Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 18 septembrie 2002

Incepand de maine, 19 septembrie, Virtual Arad va transmite zilnic cate un reportaj filmat de circa 2 ore de la sarbatorirea "Zilelor Aradului 2002". Acesta poate fi vizionat facand click pe link-ul Zilele Aradului din pagina principala.

Stirile TVA se gasesc aici

  • Programul actiunilor organizate cu ocazia sarbatoririi ZILELOR ARADULUI

Programul Zilelor Aradului 2002

Pentru a afla programul detaliat a celor patru zile, faceti click pe imaginea alaturata.

  • Primarul s-a intors. Problemele au ramas…

Recent intors din SUA primarul Popa s-a intalnit cu PresaRevenit recent din Statele Unite, primarul Dorel Popa s-a intalnit ieri cu presa, dupa o absenta de mai bine de o luna. "Am plecat in SUA in ceea ce s-ar putea numi concediul meu legal; am ramas mai mult decat de obicei, dar mai putin decat as fi putut. Activitatea mea de peste ocean s-a axat pe trei coordonate:
1). am fost oaspetele primarului din Denver, Wellington Webb, care are in metropola sa firma Centurymarc; primarul Webb este bine cunoscut in lumea democratilor americani. El m-a invitat sa particip in iunie 2003 la o conferinta internationala a primarilor. Voi reprezenta Romania si Aradul, si ma voi intalni cu primarii din Londra, Stuttgart si majoritatea metropolelor din SUA.
2). La Los Angeles am avut contacte cu bancherul Daniel Roberts, un om de afaceri casatorit cu o romanca. Acesta a cumparat deja o banca la Bucuresti si este posibil sa isi porneasca sucursala si la Arad. Saptamana viitoare un reprezentant al bancherului va veni la Arad pentru discutii.
3). Nu trebuie sa uitam ca in noiembrie se va derula importantul moment de la Praga. Vizita mea in SUA a precedat acest eveniment; am adresat recent o scrisoare diasporei romanesti pentru influentarea celor care sunt in preajma senatorilor americani ce ar putea puncta decisiv in cursa noastra catre Alianta."

