Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 19 ianuarie 2002

  • Regionalizarea economica va domoli raca dintre Arad si Timisoara
Ambasadorul Frantei a decorat-o pe profesoara Vagalaucrede ambasadorul Frantei la Bucuresti, Pierre Menat
Excelenta Sa, Pierre Menat, ambasadorul Frantei la Bucuresti, s-a aflat ieri, intr-o vizita oficiala in orasul nostru, avand misiunea declarata de "a face cunoscuta politica franceza in Romania, mai exact, implicarea noastra in tara, prin diferite activitati". Insotit de un atasat cultural, de un atasat economic si de seful Camerei de Comert Franceze din Romania, Excelenta Sa a facut un prim popas la Colegiul National "Moise Nicoara", pentru a cinsti eforturile deosebite ale profesoarei Lavinia Vagaliu. Cu aceasta ocazie, elevii primului liceu aradean care a fost vizitat de un ambasador, alaturi de membri ai organizatiei AMIFRAN, au pregatit un program artistic in limba franceza. Publicul a fost delectat cu cantece, piese de teatru, poezii, evenimentul culminand cu intrebarea adresata Excelentei Sale: "Ce parere aveti despre Romania?", de catre grupul AMIFRAN. Atunci, Pierre Menat a luat cuvantul, afirmand ca "Romania este partenerul economic si comerciul al Europei, limba romana, ca siIntalnirea ambasadorului Menat cu autoritatile aradene... limba franceza fiind un vector al modernitatii". Excelenta Sa s-a aratat impresionat de "amploarea si varietatea muncii" profesorilor de limba franceza care au pregatit, elevii. In mod deosebit, Excelenta Sa a recunoscut valoarea muncii profesoarei Lavinia Vagalau, careia i-a desemnat distinctia "Chevalier de Palmes Academiques". Delegatia oficiala s-a intalnit, mai tarziu, cu reprezentantii autoritatilor locale, cu prefectul Florin Remetan, cu presedintele CJA, Caius Parpala si cu primarul Dorel Popa, dupa care a sustinut o conferinta de presa. Excelenta Sa a declarat ca a vizitat Aradul pentru a pune bazele unei colaborari economice si nu numai, pentru a defini noi proiecte si finaliza o cooperare intre cele doua state. A precizat ca se intentioneaza, o regionalizare economica a tarii, in acest sens infiintandu-se un Centru Zonal la Timisoara, de care va apartine si Aradul. In ceea ce priveste eterna concurenta intre cele doua orase, oficialul a precizat ca aceasta va disparea, odata cu restrangerea "distantei" dintre cele doua, prin modernizarea cailor de acces. Excelenta Sa a laudat faptul ca in urma studierii materialului de prezentare a orasului, a descoperit ca Aradul dispune de posibilitatea de a se dezvolta si prin turism. Pierre Menat a afirmat ca Franta sustine, in continuare, aderarea Romaniei in structurile europene, in ciuda coruptiei existente, subliniind ca aceasta va fi o problema pentru integrare.

Simona Mazare - Observator

  • Muncitorii de la CET au cerut capul primarului

Marsul sindicalistilor de la CETLa miting a participat si Vasile Domocos, liderul Federatiei "Energia"
Angajatii termocentralei au marsaluit, ieri, pe strazile Aradului si s-au adunat in fata Primariei in demersul lor de a stopa transferarea CET in administrarea Consiliului Local Municipal. Sindicalistii aradeni erau "echipati" cu fluierite si pancarde pe care scria "Nu distrugeti sistemul energetic", "Nu faceti experienta pe seama aradenilor" si "Nu manifestam pentru marirea salariilor". Muncitorii de la CET au solicitat, pe tot parcursul manifestatiei, prezenta primarului in mijlocul lor. Dorel Popa a refuzat sa le adreseze cateva cuvinte, motivand ca este ocupat cu ambasadorul Frantei, care a efectuat, ieri, o vizita de cateva ore in orasul nostru. In schimb, pe tot parcursul prezentei sindicalistilor in centrul orasului, actiunile acestora au fost supravegheate, de la distanta, de seful de cabinet al primarului, Marian Gheorghe. Scandarile muncitorilor au facut referire doar la primarul Aradului: "Mincinosul" si "Vrem primarul". Traian Deliman, liderul Sindicatului Liber Independent "Energia" Arad, s-a adresat colegilor saSindicalistii de la CET au protestat si in fata Primarieii, reamintindu-le ca s-a implinit o saptamana de cand "primarul a luat initiativa de a ingropa CET-ul, si odata cu el, orasul". Criticile liderului aradean s-au indreptat si spre PSD, partidul care a fost votat in speranta unei vieti mai bune, afirmand ca "s-a procedat rusinos din partea unui partid social democrat". Deliman a mai adaugat: "CET nu este Aradeanca, nu este fabrica de papusi ca sa fie tratata superficial. Cerem ca Hotararea de Guvern sa nu fie promulgata, ci sa fie anulata". Mitingul sindicalistilor CET a beneficiat de prezenta liderului Federatiei "Energia", Vasile Domocos, care le-a spus celor prezenti: "Astazi asistam la jocul de culise mafiot al primarului Aradului, care impreuna cu primul-ministru a pregatit uri proiect de hotarare, fara sa respecte legile tarii. Popa i-a oferit ocazia lui Adrian Nastase sa dea mana cu Bush, iar acum isi fac pomana cu acest investitor american. Daca tot vroiau sa faca acest lucru, era necesara organizarea unei licitatii, dar nu, in aceasta tara totul se face pe interese politice". Vasile Domocos i-a asigurat pe muncitori ca toate sindicatele din SC Termoelectrica SA le sustin actiunile de protest si se pregatesc de declansarea unor actiuni de protest in forme mult mai dure, gandindu-se chiar la oprirea centralelor. "La inceputul lunii februarie vor avea loc manifestari dure in cadrul sucursalelor termoelectrice din tara, daca proiectul de hotarare initiat de primarul Aradului va fi aprobat", a afirmat liderul Federatiei. Mitingul s-a desfasurat pe parcursul unei jumatati de ora, iar la final Traian Deliman a inaintat Primariei si Prefecturii cate o nota de protest. Desi sindicalistii le-a cerut aradenilor sa fie alaturi de ei, prea putini dintre concitadini nostri au raspuns apelului muncitorilor centralei termice.

