Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 17 august 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Aradul va fi promovat si de Casa Regala

Intalnire intre reprezentantii Casei Regale si primarul Aradului...Joi dupa amiaza, primarul Dorel Popa a avut o intalnire de afaceri cu Altetele Lor Regale Principesa Margareta si Principele Radu Duda.
In cadrul unor discutii apreciate drept extrem de placute, s-a convenit la initierea unui parteneriat tripartit, intre Arad, un oras din Germania si unul din Italia, sub patronajul primariei Arad si a Casei Regale.
Ratiunea acestuia este atragerea de investitori in zona Aradului.
Unul din punctele asupra carora au cazut de acord participantii la discutie a fost faptul ca Aradul are nevoie de mai multa promovare. Acest lucru se va realiza prin implicarea Camerei de Comert Industrie si Agricultura a Judetului si organizarea de simpozioane, in toate cele trei orase, si invitarea unor reprezentanti de marca a vietii economice a acestora.

Alciona Popoviciu - Agenda zilei

  • De luni, capacitatea si bacalaureatul se suprapun

Inspectorul Sorin Haiduc asteapta inscrierea elevilor...Pentru cea de a doua sesiune a capacitatii, care demareaza la inceputul saptamanii viitoare, Inspectoratul Scolar are deja stabilite centrele de examinare. Este vorba de urmatoarele opt unitati de invatamant: Scoala nr. 1, Scoala nr. 18, Scoala nr. 20, Scoala nr. 12, Liceul Teoretic Mihai Veliciu (din Chisineu Cris), Grupul Scolar Industrial "Mihai Viteazul" din Ineu, Grupul Scolar Atanasie Marienescu din Lipova si Grupul gcolar J. Gregor Tajkovszky din Nadlac.
Inscrierea elevilor pentru cea de-a doua sesiune a capacitatii s-a incheiat ieri, la ora 16.00, dupa care Inspectoratul Scolar a inceput sa adune, de prin judet, datele cu numarul candidatilor inscrisi. "Exista tendinta ca elevii sa vina sa se inscrie in ultimul moment atat la capacitate cat si la bacalaureat. Luni vom avea toata baza de date nominale vizavi de caadidatii la aceasta sesiune", ne-a destainuit Soria Haiduc, inspector scolar adjunct. De luni, probele examenului de capacitate se vor desfasura simultan cu cele scrise ale examenului de bacalaureat. Potrivit graficului, bacalaureatul se va desfasura astfel: 
19 august proba la limba si literatura romana, 20 august - proba la limba si literatura materna, 21 august - proba obligatorie a profilului, 22 august - o proba scrisa ori practica, la alegere, din aria curiculara corespunzatoare specializarii, 23 august - o proba scrisa la alegere din disciplinele din celelalte arii curriculare, 25 august - afisarea rezultatelor; 26 august - depunerea contestatiilor, 27-28 august - rezolvarea contestatiilor si 29 august - afisarea rezultatelor finale. 
Pentru examenul de capacitate, graficul este urmatorul: 19 august - proba la limba si literatura romana; 20 august - proba la matematica; 21 august - proba la istoria romanilor sau geografia Romaniei; 22 august - proba la limba si literatura materna; 23 august - afisarea rezultatelor si depunerea contestatiilor. In 24-25 august, va avea loc rezolvarea contestatiilor, iar in 26 august - afisarea rezultatelor finale. 