Dupa concediul petrecut in SUA, Dorel Popa pare un om odihnit. Nu stim cat isi va pastra prospetimea, avand in vedere ca il asteapta o avalansa de probleme de rezolvat in zilele urmatoare. Unele dintre ele au fost ridicate chiar de catre ziaristi; referitor la acestea va vom prezenta cele mai importante aspecte discutate ieri.
"Nu pedeserizam Zilele Aradului"
Zilele Aradului a fost prima tema abordata de primar. La intrebarea ziarului Observator, Dorel Popa a declarat: nu consider ca aceasta actiune se pedeserizeaza. Desi a recunoscut ca majoritatea celor implicati sunt membri ai partidului pe care il conduce (la Arad), primarul a precizat ca se descurca mult mai bine cu acestia, decat cu niste persoane care poate nu l-ar sprijini intru totul. A subliniat ca este deschis pentru orice colaborare, indiferent din partea cui ar veni propunerea, fiindca la acest sfarsit de saptamana se doreste organizarea unei sarbatori a orasului, nu a PSD.
"Nu consider ca este de condamnat faptul ca apelez la niste oameni carora le pot cere ceva si executa ceea ce le cer. Nu pot cere ceva unor oameni care nu sunt din partidul meu. Asta insa nu este o actiune PSD. Ar fi o mare greseala sa fie acaparata si etichetata ca atare. Eu sunt presedintele PSD la Arad si vreau sa va spun ca nu este asa. Nu vom considera niciodata ca doar partidul nostru a facut totul pentru reusita evenimentului; este, in fond, sarbatoarea orasului, iar primarul care va veni dupa mine o va putea promova la fel de bine, sau chiar mai bine. Nu inteleg de ce nu am face o astfel de sarbatoare; de la investirea mea am fost mereu invitat la actiuni similare, in orase mult mai mici decat Aradul (Bistrita, de exemplu). Municipiile de talia noastra au astfel de sarbatori".
"Nu stiu de ce ar fi temuti si nici nu stiu daca sunt bogati"
"Firma Parktronic nu este stat in stat",
a spus Dorel Popa, referindu-se la societatea comerciala care a concesionat parcarile din municipiu. Primarul a spus ca din cauza absentei sale prelungite nu cunoaste exact problemele ridicate de Parktronic cetatenilor Aradului, dar a promis ca se va informa de la consilierii care trebuie sa monitorizeze firma si sa inainteze propuneri de ameliorare a sistemului. Referindu-se la eventuala favorizare a firmei care a castigat licitatia pentru parcari, Popa a declarat: Primarul doreste sa rezolve litigiile aparute cu firma Parktronic - Virtual Arad News (c)2002"Cine stie de unde sunt eu, de unde vin eu, trebuie sa stie ca nici nu sunt nas, nici nu sunt fin. Licitatia s-a realizat legal, acest contract exista. Daca cineva de la Parktronic face abuzuri, trebuie sa stie ca nu sunt de acord, iar in acest caz politia trebuie sa intervina."
Va reamintim ca societatea comerciala care a concesionat parcarile din municipiu trebuie sa plateasca anual primariei o taxa de minim 2,5 miliarde de lei, dar nu mai putin de 30% din incasarile realizate de pe urma implementarii noului sistem de parcare din municipiu.
Intrebat ce parere are despre declaratia directorului Adrian Pica (conform careia acum firma pe care o conduce este temuta si bogata), Popa a spus, cu o mina surprinsa, ca nu stie despre asa ceva. "A declarat asta? Nu stiu de ce ar fi temuti si nici nu stiu daca sunt bogati …"
Consilierii au stiut ce semneaza
Discutiile referitoare la americanii care vor sa investeasca la CET l-au nedumerit pe domnul Popa, care a precizat ca nu vrea sa intre in polemica cu adversarii sai politici. Reprezentantii Centurymarc vor veni peste cateva zile la Arad si vor ramane aici doua saptamani, pentru a negocia anexele la contractul incheiat cu Consiliul local. Ziarul Observator i-a reamintit primarului ca unii dintre consilieri afirmasera ca ceea ce au semnat ei nu a fost contract, ci acord de principiu, iar neintelegerea s-a datorat unei erori de traducere. "Consilierii au avut pe masa un contract, care a fost analizat atent. Nu se poate invoca nici un fel de eroare. Contractul are niste termeni care trebuie executati; urmeaza sa fie completat in prezenta consilierilor si a americanilor. Este vorba despre acte aditionale. Toate aceste lucruri vor fi luate in discutie".
Dorel Popa este de parere ca in problema Centurymarc-CET se fac speculatii inutile. "Nu este bine ca se politizeaza lucrurile. Cine vrea sa faca politica, sa faca politica. Eu vreau sa fac administratie".
Primarului i s-a promis ca strazile vor fi reparate pana in octombrie
Tot ziarul Observator l-a chestionat pe Dorel Popa in privinta soselelor desfundate, sparte, sapate si gaurite din centrul Aradului. Trotuarele puse la punct si carosabilul reparat cu cateva luni in urma este distrus pe principalele artere de circulatie, pentru reabilitarea retelei de canalizare. L-am intrebat pe primar cine raspunde pentru dezastrul din oras; raspunsul a fost evaziv si neconvingator. "Deocamdata nici un serviciu si nici un om nu poate fi tras la raspundere. Asteptam ca aceasta ampla actiune sa se incheie; strazile vor fi reparate integral, asa mi s-a promis. Oamenii trebuie sa inteleaga ca aceste lucrari se impuneau acum, altfel pierdeam finantarea BERD pentru reabilitarea retelei de canalizare. Regret ca orasul arata asa, dar ma bucur ca au venit banii pentru Regia Apa-Canal si lucrarile au putut demara. Mie mi s-a spus ca in luna octombrie lucrarile se vor incheia; imi rezerv insa posibilitatea de a ma corecta, pentru ca am fost plecat cateva saptamani si intre timp datele problemei poate s-au modificat. Un lucru trebuie sa fie clar, insa: nu toate strazile municipiului sunt sparte fiindca se repara canalizarea!"
Dorel Popa a declarat ca va discuta despre problema lucrarilor nefinalizate sau abandonate cu Viorica Graur, sefa serviciului de specialitate din cadrul Primariei. Pana saptamana viitoare doamna Graur va trebui sa ii dea edilului un raspuns clar in privinta acestora.
"Vreau sa promovez o hotarare de Consiliu Local ca firmelor care nu isi executa lucrarile asa cum trebuie sa nu li se mai acorde autorizatii, sa nu li se mai acorde lucrari", a subliniat primarul.

