Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 12 octombrie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • "Americanii ne apreciaza si ne privesc ca pe niste colegi adevarati"

Dr. Doina Teodorescu impreuna cu colegul americanAfirma dr. Doina Teodorescu, medic - sef al Sectiei Nou-Nascuti din cadrul Spitalului Matern Arad
Zilele trecute, Spitalul Matern Arad a fost gazda unei echipe de medici americani (din Louisville - Kentucky), specializati in neonatologie, ramura care in Romania s-a dezvoltat cu adevarat abia in ultimii sapte ani. Echipa a fost condusa de prof. univ. dr. Dan Stewart, medic specialist neonatolog, alaturi de care au mai fost la Arad si dr. Toni Hilbert, terapist ventilator si dr. Janet Leezer, de asemenea specialist in neonatologie. Pentru a afla cum ne gasesc americanii in materie de neonatologie, am vorbit cu dr. Doina Teodorescu, medic primar sef sectie Nou-Nascuti, in cadrul Spitalului Matern Arad. 
- D-na doctor, cum a fost colaborarea cu specialistii americani?
- A fost, ca sa ma apropii cat pot de mult de realitate, ca o intalnire de lucru. Am facut constatari impreuna, am examinat impreuna copiii de pe sectie, le-am prezentat cazurile pro-blema... De pilda, le-am prezentat un caz deosebit pe care tocmai il avem, al unui copil caruia i s-a depistat, in utero, prin ecografie, o formatiune tumorala de natura chistica. Dupa ce dr. Stewart a vazut cazul, solutia sa a fost: consult chirurgical, cu atitudine chirurgicala precoce. La aceeasi concluzie ajunsese si echipa noastra de medici si am fost fericiti sa constatam acest lucru. 
- Ce alte cazuri au mai vazut americanii aici?
- Le-am mai prezentat inca doua cazuri deosebite. Este vorba despre doi copii nascuti duminica, dintre care unul, nascut prin cezariana, nu prezenta semne vitale. Acest caz a fost un pretext minunat de a discuta cu specialistii americani despre resuscitarea nou-nascutilor si o serie de alte probleme adiacente. Revenind insa la micutul care s-a nascut fara a prezenta semne vitale, americanii au apreciat foarte mult efortul dr. Tripa, care a fost de garda cand acesta a venit pe lume si care a resuscitat corect, cardio-respirator, copilul. 
- Ce parere si-au facut americanii dupa ce au cunoscut echipa de neonatologi aradeni si conditiile de lucru din spital?
- Fata de alte centre din tara, americanii au gasit la Arad un spital curat, cu medici pregatiti foarte bine din punct de vedere profesional, gata sa intervina in cele mai dificile situatii. In plus, avand in vedere ca personal am participat la o serie de cursuri destinate medicilor neonatologi, cursuri organizate de Ministerul Sanatatii, in colaborare cu Fundatia Humana, din Louisville, am profitat de cele aflate acolo si am instruit sefii de sectie de aici in repetate randuri, privind problemele de terapie intensiva neonatala, inclusiv resuscitarea neonatala. 
- De la noi a fost cineva in SUA, in virtutea parteneriatului care exista?
- Chiar eu insami am avut o sansa unica sa merg in SUA. Mai mult, evenimentele triste de la 11 septembrie 2001 m-au prins acolo. Am fost selectata de echipa americana, pentru a efectua acea calatorie de studii in Satele Unite, lucru de care sunt foarte mandra. Am vizitat Universitatea din Iowa, am participat la un congres de Pediatrie la Chicago, trei saptamani am stat la Universitatea din Louisville. A fost o experienta deosebita. 
- Puteti sa spuneti ce au americanii si nu avem noi?
- In aceasta activitate, respectiv medicina neonatala, am constatat ca atat noi, cat si americanii, avem un bagaj de cunostinte foarte bun. De aceea, americanii ne apreciaza si ne privesc ca pe niste colegi adevarati. Atata doar ca exista un decalaj intre cunostintele noastre profesionale si posibilitatile noastre terapeutice. Americanii, fara doar si poate, lucreaza cu echipamente de ultima ora in acest domeniu. Pe cand noi lucram cu aparate invechite, primite in ‘97, printr-un program guvernamental si de atunci nu s-au mai reinnoit. La ora aceasta, de pilda, avem un singur modul de reanimare. Echipamentul nostru ATI este obosit, suprasolicitat si avem multe cazuri, astfel ca ar trebui sa fie atat inlocuit, cat si imbogatit. 
- Americanii cum fac sa obtina echipamente ultramoderne? 
- In sanatate se investeste mult in America. Pe langa faptul ca vorbim despre un popor disciplinat, care munceste mult, vorbim si despre o tara in care 14 la suta din PIB se duce in sanatate. Or, la noi, doar trei la suta din PIB merge la sanatate. Americanii sunt mai organizati si au aparatura de mare performanta. Pe cand noi avem numai minusuri la capitolul acesta. 
- In concluzie...
- Colaborarea cu specialistii americani ne onoreaza, este de bun augur si Fundatia Humana, careia tin sa-i multumesc pe aceasta cale, face un lucru minunat ocupandu-se de aceste schimburi deosebite de experienta intre noi si medicii americani. 
- Va multumesc.
In final , dr. Teodorescu a tinut sa adauge: "Spitalul nostru este spital clinic universitar, constiutind baza clinica pentru studentii Facultatii de Medicina din cadrul Universitatii de Vest "Vasile Goldis". Vizita d-lui dr. Stewart a fost apreciata de conducerea universitatii, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul Universitatii, manifestandu-si dorinta ca in viitor dr. Stewart sa colaboreze si cu Facultatea de Medicina, in probleme de medicina neonatala si medicina perinatala. Mai mult, in cadrul spitalului nostru, condus de dr. Gheorghe Furau, va functiona un compartiment de medicina perinatala, unde va lucra un asistent universitar din cadrul U.V.V.G. Arad, cu specializare in Franta si un genetician. Pe aceste doua linii se va continua colaborarea cu Universitatea din Louisville - SUA."