Adriana Barbu - Observator

  • 10 romani s-au dat italieni. Ei s-au legitimat cu carti de identitate false

Falsii italieni au fost opriti la Curtici...La P.C.T.F. Curtici, cu trenul rapid Bega, s-au prezentat pentru a intra in Romania 10 persoane cinci adulti si cinci minori care s-au legitimat, la controlul efectuat de catre politistii de frontiera, cu carti de identitate italiene. Din studiul documentelor, lucratorii nostri au constatat ca acestea nu indeplinesc conditiile de fond si forma ale celor originale, fapt ce a creat suspiciuni cu privire la identitatea reala a celor in cauza (mai ales ca acestia nici nu cunosteau limba italiana). Aprofundandu-se cercetarile, s-a stabilit ca, in realitate, cei 10 "italieni" sunt de fapt cetateni romani, din cercetarile efectuate si declaratii, rezultand urmatoarele: cinci dintre adulti si un minor, cu varste cuprinse intre 13 si 67 de ani, au iesit legal din Romania, in anul 1990, deplasandu-se in spatiul Schengen, unde au stat ilegal pana in acest an (in special in Franta si Italia); ceilalti patru minori cu varste cuprinse intre 4 si 8 ani s-au nascut in strainatate, nefiind declarati autoritatilor si, astfel, neavand nici un document de identitate; ca urmare a faptului ca atat adultii (care, conform propriilor declaratii, isi pierdusera pasapoarte personale) cat si minorii nu posedau documente de calatorie doreau sa se intoarca acasa (pentru ca nu mai "descurcau" strainatate), au apelat la un cetatean italian care in schimbul sumei de 50 euro/persoana le-a obtinut cartile de identitnte false. S-a luat masura intreruperii calatoriei celor in cauza, cercetarile fiind continuate, iar la finalizare luandu-se masurile legale ce impun.

