Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 19 noiembrie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Invatamant obligatoriu de 10 ani cu urmari

Conducerea Inspectoratului scolar va infiinta in judet scoli vocationaleAradul va trece la infiintarea de scoli vocationale in judet
Schimbarile aparute in structura invatamantului obligatoriu isi vor produce efectele nu numai la nivelul pregatirii elevilor, ci si la nivelul inspectoratelor scolare. Trecerea de la invatamantul obligatoriu de 8 clase la invatamantul de 10 clase, dorinta a ministerului, nu va schimba insa data de desfasurare a examenului de capacitate, la finele clasei a VIII-a. "Copiii nu pot sa se incadreze in munca decat de la 16 ani. Acesta a fost si unul dintre motivele schimbarii, elevii urmand sa fie cuprinsi intr-o forma sau alta de invatamant pana la acea varsta. In cei 10 ani vor fi cuprinse si clasa 0 (clasa pregatitoare, inclusa in programul de invatamant obligatoriu) si clasa a IX-a, care va fi a 10 clasa obligatorie din liceu. Cu toate acestea, examenul de capacitate va fi organizat la finele clasei a VIII-a, ca si pana acum. Cei care nu vor trece de examen vor fi cuprinsi, in mod obligatoriu, in clasele vocationale (scoli profesionale pe meserii si specialitati)", a declarat Pavel Sarbu, inspectorul general ISJ.
In aceste conditii, Inspectoratul Scolar Judetean va trece la  identificarea zonele din judet unde astfel de scoli vor trebui infiintate. "Se pune in discutie infiintarea scolilor vocationale in comunele mari. Probabil Vinga si Halmagiu vor avea astfel de clase. Avem termen pana la 10 ianuarie sa facem propunerile", a mai adaugat Pavel Sarbu.

Adriana Barbu - Observator

  • Cimitire europene pentru aradeni

Edilii Aradului au discutat problema cimitirelorProblema cimitirelor din Arad a fost discutata, ieri, in premiera, de conducerile primariei si societatii de gospodarie comunala din Arad cu reprezentantii cultelor. Primarul Dorel Popa a explicat ca a pregatit un material despre problemele din domeniu, care va fi inmanat fiecarui cult pentru studiu si eventuale propuneri. Viceprimarul Emanoil Voicu a explicat ca, in curand, unul dintre cele mai mari cimitire din Arad, "Eternitatea", va fi inchis pentru inhumari. In schimb, exista proiecte pentru doua cimitire noi, unul care va fi infiintat anul viitor, in cartierul Micalaca, si altul in studiu, in apropierea cimitirului "Eternitatea", care insa va fi infiintat abia peste doi-trei ani. Vechea conducere a gospodariei comunale a fost acuzata ca a lasat cimitirele Aradului de izbeliste. Cu toate ca nu au studiat materialul pregatit pentru ei, unii reprezentanti ai cultelor ai ridicat probleme cu care se confrunta zilnic. Preotul Vasile Pop, preot paroh in cartierul Bujac, dar si consilier al Episcopiei Aradului, a pus o serie de probleme punctuale. S-a cerut atentionarea firmelor de pompe funebre pentru ca inmormintarile sa decurga civilizat, iar personalul sa nu agreseze familiile decedatilor si sa aiba o tinuta cuviincioasa. S-au cerut asa-numitele cimitire confesionale, in sensul  limitarii unor parcele pentru decedatii apartinand fiecarui cult, astfel incat si cimitirele aradene sa se prezinte la nivel european in perspectiva integrarii. Administratia cimitirelor a promis ca fiecare cimitir din Arad va fi curatat si renovat pentru a oferi conditii de ingropaciune si reculegere. Printre cerintele preotilor a fost si infiintarea unor camere frigorifice in cimitire pentru ca toate inhumarile sa aiba loc din cimitire, nu de la domiciliile decedatilor. Participantii au solicitat si prezenta fortelor de ordine pe langa cimitire si biserici, pentru starpirea cersetorilor, gasind intelegere la primarul Dorel Popa care, in calitate de pastor baptist, s-a confruntat cu aceeasi problema.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Eli Laslean asa cum nu o cunoaste multa lume

