Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 14 ianuarie 2002

  • Prefectura nu are motive sa ceara dizolvarea CLM Arad

Consilierii locali isi continua linistiti mandatulUltimele zile au fost marcate de dizolvarea Consiliului General al Capitalei, Guvernul folosindu-se de faptul ca Prefectura a castigat in contencios mai multe hotarari emise de consilierii generali. Modelul se doreste a fi practicat si la Cluj, unde primarul Gheorghe Funar doreste sa scape de consilieri. In Arad o astfel de posibilitate este exclusa, consilierii nostri neputand fi acuzati de faptul ca au emis prea multe hotarari care ulterior sa fi fost castigate in contencios de catre Prefectura. De altfel, nici Executivul Primariei nu prea ar avea multe motive pentru a recurge la aceasta solutie, tinand cont ca "masina de vot" a CLM functioneaza din ce in ce mai bine, mai ales dupa trecerea in randurile PSD a unor consilieri locali. Cu toate acestea, prefectul Gheorghe Pele spune ca "majoritatea hotararilor CLM atacate de Prefectura in contencios au fost castigate." In ciuda acestora, prefectul respinge categoric o interventie pentru dizolvarea CLM: "Suntem departe de a cere dizolvarea CLM. De altfel, nici nu avem motive, pentru ca Prefectura urmareste indeaproape hotararile CLM si le respinge pentru reanalizare pe cele care sunt cu probleme. Oamenii care lucreaza la Secretariatul general al Prefecturii sunt foarte bine pregatiti" In aceste conditii, consilierii locali nu au de ce sa-si faca probleme. Cu toate acestea, Prefectura ar putea trece la verificarea afacerilor consilierilor locali, pentru a vedea daca exista coruptie si daca acestia nu fac afaceri cu Primaria.

  • Acele Sanevit nu inteapa la Judetean

Doctorul Sorin Lazar considera seringile de la Sanevit prea scumpeConducerea Spitalului Judetean Arad a negat, vineri, declaratiile lui Mircea Roman, directorul Sanevit, privitoare la preferintele pe care spitalul aradean le-ar avea la achizitionarea seringilor, contra unor comisioane. Se mai spunea, de asemenea, ca seringile cumparate de spitale sunt din import, cu termenul de garantie aproape de expirare. Dorind sa ne convingem cum stau lucrurile, am efectuat, ieri, "un control" la Spitalul Judetean Arad. Acolo, pe nepusa masa, am aflat (si vazut), insa, ca seringile cumparate din import au termen de garantie pana in anul 2006. Mai mult, am aflat ca acele seringilor produse de Sanevit nu sunt de calitatea celor din import. "Serigile lor sunt foarte bune, mai putin acul. Acul rupe muschiul si de aceea nu este prea dorit de catre cei care, efectiv, lucreaza cu el" este parerea celor de la Spitalul Judetean. Cu toate acestea, in cursul anului trecut, Spitalul Judetean a achizitionat si seringi si ace de la Sanevit, pana la aparitia altor oferte mai avantajoase. "Daca altii ofereau mai ieftin, am cumparat de la ei, pentru ca asa spune legea" ne-a declarat dr. Dorin Lazar, punandu-ne la dispozitie situatia achizitiilor de seringi pe tot anul 2001. Conform acesteia, preturile practicate de Sanevit erau, in medie, cu 100-200 de lei mai mari. Legat de acest lucru, dr. Dorin Lazar a spus ca ar fi, oricand, de acord sa cumpere de la Sanevit, cu conditia ca seringile acestora sa fie ceva mai ieftine decat ale celorlalti. Din acest punct de vedere, insa, Sanevit nu prea poate umbla la pret, acesta fiind stabilit de catre Oficiul Concurentei, astfel ca fabrica autohtona de seringi se afla intr-o situatie de-a dreptul disperata.

  • Privatizarea ARIS pe agenda de lucru a APAPS

ARIS se simte "sicanata" de Electrica...Fabrica de strunguri este "sicanata" de Electrica
Fabrica de strunguri ARIS s-a aflat de nenumarate ori in atentia presei, reprezentand, alaturi de societatea textila UTA, piatra de incercare atat pentru fostul FPS, cat si pentru Autoritatea pentru Privatizare si Administarea Participatiilor Statului (APAPS). Travaliul societatii aradene se apropie de sfarsit, avand in vedere ca firma germana Weiler, un vechi colaborator al fabricii, a prezentat APAPS o oferta de cumparare a pachetului de actiuni detinut la ARIS. Prioritatile pe care le-a stabilit Autoritatea sunt efectuarea unor investitii in retehnologizare, mentinerea obiectului de activitate si a numarului de angajati. La sfarsitul anului trecut au avut loc cateva discutii intre reprezentantii Weiler si ai APAPS, urmand ca peste cateva zile acestia sa se aseze din nou la masa negocierilor. Intre timp, societatea se confrunta cu vesnica problema a intreruperii energiei electrice, chiar vineri, angajatii au avut parte de o surpriza din partea Electrica. "Cu facturile curente suntem la zi  pe noi ne omoara ratele pe care trebuie sa le platim in contul reesalonarii datoriilor care le avem la Electrica. Am luat chiar unele masuri interne in sensul ca programul de lucru este de la la 17,30, astfel ca sa ocolim perioada varf", ne-a declarat Stefan Lacsan, liderul Sindicatului Liber Aris.

