Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 20 martie 2002

  • Kurzii nu au fost lasati sa tranziteze Romania

Un autocar cu kurzi a fost oprit langa Arad250 de etnici kurzi, rezidenti in tari europene, imbarcati in sase autocare asteapta de aproape doua zile sa intre in tara noastra. Ei au ajuns in Vama Nadlac, luni in jurul orei 18,00. Chiar daca initial autoritatile romane au fost de acord ca acest convoi sa tranziteze tara noastra pentru a ajunge in Turcia, mai tarziu s-a revenit asupra deciziei. Cele sase autocare sunt oprite intre vama romana si cea maghiara, iar politistii de frontiera de la Nadlac asteapta un ordin de la Bucuresti care sa clarifice situatia. Autoritatile romane motiveaza acest gest prin faptul ca s-a primit un fax de la autoritatile bulgare ca nu vor permite convoiului de kurzi sa patrunda pe teritoriul Bulgariei. Intre timp, in vama au sosit din capitala kurzi, prieteni ai celor opriti din convoi, care le-au adus mancare. In automaratonul pentru educatia limbii materne a sosit si Uve Adamcsik, un parlamentar german, membru al Partidului Social Democrat, care sprijina demersul Kurzilor. Etnicii Kurzi, veniti din mai multe tari ale Europei, spun ca turneul pe care l-au organizat face parte din actiunile menite sa duca la recunoasterea oficiala a limbii Kurde de catre autoritatile turce. Ieri seara, cetatenii de origine kurda care se afla intre granita Ungariei si Romaniei, cat si cei opriti dicolo de Vladimirescu, au decis ca in semn de protest sa intre in greva foamei.

  • Sindicalistii de la CET reiau actiunile de protest

Sindicalistii CET au pichetat PrimariaCativa din angajatii de la Termoelectrica au pichetat ieri Primaria, timp de doua ore, fiind nemultumiti de lipsa de transparenta privind negocierile conditiilor de transfer ale Cet-ului. Sindicatul "Energia" il acuza pe primarul Dorel Popa de faptul ca refuza sa informeze despre evolutia situatiei. Salariatii spun ca intreruperea lucrarilor la noul grup energetic demonstreaza ca promisiunile primarului ca Termoelectrica va transfera catre CLM banii prevazuti pentru investitii au fost nefondate. Deasemenea Sindicatul considera ca angajatii CET ar fi indreptatiti sa participe si ei, alaturi de Consiliul Local, ca actionari, la constituirea societatii care va administra termocentrala. Ca o noutate, de acesta data, atat prefectul Dan Ungureanu cat si primarul Dorel Popa si-au parasit birourile pentru a discuta cu protestatarii. Liderul de sindicat al energeticienilor, Traian Deliman, l-a intrebat pe primar unde se afla investitorii promisi. Dorel Popa i-a informat ca "exista trei investitori interesati de CET. Unul dintre ei m-a contactat chiar astazi", acest fapt fiind confirmat si de prefect subliniind ca, "din punct de vedere economic si tactic, pozitia domnului primar este singura viabila", si pentru a infirma acuzele de lipsa de transparenta, primarul a invitat ca sindicatul sa aleaga doi reprezentanti care sa asiste la discutiile Comisiei tehnice de preluare a CET. Ca un rezultat a acestor discutii, de la poarta Primariei, a fost aceea ca maine la Prefectura va avea loc o sedinta pe tema Centralei Electrotermice, unde vor fi prezenti si cinci reprezentanti ai sindicalistilor.