Discutie consemnata de Eugenia Bardas - Adevarul

  • Prefectul de Arad face ordine in teritoriu.  Vasile Ungureanu a controlat comisiile locale de fond funciar

Prefectul Ungureanu a controlat comisiile de fond funciarIn aceasta saptamana, in baza strategiei stabilite pentru trimestrul IV, au reinceput cu mai multa intensitate controalele la comisiile locale de fond funciar din judetul Arad. In primul rand, au fost inspectate cele din asa-zisa ,"zona rosie" (14 comisii locale din 23 apartinand acestei grupe), in care se incadreaza cele cu realizari de sub 70%, la data de 30 septembrie. Dintre acestea, cinci au fost controlate de prefectul Vasile Ungureanu, constatandu-se urmatoarele: la Craiva, cu toate ca se lucreaza, rezultatele sunt necorespunzatoare, ca urmare a lipsei de organizare, a insuficientei activitatii comisiei locale de fond funciar, care nu ia hotarari si nu intocmeste procese-verbale de sedinta; s-a dispus accelerarea ritmului si depasirea pana la 31 octombrie a procentului de 70%, dandu-se un ultim avertisment presedintelui comisiei; la Beliu, s-a dat un avertisment pentru aceleasi probleme ale organizarii deficitare si lipsa de implicare a celor responsabili cu aplicarea legilor, in primul rand a primarului, ritmul stabilit pentru aceasta luna fiind mult sub ce este necesar pentru realizarea a cel putin 90% in acest an; la Archis, s-a apreciat ca a existat o reducere a ritmului in ultima luna, existand, totusi, premisele terminarii lucrarilor in luna noiembrie; la Sebis, presedintele comisiei de fond funciar a primit un avertisment sever pentru disfunctionalitatile constatate, functionarea necorespunzatoare a comisiei de fond funciar, neglijente in intocmirea si transmiterea situatiilor si nestapanirea problemelor; la Buteni, desi orele de program erau depasite, toti cei cu atributii in aplicarea legilor fondului funciar lucrau inca, fapt explicabil daca se are in vedere ramanerea foarte mare in urma inregistrata la acesta comisie. Controalele la aceste comisii, ca de altfel si la altele, se vor relua la inceputul lunii noiembrie pentru constatarea situatiei si luarea masurilor ce se impun.

