Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 19 aprilie 2002

  • Locuinte noi pentru familiile nevoiase

Acest bloc a fost transformat de Recons in locuinte sociale...Ieri, Primaria Arad a receptionat o scara de bloc compusa din 30 de locuinte sociale. Imobilul este situat pe strada Liviu Rebreanu, in zona Confectii. La eveniment au participat primarul Dorel Popa, vicele Levente Bognar precum si o parte din staff-ul PSD pe municipiu in frunte cu dl. ec. Edeleni Coloman. Dintre consilierii taranisti nu a fost nimeni prezent pentru simplul motiv ca n-au fost invitat
Confort adevarat 
Amenajarea celor 30 de locuinte sociale a costat 3,5 miliarde de lei. Banii provin in intregime de la Recons. 2,5 miliarde de lei reprezinta dividendele pe care Recons trebuia sa le vireze la bugetul local, la care se adauga un alt miliard din veniturile proprii ale societatii din subordinea CLM. Executantul lucrarii este tot Recons-ul. "De acesti bani am aranjat cele 30 de locuinte compuse dintr-o camera, bucatarie si o baie. Totul este nou. Am pus gresie, faianta, instalatii sanitare, inclusiv : mocheta pe jos. Gandindu-ne ca aici vor sta oameni saraci, am montat chiar si contoare, de apa calda si rece", ne-a declarat dl. Aurel Damian, directorul Recons. Intr-adevar, totul este asa cum se cuvine, incepand de la fatada blocului, casa scarilor si pana la ultimul robinet din baie.
Lista e deschisa...
De locuintele sociale vor beneficiaficia persoanele cu situatii materiale precare, care nu-si pot permite pentru ei si familiile lor un acoperis deasupra capului. CLM a aprobat criteriile dupa care vor fi selectati viitorii chiriasi. "Lista pe care acestia se pot inscrie este deschisa pana in 26 aprilie a.c.", ne-a informat dl. Levente Bognar. Precizam ca nu este vorba despre lista de "prioritati" intocmita in urma cu ani de zile.
Chirie simbolica 
Cele 30 de locuinte sociale nu se pot vinde. Familiile selectate vor locui acolo in chirie pe o perioada limitata. Contractele de inchiriere se vor incheia pe 1-2 ani. 90% din pretul chiriei va fi suportat din bugetul local. La preturile actuale, chiriasii vor plati chiria in jur de 10-15 mii de lei pe luna, plus cheltuielile. Insa si acestea vor fi in functie de consum, deoarece garsonierele sunt contorizate. "Multi aradeni nu au acasa ceea ce am vazut aici. De aceea vom fi foarte atenti si vom supraveghea chiriasii. Cine va distruge locuinta si nu va avea grija de ea va fi dat afara si alta nu va mai primi", a conchis si pe buna dreptate, primarul Dorel Popa. Pana la sfarsitul anului, Primaria va mai amenaja astfel de locuinte. 

Nicolae Oprean - Adevarul

  • Pasapoarte pentru tot Aradul

Noile pasapoarte vor fie eliberate si in judet... Dupa cateva luni de aglomeratie pentru obtinerea unui pasaport nou, la Arad, problema s-a rezolvat. Seful Serviciului de Evidenta Informatizata a Persoanei Arad, col. Ioan Ganda, a anuntat ca, pentru evitarea aglomerarii la ghiseul unic pentru eliberarea actelor de identitate, provocata de solicitantii de pasaporte de tip nou, toate formatiunile din judet, mai putin cea din Nadlac, au fost dotate cu tehnica necesara preluarii imaginii titularilor noilor acte. Astfel, cei interesati pot depune actele in toate orasele din judet, nemaifiind obligati sa vina la Arad. Vor fi fotografiati digital si isi vor primi pasapoartele, dupa intervalul legal, din localitatile respective. Col. Ioan Ganda a precizat ca "isteria" noilor pasapoarte trebuie sa inceteze, pentru ca pasapoartele tip nou nu asigura posesorilor nici un drept in plus fata de modelul vechi, inca valabil. Col. Ioan Ganda a afirmat ca s-au constatat deja mai multe cazuri de cetateni cu interdictie de intrare in spatiul Schengen, care au incercat sa obtina pasapoarte noi, pe numele altor persoane, pentru a-si falsifica identitatea reala. Cu aceste acte s-ar fi intors din nou la munca.

