Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 17 septembrie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Amenintare cu bomba in prima zi de scoala
Amenintare cu bomba, prin telefon...Dispecerul Inspectoratului de Politie al Judetului Arad a fost anuntat telefonic, ieri, in jurul orei 12,00, ca in liceele "Vasile Goldis" si "Moise Nicoara" se afla bombe care pot, in orice clipa, exploda. Date fiind destul de numeroasele anunturi false, venite din partea unor elevi pusi pe sotii, politistii nu au luat intru totul de bune cele transmise de la celalalt capat al firului si au aflat ca la mijloc este o farsa. Autorii ei, nimeni altii decat doi elevi in clasa a V-a, respectiv a VI-a a Liceului teoretic "Vasile Goldis" Arad. O.M.R. si G.A. tocmai participasera la festivitatea de deschidere a noului an scolar si, in drum spre casa, s-au gandit sa dea cateva telefoane. Cum cel mai la indemana fusese numarul de telefon al politiei, netaxabil, cei doi nu au stat prea mult pe ganduri si au anuntat vestea cea mare.
"Nu ne-am grabit sa anuntam SRI-ul sau alte forte speciale, deoarece ne-am dat seama ca este o farsa. Prima data au anuntat bomba la Liceul "Vasile Goldis", iar, dupa cateva minute, un alt telefon o anunta pe cea de la "Moise Nicoara". Al treilea apel ne-a facut sa ne convingem ca este vorba de o farsa. Dupa ce a anuntat bomba la "Moise Nicoara", aceeasi voce a mai anuntat o bomba la…"Ioan Slavici". Or, se stie, "Ioan Slavici" este vechea denumire a actualului "Moise Nicoara" – ne declara subcomisarul Teodor Voda, din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Arad.
In foarte scurt timp, politia a identificat locurile de unde s-au primit aceste apeluri (este vorba de telefoanele publice din apropierea benzinariei Shell si a magazinului Profi), reusind, astfel, sa-i prinda pe elevi. Parintii lor au fost invitati la politie si li s-au aplicat o amenda contraventionala, pentru ca nu au avut grija de odraslele lor minore. Trebuie spus ca o astfel de amenda ajunge pana la 20 de milioane de lei.

Dacian Don - Observator

  • In masina de la "Briliant" s-au gasit bijuterii de argint

La Vama Nadlac au fost capturate 7 kg de "bijuterii albe"La Vama Nadlac au fost capturate sapte kilograme de bijuterii
In cursul noptii trecute, la Biroul Vamal Nadlac, aproape 7 kilograme de aur au fost gasite de organele vamale impreuna cu Politia de Frontiera si lucratori ai IJP, in roata de rezerva a unei masini. De obicei, controalele care nu sunt realizate pe baza unui pont nu au prea mare succes. De cele mai multe ori, politistii de frontiera si lucratorii vamali reusesc doar capturarea unor bunuri fara valoare insemnata, cum ar fi cate un casetofon, produse alimentare sau imbracaminte. De aceasta data ei au avut insa noroc. Pe sensul de intrare in tara, la punctul vamal Nadlac, au fost opriti prin sondaj aradenii Mihai si Daniela Ciucu. Ei circulau cu un autoturism de serviciu, inregistrat pe SC Briliant SRL, cu numere de Brasov. Fara sa caute prea mult, doar prin ridicarea rotii de rezerva, vamesii au descoperit, in locasul acesteia si in spatele boxei din port-bagaj, aproximativ sapte kilograme de bijuterii. Conform datelor oficiale, acestea sunt din metal galben si alb, doar in urma unei expertize urmand a se confirma faptul ca bijuteriile sunt din argint. Cei doi se intorceau din Italia si nu au dorit sa faca nici o declaratie referitor la bunurile care erau ascunse in masina, si nici la motivele pentru care nu le-au declarat la intrarea in tara. Bijuteriile au fost predate organelor Inspectoratului Judetean de Politie Arad, pentru stabilirea incadrarii juridice.