Creatoarea de moda Elena Laslean"Satisfactiile profesionale sunt foarte importante dar nu pot inlocui caldura unui camin"
Desi uitandu-se in urma, Eli recunoaste ca a fost foarte greu si nu stie de unde a avut atata curaj si putere de munca, "Ellis" a crescut frumos si continuu. Au urmat prezentari de moda peste prezentari, succese peste succese. In 1995 a fost selectionata pentru concursul de moda "Mittel Moda" din Italia iar in mai 1996 reprezinta Romania la Targul expozitional "Foire de Paris", unde a avut ocazia sa viziteze una din cele sapte "Maison de Haute-Couture", Casa Pierre Balmain. In 1998 a avut mai multe participari la festivalurile de moda ZIM, Modexpo - Bucuresti. In 1998 se deschide Ellis Boutique in Shopping Center Timisoara, in 1999 se inaugureaza Ellis Boutique in World Trade Center, Bucuresti. In acelasi an  i se decerneaza la Geneva, trofeul "Steaua de Aur pentru Calitate", eveniment organizat de BID.
Colectiile Miss Serousi si Fair Play ii aduc implinirea in tumultoasa lume a modei.
"Intotdeauna am visat  la o zi cand eleganta  va fi pretuita. Am infiintat Casa Ellis si pas cu pas, am cladit un nume care azi se bucura de aprecierea si recunoasterea unor clienti fideli, renumiti."
Eli "imbraca" multe vip-uri, de la oameni politici la artisti, oameni de televiziune etc. "Consider ca toate sacrificiile pe care  le-am facut nu au fost in van si Casa Ellis simbolizeaza acum un triumf al frumusetii si elegantei. A fost un drum greu, dar am avut mereu sprijinul real al sotului meu. Din nefericire, un accident stupid ne-a despartit pentru totdeauna si de atunci, traiesc cu credinta in suflet ca am misiunea de a continua ceea ce am inceput alaturi de el. Moda este politica mea si simt ca fiul meu imi va fi un real sprijin."
Marius va fi un partener de nadejde
– Cum este relatia dintre tine si fiul tau?
– Relatia mea cu Marius este una foarte profunda. Desi la suprafata ne ciondranim adesea, Marius este o  persoana foarte puternica, il recunosc, nu este usor cu el, este foarte hotarat si cred ca voi avea surprize placute din partea lui. Marius a inceput sa se maturizeze, este student in anul I  la Finante-Contabiliate la Universitatea "Aurel Vlaicu" si cred ca va fi acel partener de nadejde  in drumul pe care l-am inceput impreuna cu tatal lui.
– Au trecut cativa ani de cand sotul tau nu mai este. Cum este viata fara Adi?
– Sotul meu a fost un om de mare calitate. Viata este seaca fara el. Prin iesirile in societate, prin contactele cu diferite cercuri de prietenei incerc sa mai atenuez din  acest sentiment.
Elena Laslean si Alecsandra Stoicescu - prietene si colaboratoare"Eu cred ca fiecare femeie are barbatul pe care-l merita"
– Esti totusi o femeie frumoasa, inca tanara, ambitioasa, ai o afacere de succes, nu te gandesti sa iti refaci viata?
– Eu sunt o fire sociabila, deschisa dar pana in prezent nu am gasit acea persoana cu care sa simt ca as putea face un cuplu, o echipa.
– Cum vezi tu un cuplu?
– Am anumite opinii despre  ceea ce trebuie sa insemne un cuplu reusit. Nu exclud ideea de a avea un partener pentru ca nu e deloc usor usor sa lupti si sa traiesti de unul singur. Satisfactiile profesionale sunt foarte importante dar nu pot inlocui caldura unui camin. Eu cred ca dimensiunea umana a omului este implinirea pe plan personal.
– Dar pretendenti ma gandesc ca sunt…