Liliana Brad - Romania Libera

  • Pentru ca lipsesc 500 de metri de pista, avioanele prezidentiale nu pot ateriza la Arad

Pista Aeroportului Arad ar mai trebui prelungita - Virtual Arad News (c)2002Ambasadorul Slovaciei vine la... Nadlac
In urma vizitelor efectuate in judet, pe probleme de fond funciar, prefectul mai are de punctat, de acum, doar trei orase: Lipova, Curtici si Nadlac. Referitor la Nadlac, Dan Ungureanu a precizat ca va fi prezent in oras duminica, ocazie cu care va analiza si problemele legate de eliberarea titlurilor de proprietate. Momentul a fost ales, insa, in stransa legatura cu vizita ambasadorului Slovaciei la Nadlac. Potrivit prefectului, "vizita de duminica poate fi privita ca o vizita premergatoare celei care il va aduce, in Arad, pe presedintele Slovaciei. Ocazia ne-a oferit sansa de a afla ca Aeroportul Arad este "impracticabil" pentru avioanele prezidentiale. Aeronava prezidentiala nu poate ateriza pe Aeroportul Arad pentru ca lipsesc cativa metri de pista" sustine Dan Ungureanu. Si aceasta in pofida faptului ca pista este considerata cea mai buna din Romania. Pana la vizita presedintelui, aradenii vor trebui sa se "multumeasca" cu ambasadorul Slovaciei, a carui program in judetul nostru nu a fost inca remis Prefecturii. Cat priveste pista de aterizare de pe Aeroport, Lucian Athanasiu, directorul institutiei, sustine ca aceasta este lunga de 2000 de metri. Daca se vine cu un avion tip Boing 737, aterizarea va fi fara probleme. Daca avionul este mai mare, acesta nu ve putea ateriza la Arad. Este cea mai buna pista de aterizare din tara, dar, din pacate, este scurta. Desi am facut si facem demersuri peste tot, in lipsa banilor nu vom putea prelungi pista. Fiecare suta de metri. in plus costa 1.600.000 de dolari.

Adriana Barbu - Observator

  • Refugiatii pot urma, gratuit, cursuri de formare profesionala

Refugiatii pot urma cursuri de recalificareMedierea este gratuita
Medierea muncii este activitatea prin care se realizeaza punerea in legatura a angajatorilor cu persoanele in cautarea unui loc de munca in vederea stabilirii de raporturi de munca sau de serviciu. AJOFM identifica locurile de munca vacante la angajatori si le face cunoscute persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca. Serviciile de mediere pentru persoanele aflate in cautarea unui loc de munca se acorda gratuit de AJOFM si constau in:
* informatii privind locurile de munca vacante si conditiile de ocupare a acestora prin publicarea, afisarea, organizarea de burse a locurilor de munca, medierea electronica avand ca scop punerea automata in corespondenta a cererilor si ofertelor de locuri de munca prin intermediul tehnicii de calcul, preselectia candidatilor corespunzatori cerintelor locurilor de munca oferite si in concordanta cu pregatirea, aptitudinile, experienta si interesele acestora. Pentru fiecare persoana in cautarea unui loc de munca AJOFM intocmeste un plan individual de mediere. Serviciile de mediere a muncii se asigura gratuit pentru someri.
Formarea profesionala
Activitatea de formare profesionala a persoanelor in cautarea unui loc de munca se desfasoara in baza Planului National de Formare Profesionala elaborat anual de Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca si aprobat de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale. Finantarea activitatii de formare profesionala se face din bugetul asigurarilor pentru somaj in baza indicatorilor stabiliti prin Planul National de Formare Profesionala aprobat. Persoanele aflate in cautarea unui loc de munca pot participa la programe de formare profesionala care sa le asigure cresterea si diversificarea competentelor profesionale in scopul asigurarii mobilitatii si reintegrarii pe piata muncii. Programele de formare profesionala asigura, conform legii, initierea, calificarea, recalificarea, perfectionarea si specializarea persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca. Formarea profesionala a persoanelor in cautarea unui loc de munca se face tinand cont de cerintele de moment si perspectiva ale pietii muncii si in coocordanta cu optiunile si aptitudinile individuale ale persoanele respective. Formele prin care se realizeaza formarea profesionala a persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca sunt: cursuri, strategii de practica si specializare. "Serviciile de formare profesionala se asigura gratuit pentru urmatoarele persoane: someri, persoane care nu au putut ocupa un loc de munca dupa absolvirea unei institutii de invatamant sau dupa satisfacerea stagiului militar, persoanele care au obtinut statutul de refugiat sau o alta forma de protectie internationala, conform legii, persoanele care nu au putut ocupa un loc de munca dupa repatriere sau dupa eliberarea din detentie" a precizat Claudia Miutescu.

