Dudestii Noi, delegat de patron sa cumpere o cantitate importanta de motorina, s-a adresat firmei "Luk Oil Downstream" SRL din Arad. Ca urmare a discutiilor si negocierilor dintre parti, a fost incheiat, in cele din urma, un contract prin care SC "Luk Oil Downstream" SRL Arad se obliga sa vanda firmei timisene cantitatea de 80 tone de motorina, in valoare de un miliard lei. Pentru plata combustibilului, Ioan Gradinaru (47 ani), din Timisoara, asociatul unic si administratorul societatii amintite, in intelegere cu Gheorghe Stroiescu (53 ani), cu domiciliul in Germania si resedinta in Timisoara, asociat si administrator la SC "Normandia" SRL Timisoara, a emis o fila CEC in valoare de un miliard lei, in favoarea vanzatorului.
Cand instrumentul de plata a fost introdus in banca spre decontare, suma a fost refuzata la plata, din cauza lipsei totale a disponibilului din contul cumparatorului. La sesizarea pagubitului, pe firul afacerii a intrat Politia, care banuieste ca afacerea e mult mai ampla. O prima masura luata a fost retinerea celor doi patroni suspecti, care marti, 8 octombrie, au fost depusi in arestul IPJ Timis, pe baza de ordonanta, sub acuzatia comiterii infractiunii de inselaciune cu file cec.
Urmeaza ca procurorii Parchetului de pe langa Tribunal Timis, dupa audieri, sa decida daca este sau nu oportuna emiterea de mandate de arestare preventiva pe numele celor doi.
Interesant este ca, pe parcursul cercetarilor, politistii au mai descoperit ca la comiterea faptei a luat parte si o a treia persoana, respectiv Otilia Claudia Dot (24 ani), din localitatea Brad, judetul Hunedoara, domiciliata fara forme legale in comuna timiseana Biled, asociat si administrator la SC "Pret a Porte" SRL din localitate.
Ofiterii BPEF au dispus ieri inceperea urmaririi penale si in cazul acesteia, in sarcina sa fiind retinuta aceeasi infractiune. Cercetarile sunt inca departe de a fi finalizate, iar, potrivit unor surse din IPJ Timis, cele doua dosare par sa fie doar varful aisberg-ului dintr-o afacere cu multe increngaturi si "tepe" de miliarde de lei.

Laura M. Fortiu - Romania Libera


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]