Andrei Ando si Flavius Ghender - Observator

  • Scolile aradene au primit bani de combustibil.  Astfel, incalzirea este asigurata timp de un semestru

Scolile aradene au primit banii pentru combustibil... - Virtual Arad News (c)2002Potrivit informatiilor primite de la Inspectoratul Scolar al Judetului Arad si Directia de Sanatate Publica, referitor la procesul de autorizare a unitatilor de invatamant din judetul Arad, 86% dintre unitatile de invatamant din mediul urban si 42,53% dintre unitatile din mediul rural sunt autorizate din punct de vedere sanitar. Celelalte scoli, in marea lor majoritate, sunt in curs de autorizare, in perioada septembrie-noiembrie 2002, un numar foarte mic dintre acestea fiind intr-o situatie mai dificila. Pentru igienizarea si reparatiile unitatilor de invatamant din judetul Arad au fost alocate 23,3 miliarde de lei, cu ajutorul carora s-au realizat lucrarile necesare. Pe langa aceste fonduri, alocate din bugetele consiliilor locale, au mai fost atrase si alte sponsorizari, donatii, chiar surse externe prin sprijinul unor ONG-uri, precum si sprijinul parintilor. In urma lucrarilor realizate, ISJ Arad preconizeaza ca toate unitatile de invatamant din judetul Arad sa aiba, in timp scurt, autorizatie de functionare. DSP Arad precizeaza ca activitatile de control igienico-sanitar in unitatile de invatamant vor continua pe tot parcursul anului scolar 2002-2003. De asemenea, s-au asigurat circa 35 de miliarde de lei pentru combustibilii necesari in perioada de iarna, aceasta suma fiind suficienta pana in ianuarie 2003, stocurile urmand a fi completate din bugetul pe 2003.

Adina Cosa - Ziua de Vest

  • Investitorii penetreaza zona industriala a Ineului

Primarul Ineului - Nicolae Mehelean a infiintat zona industriala...S-a reusit vanzarea a sase hectare de teren
Primaria Ineu a reusit, luni, in urma unei licitatii, vanzarea a sase hectare de teren in proaspat-infiintata zona industriala a localitatii. Cea mai mare parte a terenului a fost achizitionata de firma Incontro, din Timisoara, care va construi mai multe hale ce urmeaza a fi inchiriate, ulterior, altor investitori interesati. De asemenea, 0,5 ha au fost achizitionate de catre o firma din Oradea, care, conform primarului Nicolae Mehelean, "are ca obiect de activitate inspectia tehnica a masinilor mari si a utilajelor agricole". Vizibil multumit de reusita licitatiei, Nicolae Mehelean a precizat: "Trebuia sa gasim niste modalitati de a atrage investitori, care sa dea de lucru cetatenilor in urma disponibilizarilor masive care au avut loc in localitate si in intreaga regiune. Consider ca am ficut un pas mare spre descentralizarea de care se tot povesteste, mai ales ca noi ne-am luptat sa atragem investitori. N-am asteptat sa vina ei la noi, ca si in alte parti". Pe viitor, Ineul va fi una dintre localitatile care vor antrena dezvoltarea intregii zone situata pe cursul mijlociu al Crisului Alb. Orasul va deveni un "centru-putere", in jurul caruia se vor dezvolta celelalte localitati, conform Planului de Amenajare a Teritoriului judetului Arad. Infiintarea unui parc industrial va inghiti forta de munca, lucru care va duce la reducerea somajului si a gradului de saracie al populatiei din mediul rural aferent localitatii. Trebuie spus ca firmele care vor investi in parcul industrial bendiciaza dc o serie de facilitati si, bineinteles, de utilitatile fara de care nu ar putea functiona. Iar daca amintim ca nu peste rnult timp conducta de gaz va ajunge in localitate, viitorul zonei pare mai putin sumbru decat pana acum.

