Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 17 ianuarie 2002

  • CHF, sucursala Arad, a acordat imprumuturi de peste 670.000 dolari

Directorul de dezvoltare CHF - Monica Misca prezinta proiectul...87 de IMM-uri au beneficiat de credite
Reprezentantii CHF Romania si-au prezentat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, gazduita de primarul Aradului, Dorel Popa, proiectele pe care le deruleaza in tara noastra si, mai ales, in judetul nostru. CHF este prezenta in Romania din anul 1994 si deruleaza programe de microfinantare in doua sectoare: afaceri si locativ. "Rolul CHF are rol de catalizator pentru crearea unei largi confederatii de ONG- uri romanesti care promoveaza si sprijina activ dezvoltarea economica a comunitatilor romanesti", afirma directorul de dezvoltare CHF, Monica Misca. Sucursala din Arad, infiintata in anul 1999 a incheiat parteneriate cu patru ONG-uri, acordand peste 670.000 dolari in credite, 224 de imprumuturi. Staf-ul CHF a facut si o prezentare a proiectului INED (Integrarea Organizatiilor Neguvernamentale in Procesul de Dezvoltare Economica Locala). Proiectul respectiv se deruleaza in sapte judete, printre care se numara si Aradul. Produsele de microcreditare oferite se structureaza in microcredite pentru IMM-uri, imprumuturi locative de grup si imprumuturi pentru persoane fizice. Primele doua tipuri de produse sunt acordate prin intermediul parteneriatelor stabilite de CHF Romania in judetul Arad cu Clubul - Intreprinzatorilor Aradeni, Asociatia Intreprinzatorilor Mici si Mijlocii, Asociatia Comerciantilor si Uniunea Locala a Asociatiilor Locative. Imprumuturile catre persoanele fizice au fost posibile prin crearea unei institutii financiare comunitare (Casa de Ajutor Reciproc a Asociatiilor). In perioada iulie 1999- decembrie 2001 judetul Arad a beneficiat de imprumuturi totale de peste 670.000 dolari, acordand credite pentru 87 de IMM-uri, 60 de imprumuturi locative de grup si imprumuturi pentru 69 de persoane fizice.

  • Ministerul Turismului scoate la "mezat" doua unitati turistice aradene

Hotelul Ardealul face obiectul unor notificari - Virtual Arad News (c)2002Turismul este considerat de actualul Guvern sector prioritar, iar potrivit programului de guvernare, obiectivul strategic in domeniu este relansarea rapida si durabila. Desi se estima ca procesul de privatizare sa fie finalizat la sfarsitul anului trecut, ministrul turismului a dat un alt termen pentru realizarea privatizarii tuturor unitatilor turistice, finele lunii martie 2002. Portofoliul de societati, care urmeaza sa fie privatizate, al Ministerului Turismului cuprinde si doua societati aradene: SC Ardealul SA si SC Moneasa SA.
La SC Ardealul SA, ministerul detine pachetul majoritar, 72,624 % din actiuni, in timp ce la SC Moneasa SA procentul apartinand ministerului este de 28,620. Cristian Burtan, seful Serviciului Privatizare, din cadrul Ministerului Turismului, ne-a declarat ca, deocamdata, nu detine date concrete legate de privatizarea celor doua unitati. "Inca nu s-a hotarat nimic. In ceea ce priveste hotelul Ardealul, se asteapta expirarea termenului pentru depunerea notificarilor, conform Legii 10/2001, deoarece s-a inregistrat o notificare, si dupa aceea, rezolvarea acesteia. La SC Moneasa SA va trebui facuta o majorare de capital". Conform aceluiasi program, se va pune accent si pe dezvoltarea turismului rural prin scutirea de la plata impozitului pe venit, respectiv pe profit, pe o perioada de zece ani, reducerea cu 50% a tarifelor percepute pentru obtinerea si prelungirea certificatelor de clasificare a pensiunilor turistice si agroturistice.

  • Angajatii CET solicita oprirea centralei

Sindicatul de la CET nu agreaza hotararea primarului...Sindicalistii se gandesc la greva
Sindicatul energeticienilor a convocat, marti, o conferinta de presa, in care reprezentantii muncitorilor si-au facut publica nemultumirea fata de decizia primarului Dorel Popa ca municipalitatea sa preia CET. "La intalnirea cu domnul primar, intrebarile noastre nu au fost rasplatite cu raspunsuri pe masura. Nu exista o strategie energetica pentru viitor si nici un studiu de fezabilitate in baza caruia primarul sa solicite Hotararea de Guvern", a precizat Traian Deliman, liderul Sindicatului Energia. Sindicalistii au acuzat faptul ca Dorel Popa nu le-a putut prezenta bonitatea firmei Torco Energy (care a promis sa investeaca in CET 200 de milioane de dolari). Cei 780 de salariati ai CET sunt ingrijorati deoarece "nu avem nici o certitudine ca nu vor disparea locuri de munca", spune Deliman, adaugand ca primarul "nu a vrut si asculte ce zic salariatii", Mai mult, promisiunea lui Dorel Popa ca salariatii nu vor avea de suferit, "din lipsa de dovezi, nu o putem crede", au fost cuvintele liderului Sindicatului Energia. Prin urmare, Sindicatul CET a apelat la "actiuni disperate" incepand cu un miting de protest maine, vineri, in fata Primariei. Cu toate ca sindicatul a declarat ca "nu dorim ca populatia sa aiba de suferit", salariatii CET au solicitat oprirea centralei, Traian Deliman informandu-ne ca exista amenintare din partea angajatilor ca vor refuza in aceasta dimineata sa intre in schimb. Pentru ca "o nenorocire nu vine, niciodata singura", am fost informafi ca planul primarului de a se reduce pretul energiei prin furnizare acesteia catre localitatile din jur, "este o aberatie. Dupa calcule tehnice, dupa ruperea de Termoelectrica, pretul gigacaloriei se va dubla !", afirma energeticienii.

