Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 11 decembrie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Aradul si Lombardia in lupta cu mediul. Italienii vor sa se implice in crearea rezervatiei naturale Lunca Muresului
Colaborare a italienilor din Lombardia privind Lunca MuresuluiSeminarul International "Educatie, promovare si supraveghere in rezervatiile naturale" a readus la Arad reprezentanti de seama  ai Clubului Rotary Dell Adda (in frunte cu presedintele), pe directorul Biroului Parcuri din provincia Bergamo, presedintele Comisiei Nationale a Monumentelor Naturii, profesori universitari si… lista poate continua. Baza seminarului a fost protocolul de colaborare incheiat intre CJA si regiunea Lombardia, in 1999, care - potrivit Mihaelei Stanescu - a inceput sa dea roade. 
Pe langa sprijinul financiar pe care regiunea l-a acordat, timp de doi ani, in domeniul protectiei copilului si alaturi de protocolul de intentie semnat intre spitalele din cele doua zone, in aceste zile s-au pus bazele unui "Program international de cooperare ambientala". Acest program va face parte din protocolul mai amplu semnat deja intre partea italiana, CJA si Universitatea Aurel Vlaicu.
La zi se afla proiectul legat de Parcul National Retezat, care a inceput acum si va dura pana in 2004.
Pentru  aradeni, cea mai buna veste este legata de intentia italienilor de a se implica si in proiectarea parcului natural Lunca Muresului. Desi costurile unui astfel de proiect gigant nu au fost estimate, ele vor aduce la masa discutiilor 14 rezervatii din Italia, Centrul International pentru Studierea Apei si viitoarea rezervatie. Deja 58 de mii de euro au luat drumul proiectului legat de Retezat, in timp ce alti  100 de mii de euro ar putea fi destinati Luncii Muresului. Desi calendarul nu a fost inca imaginat, amploarea proiectului fiind strans legata de finantare, reprezentantii Regiunii Lombardia au cerut colaboratorilor ca, pana in februarie, sa fie stabilite obiectivele concrete care pot fi atinse impreuna.

Adriana Barbu - Observator

  • Cetatea Aradului poate intra in patrimoniul cultural mondial

Cetatea Aradului poate intra in patrimoniul cultural mondialIn cativa ani, Cetatea Aradului poate primi din partea UNESCO titiul de monument cultural intrat in patrimoniul mondial. 
Aceasta a fost concluzia unei delegatii a orasului Pecs (Ungaria). Timp de doua zile, oaspetii maghiari au vizitat Cetatea Aradului si au purtat discutii cu autoritatile locale si judetene.
La conferinta de presa de ieri s-a subliniat insa ideea ca, pe langa demersurile efectuate de catre aradeni, o contributie importanta trebuie sa aiba si Guvernul Romaniei. 
"Reprezentantii orasului Pecs ne-au impartasit din experienta lor in ceea ce priveste promovarea Cetatii Aradului in circuitul cultural mondial. Asta pentru ca centrul vechi al orasului Pecs a intrat sub egida UNESCO, iar dumnealor cunosc foarte bine toate etapele care trebuie parcurse", a subliniat viceprimarul Levente Bognar. Unul dintre avantajele deosebite ale municipiului, in cazul in care Cetatea Aradului devine punct pe harta monumentelor UNESCO din lume, este dezvoltarea deosebita a turismului.
Pentru a ajunge aici insa trebuie demilitarizata Cetatea Aradului. Dupa aceea este nevoie de dosare foarte bine documentate care sa cuprinda o prezentare istorica, arheologica si estetica a Cetatii Aradului, plus angajamentul scris ca odata restaurata Cetatea Aradului, biserica din incinta ei si de altfel intreaga zona, acestea vor ramane definitiv in patrimoniul cultural mondial si nu vor primi o alta destinatie.
"Suntem constienti ca procesul este lung si greoi. Daca vom primi insa recunoasterea UNESCO, nu avem decat de castigat. Argumente ca vocea noastra sa fie luata in seama exista. Cand spun asta ma gandesc numai la conservarea deosebita a Cetatii. Totul depinde de autoritatile romane, atat centrale, cat si locale", a afirmat consilierul municipal Ioan Darida.