Alciona Popoviciu - Agenda zilei

  • Patru spitale din judet trec in administrarea Consiliului Judetean

Si Spitalul de psihiatrie Mocrea va trece in administrarea CJA - Virtual Arad News (c)2002"Guvernul, in iresponsabilitatea lui, ne transfera spitalele fara surse financiare" - declara vicepresedintele C.J.A., Gheorghe Falca
De la 1 ianuarie 2003, patru spitale din judet vor trece din administrarea Ministerului Sanatatii si Familiei in administrarea Consiliului Judetean, conform prevederilor unei hotatari de Guvern publicata in Monitorul Oficial din 5 septembrie a.c. Este vorba de Spitalul Clinic Judetean, Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Arad, Spitalul de Psihiatrie Mocrea si Spitalul de Psihiatrie Capalnas.
Imobilele (constructii si terenuri aferente) in care isi desfasoara activitatea aceste patru unitati sanitare vor trece din domeniul privat al statului in domeniul public al judetului. Predarea-preluarea imobilelor se face pe baza de protocol incheiat intre parti (Directia de Sanatate Publica, respectiv Consiliul Judetean) in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a hotararii, mai precis intre 1 ianuarie - 1 februarie 2003.Trecerea acestor spitale in administrarea Consiliului Judetean presupune alte cheltuieli, si nu mici, din bugetul judetean.
CJ va aloca bani doar pentru cheltuielile de intretinere a cladirilor. Acum se analizeaza bugetele celor patru spitale pentru a constata la cat se ridica cheltuiala CJ. "Chiar daca nu stim inca precis, ea este de odinul miliardelor, bani pe care Guvernul ii ia de la cetateni, ii introduce in bugetul de stat pentru a acoperi anumite gauri, dar pe care ar trebui sa-i transfere Consiliului Judetean pentru a administra in conditii bune aceste patru spitale", spune Gheorghe Falca, vicepresedintele CJ Arad.
Prin pasarea acestor spitale - care sunt de interes public judetean - la CJ, Guvernul (prin Ministerul Sanatatii) arunca practic pisica in curtea Consiliului Judetean. Sa gaseasca acesta solutii (financiare) pentru buna functionare a spitalelor. Si tot el sa fie raspunzator daca aceste solutii nu sunt gasite, adica daca nu vor fi suficienti bani pentru intretinerea cladirilor.
"In administratiile publice europene spitalele sunt administrate si de administratiile publice locale. De aceea eu sunt de acord cu astfel de descentralizare, dar in administratiile europene sunt prevazute si surse de finantare pentru a se putea contribui la marirea calitatii actului medical. La noi, in acest moment nu se intampla asa. Guvernul, in iresponsabilitatea lui, ne transfera administrarea spitalelor fara surse financiare. Asta inseamna ca din banii si asa putini ai Consiliului Judetean o sa trebuiasca sa intretinem spitalele si nu o sa mai avem bani sa facem alte lucrari de interes judetean, cum ar fi introducerea alimentarii cu apa in sate sau modernizarea drumurilor in judet", mai spune Falca.

Gerlinde Knap - Adevarul

  • Agromalim 2002 - Regal de cai putere si tehnologie la Arad

La Agromalim producatorii agricoli au avut de unde alege... - Virtual Arad News (c)2002Timp de patru zile, producatorii agricoli aradeni au putut vedea, pe viu in cadrul targului Agromalim - o serie de tractoare, combine, utilaje agricole, reprezentand marci de prestigiu ca: Landini, John Deere, New-Holland, Class, Semanatoarea etc. De asemenea, pe toata perioada targului s-a desfasurat o inedita expozitie de taurine, cei interesati putand afla orice amanunt chiar de la proprietarii animalelor. Manifestarea a fost completata cu standurile Sapard si Agroturism, ambele oferind informatii specializate din activitatea desfasurata. "Agromalim" s-a bucurat inclusiv de participarea a doi reprezentanti ai Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurii (Gheorghe Predila - secretar de stat si Gheorghe Neata - director de strategii), care au purtat un dialog interesant pe teme de actualitate cu producatorii agricoli prezenti. 
Programul celei de-a IV-a. editii a targului international de agricultura si industrie alimentara a mai cuprins: *prezentarea unor programe de dezvoltare a agriculturii, *selectia in cresterea rasei Simmental din Austria - ing. Richard Pichler, AGOF, *prezentarea unor sisteme moderne de exploatatii, *circuit de indemanare pentru tractoare, *exemple de proiecte pentru programul SAPARD (la Arad au fost prezenti (si) reprezentanti ai Agentiei Sapard Timisoara si ai Agentiei Nationale de Consultanta Agricola), *prezentarea taurinelor expuse si premierea celor mai reusite exemplare, etc. "Agromalim 2002" a prilejuit de asemenea, aniversarea "Zilei exploatatiilor agricole moderne" - in 13 septembrie si respectiv "Zilei zootehniei", in 14 septembrie, actiuni realizate cu sprijinul firmelor Centrosoja si AGCTR. Nu in ultimul rand, cele patru zile de targ au insemnat un fel de "strangere a randurilor" pentru toti cei care au ceva comun cu agricultura, pornind de la legarea de noi prietenii si pana la perfectarea unor afaceri. 
Un tractor performant: 100.000 euro
Pentru agricultorii interesati dar care n-au putut participa la targ, prezentam cateva produse expuse si preturile lor: *instalatie de muls - 18 milioane lei, *racitoare de lapte (550 I) - 100 milioane lei, *tractor John Deere - 100.000 euro (se poate achizitiona si in liesing in 3 ani si jumatate, cu un avans de 20-25 la suta), *anvelope Michellin - 1000 euro, *combina New-Holland pentru recoltat cereale - 118.000 euro, *tractor New-Holland (210 C.P.) - 98.000 euro, *o anvelopa pentru acest tip de tractor - 2500 euro, *tractor Ceahlau (CP 4601) fabricat in Piatra Neamt - 300 milioane lei.
Exemplarele de Baltata romaneasca expuse la targ costa intre 25 si 80 milioane de lei si au lactatie cuprinsa intre 5000 si 6000 l de lapte/an.