  • Greva japoneza la primariile catorva orase din Transilvania

Desi in greva, functionarii aradeni nu au intrerupt lucrulFunctionarii publici ai Primariilor din Targu-Mures, Oradea, Arad si Sibiu au protestat, marti, fata de neregulile din administia locala. Principalele revendicari ale sindicalistilor vizeaza acordarea, tichetelor de masa, indexarea lunara a salariilor in raport cu rata inflatiei, dar si consultarea reprezentantilor Comitetului Director al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratia Publica Locala in probleme care vizeaza direct acest domeniu. Angajatii Primariilor din Arad si Sibiu s-au alaturat actiunilor de protest initiate, marti, de Federatia Nationala a Sindicatelor din administratia Publica Locala si au intrat, timp de doua ore, in greva japoneza. Cei aproximativ 380 de angajati ai Primariei Arad spun ca sunt multumiti de contractul semnat cu conducerea institutiei, iar prin protestul de marti s-au alaturat celorlalte sindicate din tara. Functionarii publici din cadrul Consiliului Judetean Arad nu s-au alaturat grevei, desi cei peste 90 de sindiealisti sunt afiliati, conform declaratiei vicepresedintelui sindicatului, Mircea Rusu, la Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratia Publica Locala Cluj. La Sibiu, 200 de angajati ai Primariei, dintre care 147 sunt membri de sindicat, au purtat, timp de doua ore, banderole albe pe brat.

  • Maestrul irealului

Maestrul irealului - pictorul suprarealist Ioan Kett-Groza - Virtual Arad News (c)2002Drumul de la poarta si pana in minusculul sau atelier de la etaj se aseamana cu o calatorie fantastica, intreprinsa in rastimpul unei batai de pleoapa. De la statuetele de ghips ce populeaza incaperea de la parter - adapostul unui confrate sculptor - si pana la haosul multicolor din camaruta de mai sus, toate conspira intru transformarea oaspetelui intr-un gura-casca - la propriu - care a uitat pentru ce a venit.
Despre ratiune si fantezie
Atelierul pictorului Ioan Kett-Groza e incalzit de un singur calorifer si are acoperisul subred. In cei 40 de ani de existenta a fost doar peticit din cand in cand, fara a cunoaste o renovare serioasa. Dar nu face nimic, cat timp nu ploua inauntru, iar temperatura interioara ii permite paianjenului din colt sa desfasoare o oarecare activitate. Maestrul are unde picta, iar tablourile au unde se odihni. Dimensiunile reduse ale incaperii sunt compensate de intinderile nemarginite din picturi. "In lucrarile mele exista mult spatiu; cerurile inalte sunt o manifestare a libertatii de expresie, a intervalului,dintre real si ireal", explica Kett-Groza. O simpla privire aruncata asupra tablourilor agatate in atelier confirma acest amestec al realitatii cu fantezia. Aproape nici o lucrare nu tine cont de proportiile firesti ale obiectelor. Si asta pentru Ca Ioan Kett-Groza este un pictor suprarealist, ale carui creatii dau serios de gandit. "Pictura este o treaba pe care o judec; nu sunt doar un jongler de culoare. Mai intai imi trece prin cap si-abia apoi se scurge prin terminatii", spune artistul.
"Vizionarii biciclisti"
Participant la zeci de expozitii internationale de pictura si grafica, Ioan Kett-Groza este unul dintre cei mai cunoscuti pictori romani contemporani. Membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania si al Asociatiei Internationale a Artistilor Plastici Unesco, in prezent preda pictura la Scoala Populara de Arta din Arad. Adevaratul Ioan Kett-Groza iese insa la iveala in fata sevaletului, in acea chichineata semiincalzita de pe strada Lacului. Picturile sale nu se adreseaza "maselor largi". Ele nu se admira pur si simplu, ci trebuie trecute prin filtrul imaginatiei, pana ajung sa capete concomitent o mie de intelesuri. "Lucrarile acestea sunt ferestre spre sufletul meu; Poti sa intri prin ele sau sa ramai afara. Iar daca intri, poti sa mai faci un pas inainte sau poti sa iesi inapoi afara. Eu pictez pentru o anumita felie de societate, aceea care nu consuma arta la modul sportiv", spune, zambind, maestrul. Kett-Groza isi expune periodic picturile la Galeria Delta, locul unde poate fi gasit aproape in fiecare zi. "Din pacate, trei sferturi din aradenii care trec pe la galerie intra si ies de acolo in acelasi minut. Aproape ca nici nu se uita la picturi. Eu le spun "vizionarii biciclisti", pentru ca parca ar fi pe bicicleta, asa repede trec prin galerie", rade Kett-Groza.


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]