  • OJPC face curatenie in curtea CFR

OJPC a controlat starea trenurilor...Inspectorii de la Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor au desfasurat un control tematic de supraveghere a calitatii serviciilor de transport pe caile ferate romane. Au fost verificate noua garnituri de tren, din care cinci garnituri in punctele de formare, patru garnituri in parcurs si statiile CFR: Arad, Aradul Nou si Curtici. In urma verificarilor au fost depistate o serie de deficiente. Spre exemplu, operatiunile de curatenie, spalare si dezinfentie se desfasoara necorespunzator, nerespectandu-se intructiunile de dozaj pentru detergenti si substantele de dezinfectie utilizate. Nu se efectueaza umplerea cu apa a rezervoarelor de la instalatiile grupurilor sanitare pe motiv ca acestea ingheata din cauza nefunctionarii instalatiilor de incalzire a acestor rezervoare. Chiar daca norma prevazuta pentru preincalzirea garniturilor inainte de plecare este de 70-100 de minute, acestea sunt preincalzite cel mult 55 de minute. Inspectorul sef al OJPC, Gheorghe Iancu a declarat ca: "O alta deficienta constatata este lipsa obiectelor de inventar mobil si fix ca de exemplu: placi indicatoare de directie, capace de WC, recipienti pentru sapun lichid, cosuri de gunoi, perdelele de la geamuri, becuri, masute scrumiere, portbagaje." Nu este de mirare ca nici una din cele trei statii CFR controlate, nu detin autorizatie sanitara de functionare, Gara din Aradul Nou nu este racordata la o sursa de apa potabila si nu functioneaza nici un sistem de incalzire. Deficientele constatate vor fi analizate cu conducerea Regionalei CFR Timisoara in sarcina careia urmeaza sa fie stabilite si sanctiunile contraventionale.

  • "As vrea ca teatrul sa fie la fel de necesar pentru oameni ca si mancarea"

Interviu cu directorul Teatrului de Stat Arad - Ion VaranInterviu cu directorul Teatrului de Stat Arad, Ion Varan
- Facand apel la memoria afectiva a actorului Ion Varan, ne puteti spune care este diferenta dintre teatrul romanesc de dinainte de 1990 si cel de acum?
- Nu simt o prea mare diferenta intre ce insemna teatrul inainte de '89 si ce inseamna acum. Poate doar legat de faptul ca atunci incercam sa gasim tot felul de subtilitati pentru a-i face pe spectatori sa ne creada adevarat. Acum este, insa, totul mult mai simplu, dar si mult mai greu, deoarece trebuie sa alegem in functie de cerintele spectatorilor, sa tinem cont de rolul educativ pe care il are teatrul, sa calculam totul in functie de buget si, in acelasi timp, sa valorificam si posibilitatile trupei - si toate acestea stau la baza unui repertoriu din care nu poate lipsi nici doleanta regizorilor si in care nu avem dreptul (moral) de a nu tine cont de calitatea textelor.
- Din acest punct de vedere, nu ati gresit niciodata in alegerile pe care le-ati facut?
- Nu pot sa spun ca nu am gresit niciodata. Poate, uneori, nu am ales bine regizorul. Alteori, piesa. Dar nu poti afla despre o scriitura daca are sau nu sanse de a deveni o capodopera (ma refer la dramaturgie) fara a rupe tacerea si a o monta intr-un spatiu atat de viu, precum este teatrul.
- Despre cultura se stie ca este o adevarata Cenusareasa a societatii romanesti si ca banii care ii sunt alocati sunt destul de putini...
- Toata lumea se plange de bani; mai bine-zis, de lipsa lor. Adevarul este ca Aradul are un mare potential economic si exista oameni dispusi sa investeasca in cultura. Eu nu pot decat sa ma declar absolut multumit de intelegerea de care au dat dovada Consiliul Local si Primaria, in acest sens.
- Aveti cateva date statistice care sa arate cat de receptivi sunt aradenii fata de fenomenul teatral?
- Spectatorii... Fara sa fie un calcul foarte precis, in 2001 sala TSA a fost ocupata in propogie de 65%, dar una este acest procent in Bucuresti, unde sunt milioane de posibili iubitori ai genului, iar costurile de productie sunt de trei patru sute de milioane de lei, si alta inseamna la Arad, la un potential de 170.000 de spectatori.
- Ce-i doriti, in primul rand, teatrului aradean?
- Pana in 2004 (cand imi expira mandatul) imi doresc ca TSA sa fie un nume pe scena teatrala romaneasca, despre care toata lumea sa vorbeasca cu respect. As vrea ca teatrul sa fie la fel de necesar pentru oameni ca si mancarea. Asa cum omul are nevoie sa manance, sau sa se uite la televizor (televiziunea fiind un deformator de gusturi), la fel as vrea sa simta nevoia de a veni la teatru.


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]