Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 15 august  2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Adormirea Maicii Domnului se sarbatoreste astazi

Slujba de la Manastirea Radna este rostita in mai multe limbi... - Virtual Arad News (c)2002In fiecare an la data de 15 august, crestinatatea sarbatoreste Adormirea Maicii Domnului. Este o zi de mare pietate in care trebuie sa ne rugam si sa cinstim cu dreapta credinta plecarea Sf. Fecioare la ceruri. Totodata, trebuie sa ne lepadam de toate patimile, de manie, desfranare, lacomie, furt si sa ne gandim la curatirea trupului si sufletului nostru. Sarbatoarea are o semnificatie deosebita, avand in vedere faptul ca Hristos a vestit-o printr- un inger pe maica Sa cu trei zile inainte de mutarea ei cereasca. Nascatoarea de Dumnezeu s-a bucurat, s-a urcat pe Muntele Maslinilor ca sa se roage apoi a venit acasa si s-a pregatit, a dat tuturor iertare si binecuvantare. Apostolii au inmormantat-o in gradina Ghetsimani, dar peste trei zile in mormant se afla doar giulgiul sau. Trupul fusese purtat de ingeri in ceruri, de unde se roaga neincetat pentru noi. Manastirile ortodoxe din jud. Arad se pregatesc de marea sarbatoare. Slujbele la manastirile Hodos-Bodrog si Arad-Gai incep au inceput inca de ieri, de la ora 10 si dureaza pana astazi, spre orele pranzului. Credinciosii veniti in numar mare la slujbe se pot caza in camerele puse la dispozitie de catre manastiri.
Icoana facatoare de minuni de la manastirea Sfanta Maria Radna aduna in fiecare an zeci de mii de credinciosi
Aceasta sarbatoare este praznuita si la biserica romano-catolica Sfanta Maria Radna. La Manastirea Radna credinciosii refac "Drumul Crucii" - Virtual Arad News (c)2002 Manastirea a devenit un cunoscut loc de pelerinaj dupa incendierea sa de catre turci, in 1695. Singurul obiect care a scapat de furia flacarilor este icoana Maicii Domnului care din acel moment s-a dovedit a fi icoana facatoare de minuni. Drept-credinciosii care vin aici in fiece an in pelerinaj aduc marturie ca nenumarati au fost pana acum aceia care rugandu- se cu credinta la aceasta icoana primesc sprijin si alinare.
Exista documente care vorbesc despre 49 cazuri de vindecari miraculoase. Pentru aceasta sarbatoare sosesc pelerini organizati in grupuri din cele mai indepartate colturi ale judetului dar si din alte judete.
In trecut oamenii veneau pe jos indiferent de distanta care- i despartea de sfanta manastire. Grupurile organizate poarta icoana Sfintei Maria, numerosi prapuri si se indreapta spre manastire cantand imnuri inchinate Fecioarei.
Slujba bisericeasca incepe in noaptea de 14/15 august si dureaza pana a doua zi la orele 14, fiind oficiata de mai multi preoti, in limbile germana, maghiara, romana, sarba si bulgara.
Slujba poate fi auzita in difuzoare si de multimea pentru care biserica se dovedeste a fi neincapatoare . Aceasta este una dintre cele mai frumoase slujbe de peste an atat pentru crestinii catolici cat si pentru cei ortodocsi, toti avand aceeasi credinta in Dumnezeu si in Sfanta Fecioara