Anca Badila - Agenda zilei

  • Sentinela de piatra la poarta ardealului

Cetatea Soimos strajuieste Valea Muresului - Virtual Arad News (c)2002Istoricul Cetatii Soimosului - intre legenda si realitate
Situata in partea estica a judetului Arad, in defileul Muresului, pe dealul numit "Cioaca Tautului", este una dintre cele mai frumoase cetati medievale din tara. 
Un vestit calator turc Evlia Celebi, spunea despre Soimos ca este "o cetate ingusta si inalta pe pamantul sangeacului Lipovei si se afla asezata langa Mures, pe o stanca ce se inalta pana la cer". Cetatea a fost construita catre sfarsitul sec. al XIII- lea, pe locul unei vechi asezari dacice. 
Se presupune ca a fost construita de catre o familie nobiliara si anume banul Pavel de Severin, intre anii 1272-1275. 
Un episod important pentru istoria cetatii, dar si pentru toata tara, a fost navilirea tatarilor. Cetele tatarasti, in drumul lor, au trecut si prin zona Aradului. 
Din documente si cronici rezulta ca navilirea tatarilor a provocat mari distrugeri, in special in zonele fortificate care au opus rezistenta. 
In perioada navalirii tatarilor cetatea era alcatuita doar dintr-un donjon in jurul caruia exista un zid de piatra. In anul 1315 devine cetate regala, iar incepand cu secolul al XV-lea incepe sa fie donata succesiv ajungand in anul 1453 in stapanirea familiei Huniazilor. Printr-un confiict de imprejurari cetatea ajunge in mainile lui Gheorghe Brandemburg. 
La mijlocul secolului al XV-lea devine resedinta lui Ioan Zapolya. Sotia sa Isabela a facut reamenajari in cetate, unul dintre balcoane purtandu- i numele. 
In aceasta perioada cetatea devine centrul administrativ si militar al domeniilor lui Zapolya. In anul 1552 a fost ocupata de turci, iar in aceasta perioada comandant al cetatii devine begul Uleman. A detinut rol militar pana la inceputul secolului al XVIII- lea, dupa care a fost supusa distrugerilor vremii.
De-a lungul secolelor asupra cetatii s-au abatut multe nenorociri, afectand-o mai mult sau mai putin. Rascoala lui Gheorghe Doja din anul 1514 a fost un eveniment important pentru regiunea noastra. A avut loc un asediu al cetatii dupa care castelanul a predat cetatea in mainile rasculatilor. In anul 1526 o alta revolta se abate asupra regiunii si anume cea condusa de Ivan cel Negru infranta la scurt timp dupa izbucnire.Unul din evenimentele marcante pentru istoria locala a fost si stapanirea turcesca. Prima etapa a stapanirii turcesti a avut loc in Din portalul cetatii se deschide o frumoasa priveliste... - Virtual Arad News (c)2002 perioada 1566-1693 cand teritoriul judetului nostru este transformat in sangeacuri iar populatia era obligata sa plateasca diferite contributii in natura sau bani. In perioada luptei antiotomane condusa de Mihai Viteazul in fruntea cetatii este instalat un conducator fidel domnitorului. Dupa uciderea miseleasca a lui Mihai Viteazul cetatea ajunge din nou in mainile turcilor care o stapanesc pana in momentul infrangerii acestora la Viena in 1683. In perioada ocupatiei turcesti biserica din interiorul cetatii a fost transformata in geamie turceasca. Dupa eliberarea de sub ocupatia turceasca cetatea intra sub ocupatie austriaca apoi decade incetul cu incetul. 
Gura satului
Cetatile au starnit dintotdeauna interesul si au lasat imaginatia oamenilor sa zboare liber, dand nastere astfel numeroaselor legende. Una din aceste legende "vorbeste" despre edificarea cetatii. Legenda spune ca au fost trei surori de vita nobila. Sora cea mai mare s-a hotarat intr-o buna zi sa-si construiasca o cetate in care sa locuiasca in siguranta. Celelalte doua, luandu-i exemplul, s-au hotarat sa-si construiasca si ele cate o cetate. Doua dintre ele si-au construit cetatile pe varf de munte, la Siria si Soimos. Sora cea mica, fiind mai lenesa, si-a construit cetatea pe malul Muresului, la Lipova. Pentru ridicarea cetatilor au fost adusi cei mai priceputi mesteri din cele mai indepartate colturi ale tarii. Cetatile Soimosului si Siriei au fost ridicate repede. Sora mica, fiind zgarcita, nu si-a platit cum se cuvine muncitorii, acestia nedorind sa mai lucreze la cetate. Vizitand celelalte doua cetati care erau terminate, mezina cuprinsa de invidie, a exclamat o serie de blesteme la adresa celor doua cetati. Peste noapte blestemul s-a in faptuit, zidurile celor trei cetati s-au daramat, iar cele trei surori s-au transformat in serpi. Ele apar odata pe an cu coroana pe cap si cu o cheie in gura si singura modalitate de a le readuce in postura omeneasca este de a le indeparta coroanele de pe cap si a le recladi cetatile. 
Un rol insemnat in imaginatia populara l-au jucat tunelurile si incaperile secrete, in jurul carora au fost tesute o multime de legende. Se presupune ca cetatea Soimos ar fi fost legata printr-un tunel de cetatea Siriei, facut pentru ca cele doua cetati sa, comunice in caz de asediu. O alta varianta vorbeste despre un tunel care ar face legatura intre cetatile Soimos si Lipova, trecand pe sub Mures. Se povesteste ca acest Cetatea Soimos a fost cucerita de excursionisti... - Virtual Arad News (c)2002 tunel s-a prabusit in momentul in care un pasa cu suita sa dorea sa treaca prin el. Acestia purtau cu ei o comoara, care nu a fost gasita pana in prezent. Se spune ca pe aceasta comoara, in noaptea de Sanziene apar flacari. Una dintre cele mai frumoase legende pe care vrem sa o prezentam este cea care se refera tot la comoara pasei de la Soimos. De-a lungul anilor, acesta a acumulat mari bogatii, constand in aur, argint si pietre pretioase aflate intr-o incapere speciala a cetatii, pazita de osteni destoinici. La un moment dat, pasa plictisindu-se, a dat un anunt ca va da comoara acelui viteaz care va reusi sa-l invinga intr-o lupta dreapta pe unul din paznicii comorii, un ostean turc, puternic, cu o cicatrice pe ochiul stang. Multi luptatori si-au incercat norocul, dar niciunul nu a castigat comoara. Auzind de aceste ispravi, un tanar cioban s-a hotarat sa lupte si el cu osteanul turc, dar acesta l-a privit cu dispret, vazandu-l firav. Arma aleasa de turc pentru a lupta a fost iataganul, iar a ciobanului, fluierul. Din momentul in care a inceput sa cante din fluier, turcul a inceput sa joace pana a obosit, abandonand lupta. Astfel, pasa a trebuit sa-i dea ciobanului comoara. Circula multe legende si despre fantana din cetate. Avand nevoie de apa, care era foarte greu de procurat, s-a hotarat construirea unei fantani. In acest scop, au fost adusi prizonieri turci, carora li s-a spus ca atunci cand vor termina fantana, vor fi liberi. Cei zece turci au lucrat zi si noapte, pierzandu-si viata unul cate unul. In final a ramas unul singur, teminand fantana, dar tot nu a fost eliberat. Povestea spune ca pe unul din peretii fantanii ar sta scris "aveti apa, dar nu aveti suflet".
Restaurarea cetatii, un ideal fara finalitate 
Cu toate ca este una dintre cele mai bine pastrate cetati medievale din jud. Arad, ea se afla intr-o stare avansata de ruina. Lucrari de restaurare si consolidare a zidurilor nu s-au mai facut din anii 1964- 1965. 
Stand de vorba cu domnul Dan Demsea, muzeograf in cadrul Muzeului Judetean Arad, am aflat ca pentru inceperea lucrarilor de restaurare a cetatii ar fi nevoie de sume mari de bani, pe care Muzeul nu le detine in prezent. Ar fi nevoie de sponsorizari, dar si acestea lipsesc, deocamdata. Speram ca in viitor sa se acorde mai multa atentie si acestor monumente istorice, care sunt puncte importante pe harta judetului nostru. Ramanand parasita si neingrijita, cetatea a cazut prada coltilor distrugatori ai vremurilor, care au adus-o in starea de ruina de astazi.

