Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 16 decembrie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • La Casa de Cultura a Sindicatelor s-a dschis Expozitia de ascensoare

Un asemenea ascensor a fost achizitionat de Hotelul CentralAdministratorii blocurilor in care se afla lifturi au fost pe faza
Sambata dimineata, la Casa de Cultura a Sindicatelor s-a deschis o expozitie cel putin interesanta. Societatea Romana de Ascensoare IFMA S.A. Bucuresti a expus cinci dintre cele mai fiabile lifturi care se fabrica la ora actuala in tara noastra, fiecare original, in felul sau. Dintre piesele expuse, una a fost deja achizitionata, de staff-ul Hotelului aradean "Central". Este vorba de un ascensor tapetat, realmente, cu oglinzi, luminat cu spoturi mascate, confectionat dintr-o tamplarie aurita, ce da extraordinar de bine intr-o unitate hoteliera. Ascensorul despre care s-a discutat insa cel mai mult, dintre toate cele prezentate, era unul care semana izbitor de mult cu un ascensor obisnuit al unui bloc cu zece etaje. Adrian Boniu, vicepresedintele Societatii IFMA S.A. Bucuresti, ne-a explicat: "Acesta chiar este un ascensor obisnuit pentru blocuri, care insa a fost reabilitat. Avem un program care se numeste ARM (ascensor, reabilitat, modernizat), prin care punem la punct ascensoare vechi, ce se afla la ora aceasta in functiune in blocurile dotate cu asemenea utilaje." Prin acest program al IFMA, asociatiile de proprietari din blocurile in care se afla lifturi pot opta pentru readucerea la zi, cum se spune, a ascensoarelor din dotare. Sigur, contra cost. La expozitie au fost prezenti destui presedinti de asociatii de locatari din oras, care s-au aratat foarte interesati de oferta IFMA. Mai ales ca lifturile din blocurile aradene sunt invechite in proportie de 80 la suta, iar daca bani pentru un lift nou nu se prea gasesc, prin acest program care i-ar usura doar de 6000 de dolari ar mai putea intra, cumva, in randul lumii. Fiindca, de buna seama, de lifturi noi nu s-ar prea putea atinge o asociatie, unul costand in jur de 20.000 de dolari.

Eugenia Bardas - Adevarul

  • Traditii si obiceiuri in Ziua de Ignat

De Ignat se taie porcii - Virtual Arad News (c)2002Iata ca sarbatorile de iarna bat deja la usa. Crestinii incep sa se pregateasca, sa adune toate cele trebuincioase, sa faca curatenie si bineinteles, sa serbeze  Ignatul asa cum trebuie. Taierea porcului de Ignat este un obicei pur romanesc, unul dintre putinele care au ramas vii. Aceasta, probabil, si din cauza greutatilor de zi cu zi.
Porcul, salvatorul gospodiriei 
In fond, ceremonia de taiere a porcului de Ignat s-a perpetuat pana in ziua de azi, poate ca nu atat din cauza traditiei, cat din motive economice. In anii comunismului, porcul era salvatorul Craciunului. Se sacrificau animale peste tot, taiatul porcului fiind un obicei des intalnit si la orase, in spatele blocului. Si acum Ignatul este prezent, dar e adevarat, nu la fel ca in ultimii ani. Practic, rentabilitatea acestui act este aproape nula. La mica intelegere, porcul poate fi cumparat la un pret de 33- 35 de mii de lei kilogramul, iar cresterea lui ar necesita investitii deloc de neglijat. Nu o data asociatiile ecologice straine si cele de protectie a animalelor au luat atitudine fata de acest obicei, pe care l-au catalogat ca fiind "barbar". Realitatea este insa alta. Departe de a fi un obicei barbar, taiatul porcului de Ignat este o traditie pur romaneasca, obiceiul fiind "crestinat" la sfarsitul evului mediu. Povestea Ignatului 
Dar cine a fost acest Ignat? Legenda spune ca un barbat, pe nume Ignat, vrand sa taie porcul, si-a lovit din greseala tatal cu securea in cap. Batranul a murit, a fost ingropat, iar fiul, ravasit de cele intamplate, si-a luat lumea in cap. Pe drum s-a spovedit unui preot, care pentru a-l absolvi de pacate i-a dat un canon destul de usor: sa construiasca o luntre cu care sa treaca, fara plata, oamenii peste un rau si sa ingroape in pamant un taciune, asteptand pana va inverzi. Ignat respecta intocmai, canonul, dar anii trec, el se insoara, iar taciunele nu inverzeste. Intr-o noapte gaseste doi mosnegi pe care ii duce acasa si ii ospateaza cum se cuvine. Le povesteste acestora despre pacatele lui, fara sa stie ca ei sunt de fapt Dumnezeu si Sfantul Petru. La un moment da, Ignat realizeaza cine i-a intrat in casa si saruta talpile celor doi mosnegi, Dumnezeu i-a cerut sa-l insoteasca, urmand sa aiba el grija copiilor. Peste ani de zile, Ignat, impreuna cu Dumnezeu, plimbandu-se prin lume, intalneste doi boieri cu care intra in vorba. Erau chiar copiii lui Ignat, care au ajuns acum bogati. 
Zi sfanta pentru romani 
Povestea, desi incalcita, vorbeste in termeni crestini despre recunoasterea si cunoasterea pacatelor. De aceea Ziua de Ignat este considerata in popor o zi sfanta. Conform traditiei, Ziua de Ignat cade pe 20 decembrie. Crestinii nu au voie sa lucreze atunci altceva decat la taiatul porcului. Traditia spune ca cei saraci, daca nu au porc, trebuie sa taie un alt animal, pentru ca trebuie neaparat sa vada sange de Ignat. Se crede ca in noaptea de dinaintea Ignatului, porcul isi visenza cutitul sau margele rosii la git. Cei milosi nu au voie sa participe la taiatul porcului, pentru ca el moare greu si carnea nu mai este buna. Cu sangele animalului se face semnul crucii pe fruntea copiilor pentru a fi sanatosi. Untura de porc negru este folosita de vrajitoare, iar femeile care nu tin Ziua de Ignat sunt pedepsite. 

