Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 15 octombrie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Jocurile au fost facute - Registrul Comertului a trecut la Ministerul Justitiei

Reprezentantii CCIA sunt nemultumiti de preluarea de catre Justitie a Registrului ComertuluiIntentia Guvernului de a trece Registrul Comertului, de pe langa Camera de Comert, in subordinea Ministerului Justitiei a fost semnalata de presa inca de acum o luna. Daca atunci nu se stia precis ce anume se doreste, lucrurile au parut mai serioase in urma cu o saptamana, cand a aparut un comunicat al Guvernului, si au devenit certe odata cu publicarea in Monitorul Oficial a Ordonantei de Urgenta 129, vineri, 11 octombrie, la o zi dupa semnarea actului de catre Guvern.
Asadar, de acum Oficiul National al Registrului Comertului este in subordinea Ministerului Justitiei iar Oficiile Registrului Comertului - care au functionat in cadrul Camerelor de Comert - vor functiona pe langa tribunal.
Nu e o imbunatatire
Pentru a-si prezenta punctul de vedere asupra acestei masuri, conducerea CCIA Arad a organizat ieri o conferinta de presa fulger. "Este o zi neagra pentru sistemul cameral romanesc. CCIA Arad, facand parte din acest sistem, e afectata din plin si direct de aceasta masura promovata de Guvern intr-un mod pe care oricat ne-am stradui nu-l putem intelege. Sistemul cameral din Romania considera ca Ordonanta interzice, impiedica functionarea Registrului. Guvernul are dreptul sa ia acele masuri care duc la efecte pozitive; in cazul de fata eu nu cred ca masura va duce la o imbunatatire", a spus Nicolae Bacanu, presedintele CCIA Arad.
Astfel, Guvernul a decis ca personalul actual al Registrului se considera transferat in interes de serviciu, ca bazele de date vor fi preluate de Ministerul Justitiei pe baza de protocol, in termen de 30 de zile, ca actualele bunuri ale Registrului vor fi utilizate in continuare, ca Registrul poate folosi actualul sediu, fie in baza unui contract de inchiriere, fie a unui protocol incheiat intre reprezentantii Ministerului de Justitie si cei ai Camerelor de Comert.
"Nu suntem de acord..."
Legat de protocoalele amintite, Bacanu spune: "Nu-mi imaginez cum vor decurge aceste tratative, protocoale, care trebuia incheiate inainte de intrarea in vigoare a Ordonantei. Noi nu suntem de acord sa predam nimanui nimic. Suntem parte vatamata a acestei ordonante si avem datoria sa aparam patrimoniul Camerei, insa nu vrem ca lucrurile sa afecteze agentii economici...Iar in ceea ce priveste sediul, nu cred ca Ministerul Justitiei va fi dispus sa plateasca o chirie a pietei". Bacanu mai spune ca printre personalul ORC Arad (care are circa 20 de angajati) a aparut nesiguranta, nelinistea. Oamenii se intreaba ce se va intampla cu ei, ce va fi cu salarizarea. Ei trebuie sa incheie un nou contract de munca, dar cand, nu se stie.
Aproape fara activitate
Fiindca lucrurile nu erau clare, la Registrul Comertului Arad ieri nu s-a prea lucrat. Activitatea nu era suspendata de tot, insa cei care vroiau sa depuna diverse acte nu puteau face acest lucru. Simona Julean, directorul (nu de mult timp) ORC Arad, spune ca se lucreaza doar pentru solutionarea cererilor depuse in urma cu cateva zile. Circa 400 de documente asteapta solutionarea. Bacanu a completat: "Registrul trebuia sa aiba deja noi modele de formulare, cu antetul Ministerului Justitiei, chitantier al Ministerului, pentru ca el incaseaza de azi banii, altfel Registrul va emite acte lovite de nulitate".
Despre aparitia OUG 129, Bacanu spune: "Cred ca reprezinta falimentul regimului Cojocaru (presedintele Camerei de Comert a Romaniei - n.r.). Activitatea Camerei Romaniei a fost ca inexistenta, aparitia ordonantei arata incapacitatea acelui sistem. Ma consider vinovat in rand cu cei 41 de presedinti de Camere de Comert din tara, care am fi trebuit sa avem o atitudine mai energica atunci cand am sesizat ca nu suntem reprezentati de Camera Romaniei. Primul semn ca se intampla ceva rau a fost aparitia Ordonantei 76/2001, o ordonanta proasta, care a adus nemultumire generala".
Ultima sansa
Imediat dupa intalnirea cu presa, Bacanu a plecat la Brasov, la o intalnire cu presedintii Camerelor de Comert din celelalte judete. "Trebuie sa facem ceva, astfel ca interesele Camerelor sa fie protejate, dar in acelasi timp sa nu ne constituim in inamicul din cauza caruia agentii economici nu pot sa faca operatiuni la Registrul Comertului...Mai avem o sansa, probabil nu prea mare, dar suntem datori sa incercam. Vom interveni la comisiile de specialitate din Senat si Camera Deputatilor, ca ordonanta sa nu fie validata de Parlament", a precizat Bacanu.
Creditul pentru Expo - in pericol
Fiindca jumatate din bugetul CCIA Arad sunt bani ce vin de la Registrul Comertului, Camera aradeana e afectata si din punctul de vedere al restituirii creditului luat pentru construirea complexului expozitional, Expo Arad International. In plus, incertitudinea planeaza si asupra creditului pe care CCIA l-a obtinut de la Uniunea Europeana. "Nu stiu ce se va intampla cu creditul. Mi-e teama ca vom ramane fara el", a mai spus presedintele CCIA Arad, Nicolae Bacanu.