Marinela Barla - Agenda zilei

Utilajele de la ARIS s-au pus din nou in miscare

Muncitorii de la ARIS au reluat lucrul...Muncitorii au renuntat la marsul de protest
Angajatii SC Aris SA erau pregatiti sa organizeze, joi, un mars de protest in cazul in care Electrica nu va relua furnizarea energiei electrice catre fabrica de strunguri, aflata in pana de curent din data de 11 ianuarie. Timp de doua ore, muncitorii au asteptat, in curtea fabricii, rezultatul interventiilor la nivel inalt ale subprefectului Florin Remetan. Acesta a purtat discutii cu secretarul de stat in Ministerul Industriilor, Iulian Iancu, secretarul de stat in Ministerul Administratiei, Ion Calin precum si cu directorul general la SC Electrica, Silviu Boghiu, care a afirmat la un moment dat ca numai peste cadavrul sau fabrica aradeana va primi energie electrica. "Motivul invocat de directorul general pentru intreruperea energiei a fost nerespectarea graficului de esalonare a datoriilor. In cele din urma, unda verde a venit de la Ministerul Industriilor, dar va trebui sa gasim sprijin la Bucuresti, sa nu-i mai debranseze, intrucat maine pot intrerupe din nou curentul. Boghiu m-a amenintat ca ma paraste primului ministru, dar important este ca s-a pus capat situatiei, societatea platind un miliard", ne-a declarat Florin Remetan. Liderul sindicatului, Stefan Lacsan, ne-a spus ca, deocamdata, muncitorii au renunfat la protest, dar in clipa in care fabrica va fi debransata din orice motive, muncitorii vor porni spre centrul orasului. Intr-un comunicat de presa semnat de directorul Electrica Arad, Cornel Secianschi, se arata ca realimentarea intreprinderii cu energie se va face doar daca se vor indeplini trei conditii: plata unui miliard de lei pana la data de 28 ianuarie 2002, plata prin bilete la ordin validate de banca a datoriei cuprinse in graficul de esalonare semnat de partile implicate si plata consumului curent de energie electrica, conditii care au ramas valabile.

