Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 19 februarie 2002

  • Atelier scoala inaugurat la Vladimirescu

Cu sprijinul THW, la Vladimirescu a fost creat si un atelier de croitorieIn localitatea Vladimirescu a fost dat in folosinta un nou atelier scoala cu ajutorul Fundatiei Romano-Germane. Pentru realizarea acestuia au fost investita suma de trei sute de mii de marci germane de catre organizatia guvernamentala THW din landul Renania de Nord Westfalia. Fundatia Romano- Germana din Vladimirescu implineste in acest an, 10 ani de activitate. Aceasta a fost creata pentru a asigura pregatirea celor interesati, sa invete meserie in domeniul prelucrarii lemnului. Responsablii Fundatiei impreuna cu autoritatile locale si cu sprijinul THW, au considerat necesara diversificarea domeniilor de pregatire. De la 1 martie vor avea loc cursuri de calificare si instruire practica in meseriile de croitor si confectioner imbracaminte. Noile ateliere, dotate cu instalatii si masini ultra-moderne. In ultimii 12 ani, guvernul landului Renania de Nord, Westfalia prin organizatia THW  a finantat si realizat zeci de proiecte in domeniul asistentei sociale si de interes comunitar in municipiu si judet.

  • Marea numaratoare

Sefa Directiei de Statistica - Florica Grec face precizari...Noul recensamant al aradenilor costa 15 miliarde de lei
In cursul lunii martie, cateva mii de oameni cu pix vor bate din usa in usa pentru a culege informatii despre fiecare familie aradeana. Operatiunea va costa circa 15 miliarde de lei, suma care trebuie asigurata de catre Guvern. Cum Aradul e la capat de conducta bugetara, banii nu au ajuns inca la destinatie.
40 de intrebari
Recensamantul populatiei si al locuintelor se va desfasura intre 18 si 28 martie, iar rezultatele preliminare vor fi publicate cel mai devreme in luna mai. Toate informatiile vor fi culese din cele 281 de localitati ale judetului de catre un numar de aproape 3.000 de recenzori. Directia Judeteana de Statistica se afla in toiul pregatirilor, incepand cu instruirea comisiilor si a personalului care va participa la recensamant. "Fiecare chestionar contine aproximativ 40 de intrebari, structurate pe capitole, iar completarea nu dureaza mai mult de 30 de minute. Datele furnizate recenzorului sunt confidentiale, deci nu exista motive pentru care oamenii sa refuze colaborarea. Absolut toti cetatenii sunt obligati sa raspunda intrebarilor puse de recenzori, altfel sunt pasibili de amenzi contraventionale. La fel vor fi pedepsiti si recenzorii care divulga informatiile confidentiale cuprinse in formular", explica Sefa Directiei de Statistica, Florica Grec. Amenzile pentru cei care refuza sa completeze chestionarele sunt cuprinse intre 5 si 15 milioane de lei. La ultimul recensamant, o singura persoana din Romania a fost amendata.
Dupa buget
Desi nu mai este mult timp pana la declansarea operatiunii, Comisia judeteana de recensamant ar putea ramane fara obiectul muncii datorita unei probleme stravechi: lipsa banilor. Claudiu Cristea, vicepresedinte al Consiliului Judetean, spune ca miliardele nu au ajuns inca de la Bucuresti, ceea ce pune sub semnul intrebarii desfasurarea recensamantului. In judet, de exemplu, primariile nu au putut sa instaleze tablitele cu numele strazilor sau. numerele de case, ceea ce va ingreuna munca de teren a recenzorilor, care vor gasi mai greu adresele. Unii primari au fost nevoiti sa-si puna oamenii sa insemneze casele cu vopsea, in lipsa tablitelor. Aproape jumatate din bugetul alocat recensamantului din Arad e pentru remunerarea recenzorilor si membrilor din comisii. Pentru fiecare zi de lucru, un recenzor va, primi 200.000 de lei, iar un recenzor-sef, cate 250.000 de lei. La nivel national, statul va plati 850 de miliarde de lei pentru operatiune. Mai devreme sau mai tarziu, dupa buget.

