Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 15 aprilie 2002

  • COMUNICAT DE PRESA

Zona Industriala a Aradului se va imbogati cu noi utilitati...Ministerul Dezvoltarii si Prognozei impreuna cu Delegatia Uniunii Europene la Bucuresti acorda 14 milioane Euro finantari nerambursabile din fonduri Phare, firmelor de constructii care vor castiga licitatia pentru realizarea a sase proiecte de infrastructura selectionate. Proiectele vizeaza dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii de afaceri si a infrastructurii turistice si aferent acestora a infrastructurii locale de transport si de mediu din zonele cu potential economic ridicat. Aceste sase proiecte sunt primele dintr-un Program in valoare totala de 60 milioane de Euro-finantare nerambursabila Phare, la care se adauga finantari de la bugetul de stat.
Programul are ca obiective:
* Dezvoltarea infrastructurii care sprijina dezvoltarea afacerilor, pentru a creste competitivitatea IMM prin imbunatatirea accesului la tehnologii,
servicii, piete si informatie.
* Reabilitarea siturilor degradate si protejarea siturilor vulnerabile din punct de vedere al mediului inconjurator si care poseda potential economic (situri industriale, intreprinderi inchise din zonele urbane grav afectate de poluare, situri naturale si zone cu potential turistic).
* Imbunatatirea infrastructurii regionale de transport si, in consecinta, intarirea legaturii dintre polii economici si intre coridoarele europene de transport si imbunatatirea cailor de acces catre zonele economice.
Aceste masuri vor permite localitatilor selectate sa profite de efectele pozitive ale initiativelor de dezvoltare economica la nivel regional si national, de crearea de locuri de munca durabile, precum si sa-si sporeasca atractivitatea pentru investitori. Pe langa aceste efecte pe termen lung, efectele pozitive ale ocuparii fortei de munca in lucrarile publice, chiar si temporar, pot fi privite ca un instrument pentru revitalizare economica.
Beneficiarii Programului sunt autoritatile publice, institutiile publice sau ONG-uri.
Din cele 6 proiecte, unul vizeaza Aradul, si anume:
1. "Utilitati in zona industriala Arad", beneficiar Consiliul Local al Municipiului Arad
Zona Industriala Arad este situata de-a lungul drumului european E 68 care intra in Romania prin punctul de frontiera Nadlac, situat in judetul Arad. Proiectul "Utilitati in zona industriala Arad" are ca obiectiv crearea unei retele de utilitati necesare pentru desfasurarea activitatii firmelor care investesc in zona precum si facilitarea accesului fortei de munca la societatile comerciale din zona. Lucrarile de investitii prevazute in cadrul proiectului sunt urmatoarele:
*
realizarea unor retele de joasa presiune pentru gaze naturale;
* realizarea a doua devieri ale retelei de gaze de presiune medie;
* conectarea la sursa de curent continuu de 825V si 1200A;
* construirea unei retele de apa potabila;
* realizarea unei retele de canalizare menajera;
* construirea unei retele de canalizare pluviala si inchiderea inelului de apa potabila;
* construirea unui rezervor de apa de incendiu;
* intubarea canalului de desecare;
* prelungirea liniei de tramvai existente pana in Zona Industriala;
* construirea unei zone de parcare;
* construirea unui pasaj pietonal subteran si a unor drumuri de acces.
Proiectul beneficiaza de o finantare nerambursabila de aproximativ 2 milioane Euro din partea Uniunii Europene, acordata prin Programul Phare 2000.
Conditiile de participare la licitatie si alte informatii de interes sunt disponibile la Primaria Municipiului Arad - persoana de contact: dl. Emanoil Voicu, Viceprimar - tel.: 057-252.223; fax: 057-212.402.