Marinela Barla - Agenda zilei

  • Trafic de carne vie oprit la Vama Nadlac

Cetateanul austriac Helmuth Reiterer a fost retinut...Politistii de frontiera aradeni au mai bifat o realizare
La prima vedere, cetateanul austriac Helmuth Reiterer este un turist pasnic. Atat de pasnic, incat era cat pe ce sa insele vigilenta politistilor de frontiera de la Punctul vamal Nadlac. Numai ca flerul dar si norocul autoritatilor romane au cumat drumul austriacului spre tara de bastina. Miercuri, la orele pranzului, la PPF Nadlac s-au prezentat pentru iesirea din tara doua autoturisme, un Opel Vectra si un Audi, ambele inmatriculate in Austria si in care se aflau cate patru persoane, un barbat si trei tinere. Cu toate ca actele erau in regula, tinerele, care erau de prin partile Moldovei, avand banii necesari, asigurarea medicala si viza Schengen emisa de Ambasada Austriei aplicata in pasaport, turistii au fost intorsi din drum. Mai mult, cei opt au fost retinuti pentru cercetari de catre politistii de frontiera aradeni. Conform informatiilor furnizate de catre mr.Bogdan - ofiterul care se ocupa de acest caz - Reiterer, care are o firma de constructii si un bar, Bora-Bora, in Graz, impreuna cu un angajat de-al sau, Petru Lovin, cetatean austriac de origine romana, intentionau sa duca sase tinere in Austria pentru a lucra, sau mai bine zis pentru a se prostitua. Tinerele, cu varste cuprinse intre 18 si 20 de ani, au fost racolate din cateva judete din Moldova. Daca doua dintre ele au mai "lucrat" in barul lui Reiterei, celelalte patru erau la prima experienta de acest gen. Cum insa fetele erau in regula cu actele, in momentul in care intentionau - sa paraseasca tara, in sarcina acestora politistii de frontiera nu au putut pune nici un fel de infractiune. Totusi, joi dimineata fetele au fost chemate la sediul Inspectoratului de Politie de Frontiera a Judetului Arad, in calitate de martor la dosarul intocmit lui Reiterer. Tot ca martor a fost audiat si Petru Lovin, soferul celeilalte masini. Austriacul este cercetat in stare de retinere pentru savarsirea infractiunii de trafic de carne vie si a fost prezentat procurorilor de la Parchet cu propunerea de arestare preventiva. Conform legislafiei in vigoare, pentru fapta sa, Reiterer s-ar putea sa se aleaga cu o pedeapsa cu inchisoare cuprinsa intre 3 si 12 ani. Mai ales ca acesta si-a recunoscut vina. Fetele urmau sa asigure unele servicii private consumatorilor localului sau in schimbul unor sume de bani, de regula 100 de marci germane. Din acesti bani, fetelor le revenea jumatate. Austriacul nu poate concepe cum in Romania nu este permis asa ceva si a spus ca autoritatile din tara sa nu numai ca accepta prostitutia, dar o si incurajeaza. El sustine ca nu si-a batut joc de fete si ca le ducea, lunar, la control medical pentru a preveni aparitia neplacerilor. Procurorii aradeni au emis, joi dupa-masa, mandate de arestare preventiva pe timp de cinci zile pentru Helmuth Reiterer si pentru Petru Lovin. Desemenea, au emis mandat de arestare, in lipsa, pentru un cetatean roman care a intermediat aceasta afacere.

Romulus Dubat - Agenda zilei

  • "Castelul" prima productie teatrala aradeana pe Internet

Artistii aradeni vor intra in Internet...Acest spectacol va fi propus la "concursonline"
In puzderia de concursuri care ne invadeaza zi de zi, unele sunt cu adevarat destinate celor care gandesc si chiar merita a fi luate in seama. Printre acestea se afla si unul ce poate fi gasit foarte usor de cei care navigheaza pe Internet, care nu au decat sa acceseze  www.concursonline.ro. "A game for brain" - cum este denumit de cei care il organizeaza - este destinat celor care iubesc filmul, teatrul si sportul si celor care chiar inteleg cate ceva din ceea ce vad. Cu cateva luni in urma, v-am informat despre concursul dedicat spectacolului "Hamlet ", montat pe scena Teatrului National din Cluj de regretatul regizor Vlad Mugur. Iata ca vine si randul unei productii a Teatrului de Stat din Arad sa fie inclusa, pentru prima oara, in acest concurs ce se bucura de foarte multi participanti si, evident, de mare succes. In curand, pe www.concursonline.ro va aparea si concursul dedicat spectacolului "Castelul" a carui premiera va avea loc saptamana viitoare, in data pe 26 ianuarie, pe scena Teatrului de Stat din Arad. "Castelul" poarta semnatura regizorului Radu Dinulescu, cel care a realizat si dramatizarea romanului lui Franz Kafka. In acest spectacol joaca foarte multi dintre actorii aradeni, rolurile principale fiind detinute de Valentin Voicila, Mariana Tofan si Adriana Ghinita. O data ce va fi introdus in "concursonline", "Castelul" le va putea aduce aradenilor nu doar placerea vizionarii unei productii teatrale bune, ci si sansa de a castiga un computer performant - Marele Premiu al concursului. Asadar, nu ratati spectacolul, "Castelul", ce va iesi in curand la rampa, din doua motive: pentru a vedea un spectacol ce va avea o nota cu totul aparte fata de cele prezentate pana acum pe scena aradeana, si pentru a nu rata sansa de a castiga premiile puse la bataie de "concursonline".

Mihaela Cerna - Agenda zilei

  • FILMELE SAPTAMANII
Dacia 18 ianuarie - 24 ianuarie 2002 Unicul - (SUA)
Muresul 18 ianuarie - 24 ianuarie 2002 Manechinul - (SUA)
Arta 18 ianuarie - 24 ianuarie 2002 - Sala A O chestiune de gust - (FRA)
Arta 18 ianuarie - 24 ianuarie 2002 - Sala B Jurnalul lui Bridget Jones - (SUA)

Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]