Corina Olariu - Occident

  • "Batrana Doamna" spera sa produca o surpriza maine

Startul echipei UTA va fi sustinut de o puternica galerieConducerea tehnica si administrativa a clubului UTA a sustinut ieri ultima conferinta de presa inaintea startului in noua editie a campionatului Diviziei A.
Presedintele consiliului de administratie, Calin Chisbora, a precizat ca prin legitimarea ultimilor trei veniti, Baldovin, portarul Bogdan si Petrus Manta, practic, lotul echipei este complet. 
Antrenorul Ionut Popa, care si-a manifestat regretul ca nu a avut la dispozitie tot timpul pe care si l-ar fi dorit pentru omogenizarea lotului, a solicitat rabdare suporterilor si presei pentru ca un campionat seamana cu un razboi, cu o succesiune de lupte, cu victorii si infrangeri, in care conteaza doar rezultatul final, obiectivul echipei in primul an dupa promovare fiind evitarea retrogradarii.
Ionut Popa a declarat ca spera ca, prin mobilizare si putere de lupta exemplare, elevii sai sa faca o figura frumoasa in fata mult mai experimentatului lor adversar, FC National. 
Pentru omogenizare, UTA se bazeaza si pe pauza competitionala care urmeaza, echipa urmand sa participe si la un minicantonament in Moldova, intre jocurile de la Piatra Neamt si cel cu Farul. In plan mai este si o dubla intilnire amicala cu Honved Budapesta.
Pentru ca jucatorii sa cunoasca noile prevederi regulamentare, astazi, la club, va avea loc o sedinta teoretica, cu participarea unui arbitru desemnat de AJF Arad, care le va explica jucatorilor fiecare prevedere regulamentara nou adoptata. Una dintre problemele primelor etape va fi legata de accesul publicului pe stadion, avand in vedere ca, din cauza lucrarilor de consolidare la tribuna a doua, spectatorii vor intra la inceput doar la tribuna intai si la peluza.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • FILMELE SAPTAMANII
Dacia 16 august - 22 august 2002  La viteza maxima - (SUA)
Muresul 16 august - 22 august 2002  Noroc in dragoste - (SUA)
Arta 16 august - 22 august 2002 - Sala A  Ora de varf II - (SUA)
Arta 16 august - 22 august 2002 - Sala B  Harry Potter si piatra filozofala - (SUA)

Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]