Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 13 iunie 2002

Virtual Arad impreuna cu , va prezinta ultimele stiri din Arad in format Real Media.
Selectati stream-ul dorit in functie de tipul de conexiune:

Acest serviciu este in stadiu experimental. Va rugam sa ne transmiteti orice observatii la adresa florin@virtualarad.net.

In fiecare dumineca puteti urmari restropectiva stirilor saptamanale, accesand stream-ul pentru modem de 56K.

  • Nicolae Bacanu si-a vazut visul cu ochii. Expo Arad International a fost inaugurat aseara

Presedintele CCIA Arad - Nicolae Bacanu si-a vazut visul implinit...De ieri, Aradul are un pavilion expozitional, primul de acest gen construit dupa '89 in Romania. La inaugurarea de aseara, Camera de Comert, Industrie si Agricultura, organizatorul de targuri si expozitii din orasul nostru si beneficiar al acestui obiectiv, a invitat oficialitati locale, personalitati politice, reprezentanti ai firmelor aradene, presa. Printre invitati s-au aflat, de asemenea, si alti organizatori de targuri din tara. Dupa discursurile tinute de organizatori si reprezentanti ai autoritatilor locale, a urmat vizitarea halei expozitionale de catre cei prezenti. Apoi, atmosfera a fost "incendiata" de superbe focuri de artificii ce au incantat participantii la acest important eveniment. Prima hala a Expo Arad International are o suprafata de expunere de 1500 de metri patrati, iar platforma exterioara 5000 de metri patrati. Fata de suprafata interioara a Salii Sporturilor (vechiul loc de desfasurare a targurilor aradene), aceasta reprezinta o crestere cu 130%. Constructia Expo Arad International a fost posibila datorita rezervelor financiare ale CCIA, a unui imprumut de la Eximbank, dar si a unor fonduri PHARE. Despre complexul expozitional al orasului, Nicolae Bacanu, presedintele CCIA Arad, spune ca "este un vis mai vechi al Camerei, care acum s-a realizat". Datorita standardelor la care a fost construita, si a dotarilor de care dispune, prima hala a complexului poate fi si gazda unor actiuni sportive, culturale sau politice. De astazi, timp de patru zile, aici se desfasoara a noua editie a targului international Transport-Ar, primul targ organizat in acest nou edificiu. 

Gerlinde Knap - Adevarul

  • Blestemul Penitenciarului Arad ?

Un nou eveniment tragic in Penitenciarul Arad...Abia numit in functia de comandant al Penitenciarului Arad, si asta temporar, pana la noi ordine, colonelul George Vasilescu a si avut parte de un eveniment nefericit. Dupa ce sub conducerea fostului comandant, Constantin Luca, un detinut reusea sa evadeze (el a fost prins la mai putin de 24 de ore dupa ce a fost anuntata Politia de disparitia sa), George Vasilescu a participat, din prima zi, la o ancheta, fara a avea insa nici o vina. 
Ioan Ardelean, in varsta de 62 de ani, detinut in Penitenciarul Arad, a incetat din viata. Decesul sau nu s-a datorat unor cauze, neelucidate sau speciale; adica acesta nu s-a spanzurat, nu si-a tras un cui in cap, nu s-a electrocutat, ci a avut parte de o moarte considerata neviolenta atac de cord. Condamnat la 6 ani privare de libertate pentru furt, Ioan Ardelean nu se afla in evidenta medicala a Peniteciarului drept o persoana cu sensibilitati cardiace. Fara a fi un eveniment in urma caruia comandantul Penitenciarului Arad sa aiba de suferit moartea lui Ioan Ardelean l-a pus pe acesta in priza din prima zi de lucru, care, in loc sa fie una de acomodare, a fost o zi cu rapoarte catre Directia Generala a Penitenciarelor, medic legist si anchete. 

Alciona Popoviciu - Agenda zilei

  • Vamesii aradeni se confrunta greutati privind depozitarea

Vamesii sunt confruntati cu lipsa de spatiu in magaziiVamesii aradeni se confrunta cu mari probleme privind aplicarea TVA-ului, care a intrat in vigoare de la 1 iunie, fara a fi publicate insa normele metodologice. Problemele au inceput in aceasta luna, ca urmare a faptului ca Legea 345 prevede aplicarea taxelor vamale si a TVA-ului pentru categorii noi de marfuri, dar care nu sunt precizate foarte clar. Astfel, unele marfuri pentru care pana la 1 iunie nu se plateau taxe vamale sau TVA sunt depozitate in vami pana la aparitia normelor metodologice. Surse din cadrul Directiei Regionale Vamale Arad au declarat ca in aceasta situatie sunt cei care aduc in tara marfuri pentru care stiau ca nu se platesc taxe. In aceste conditii ei prefera sa-si lase marfurile in depozitele vamilor, in speranta ca aparitia normelor va lamuri situatia si nu vor fi nevoiti, acum, sa plateasca taxe vamale sau TVA. Aceleasi surse din cadrul  Directiei sustin ca daca normele metodologice nu vor aparea in cateva zile, este posibil ca vamesii sa se confrunte cu probleme privind spatiul de depozitare a marfurilor..