– Da, pretendenti sunt, insa nu pe sufletul meu. Eu cred ca fiecare femeie are barbatul pe care-l merita. Nu vreau sa ridic stacheta foarte sus insa eu stiu ce merit. Din pacate, multi barbati din jurul meu sunt niste copii mari.
– Atunci este de inteles, pentru ca eu cred ca o femeie, oricat de puternica ar fie ea, are nevoie de acel sentiment de siguranta pe care ar trebui sa il ofere un barbat.
– Desi femeile sunt mai rezistente la greutatile vietii, sunt capabile de foarte mult sacrificiu, de a depune eforturi foarte mari in familie, au nevoie sa fie ocrotite, simt nevoia acelei protectii din partea unui barbat puternic si bun.
– Am inteles insa ca ai foarte multi prieteni. Ai putea face o enumerare cu cei mai de suflet prieteni?
– Este o intrebare foarte dificila, eu am foarte multi prieteni de suflet si chiar mi-e greu sa raspund la aceasta intrebare, de frica sa nu gresesc.
– Dar care sunt prietenii cu care te intalnesti cel mai des si cu care iti petreci mare parte a timpului?
– Dana Ivanov, Mihaela Tatu, Bianca Brad, Adriana Ionescu, Laura Stoica, Evelin Badea si lista ar putea continua.
"Nu pot refuza niciodata o supa de pui cu taitei"
Eli Laslean crede ca cea mai mare calitate a ei este perseverenta, iar defectul ca se risipeste in prea multe directii.
Ea apreciaza la oameni buna credinta si dispretuieste impostura.
Nu prea are timp sa gateasca, asa ca sta foarte putin in bucatarie, dar nu poate refuza niciodata o supa de pui cu taitei. Ii plac foarte mult si ciupercile  pane si muschii de vita cu vin rosu.
Romancele imbracate de Ellis sunt si mai frumoase "Prietenii mei imi umplu pustietatea sufletului …"
– Pentru ca, datorita activitatii tale din ultimii ani ai ajuns sa–ti petreci destul de mult timp la asa zisele reuniuni mondene, unde se invart nume grele si vip-uri, spune-mi ce parere ai tu despre acestea?
– De cele mai multe ori, majoritatea celor care fac parte din lumea mondena au si o sustinere financiara. Ori sunt exponenti ai unor personaje cu greutate in lumea afacerilor ori sunt celebritati. Sunt si persoane dubioase dar cei apropiati si dragi mie sunt oameni deosebiti. Frecventez lumea mondena din Bucuresti iar prietenii mei imi umplu pustietatea sufletului ramas fara caldura oferita de un partener de viata.
– Ce parere ai despre romance?
– Au evoluat foarte mult in ultimii ani, sunt frumoase, inteligente, multe s-au emancipat, majoritatea traiesc pe picioarele lor, dar ma deranjeaza ca uneori se vand ieftin. Este probabil o rezultanta a saraciei in care traiesc, astfel ca prefera sa fie  intretinute, prefera sa faca asemenea compromisuri si e pacat. In general insa consider ca ne putem mandri cu femeile din tara noastra si eu am mare incredere in femeia moderna din Romania
Din nou in priza…
Am lasat-o pe Eli la treaba, pentru ca are din nou emotii. Pregateste in aceste zile tinutele de zi si seara pe care le vor purta concurentele la Missis Romania World. Evenimentul se va desfasura la Sala Operei din Bucuresti si nu am putut refuza propunerea lui Dumitru Morosanu de a realiza toaletele concurentelor." Concursul va fi prezentat la TVR, vineri incepand cu ora 22. "Dupa doua zile voi participa la Bucuresti Fashion Week, unde  am fost invitata sa particip si unde voi prezenta o colectie si voi avea un stand la Romexpo, in perioada 21-24 noiembrie."