  • Crescatorie de cai de rasa distrusa
Caii de rasa traiesc in conditii mizerabile La inceputul anilor ‘80, un grup de inimosi iubitori ai cailor a pus la Arad bazele unei crescatorii de cai de rasa. Depozitul de cai de rasa din Arad era destinat ameliorarii raselor de cai din judetele Arad, Bihor si Hunedoara. In anii sai cei mai buni, depozitul, linga care s-a construit o ampla baza cunoscuta si astazi sub numele de Hipodrom, a ajuns sa gazduiasca peste 140 de cai. Clubul hipic care a activat cu caii de rasa crescuti la Arad a cistigat numeroase premii nationale si internationale. Astazi, la Arad mai sint doar 17 armasari intr-unul din grajduri. Dupa ce a pierdut o serie de procese, depozitul a ramas fara nici un centimetru patrat de teren si, aproape sigur, din toamna va fi desfiintat.
Grajduri in paragina
In marginea Aradului, la iesirea din oras spre Nadlac, in dreapta soselei privitorul atent mai vede, ascunse in vegetatie, citeva cladiri. O pista de beton, o copertina din acelasi material dur, un show-room care adaposteste citeva masini straine expuse spre vinzare, in timpul saptaminii, si o aglomeratie nebuna duminica, cind pe vechiul hipodrom creste rapid, din ora in ora, cea mai mare piata auto second-hand din vestul tarii. Undeva in zare, la citeva sute de metri de sosea, dupa un gard viu inalt, se vad citeva cladiri, in semi-paragina. Deasupra unei usi se vede inscriptia: “Regia Nationala Cai de rasa; Depozitul cai de rasa Arad”.
Inginerul Ioan Bornea, directorul Depozitului de cai de rasa din Arad, lupta cu morile de vint pentru a putea pastra macar din faima de odinioara.
Incercind sa pastreze ceva din traditia care se instaurase, a mai reusit sa tina pe linga cai vreo zece angajati, care abia si-au primit salariile aferente lunii ianuarie. Unul dintre cele doua grajduri a fost modernizat, insa, in actualele conditii, nu se stie cu siguranta daca va mai apuca sa gazduiasca vreun cal.
In grajdul mai vechi, la ora actuala mai sint 17 cai, dintre care trei armasari au fost scosi deja la vinzare. Restul pina la 99, citi exista in scripte, sint pe la diverse crescatorii, in grija primariilor locale, pe baza de contract, pentru ca la Arad nu au cu ce sa fie intretinuti. Cam asta este imaginea de astazi a depozitului care, cu mai putin de 15 ani in urma, gazduia peste 140 armasari din cele mai vestite rase.
Depozitul a ramas cu cai, dar fara teren
Legea 18, a fondului funciar, a lasat practic depozitul fara 82 hectare de teren, care au revenit fostilor proprietari. Asta, desi unitatea era a statului si avea un statut special, iar legea nu obliga la restituirea pamintului pe vechile amplasamente la cimpie. Prin diferite manevre pe hirtie si chichite avocatesti, terenul a trecut la primaria Aradului, care nu a gasit vreo posibilitate de rezolvare pentru a pastra traditia cresterii
armasarilor. Cu ani in urma, pe linga depozit s-a infiintat o sectie de calarie, AS Recolta. Calareti si cai s-au umplut de premii in tara si strainatate, iar
la concursurile organizate pe hipodromul de la Arad veneau peste 20.000 spectatori. Dupa pierderea terenului, calaretii si antrenorii au plecat. Doar din cind in cind, cite unul mai vine sa se intereseze ce mai este pe la grajduri si sa mingiie vreun armasar. Dristor si Dragon, doi cai de superclasa, au luat mai multe premii la un concurs in strainatate. Acum, nimeni nu mai pare interesat sa le ofere sansa de a-si demonstra potentialul.
Si totusi, planuri exista
Sfidind evidenta, Ioan Bornea incearca imposibilul. Are planuri mari care, cu investitii minime si multa intelegere din partea autoritatilor, ar aduce
beneficii crescatorilor de cai din intreaga tara. Ar putea infiinta, pe o parte din fostul hipodrom, o piata de cai unica in Romania. Cum Aradul este la poarta vestica a Romaniei, s-ar putea aduce cai valorosi, ar fi tinuti in conditii bune, in grajdurile depozitului, si ar putea fi vinduti la preturile lor reale strainilor interesati. Pentru ca acum, strainii ofera preturi de nimic crescatorilor individuali care scot cai de rasa din iepe si armasari de valoare. Ar cistiga statul, ar cistiga crescatorii romani si ar fi pastrata traditia cresterii cailor valorosi la Arad. Dar daca lucrurile vor evolua pe panta descendenta de acum, din toamna, traditia cresterii cailor de rasa la Arad va deveni doar o trista amintire.

Sorin Trocan - Editia de Vest - Evenimentul Zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]