Corina Olariu & Roxana Naiman - Observator

  • Ploile torentiale au facut primele pagube

Apele ploilor au inundat si strada Cocorilor...Valurile de furtuna care s-au abatut in aceste zile asupra judetului nostru au produs pagube de sute de milioane de lei. Cele mai afectate localitati au fost cele situate pe Valea Muresului, unde zece localitati printre care; Parnesti, Lupesti, Baia, Stejar, Julita, Sistarovat si Cuvejdia, Varadia de Mures, Nicolae Balcescu, - au ramas aproape o noapte si o zi fara curent electric. Dupa cum ne-a declarat directorul Sucursalei de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice aradene, Eugen Crisan, valoarea pagubelor produse de ploile abundente din ultimele zile ajunge pana la 800 de milioane de lei. "Pentru remedierea defectiunilor au fost mobilizate toate cele 11 formatii de exploatare, fiind ajutati si de colegii de la Agentia de servicii energetice. Este nevoie de inlocuirea izolatorilor sparti, precum si inlocuiri de conductoare. Inlocuiri de bransamente de joasa tensiune si reparatii in statiile de transformare" precizeaza directorul societatii electrice aradene.
"Situatia este sub control" aspune subprefectul Florin Remetan
"Situatia este sub control, pe strazile pe care au fost semnalate probleme s-a intervenit cu pompe. In Bujac am fost si cele doua statii de pompare functioneaza la capacitate, nici macar nu sunt balti, deci totul functioneaza la parametrii normali. Ne-am alertat duminica seara, in special in zona benzinariei din Aradul Nou, unde au mai fost probleme, dar am trimis echipa de la Protectie Civila si pe la ora 0 si jumatate - unu, cand am plecat acasa, ploaia s-a oprise si nu am avut probleme deosebite", spune subprefectul Florin Remetan.
La statiile meteorologice din Gurahont (100 km de Arad) si Chisineu-Cris (45 de km de Arad), localitati situate pe valea Crisului Alb, s-a atins un nivel al precipitatiilor de 26,1 l/mp. Previziunile meteorologice sunt destul de sumbre, anuntandu-se, pentru Arad, noi ruperi de nori.
In urma cu trei ani, ca urmare a ploilor abundente, viiturile de pe raul Mures au inundat complet zona Trei Insule si au facut pagube de sute de milioane de lei. Prefectul Dan Vasile Ungureanu a dat un ordin intern, tuturor serviciilor de Protectie Civila din localitatile judetului, sa verifice situatia albiilor raurilor si sa semnaleze orice depasire de cota, pentru a se putea preveni eventualele inundatii.

Alciona Popoviciu & Florina Ghile - Agenda zilei

  • Ruga de "Sfanta Maria". 500 de ani de la atestarea Comunei Sistarovat

Biserica din Sistarovat a implinit 200 de ani - Virtual Arad News (c)2002Astazi, Sistarovatul imbraca haine de sarbatoare. Sfanta sarbatoare a Adormirii Maicii Domnului, 200 de ani de la construirea bisericii ortodoxe din Sistarovat si 500 de ani de la atestarea documentara a comunei - toate aceste evenimente sunt un prilej de bucurie si reintalnire cu fiii satului. Primarul localitatii, Pascu Gheorghe, spune ca pregateste de un an de zile aceasta sarbatoare.
Consiliul local din Sistarovat a, alocat nu mai putin de 70 de milioane de lei pentru acest eveniment. Din acesti bani s-a renovat insa si caminul cultural. Parcul din centrul comunei a fost amenajat. Se asteapta o afluenta mare de public din Cuvesdia, Labasint, Varnita sau chiar Lipova. La ora 9,30 va avea loc intalnirea fiilor satului in Parcul Bisericii, urmata de slujba religioasa la Biserica ortodoxa din localitate. La orele 12,00 se tine un parastas de obste pentru fiii satului trecuti in eternitate. Dupa vecernia de la ora 13,00, la 14,00 se va desfasura simpozionul "Sistarovatul in decursul istoriei." La 17,00 va incepe programul artistic, iar peste o jumatate de ora se va deschide ruga. Invitat este solistul de muzica populara Adrian Stanca din Timisoara, care, potrivit organizatorilor, "va canta pana la orele diminetii". Daca timpul va fi frumos, ruga se va tine in fata primariei, iar daca nu, in caminul cultural

Olimpiu Bulzan - Adevarul

  • Un "vis nebunatic" a devenit realitate. La Curtici arde gazul !