Orlando Toader - Agenda zilei

  • Viceprimarul Voicu si trei consilieri pleaca, astazi, in Canada

Viceprimarul Voicu se va perfectiona in Canada...Directorul administrativ Claudia Macra pleaca din nou
Viceprimarul Emanoil Voicu si consilierii Mircea Foslea, Tiberiu Dekany si Amalia Aslau purced, astazi, spre Canada, pentru o noua lectie deschisa pe probleme de administratie publica, dupa ce anul trecut, primarul Dorel Popa, alaturi de cativa consilieri si functionari ai Primariei au urmat aceleasi cursuri. Alaturi de viceprimar si consilieri, in Canada vor pleca si Radu Dragan, seful serviciului Urbanism, si Claudia Macra, director administrativ al Primariei Municipiului Arad. De mentionat ar fi faptul ca doamna Macra a vizitat Canada si anul trecut si, din cate stim, lectiile de administratie publica sunt cam aceleasi ca la precedenta vizita. Sa nu fi inteles doamna Macra tot ce i s-a explicat sau, pur.si simplu, functionarei din Primarie i-a placut mult America de Nord si nu poate scapa aceasta ocazie. Dar, sa revenim la lucruri mai serioase si sa spunem ca delegatia aradeana va avea discutii cu primari din Otawa sau Kingstone si vor participa la sedinte ale consiliilor locale din Canada pentru a vedea felul in care actioneaza omologii lor de peste ocean. De asemenea, reprezentantii urbei noastre vor avea intalniri la diferite institutii ale statului si universitati din Canada, tot in scopul acumularii de noi cunostinte in domeniul administratiei. Cei sase aradeni vor sta in Canada noua zile, o mare parte din cheltuieli fiind suportata de partenerul Primariei Arad, iar restul, asa cum era de asteptat, va veni de la bugetul local.