Nicolae Oprean - Adevarul

  • Daca nu se vinde, SANEVIT va fi transferata catre MSF

O ultima licitatie la SANEVIT - Virtual Arad News (c)2002Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) va mai face o ultima incercare, a treia, de o vinde societatea SANEVIT Arad prin licitatie publica, pe 18 decembrie 2002. "Este ultima licitatie pe care o mai organizam pentru SANEVIT Arad, termenul-limita de depunere a ofertelor fiind 17 decembrie", ne-a declarat Ionel Blanculescu, presedintele AVAB. 
Potrivit legilor in vigoare, preturile de pornire pentru fabrica de seringi si un utilaj modern achizitionate de SANEVIT s-au redus cu fiecare sedinta de licitatie tinuta la mai putin de jumatate fata de valorile initiale. "Daca nici de aceasta data nu se vinde nimic, AVAB va adjudeca fabrica si instalatia aferenta si o va transforma intr-o noua societate, care va fi infiintata de acest minister in baza unei hotarari de guvern", ne-a declarat presedintele AVAB, precizand ca astfel noua fabrica, odata curatata de datorii, "se va vinde prin privatizare, iar AVAB va lua la bani marunti societatea-mama, SANEVIT, pentru recuperarea debitului". Banii care s-ar obtine din vanzarea noii societati administrate de MSF ar urma sa fie transferati in conturile AVAB si de acolo, imediat, catre Ministerul Finantelor Publice pentru stingerea datoriilor SAVENIT la buget.

Romania Libera

  • Strandul se vinde pe bucati

Spatiile comerciale de la strand ar putea fi vandute"Am convocat o intalnire cu agentii economici din strand, pentru a le da vestea buna. Majoritatea si-a depus cereri pentru a cumpara spatiile inchiriate, cereri inregistrate la noi. Ii sustin sa-si cumpere aceste spatii", ne-a declarat, ieri, Coloman Edeleni, administratorul unic al Gospodaririi Comunale.
Este vorba de Legea 550 / 14 octombrie 2002, care stabileste cadrul juridic pentru vanzarea spatiilor comerciale si a celor de prestari de servicii, proprietate privata a statului, aflate in administrarea consiliilor judetene, consiliilor locale, precum si a celor aflate in patrimoniul regiilor autonome de interes local.
Chiar si GCA cumpara spatii pe Strand
Alaturi de cea mai mare parte din cei 55 de agenti economici de pe strand, chiar si societatea de gospodarire comunala, cea care administreaza Strandul Neptun, "a depus cereri sa cumpere spatii. GCA este o societate care are dreptul sa intre in competitie", spune Coloman Edeleni.
Termenul de depunere a solicitarilor a fost de 5 decembrie, iar in termen de 30 de zile primaria are obligatia de a raspunde in scris solicitantilor.
Licitatie sau negociere directa
Spatiile care nu sunt solicitate de chiriasi vor putea fi cumparate prin licitatie. Agentii economici care vor sa cumpere terenul inscris in contractul de inchiriere, vor cumpara cu o suma stabilita prin negociere directa. "Se face o Comisie de vanzare, stabilita prin Dispozitie a primarului. Va fi formata din cinci membri, din care trei – consilieri municipali, un reprezentant al GCA si unul al DGFPA. Comisia va selecta o firma de evaluare a imobilelor si a spatiilor, pentru stabilirea pretului minim de vanzare", ne-a declarat Coloman Edeleni.
"Lege foarte benefica"
Cu toate ca in prima faza, conform spuselor directorului, veniturile din chirii vor scadea, "este o lege foarte benefica. Ea va da incredere comerciantilor sa investeasca in ceva ce este sigur al lor. Aplicarea acestei Legi cat mai repede si corect va duce la dezvoltarea acestui strand". Cert este ca, deocamdata, strandul ramane in administrarea GCA, existand multe spatii care nu pot fi vandute, dar, dupa ce agentii economici vor cumpara bucata proprie pe care este construita afacerea, se preconizeaza o crestere, pe termen mediu, a veniturilor GCA, prin plata utilitatilor, a taxelor comunale etc.