Gerlinde Knap - Adevarul

  • Teroare in cartierul Micalaca

Cartierul Micalaca este terorizat de o banda de derbedeiUn barbat a fost omorat in bataie, iar altii trei au ajuns in stare grava la spital
De mai bine de o saptamana, cartierul Micalaca este de-a dreptul terorizat de o gasca de batausi care circula pe timpul noptii si se iau la bataie cu oricine le iese in cale. Ultima victima care a avut ghinionul sa fie tinta vagabonzilor a avut 70 de ani. Barbatul a fost batut atat de rau incat a fost necesara transportarea lui la Spitalul Clinic Judetean din Timisoara. El a murit in cursul zilei de ieri, in urma unui traumatism cranio cerebral. La mijlocul saptamanii trecute, un alt barbat a fost batut in acelasi cartier, pe strada Mioritei. In cele din urma, acesta a reusit sa scape de furia batausilor refugiindu-se in scara unui bloc. Chiar daca starea lui era destul de critica, barbatul a refuzat internarea. Politia are deja un cerc de suspecti. Se pare ca este vorba despre doi indivizi care actioneaza noaptea, dupa ora 21.

Claudiu Oprean - Agenda zilei

  • Doua statiuni aradene in circuitul turistic

Statiunea Moneasa este atestata ca statiune de interes national - Virtual Arad News (c)2002Moneasa a fost atestata ca statiune turistica de interes national
In sedinta de saptamana trecuta, Guvernul a adoptat o hotarare pentru aprobarea conditiilor si procedurii de atestare a statiunilor turistice.
In acest fel au fost atestate ca statiuni turistice de interes national sau local, dupa caz, localitatile sau partea unei localitati cu functii turistice specifice, in care activitatile economice sustin exclusiv realizarea produsului turistic, care dispun de resurse turistice naturale si antropice si care indeplinesc, pentru una dintre categorii, o serie de criterii minime. Printre criteriile de atestare se numara accesul si drumurile spre si inspre statiune, cadrul natural, factorii naturali de cura si calitatea mediului etc.
Aradul a intrat pe lista cu cele 29 de statiuni turistice de interes national atestate cu o singura localitate, Moneasa. Tot o singura statiune aradeana a intrat pe lista statiunilor  turistice de interes local atestate. Este vorba de Lipova,  care si-a gasit loc pe lista alaturi de alte  35 de statiuni.
Cea de a doua veste buna este legata de faptul ca statiunile turistice de interes national sunt incluse cu prioritate in programele anuale de promovare turistica, in cele de dezvoltare a produselor turistice si in cele de dezvoltare a infrastructurii generale.

 Adriana Barbu - Observator

  • Oamenii din Felnac isi cer pamantul inapoi
Subprefectul Florin Remetan a promis ca felnacanii vor primi pamanul disponibilConsilierii locali din Felnac, in frunte cu primarul, sustinuti de 20 de localnici, au  fost prezenti ieri in fata Prefecturii pentru a-si cere pamantul. Participarea la Comisia judeteana de fond funciar le-a fost, insa, refuzata, comunicandu-li-se faptul ca, in cadrul sedintei, nu au loc nici macar la "Diverse", si vor trebui sa astepte pana saptamana viitoare.
Felnacanii au inaintat anterior un memoriu, in care cereau sa fie trecuti de la despagubiri la acordarea de teren in natura. Invocand Legea 400/2000, localnicii au cerut sa li se de-a terenul din raza comunei Secusigiu (sat Sanpetru German). Este vorba de 653 de hectare, care ar trebui sa revina unui numar de peste 180 de proprietari.
In cele din urma, primarul comunei Felnac a fost primit de Florin Remetan. Subprefectul le-a explicat membrilor Comisiei locale ca vor primi teren pe raza comunei limitrofe, in masura in care a mai ramas acolo pamant de impartit.