Biroul de Presa al Primului Ministru

  • Politist aradean, suspectat de calauzire peste granita

Maiorul Daminescu informeaza Presa privind cercetarile...Amanuntele sunt, deocamdata, pastrate sub tacere
Politistii de frontiera au depistat, sambata seara, la Nadlac, doua moldovence care s-au legitimat, la iesirea din tara, cu pasapoarte falsificate prin inlocuirea fotografiei. Astfel de evenimente se petrec - desi nimeni nu si le doreste - destul de frecvent in Arad, numai ca, acum, itele faptei sunt si mai incurcate. De ce? Pentru ca, de data aceasta, implicati par a fi cei care, in conditii normale, ar trebui sa apere legea. Si anume, un politist (nu este exclus sa fie vorba de mai multi n.r.) din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Arad, asupra caruia planeaza suspiciunea de complicitate in comiterea faptei. Iata, totusi, cum stau faptele, prezentate de sublocotenet Robert Iudt, purtator de cuvant in cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Arad: "Cele doua moldovence, in varsta de 22 de ani, au intrat legal in Romania si intentionau sa ajunga in Italia. In masina cu care incercau sa iasa din tara se afla si un aradean (n.r. - altul decat politistul banuit de complicitate), pe care l-am invinuit de calauzire. Fetele au declarat ca, odata ajunse in Italia, urmau sa plateasca, fiecare, cate 2000 de Euro unor persoane pe care nu le cunosc, bineinteles dupe ce <produceau> acesti bani . O usoara secretomanie pe care am dedus-o din discutiile pe care le-am avut atat cu inspectorul-sef al IJPF Arad, mr. Constantin Daminescu, cat si cu alte persoane "sus-puse", ne-a facut sa credem ca, pe undeva, chiar daca vorbim de faza de cercetare, lucrurile sunt cel putin dubioase. Bunaoara, nu am putut intelege cum si in ce fel s-a implicat politistul aradean in acest caz si, dat fiind faptul ca este anchetat pentru savarsirea infractiunii de calauzire, in ce au constat, concret, aceste fapte ? Revenind punctual la caz, mr. Constantin Daminescu ne-a mai declarat ca aceasta filiera caci despre o filiera este vorba isi intinde tentaculele in mai multe judete din Romania si chiar in mai multe tari, fetele in cauza urmand a sfarsi intr-un bordel sau pe vreo autostrada. Asa cum am mai afirmat, in privinta politistului tacere! Insa, treaba "pute" destul de urat, daca tinem cont ca duminica, la Arad, au fost prezenti prim-procurorul militar al Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Arad col. Romeo Balan si procurorul militar col. Radu Ilinca. Credem ca astazi cand, cel mai probabil, vor fi prezenti in Arad (cu alte probleme) insasi ministrul de Interne Ioan Rus si gr. Toma Zaharia aceste aspecte ni se vor dezvalui in alta lumina. 

Dacian Don - Observator

  • Prefectul de Arad crede in relansarea fabricii de strunguri

Prefectul Ungureanu crede in relansarea fabricii de strunguriCu toate acestea, ARIS a pierdut un important investitor german  
O dominanta a activitatii din ultima saptamana a prefectului Aradului, Vasile Dan Ungureanu, a constituit-o evaluarea situatiei de la uzina ARIS (cu toate problemele ei de ordin social, economic, managerial si de statut juridic, respectiv cele care privesc reluarea procesului de privatizare a societatii). Trebuie precizat in acest context faptul ca, desi momentul unei rezolvari complete a acestor probleme este departe, s-au ivit in aceasta saptamana unele sperante. "Daca se urmareau in mod serios procedurile de privatizare, ARIS ar fi fost cumparata deja de Wailler. Firma germana a achizitionat o intreprindere in Cehoslovacia. Resursele sale financiare, forta sa de munca este centrata pe aceasta. Au cumparat-o dupa ce incepusera negocierile pentru ARIS. Probabil au existat elemente ce tin de partea noastra, care i-au determinat sa nu cumpere fabrica de strunguri. Trebuie sa ii intelegem. Dansii doresc sa colaboreze cu ARIS, au si ei pretentiile lor, acestea se negociaza. Eu nu ma implic, dar sunt surprins sa vad disponibilitate din partea Wailler-ului si sa constat ca, in timp, lucrurile nu au mers bine. Acum cred ca avansam in sens pozitiv". Principalul ofertant, firma Wailler din Germania, a revenit la Arad printr-un reprezentant al sau, iar alti potentiali investitori s-au aratat interesati sa contribuie la deblocarea financiara a activitatii, prin avansarea unor resurse pentru relansarea productiei. Secretarul de stat de la APAPS George Musliu a avut in aceasta saptamana o convorbire, la Timisoara, cu reprezentantii conducerii si ai sindicatului din unitate. Musliu este de parere ca in perioada urmatoare nu trebuie efectuate reduceri de personal in intreprindere, procesul de restructurare-privatizare trebuind sa fie reluat cu efectivul care exista in prezent in unitate.