Marian Buga - Aradeanul

  • Noutati la serviciul de informatii 931

Un nou serviciu de informatii la ROMTELECOMIncepand cu data de 15 februarie 2002 ROMTELECOM introduce un nou format, mult imbunatatit, al serviciului de informatii abonati telefonici persoane fizice si juridice (cunoscutul 931). Este vorba de fapt de un serviciu complet nou din punct de vedere tehnic, dar si de o noua maniera, moderna, de tratare a solicitarilor primite. A fost introdusa o noua platforma inteligenta unica permitand accesarea rapida si fiabila din orice punct al tarii a informatiilor privind toate numerele de apel ale abonatilor ROMTELECOM. Astfel, daca cineva din Arad doreste sa afle numarul de telefon al unui abonat din Oradea, obtine aceasta informatie apeland numarul 931 si operatoarea din Arad ii ofera numarul cerut in timp record. Intr-adevar, noua platforma inteligenta permite ca, atunci cand solicitantul da datele de identificare complete ale unui abonat (nume, prenume, adresa exacta), regasirea informatiei astfel cerute sa nu dureze mai mult de 20-30 de secunde. Atunci cand solicitantul nu poate oferi suficiente astfel de elemente, durata poate creste prin prelungirea dialogului cu operatoarea ROMTELECOM. Dat fiind efortul de investitie pe care l-a necesitat introducerea acestui nou sistem de informare asupra abonatilor sai, precum si practica europeana de exploatare a serviciilor similare, ROMTELECOM a decis sa aplice pentru apelarea serviciului 931 un tarif unic echivalent cu valoarea a 3 impulsuri pentru fiecare trei minute, indiferent de tipul de apel urban sau interurban (0AB 931 - de exemplu 059 931 pentru Oradea), de ora apelului sau de ziua saptaminii. Taxarea in transe de cate 3 minute s-a stabilit pe baza constatarii ca durata medie de solutionare a unui apel la 931 pentru obtinerea numarului unui abonat se situeaza in jurul acestei valori (comunicarea solicitarii catre operatoare, regasirea informatiei si comunicarea rezultatului). Noul serviciu propus de ROMTELECOM este menit sa faciliteze accesul la serviciile de informatii din orice localitate si/sau judet la tarife urbane. S-a tinut cont si de faptul ca ROMTELECOM editeaza si distribuie gratuit clientilor sai Carti de telefon in toate judetele tarii, conform practicii internationale a operatorilor de telecomunicatii si in concordanta cu obligatiile asumate prin Licenta ROMTELECOM (pentru fiecare abonat de domiciliu o carte de telefon o data la 2 ani). Mentionam ca raman netaxate in continuare apelurile la seviciile: deranjamente telefonice (921), ghidul serviciilor de telecomunicatii ale ROMTELECOM (930), comenzi interurbane (991) , comenzi internationale (971) si serviciile de urgenta (politie-955, salvare-961, pompieri-981), indiferent daca sunt efectuate de la posturi publice sau fixe. In plus, apelarea serviciilor de urgenta este gratuita si pentru apelantii companiilor de telefonie mobila.

Dan Cioca - Director Comercial ROMTELECOM -D.Tc. Arad

  • Calea ferata Arad - Aradul Nou va fi modificata

Directorul Regionalei CFR - Iulian Stefanescu anunta modernizarea tronsonului din MicalacaDotata cu un sistem de ultima ora, aceasta va face mai "linistita" trecerea trenurilor
Regionala CFR Timisoara nu a gasit, nici pana in prezent, resursele financiare care sa-i permita achizitionarea si montarea panourilor fonoabsorbante pe tronsonul de cale ferata din cartierul Micalaca. Primaria Arad, luand act de acesta situatie, refuza semnarea receptiei lucrarii efectuate acolo de Regionala CFR, pana cand nu se vor monta respectivele panouri (lucru specificat si in Hotararea de Guvern care a dat girul respectivelor lucrari). Iulian Stefanescu, directorul Regionalei CFR Timisoara, spune ca motivul care sta la baza intregii probleme este lipsa banilor pentru achizitionarea panourilor. "Panourile italiene pe care le-am dorit noi sunt prea scumpe, iar cele romanesti sunt inestetice" a declarat Iulian Stefanescu, precizand ca spera in gasirea unei surse de finantare externe in acest caz, care sa suporte o parte din costuri. Acesta ne-a mai declarat, in schimb ca se are in vedere si schimbarea sistemului clasic de prindere a sinelor de traverse pe tronsonul Arad Aradul Nou. Noul sistem, numit Pandrol (folosit si in Occident) va fi probabil instalat in acest an fiind o premiera in Romania pe o linie in exploatare si va spori siguranta circulatiei avand si un grad mare de silentiozitate.

Orlando Toader- Observator

  • Uniunea Artistilor Plastici, filiala Arad, si-a ales premiantii

Presedintele UAP - Dumitru Serban vrea sa faca cunoscut publicului fenomenul de artaIntr-o vreme in care cultura este marginalizata, un premiu e o proba de pretuire, macar simbolic-consolatoare, un semnal ca performanta in spatiul artelor plastice mai e luata in seama. Uniunea Artistilor Plastici, filiala Arad, si-a ales premiantii, joi, inaintea deschiderii pentru public a Salonului de iarna: Adrian Sandu (grafica), Anamaria Serban (sculptura), Cristian Buzneanu (pictura) si Elena Stoinescu Muntean (premiu pentru intreaga activitate artistica). La galeria "Delta" s-a lansat si Arad ART 2001, o adevarata carte de vizita in policromie despre Arad si artistii ei profesionisti din domeniul artelor vizuale, asociati in cadrul Filialei din Arad a U.A.P. din Romania. Albumul, o bijuterie tipografica (meritul e al editorului Ioan Matiut si al colaboratorilor sai: Iosif Stroia si Onisim Colta; redactor coordonator: Dumitru Serban), da posibilitatea iubitorilor de arta, criticilor, artistilor de a evalua viata artistica din Arad, avand meritul de a face cunoscut fenomenul plastic aradean. Salutam sprijinul acordat de Consiliul Local Municipal si Consiliul Judetean Arad in tiparirea albumului, doua institutii care au inteles ca Aradul va dainui in istorie prin actele sale de cultura autentica.

Carmen Neamtu - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]