Simona Mazare - Observator

  • Douazeci si sapte de numere!  Un cosmar pentru pensionarii din satul aradean Revetis

Doar centralista din Revetis stie sa foloseasca cartea EvrikardPentru a suna in orice oras, locuitorii unui sat din judetul Arad trebuie sa formeze nu mai putin de 27 de cifre
Comunicarea rammane una dintre componentele esentiale ale dezvoltarii unei societati. Cu cat aceasta se realizeaza mai rapid si in conditii tehnice performante, cu atat ar trebui sa fie mai bine. Asta insa intr-o societate normala. Iata ca nu in toate cazurile modernizarea inseamna mai simplu, mai ieftin sau mai usor. In satul Revetis din judetul Arad, pentru a suna in orice localitate, trebuie mai intai sa formezi nu mai putin de... 27 de cifre. Dupa ce tastezi cele 27 de cifre, in cazul fericit in care se cupleaza, urmeaza sa asculti un text in limba engleza, al robotului telefonic. Abia apoi conexiunea se realizeaza, iar telefonul celui apelat incepe sa sune. Este o adevarata aventura pentru locuitorii satului Revetis, avand in vedere ca majoritatea dintre ei sunt pensionari. Localitatea Revetis se afla la aproximativ 100 de km de municipiul Arad. In urma cu aproape o luna, Romtelecom a schimbat vechiul sistem de telefonie cu unul modern si a introdus, in locul telefonului prin centrala, un telefon cu cartela Evrikard.
Femeia care se ocupa pana acum de centrala postei are acum in grija un simplu telefon, cu taste. Pana aici, totul e bine. Doar ca, de fiecare data cand vreun satean vrea sa dea un telefon la oras, incepe distractia. "La inceput formez cinci cifre: 0 80 8O, dupa aceea douasprezece cifre, reprezentand codul cartelei, dupa aceea inca patru cifre, iar in final urmeaza cele sase cifre care formeaza numarul propriu-zis", spune, nemultumita, Floare Borlea, centralista satului. Femeia este singura din Revetis care stie sa utilizeze cartela. Batranii care vor sa sune la oras apeleaza de fiecare data la Floare Borlea. "Florita, am venit sa ne spui cum sa folosim cartela. Ca noi suntem batrane si nu stim. Acum nu e greu sa fac eu treaba asta? Eu tin minte atatea numere, la 70 de ani?"
Oamenii sunt nemultumiti din mai multe motive: pentru ca e complicat cu atatea numere, pentru ca e un singur telefon in tot satul si, in special, deoarece trebuie sa plateasca fiecare convorbire... dupa ureche, pentru ca robotul le spune pretul in limba engleza, iar ei nu cunosc aceasta limba. "Bineinteles, dupa ce vorbim vrem sa stim cat costa. Apasam tasta nu stiu unde si ne raspunde in engleza. De unde atata engleza? Prea putin intelegem, dar nu toti. Bineinteles ca batranii astia de 70 de ani oricum nu au cum sa stie", ne-a marturisit un satean. In prezent, o convorbire telefonica intre Revetis si Arad costa aproximativ 5.000 de lei pe minut. Pana la introducerea acestui nou sistem, oamenii plateau doar 3000 de lei pe minut. Chiar daca la prima vedere situatia pare comica, pentru locuitorii satului Revetis, sa vorbeasca la telefon a devenit o adevarata aventura: o sumedenie de cifre, cartela Evrikard, roboti care vorbesc in limbi straine. Sunt lucruri care-i depasesc pe oamenii care erau obisnuiti cu telefonul cu ...manivela

Claudiu Oprean - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]