Cosmin Mihuta - Adevarul

  • Avram Iancu, o legenda vie a Muntilor Apuseni. Tebea - inima vie a Ardealului

In fiecare an romanii, se aduna la Tebea...Plini de voie buna, energie si pofta de viata, pornim de dimineata spre Tebea, pentru a asista la ceremoniile ocazionate de amplinirea a 130 de ani de la trecerea an vesnicie a lui Avram Iancu. In goana masinii, locuri si oameni se succed cu  o viteza ametitoare, imprimandu-ne pe retina culori si forme transformate in amintiri pentru o viata. Sporadic, ne intersectam drumul cu alte autoturisme, a caror destinatie banuim ca este aceeasi. Parasind teritoriul judetului Arad, drumul se indreapta spre statiunea balneara Vata de Jos, iar de aici spre Tebea, insemnat loc istoric, unde, la poala "Gorunului lui Horia", isi doarme somnul de veci marele erou al revolutiei de la 1848 – 1849 din Transilvania, Avram Iancu, craiul muntilor. "Putina circulatie, probabil ca anul acesta nu va fi lume",  ne dadeam cu parerea, gandindu-ne la ceea ce vom scrie. Ca de fiecare data, s-a dovedit ca socoteala de acasa (in speta de pe drum) nu s-a potrivit cu cea din targ. Inca de la intrarea in localitate, Tebea se arata neancapatoare pentru multimea celor care dovedeau ca, si in conditii de austeritate, omagierea eroilor neamului este primordiala. Patrundem cu greu printre sirurile de masini aliniate pe marginea soselei ce duce spre locul unde se desfasoara ceremonialul, incercand sa gasim un loc de parcare cat mai aproape de centrul actiunii. Lucru imposibil de realizat. Asta, poate, si pentru ca numarul de inmatriculare nu cuprindea insemne ca DPP sau SEN. Asa ca renuntam la confort si pornim voiniceste la drum. Aproape doi kilometri prin multimea ce avea aceeasi tinta: biserica in care se oficia slujba de comemorare a "Craisorului Motilor".
Traian Basescu s-a "lepadat" de costum si cravata
Incepand cu ora zece, oficialitatile prezente s-au perindat, pe rand, la mormantul lui Avram Iancu, pentru depunerea de coroane. Delegatii partidelor politice, ale Prefecturii si Consiliului Judetean Hunedoara s-au succedat, in liniste, patrunsi de importanta momentului, asistand apoi la parastasul oficiat de un sobor de preoti.
La biserica din Tebea s-a tinut o slujba de pomenire... - Virtual Arad News (c)2002 Seria discursurilor a fost deschisa de primarul localitatii Baia de Cris, Romeo Farcas. Platoul din jurul bisericii s-a dovedit neincapator pentru multimea ce dorea sa asculte evocarea momentelor legate de viata si activitatea lui Avram Iancu. Numarul celor care veneau din partea formatiunilor politice a fost limitat la cinci, tocmai in ideea de a permite oamenilor simpli apropierea de istorie. Fata de anii trecuti, partidelor politice le-au fost refuzate alocutiunile, cei care au prezentat mesaje fiind doar reprezentantii premierului Adrian Nastase si ai presedintelui Ion Iliescu. Liderii partidelor au fost nevoiti sa se multumeasca cu simpla prezenta intre cetateni, fiindu-le interzisa preluarea microfonului. Ordinul, venit direct de la ministrul Octav Cozmanca, era motivat prin importanta si sobrietatea momentului, care s-a dorit a fi tinut departe de orice tentativa de imixtiune a politicului. Au fost proteste (pe la colturi, cei drept), dar in cele din urma toti au inteles. Politica s-a facut auzita dupa incheierea ceremonialului, cand lideri ai PUNR - generalul Mircea Chelaru, Valeriu Tabara, Ioan Gavra,  ai PRM – Gheorghe Funar,  ai PSD - Ilie Neacsu sau ai PD - Traian Basescu, s-au contopit cu oamenii simpli.
De altfel, Traian Basescu, desi a incercat sa stea cat mai retras, nedorind sa atraga atentia asupra sa, a fost asaltat de oameni de toate varstele. Seful democratilor si-a lasat costumul si cravata la Bucuresti si a luat la pas tinutul. S-a oprit sa-si cumpere o halba de bere dupa care s-a asezat pe o patura, unde, timp de cateva ore, s-a pozat cu doritorii, a dat autografe. Basescu a fost insotit la Tebea de sotie, pe care nu a scapat-o nici un moment din priviri.
"Pata" comerciala a manifestarii