Cosmin Trif - Adevarul

  • Conducerea judetului este entuziasmata de situl de la Taut
La Taut au fost facute decoperiri arheologice...Colectivul de cercetatori in domeniul arheologiei condus de drd. George Pascu Hurezan, avandu-i in componenta pe dr. Peter Hugel si dr. Adrian Andrei Rusu  (primii doi de la Complexul Muzeal Arad, cel de-al treilea de la Institutul de Arheologie si Istoria Artei din Cluj-Napoca), plus doi colaboratori – Florin Marginean, student si Adrian Sandu, grafician - a finalizat prima faza a sapaturilor pe locul care, de acum, poarta numele de Santierul Arheologic Taut "Cetatea turceasca". Prima etapa din cadrul Campaniei 2002  a durat doua saptamani si a pornit de la cateva date documentare care oscileaza intre izvoare istorice certe, mentionari bisericesti vagi si mitologie pura. Astfel, un act papal din 1187 face referire la o casa a cavalerilor ioaniti – dar localizarea unei manastiri pe raza localitatii atestata documentar sub numele de Tot, la 1334, este, inca, foarte controversata. Cateva descoperiri arheologice cu totul intamplatoare sporesc, inca si mai mult, "aura de legenda" a locului: in sud-estul comunei, in locul zis "Delut", a fost identificata o asezare neolitica din care provine un fragment ceramic pe care a fost incizata o silueta feminina dansand – "Dansatoarea din Taut", circa 3500 i. de Hr.! ; pe malul paraului Cigher, au fost gasite, pe la 1800, doua monede romane din argint; pe "Dealul Rujelor (Mandrelor)", au fost recunoscute urmele unei fortificatii din secolele XI-XII d.Hr. etc.
Situl, cu o suprafata de aproximativ patru hectare, este actualmente acoperit de o livada de pruni si de pasune (proprietate privata). Locul, pe care se sapa pentru prima oara autorizat de doar doua saptamani, a mai fost rascolit de pietrari si… cautatori de comori. In secolul trecut, de exemplu, un enigmatic "profesor din Bucuresti" a exploatat energia si entuziasmul dascalilor din imprejurimi.
Justetea continuarii sapaturilor la Taut este de o evidenta ce tine nu doar de necesitati strict arheologice. Fondurile primare obtinute de cercetatori din partea CJA s-au epuizat, dar rezultatele sunt spectaculoase: a fost identificat un cimitir vechi de 1000 de ani peste care s-a construit o biserica gotica, au fost descoperite ornamente vestimentare crosetate, piese din ceramica, fragmente de fresca etc. Echipa de specialisti a reusit sa impresioneze, duminica, delegatia condusa de prefectul Dan Ungureanu si vicele CJA Gheorghe Falca, pana la a smulge promisiuni asupra carora vom mai reveni, cu siguranta. "Exploatarea sitului ar constitui un catalizator pentru dezvoltarea turistica a zonei" – este concluzia (remarcati, va rugam actualitatea ei… agathoniana) tuturor celor ce sunt in cunostinta de cauza.

Lucian Valeriu & Petre Don - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]