Simona Valan - Agenda zilei

  • Aradul printre primele cinci judete la recensamantul agricol

Judetul Arad e fruntas la recensamantul animalelorAradul se numara printre primele 5 judete care au inregistrat procente ridicate la recensamantul agricol, ce se desfasoara in aceste zile. Stirea a fost adusa la cunostinta de premierul Adrian Nastase, in videoconferinta cu prefectii si presedintii Consiliilor judetene. Potrivit premierului, recensamantul general agricol, care a demarat la inceputul lunii decembrie, s-a efectuat pana in prezent in 784.000 de gospodarii, reprezentand 15,4 la suta din totalul celor de recenzat. Procente mai ridicate se inregistreaza in judetele Arad, , Brasov, Braila, Dambovita, Harghita, Ilfov. Conform datelor stranse pana in acest moment, in trei din zece gospodirii exista bovine, in doua din zece ovine, iar in peste 63 la suta dintre gospodarii exista porcine. Recensamantul agricol va intra si el in pauza, incepand din 20 decembrie.

Adriana Barbu - Observator

  • Mitologia biblica, pe scena "Rege, preot si profet"

"Rege, preot si profet" - spectacol de inspiratie religioasa, la AradLa patru decenii de la intrarea sa in eternitate (20 decembrie 1962), Radu Stanca este "evocat" pe scena Teatrului de Stat din Arad printr-un amplu spectacol de inspiratie religioasa, cu "Rege, preot si profet" (1946), in regia lui Radu Dinulescu, cu decorurile sugestive ale lui Onisim Colta, costumele concepute cu iscusinta si eleganta de Oana Varan Goia, coregrafia Marinei Ianosi, muzica imaginata de Constantin Fleancu si Cristian Tarnovetki si light-designul asigurat de Lucian Moga. Impletirea permanenta dintre filoanele religios si filosofic, sau dintre cele narativ si liric, cu pitoresti imagini "de atmosfera" vizand, de pilda, noaptea petrecerilor bahice si erotice (chiar daca acest pasaj este poate prea lung in arhitectura spectacolului), dar si cu unele confruntari de mare dramatism intre protagonisti, fiecare exprimand ipostaze de contrast bine definite (bine-rau, puritate-imoralitate, efemer-etern, egoism-sacrificiu etc.), confera spectacolului o aureola de speranta privind puterea credintei de a ne mantui de raul ce prolifereaza in lume sub infatisarile cele mai abil-seducatoare ori mai sinistre cu putinta. Temeritatea demersului artistic si cultural, totodata, nu se identifica, in viziunea realizatorilor, cu incercarea de "actualizare" a piesei, ci tocmai prin fidelitatea fata de lentoarea discursului, de patetismul si lirismul replicilor, fapt plin de riscuri nu intotdeauna depasite, dar recompensat prin capacitatea acestui text de o clasica frumusete de a trece rampa. In prim-plan se deruleaza conflictul dintre un veritabil geniu al raului, intrupat de acel "Rege" cu porniri diavolesti, rol ce prilejuieste actorului Zoltan Lovas o creatie complexa si impunatoare, pe de o parte, si "Profetul", grabit sa se jertfeasca in numele Domnului pentru mantuirea celor rataciti in hatisurile pacatului, pe de alta parte, personaj configurat de Valentin Voicila cu o deliberata economie a mijloacelor de expresie, usor pandita insa de monotonie. Conflictul este mediat in chip diplomatic prin vocatia si iscusinta "Preotului", adus in scena cu notabil firesc si remarcabila eleganta a frazarii de Ion Varan. Coerent in pledoaria sa fierbinte si pe alocuri patetica pentru cautarea adevarului sub semnul purificator al credintei, spectacolul castiga in dinamism si intensitate emotionala prin ardoarea cu care tanara "Abigael" se opune sacrificiului "Profetului", din veneratie pentru acesta, vituperand impotriva semenilor care, prin pacatele si ingratitudinea lor, se arata nedemni de acest sacrificiu. Partitura este interpretata de tanara actrita Claudia Ieremia cu o impresionanta putere de concentrare si o buna dozare a mijloacelor de expresie, care da seama de adevarul maturitatii sale profesionale.