Oricum, prea putini au fost cei care au avut curiozitatea sa asculte discursurile, an mare parte copia la indigo a celor din anii precedenti. Cei prezenti la Tebea si-au indreptat privirile spre Gorunul lui Horea mormantul lui Iancu, si nu an ultimul rand spre tarabe, obiectele cu insemnele lui Avram Iancu, Festivalul Folcloric.
Toti participantii la manifestari au primit ca amintire o cana pe care este imprimata figura impunatoare a lui Avram Iancu. Pentru o cana cu Iancu oamenii s-au calcat in picioare, dovedind ca aplica zicala "daca e pe gratis, hai sa ne inghesuim". De altfel, a si meritat sa te lupti pentru un astfel de obiect, nu de alta, dar pe tarabe gaseai de toate si nimic care sa aminteasca de eroul de la Tebea. Pe tarabele care au invadat toata zona gaseai doar obiecte comerciale. Haine, mingi de fotbal, pantofi, obiecte de uz casnic si-au facut aparitia la Tebea, reusind sa dovedeasca ca romanul nu poate uita nici un moment de aspectele comerciale. Festivalul Folcloric a reusit sa stearga "pata" comerciala a manifestarii. Timp de cateva ore romanii veniti din toate colturile tarii s-au asezat pe iarba pentru a asculta cantece patriotice. "E superb tot ce se intampla aici. Ma deranjeaza corturile acelea, unde se vand pana si haine, dar asa e la orice manifestare. Festivalul Folcloric m-a facut sa-mi aduc aminte ca sunt roman. Am cantat si eu cateva franturi de cantece patriotice. Macar o data pe an sa fac acest lucru", ne spune Petru Alexa din Arad.
Mormantul lui Avram Iancu la Tebea Tinerii, sositi an numar destul de mare la Tebea au fost impresionati de alte lucruri. "Noi am venit de la Cluj cu gasca. Nu prea ne intereseaza pe noi ce se intampla pe aici. Am venit mai mult de distractie. Imi plac aceste tinuturi.", povesteste Adrian Oniga, de 19 ani.
Patriotism, respect pentru cei care au luptat pentru libertate, curiozitate, pofta de distractie sunt motivele pentru care la Tebea s-au adunat peste 10 000 de suflete.
"Incheiem cu cuvintele doinei ce  poarta numele lui Avram Iancu: Colo'n Muntii Tebei, unde Horea odata/ Si-aduna ostirea  Sub falnic gorun, / Este o movila si-o cruce uitata, / A lui Avram Iancu, eroul tribun. Dormi, o, dormi in pace, eroule mare, /Caci de a ta umbra dusmanii se tem. / Dar veni-va vremea, ziua sfanta'n /O  Dacie noua iar sa ridicam. /Atunci tot Romanul, de la mic la mare, /Ridica-ti-va templu, maret monument. /Atunci n'or mai zice liftele pagane,/ Ca e las Romanul pe al sau pamant."
Avram Iancu - legenda vie. 
In creierul Muntilor Apuseni, in fosta comuna Vidra de Sus, vedea lumina zilei an anul 1824, Avram Iancu.  Urmarind pe rabojul anilor firul evenimentelor, il intalnim pe Iancu, rand pe rand, elev la scoala din Campeni, apoi la Abrud si Zlatna, si an cele din urma la Cluj, unde isi termina studiile de drept. Tanarul, despre care marele revolutionar N. Balcescu spunea ca este "neclintit ca granitul muntilor sai", a imbratisat cu ardoare cauza revolutiei de la 1848, situandu-se in fruntea luptatorilor pentru eliberarea sociala si nationala a romanilor din Transilvania. Insufletit organizator al entuziastelor adunari populare de la Blaj, Avram Iancu devine in zilele revolutiei conducatorul ostilor de tarani si mineri. Dupa infrangerea revolutiei, ultimii ani ai vietii si-i petrece sub groaznica apasare a durerii, a amarnicei mahniri de a nu fi putut desfiinta privilegiile feudale, de a nu fi curmat nedreptatile sociale.  Ratacind pribeag prin satele de pe Valea Ariesului, in tovarasia nelipsitului sau fluier de paltin, Iancu poposea uneori la casa vreunui mot sa-si cante aleanul. Intr-o dimineata oamenii l-au gasit mort. Era In 10 septembrie 1872.
Tara Gorunilor
Pelerinii la Tebea nu au plecat fara a se inchina la mormantul lui Iancu si a spune o rugaciune la Gorunul lui Horea. Acesta se inalta falnic catre cer, constituind unul din punctele de atractie pentru turistii veniti la Tebea. Dorinta lui Iancu a fost sa fie inmormantat langa Gorunul lui Horea. Asa s-a si intamplat. An de an, romanii ingenuncheaza aici, unii indraznesc sa se si pozeze cu impunatorul copac, devenit simbol al natiunii romane.

Ramona Cretu & Mihaela Iancu - Occident


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]