Primarul Curticiului - Gheorghe Don este multumit de introducerea gazului in orasLa statia de reglare, masurare si predare, situata la iesirea din Curtici, marti puteai sa intalnesti mai toate personalitatile Aradului. De la primarul orasului, la sefii administratiei publice locale, pana la directori de societati pe profit sau sefi ai IPJ Arad, toate aceste oficialitafi si-au facut loc, in Curtici, sa vada cum "trece gazul prin localitate".
Dupa slujba religioasa si dupa sfintirea locului in care poposea statia de reglare, primarul Gheorghe Don a tinut sa multumeasca celor care, intr-un fel sau altul, au contribuit la introducerea gazului natural in oras.
Curticiul nu se opreste aici
Pe lista primarului, la loc de cinste, s-au aflat partenerii afacerii, Gaz Vest si SIF Banat Crisana, prin Ioan Cuzman ("omul care a venit cu banii"), dar si prefectul, presedintele si vicepresedintele CJA. Nu in ultimul rand, Gheorghe Don a amintit de oamenii de suflet ai Curticiului, Dimitrie Musca si Adrian Nitu.
"Acest vis nebunatic a pornit in urma cu sase ani. Mai apoi, dupa ce dr. Ioan Cretu, mi-a descbis toate usile la ministere si mi-a potolit mintea, am dus la bun sfarsit acest plan. Astazi e o zi cu soare in sufletul meu. Nelinistile noastre s-au mai imputinat prin aceasta realizare", a declarat asistentei Gheorghe Don.
Printre realizarile urmatoarei perioade, primarul a amintit viitoarea statie de 110 kwati, care va crea un plus de energie, atat de necesara firmelor ce se vor stabili in Zona Industriala Curtici, si Centrul de zi pentru copii, care isi va deschide in scurt timp portile cu sprijinul CJA si Bancii Mondiale. La sfarsitul discursului, Gheorghe Don a inmanat o diploma de onoare directorului Gaz Vest, firma care a pus in functiune sistemul de distributie de gaze naturale in localitate.
La inaugurarea statiei de gaz din Curtici au participat si autoritatileOficialii vorbesc numai de bine
Directorul Gaz Vest, Liviu Ilievici, a tinut sa precizeze ca "aceasta realizare este una dintre putinele care se bucura de finantare privata, fara bani de la buget. Dorim sa ne implicam in continuare in dezvoltarea judetului pe acest domeniu. Aici investitia a fost de 1.800.000 euro, iar noi am devenit concesionarii activitatii de distributie pe timp de 49 de ani".
Dan Ungureanu a subliniat ca introducerea gazului la Curtici "este un castig pentru toti cei care traiesc aici, iar parteneriatul public privat o reusita".
Prefectul a tinut sa le transmita primarilor (o buna parte dintre acestia fiind prezenti la eveniment), sa nu se opreasca nici ei din investitiile pe care le-au demarat. In timp ce Caius Parpala si Gheorghe Falca au tinut sa felicite Gaz Vestul si in special pe primarul Don, pentru ca "sunteti printre primii care ati reusit sa-i convingeti pe Gaz Vest sa investeasca aici", Ioan Cuzman s-a aratat pe mai departe interesat sa investeasca in Curtici: "ne gandim si la celelalte utilitati, caci vrem si devenim un investitor serios in judet".
In casa la Curticeni arde gazul
Dupa taierea panglicii inaugurale, de catre Gheorghe Don si Caius Parpala, coloana oficiala s-a indreptat spre casa lui Vasile Motiu, prima familie racordata la gaz. Aici s-a testat proaspat inaugurata retea de distributie a gazului, prin prajirea unor oua. De aici coloana oficiala a plecat sa cinsteasca momentul cum se cuvine la un restaurant din localitate.

Adriana Barbu - Observator

  • Primarul Aradului cumpara bilete la meci pentru galeria UTA

200 de abonamente pentru galeria UTA au fost cumparate de primarul PopaLa UTA sunt in curs de desfasurare tratative pentru ultimele completari ale lotului de jucatori.
Presedintele Consiliului de administratie, Calin Chisbora, ne-a declarat ieri ca toti jucatorii aflati in curtea "Batranei Doamne" au contractele semnate cu clubul aradean.
Printre ultimele noutati din lot, ale caror finalizari de contracte se discutau inca, sunt jucatorii Baldovin si Petrus Manta. O situatie speciala este a sarbului Bogdanovici. Cedat initial de Rapid aradenilor, jucatorul a fost intors din drum. Calin Chisbora ne-a declarat ca, daca varianta Bogdanovici va cadea, UTA se va interesa la Dinamo de Semeghin.
Lucrarile la stadion sunt in intarziere, iar la ora meciului cu FC National, peluzele si tribuna doi nu vor putea primi spectatori. Din partea fostului patron al clubului, italianul Gandolfi, a sosit o masina cu echipament a carui receptie a fost facuta zilele trecute, Gandolfi ramanand in continuare sponsor tehnic al UTA.
Noua conducere a clubului UTA a instituit un sistem draconic de acces la meciuri, stabilind strict categoriile de public care au acces gratuit pe stadion.
Cum printre acestea nu se afla si galeria, problema celor 200 de locuri solicitate in mod traditional de cei mai fanatici suporteri care insotesc echipa peste tot a fost rezolvata altfel.
Primarul municipiului Arad, Dorel Popa, s-a angajat sa suporte pretul celor doua sute de abonamente, a cate 250.000 lei bucata, pentru galeria "Batranei Doamne".

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]