  • Functionarii publici asteapta sa fie platiti mai bine

Functionarii publici cer salarii mai mariVerginia Vedinas, secretar de stat in Ministerul Administratiei Publice, spune ca exista un proiect de lege in acest sens
Conform declaratiilor Verginiei Vedinas, secretar de stat in Ministerul Administratiei Publice si presedinte al Agentiei Functionarilor Publici, se are in vedere redactarea si adoptarea unei legi referitoare la salarizarea functionarilor publici. In ceea ce priveste initiativa, aceasta se dovedeste cu atat mai necesara cu cat protestele sindicalistilor din administratia publica locala, din anul 2002 au avut in parte si revendicari de natura salariala. Prin protestele lor, sindicalistii au acuzat nivelul scazut al salariilor functionarilor publici si au solicitat atat elaborarea unei legi a salarizarii functionarilor publici care sa inlocuiasca Legea 188/1999, cat si modificarea art. 49 din Legea bugetului de stat, pentru ca functionarii publici sa poata beneficia de tichetele de masa. Tinand cont de faptul ca, spre exemplu, un functionar debutant intr-un minister are un salariu ce nu depaseste 2.000.000 lei, cererile salariale ale functionarilor, fie ei din administratia centrala sau locala, par a fi intemeiate. Faptul ca functionarii publici nu beneficiaza de o salarizare corespunzatoare, dincolo de influenta pe care o are asupra fiecarui angajat in parte, produce disfunctionalitati in activitatea institutiilor publice. Acest lucru creeaza premisele a doua tipuri de comportamente indezirabile pentru o institutie publica: pe de o parte, functionarii devin mai usor receptivi la practici ilegale sau la limita legalitatii, iar pe de alta parte, un corp functionaresc instabil datorita deselor abandonuri ale celor nemultumiti de modul in care le este recunoscuta munca nu va putea atinge standardele de eficienta cerute unor institutii moderne. Un alt argument care sa sustina necesitatea acestei legi este acela ca fenomenul coruptiei in administratia publica a atins cote inalte, conform presedintei ANFP, in anul 2001 inregistrandu-se 8.000 de cazuri de coruptie, in conditiile in care numarul functionarilor publici este de aproximativ 110.000, la nivelul intregii tari. Prin intermediul acestei legi se unnareste cresterea salariului functionarilor publici, potrivit importantei muncii acestora, urmand ca valoarea salariului mediu al functionarilor publici care in prezent este de 3-3,5 milioane lei, si se dubleze. Potrivit acestui proiect, salariile vor cuprinde doua componente: una fixa si una variabila, aceasta din urma fiind formata din prime de vacanta si concedii, sporuri de confidentialitate etc.

Marius Grada - Agenda zilei

  • Saraca tara bogata

Locuitorii satelor se confrunta cu lipsuri... - Virtual Arad News (c)2002"Harta saraciei" romanesti evidenteaza o stare de fapt care nu s-a schimbat, fundamental, de cateva decenii. Banatul si Ardealul de vest formeaza o zona compacta de "bogatie", in vreme ce Oltenia si Moldova vin din urma cu vigoarea carului cu boi surprins de pictorul Nicolae Grigorescu in momentul startului. La o privire mai atenta, insa, bogatia vestului e destul de ciudata. Ea exista mai mult in rapoartele financiare, decat  in realitate. Aceste rapoarte sunt o adevarata minunatie pentru cetateanul de rand. Ele spun, de exemplu, ca judetul Timis e primul din tara la plata CAS-ului, trimitind la buget peste 140 de miliarde de lei lunar. Din respectabila suma, Timisul primeste spre folosinta aproximativ 20%. Cu acesti bani, sanatatea nu poate decat sa mai zaboveasca o vreme in starea de criza ce precede colapsul. Daca nu cumva ne aflam deja in plin colaps, odata ce actul medical a ajuns un lux pe care nu si-l mai permit nici medicii, nici pacientii. Aceleasi rapoarte financiare mai arata ca Timisul  se afla pe locul trei ca nivel general al platilor impozitelor catre stat. Cu toate astea, nimic din impozitele platite de firmele straine de pe teritoriul judetului nu intra in vreun buget local. Asa cum nici un leu din taxele de drum incasate aici nu se mai intoarce pentru astuparea vreunei gropi. Exemplele pot continua, din pacate, pana la exasperare. Rezultatul? Treizeci si cinci de sate din cel mai bogat judet al tarii n-au apa decat de la fantana. Locuitorii din treizeci de sate nu pot ajunge la un doctor in mai putin de doua ore de drum. Situatia este si mai grava in celelalte judete ale bogatiei.
In Caras, 240 de sate n-au apa in sistem centralizat.
In Arad, procentul lor este aproximativ acelasi (80%). Starea generala, la sat sau oras, e de saracie crunta, de viata mizera, cu oameni care datoreaza mereu cate ceva statului, dar fata de care statul nu are nici o datorie. Cand s-o impartit norocul, vorba cantecului, vestul tarii  o fo dus la lucru, iar reprezentantii sai alesi democratic au adunat cat au putut. Destul pentru ei, nimic pentru oameni. Din bogatia vestului, sume uriase se duc in directii pe care nu le putem nici macar banui. Nici vorba de transparenta actului politic si administrativ, nici vorba de chibzuinta in repartizarea bugetelor. In aceste conditii, nu e de mirare ca o buna parte din economia subterana infloreste tot in vest. Nu e doar o infractiune, e si o exasperare. Iar democratia romaneasca, originala cum e, nu ofera nici o solutie pe termen scurt acestei crize mentinute la foc mic, astfel incat nici sa nu dea in clocot, nici sa nu  dea semne de rezolvare. In acest sistem de gandire politica, vestul nu joaca decat rolul gospodarului luat de fraier si acuzat din doi in doi ani ca vrea autonomie administrativa. Un vest vinovat de harnicie si condamnat pentru corectitudine. Dar putred de bogat in paginile rapoartelor cu care tara se mandreste.

Radu Ciobote - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]