Adriana Barbu - Observator

  • Centrul

Statie de birje la inceputul secolului trecutMa indreptam spre statia de tramvai din fata Teatrului de Stat intr-o dupa amiaza de vara, nu demult. Soarele cadea oblic pe cladirile vechi de vizavi si deodata mi-a revenit, ca de atatea ori, o alta clipa din copilarie, in acelasi loc. Nu se lega de nici un eveniment cat de putin important, era una din acele amintiri care se intorc inexplicabil, in tot cursul vietii, perpetuand un moment trecator cu o claritate surprinzatoare.
…Am vreo opt-noua ani si stau, asteptand sa se termine freza mamei, in fata coafurii de dame amplasata cam in locul magazinului "Romanta" de astazi. E o coafura eleganta cu boxe despartite prin paravanul de sticla mata si cu oglinzi mari, slefuite. Stau in fata usii si fara sa vreau mi se intipareste in minte tot ce vad. Nu departe se insiruie vreo sase-sapte birje in asteptarea clientilor si aerul rasuna de tropotul cailor. Mai apare cate un taximetru si rar de tot automobilul vreunui director sau proprietar de fabrica. In fata se ridica edificiul de colt atat de bine cunoscut, masiv, inalt, cu biserica  inzidita in mijloc, cupola impozanta, coloane uriase si statui. La stanga, cladirea la fel de monumentala a teatrului inchide bulevardul si blocheaza privelistea spre Piata Avram Iancu. Intrarea teatrului n-o pot zari, e asezata pe latura inspre strada Romanului (An. France), vad numai terasa restaurantului dinspre oras, deosebit de atragatoare in serile de vara, cu iluminatie feerica si muzica. Mai incolo sta un monument dedicat victimelor epidemiilor de ciuma din secolele precedente…
… Deci  - ma intorc in prezent – privelistea din copilarie se deosebea numai prin detalii neinsemnate de cea de astazi, schimbarile survenind dupa incendiul teatrului din 1957. Acest centru, inima orasului dintotdeauna si-a pastrat trasaturile sale caracteristice, n-as putea sa-l inchipui altfel, imaginea de mult mi-a intrat in sange.
Dar oare ce a vazut generatia tatalui, meu, la varsta de noua ani, in acelasi loc, la sfarsitul secolului trecut?
Aradul la inceputul secolului trecut …Teatrul, refacut din primul sau incendiu in 1883 ocupa aceeasi pozitie la stanga, majoritatea caselor bulevardului la fel corespund celor de mai tarziu, dar in fata se ridica o alta biserica, mult mai mica, cu o aripa joasa de numai un etaj, intregul ansamblu vechi si subred, cu un turn ascutit, schimband cu totul aspectul obisnuit al locului…
…Si deodata cladirea pare ca se cutremura reveland scandurile carbonizate, crapaturile si gaurile adanci de sub mortar si panorama devine intr-adevar straina, e numai strada principala a unei asezari modeste, privirea, in lipsa teatrului, patrunde liber pana la casele pietii dominate de edificiul cu un mic turn al vechii Primarii. Un postalion asteapta in fata hanului "Crucea Alba" (Hotel Ardealul), cativa barbati incep sa indeparteze scandurile groase de stejar care protejeaza  pravaliile. Suntem in epoca strabunicilor, in primele saptamani ale lunii octombrie, bunicul care s-a nascut in 1848 abia a implinit un an. Aradul traieste una din cele mai intunecate perioade ale existentei sale zbuciumate, casele strazii centrale si ale celor laterale care se deschid din ea, a Bisericii si a Domnilor (M. Constantinescu si Eminescu) poarta urmele teribile ale asediului de aproape un an, sunt devastate de proiectilele, gloantele si obuzele incendiare trase asupra lor din tunurile cetatii ocupate de armata imperiala. Orasul care se alaturase fortelor revolutionare sufera Bulevardul in prezent - Virtual Arad News (c)2002 cumplit si dupa incetarea ostilitatilor si ingroparea victimelor, holera bantuie cu zece-cinsprezece morti zilnic, prin arderea bancnotelor guvernului revolutionar familii onorabile devin muritoare de foame. S-a declansat furia nebuna a razbunarii tiraniei, treisprezece generali  revolutionari sunt executati, majoritatea  lor, conducatori de osti in batalii victorioase, cu streangul la gat, spanzurati in felul unor talhari sau raufacatori. Cetatea geme de suferinta sutelor de prizonieri, unii innebunesc, altii se sinucid si nimeni nu banuieste ca acest imperiu habsburgic multisecular, aparent atat de puternic prin reprimarea despotica a oricaror miscari pentru libertate si drepturi egale, va mai supravietui doar saptezeci de ani dupa care va disparea definitiv de pe harta Europei.
…Pana aici m-am avanturat in trecut, in baza amintirilor, cronicilor, ilustratelor vechi si picturilor din muzeu, reproduse in almanahul "Aradul Literar".
Si de ce aceste evocari ale unor vremuri apuse? Poate pentru a constientiza curgerea ireversibila a timpului  cu infinita varietate a evenimentelor neprevazute sau de mult asteptate  intr-un rastimp care e numai o clipita pentru istorie si mai ales pentru a ne da seama de durata dureros de scurta a vietii omenesti.

Olga Zsigmond - Occident


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]