Exista in spectacol momente de inalta tensiune dramatica, mai ales in cea de-a doua parte, cand interpretii, decorul si luminile participa in chip convergent si convingator la deslusirea sensurilor piesei, ca si unele ruperi de ritm ingenioase, menite sa contracareze discursivismul textului. Sunt insa si pasaje in care fidelitatea fata de litera si spiritul piesei conduce la un ilustrativism ce risca sa diminueze forta intelectuala si in acelasi timp energizanta a reprezentatiei. Prin dimensiunile si oportunitatea sa ca autentic fapt de cultura, ca si prin performantele din zona regiei, a ambiantei (decor, costume, lumini) si a interpretarii, unde, alaturi de cei numiti, i-am mai remarcat pe Ioan Peter ("Tobias") si Liliana Balica ("Regina"), spectacolul justifica insa eforturile si nadejdile realizatorilor. El acopera o zona repertoriala prea timid abordata pe scenele noastre, teatrul de inspiratie religioasa, si ne readuce in fata ochilor creatia unui reprezentant de frunte al literaturii si spiritualitatii romanesti, disparut mult prea devreme dintre noi. Este inca un motiv pentru care demersul aradean isi apropie meritele unei restituiri binevenite in spatiul dialogului teatrelor din tara cu dramaturgia nationala.

Ion Parhon - Romania Libera
  • Radu Nunweiller VI va antrena UTA

Calin Chisbora este optimist in privinta rezultatelor obtinute de antrenorul Nunweiller la UTAConducerea "Batranei Doamne" a ajuns, ieri, la o intelegere cu Radu Nunweiller, numindu-l antrenor principal al echipei. "Am discutat la telefon si a fost de acord sa preia echipa", a spus Calin Chisbora, presedintele Consiliului de Administratie al clubului aradean. "Din punct de vedere financiar totul este OK. Urmeaza sa punem la punct amanuntele legate de contract", a mai declarat Chisbora.
Noul antrenor principal al "Batranei Doamne", stabilit de 22 de ani in Elvetia, va ajunge in Arad la inceputul lunii ianuarie, cu cateva zile inaintea reluarii pregatirilor. Radu Nunweiller a urmarit evolutia textilistilor in partida disputata la Bistrita, joc pierdut de FC UTA. "Am urmarit fotbalul romanesc si am constatat ca, din pacate, in Romania, nu mai sunt jucatori asa de talentati cum erau cei din generatia de aur. Nivelul campionatului a scazut in ultimul timp", a spus la finalul partidei Nunweiller VI, 58 de ani, care a antrenat ultima oara pe Lausanne Sports, intre 1996 si 2001. De fapt, noul antrenor al "Batranei Doamne", in afara experientei acumulata in afara tarii, nu se poate lauda cu rezultate remarcabile, in urma cu un an fiind demis de la carma echipei Lausanne Sports, motivul invocat fiind lipsa rezultatelor pozitive, echipa aflandu-se pe penultimul loc din clasament. Cu toate acestea, Calin Chisbora s-a declarat optimist in privinta viitorului lui Nunweiller la UTA. "Speram sa fie o alegere buna", sunt cuvintele presedintelui CA al FC UTA.

Daniel Berar - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]