Adina Cosa - Ziua de Vest

  • Asociatia chinologica va avea un parc pentru dresaj

La Arad se va infiinta un parc chinologicConsiliul Local Municipal Arad a hotarat, in sedinta de consiliu de marti, transmiterea in folosinta gratuita a unei suprafete de teren catre Asociatia Chinologica Romana Arad. Terenul, in suprafata de 16.446 mp, este situat in cartierul Subcetate, in aval de terenurile de tenis Astra, intre dig si raul Mures. Asociatia Chinologica va amenaja, pe aceasta suprafata, un parc chinologic destinat dresajelor, antrenamentelor, expozitiilor canine etc., fiind obligata sa nu schimbe destinatia terenului pe o perioada de 49 de ani. A.Ch.R. este o asociatie cu caracter sportiv ce are in centrul atentiei protejarea si promovarea raselor de caini, dar si organizarea de activitati chinologice. Astfel, Asociatia Chinologica isi va putea desfasura activitatea la standarde occidentale. Consilierii locali au adoptat aceasta hotarare datorita faptului ca chinologia aradeana reprezinta elita chinologiei romanesti, calitate obtinuta prin activitatea competitionala bogata si prin expozitiile organizate la standarde europene.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Copiator din banii de reparatii de la scoala

Primarul din Ususau este acuzat de dascali...Primarul localitatii aradene Ususau este acuzat ca a folosit peste 30 de milioane de lei, din banii destinati reparatiilor la scoala locala, pentru a-si cumpara un xerox si o imprimanta pentru birou, transmite Mediafax. Acuzatiile au fost formulate de conducerea scolii din localitate, care sustine ca elevii au fost nevoiti sa rabde si frig in aceste zile pentru ca scoala nu a avut bani nici de lemne. Un reprezentant al Inspectoratului Scolar al Judetului Arad s-a deplasat, joi, la fata locului, pentru a analiza cazul. "Au fost alocate 50 de milioane de lei pentru reparatii, dar se pare ca sumele nu au fost bine gospodarite. Am descoperit ca din acesti bani primarul a cumparat un xerox si o imprimanta, care au costat 30 de milioane de lei si care nici macar nu functioneaza bine", a declarat inspectorul scolar Corneliu Crisan. Elevii spun, la randul lor, ca nici abonamentul de autobuz nu li s-a mai decontat de mai bine de un an, iar conditiile din scoala sunt sub orice critica. In urma unui control, inspectorii de sanatate publica din Arad au amendat conducerea scolii pentru conditiile mizere de aici si au amenintat ca vor inchide unitatea de invatamant in scurt timp, daca nu se remediaza situatia. Dascalii spun insa ca primarul nu ii ajuta niciodata. Primarul localitatii sustine ca totul este un complot impotriva lui si ca el nu a gresit cu nimic. "Xeroxul este cumparat din investitie, inca nu l-am platit, mai avem timp pana in 15 noiembrie si oricum nu vom folosi banii scolii", a declarat Nicolae Rasadean, primarul din Ususau.

Evenimentul Zilei - Editia de Vest

  • Gurahont. Paradisul raritatilor arboricole din Romania

Parcul Dendrologic din Gurahont este vizitat atat de turisti cat si de specialistiUnul dintre cele mai mari parcuri naturale din tara se afla in judetul nostru pe raza localitatii Gurahont. Parcul poarta denumirea "ARBORETUM SILVA" si are o suprafata de 4,8 ha. Datorita conditiilor pedoclimatice excelente si a unei munci de cercetare sustinute, in arboret traiesc 1700 de specii si varietati de arbori si arbusti. Parcul este o filiala a Institutului montanologic din Sibiu si a fost transformat in societate pe actiuni. Printre raritati amintim cateva dintre cele 60 de specii unice in tara: jneapan auriu, molid argintiu, laurul. Arbori decorativi pentru sezonul hibernal sunt coniferele, strugurii ursului, arborele candelabru, secquoia giganteea. Vedetele parcului sunt cele trei exemplare de Laur (Ilex Aquifolium) aflate in diferite faze de vegetatie, care  cresc pana la 3,5 m inaltime. In Europa este raspandit in zona litorala  din Franta, Italia, Grecia. In antichitate, grecii cultivau "Laurus nobilis" pentru a confectiona cununi pentru eroi. Fiind o planta delicata, laurul nu suporta trecerile bruste de temperatura, are frunze tot timpul verzi, cu marginea ondulata cu tepi. Parcul dendrologic de la Gurahont este un interesant obiectiv de cercetare stiintifica, dar si un veritabil punct de atractie turistica.

Corina Olariu - Observator

  • FILMELE SAPTAMANII
Dacia 11 octombrie - 17 octombrie 2002  Pericol absolut  - (SUA)
Muresul 11 octombrie - 17 octombrie 2002  Occident - (ROM)
Arta 11 octombrie - 17 octombrie 2002 - Sala A  Barbati in negru II - (SUA)
Arta 11 octombrie - 17 octombrie 2002 - Sala B  Cat rezisti fara sex - (SUA)

Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]