Camelia Tuduce Berar - Occident

  • Inlocuire centrala telefonica automata cu centrala telefonica digitala in localitatea Zadareni

Convorbirile Telefonice din Zadareni vor fi efectuale prin noua centrala digitalaIn data de 14.11.2002 ROMTELECOM - D.Tc. Arad a inlocuit centrala telefonica automata Pentomat din localitatea Zadareni cu o centrala telefonica digitala - unitate distanta Alcatel cu o capacitate instalata de 256 linii telefonice.
O data cu instalarea noii centrale s-a inlocuit in totalitate vechea retea de distributie din localitate si din Bodrogul Nou.
Cu aceasta ocazie s-au preluat din vechea centrala 94 abonati din Zadareni, iar in perioada imediat urmatoare se vor prelua in unitatea distanta Alcatel si cei 31 de abonati instalati pe sistemul radio in Zadareni si in Bodrogul Nou si de asemenea se vor instala noi abonati care au cerere de instalare la D.Tc. Arad.
Astfel abonatii din Zadareni si din Bodrogul Nou vor avea acces la convorbiri automate locale, interurbane si internationale, la serviciile cu valoare adaugata, la toate serviciile suplimentare oferite de centralele digitale (restrictionarea cu parola a apelurilor de plecare, apel programat, redirijarea imediata a apelurilor de sosire, apel in asteptare, CLIP, CLIR, voces) si la serviciul Acces Special Internet. Astfel, in prezent sunt instalate in judetul Arad 23 de unitati distante ale CTD Alcatel in 15 de localitati din judetul Arad (9 unitati distante in nunicipiul Arad si 14 in localitati din judet).
Abonatii care sunt conectati in aceasta unitate distanta a CTD Alcatel vor plati in continuate factura telefonica la Oficiul Postal din Zadareni.
Numerotatie abonati Zadareni (inclusiv Bodrogul Nou): 413000-413246, deci abonatii existenti isi vor pastra vechiul numar, cu exceptia celor care a fost conectati pe sistemul radio.

Dan Cioca - Director Adj. Comercial ROMTELECOM - D.Tc. Arad

  • Pentru a supravietui - Spitalele din judet trebuie sa se reprofileze

Noul director al DSP - Dorin Lazar vrea reprofilarea spitalelor din judetLa conferinta de presa de la Prefectura, condusa de consilierul Dimitrie Nica, a fost invitat dr. Dorin Lazar, noul (dar si vechiul) director al Directiei de Sanatate Publica, care a vorbit despre numirea lui in functie. "Am mai condus directia intre 1993-1998 si nu-mi va ridica nici un fel de probleme, mai ales ca intre timp am fost la sefia Spitalului Judetean, o institutie mult mai greu de tinut in frau. Marea problema va fi punerea in practica a programului de reforma care se refera si la restructurarea foarte serioasa a unitatilor din judet."
De la 1 ianuarie, spitalele din judet vor fi preluate de comunitatile locale, care nu vor putea suporta costurile. In aceste conditii, dr. Lazar considera ca primarii se vor gandi de doua ori si vor gasi solutii pentru transformarea spitalelor in unitati sanitare cu alt profil, care sa-si justifice activitatea si banii consumati. "Majoritatea spitalelor din judet sunt de fapt niste institutii medico-sociale. Multi dintre pacienti se interneaza pe timp de iarna in spital pentru ca nu au lemne de foc. Or, nu se poate continua in acest ritm. Pentru ca, daca stam sa analizam, fiecare spital a primit exact banii cuveniti pentru munca prestata."
Despre activitatea sa la conducerea Spitalului Judetean, dr. Dorin Lazar a tinut să mentioneze, ca o realizare foarte importanta, diminuarea furturilor din alimentele achizitionate pentru mesele bolnavilor. In legatura cu persoana care va prelua conducerea Judeteanului, dl. director a declarat: "In zilele urmatoare voi avea mai multe discutii cu cei din prefectura si cu primarul Dorel Popa, pentru a cadea la o intelegere cu privire la persoana care are curajul si este dispusa sa se inhame la o asemenea munca."

Sorina Ambrus - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]