Adina Cosa - Ziua de Vest

  • De la doi cetateni maghiari au fost confiscate 500 de pastile de Ecstasy la Vama Nadlac

Traficantii maghiari de extazy au fost prinsi la NadlacDoi cetateni maghiari au fost prinsi in flagrant, miercuri noaptea, la Arad, de politistii de la CZCCOA Timis, cu sprijinul UM 0962 si sub coordonarea Parchetului de pe langa Curtea de Apel Timisoara, in timp ce incercau sa plaseze unui distribuitor roman 500 de pastile Ecstasy, tip Korona 2. 
Laszlo Nadasti, de 27 de ani si Zoltan Pap, de 33 de ani intrasera in tara prin Vama Nadlac, iar din primele cercetari reiese ca  acestia fac parte dintr-o vasta retea internationala de trafic si distributie a drogurilor de mare risc. Dupa cum s-a contatat drogurile au fost fabricate in laboratoare olandeze, si aveau ca destinatie piete de desfacere din Europa de Est.  Cei doi infractori au fost filati de ofiterii de la UM 0962  iar cand au incercat sa predea pastilele unui distribuitor autohton, au fost inconjurati de politie.  Ei au incercat sa opuna rezistenta, dar pana la urma s-au predat si au fost retinuti. Nadasti si Pap au fost prezentati procurorilor de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Timisoara, care au emis pe numele celor doi mandate de arestare preventiva pentru 30 de zile. Fapta lor se incadreaza la trafic international de droguri de mare risc si se pedepseste cu inchisoare de la 15 la 25 de ani, sau pe viata. Dupa cum am reusit sa aflam, se pare ca actiunea a fost condusa chiar de  generalul Mihai Stoica, Seful Directiei de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog.

  • Peste 1600 de persoane si-au cautat un loc de munca

Multi aradeni au cautat servici la Bursa locurilor de muncaAradenii care-si cauta un loc de munca au putut sa bata palma cu angajatorii. Cei mai norocosi dintre ei si-au gasit de lucru vineri, 12 aprilie la Bursa locurilor de munca, oferta angajatorilor fiind extrem de bogata. Bursa generala a locurilor de munca s-a desfasurat simultan la Arad, Sebis, Lipova si Chisineu Cris. In municipiu au participat 57 de agenti economici care ofereau aproape 900 locuri de munca. Cei mai cautati au fost confectionerii de imbracaminte, incaltaminte si consultantii in Asigurari. Firmele angajeaza si electricieni , sudori, lacatusi sau cameriste. Pentru absolventii cu studii superioare cele mai multe oferte au fost pentru economisti, ingineri constructori si arhitecti. La ultima Bursa de munca organizata de Agentia de Ocupare si Formare a Fortei de Munca pentru femei, au participat 600 de persoane din care doar 80 s-au angajat. Luna viitoare se va desfasura o alta Bursa, special pentru persoanele cu handicap, iar in septembrie una pentru absolventi.
in judet situatia s-a prezentat astfel:
La Lipova 11 firme au oferit 34 de locuri de munca pentru care au concurat 165 de persoane, din care 23 au fost chemate de patroni sa dea "probe de lucru", iar 11 au fost angajate "pe loc" .
La Chisineu Cris sase societati comerciale au oferit 165 locuri de munca vacante celor 183 de persoane interesate. 82 dintre acestia se vor intalni cu patronii pentru proba de lucru, iar 11 au fost "angajati" in ziua bursei
La Sebis 5 firme au pus 53 locuri de munca la dispozitia a 128 de persoane care au trecut pragul bursei. 24 dintre aceste au fost chemate la sediul firmelor in vederea angajarii iar 11 au batut palma pe loc cu angajatorii. 
Conducerea AJOFM Arad apreciaza ca efectul Burselor se va resimti imediat, in sensul ca rata somajului va scadea cu cel putin 2 % in perioada urmatoare acesta ajungand la 6,2 %, unul dintre cele mai mici din tara.


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]