  • Gheorghe Seculici vrea presedintia Camerei de Comert
Gheorghe Seculici posibil candidat la sefia CCIADupa ce in luna februarie Camera de Comert si-a ales presedintii celor cinci departamente, in vara va avea loc alegerea presedintelui acestei institutii. Postul este deja ravnit de cativa pretendenti printre care se numara si presedintele Partidului Democrat, filiala Arad, Gheorghe Seculici. Nicolae Bacanu, presedintele actual al CCIA, ne-a declarat ca "alegerile pentru aceasta functie vor avea loc, probabil, la mijlocul lunii iunie. De altfel, noi am dorit ca evenimentul sa fie corelat cu inaugurarea complexului expozitional". Sansa ca aceste doua evenimente sa aiba loc concomitent este, insa, periclitata de lipsa banilor pentru finalizarea lucrarilor la Targul International. "S-ar putea ca inaugurarea acestuia sa fie inca o data prelungita", a adaugat Nicolae Bacanu. Cat despre alegeri, adunarea generala a CCIA va alege colegiul membrilor (in numar de noua) urmand ca acesta din urma sa numeasca presedintele. Printre contracandidatii lui Nicolae Bacanu, care si-au anuntat deja intentia de a ocupa acest post pentru urmatorii patru ani, se numara Gheorghe Seculici si Mircea Frentiu. Sansele acestora ar putea sa fie zdruncinate, dat fiind faptul ca, potrivit presedintelui CCIA, "am deja o experienta semnificativa in domeniu. La inceput toti facem greseli. Daca ar veni un presedinte nou, el va trebui sa se acomodeze cu toate cerintele unei astfel de functii, lucru care ii va lua ceva timp". Legat tocmai de acest lucru, Nicolae Bacanu ne-a declarat ca: "vreau sa initiez o procedura noua introdusa in statut prin care viitorul presedinte sa fie pregatit cat de cat pentru noua functie. Chiar daca aceasta modificare nu a fost inca pusa pe hartie, prin ea sansele actualului presedinte ar creste cu siguranta, data fiind experienta in domeniu

Adriana Barbu - Observator

  • Cadrele medii din sistemul sanitar sunt nemultumite

Liderul sindicatului - Delia Bonca arata doleantele cadrelor mediiMembrii sindicatului Sanitas au solicitat o intalnire cu reprezentantii Guvernului si cei ai Casei de Asigurari pana in data de 25 martie. Cadrele medii din sistemul sanitar sunt nemultumite de modul de finantare a unitatilor sanitare, care spun ei, vor duce la intarzieri la plata salariilor, neacordarea tichetelor de masa si disponibilizari de personal. Sindicalistii solicita o intalnire cu reprezentantii Ministerului Sanatatii, ai Casei de Asigurari de Sanatate si ai Ministerului Finantelor, care sa gaseasca solutii pentru rezolvarea acestor probleme. Daca aceste discutii nu vor avea nici un rezultat, in 7 aprilie vor avea loc actiuni de protest in toata tara. Cei 2000 de membrii ai sindicatului Sanitas Arad sustin actiunile Federatiei Nationale Sanitas.
"In cazul in care intalnirea solicitata nu va fi organizata pana in data de 25 martie, sau daca in urma intalnirii nu vor fi rezolvate problemele de finantare al sistemului sanitar, Federatia Sanitas va declansa actiuni de protest graduale incepand cu data de 7 aprilie 2002 - Ziua Sanatatii Nationale" ne-a declarat presedintele Uniunii Judetene "Sanitas" Arad, Delia Bonca.

  • Patronii se dau in vant dupa angajarea prin Internet

Interviu cu Claudia Miutescu purtatorul de cuvant AJOFMInterviu cu Claudia Miutescu, purtator de cuvant in cadrul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca
- Ce sanse reale de mediere are SEMM, dupa un an de functionare?
- Din experienta de pana acum, reiese ca circa 80 la suta dintre angajatori au gasit o persoana potrivita nevoilor lor inca din momentul solicitarii initiale, fara a mai fi nevoie sa publice locul de munca vacant.
- Ce trebuie si faca persoanele aflate in cautarea unui loc de munca?
- Cea mai buna solutie pentru persoanele aflate in cautarea unui loc de munca este sa isi publice profilul de competente. Facand acest lucru, informatiile sunt introduse intr-o baza de date pe care Serviciul Electronic de Mediere a Muncii o consulta de fiecare data cand un angajator cauta un candidat pentru ocuparea unui loc de munca. Daca se realizeaza punerea in corespondenta, profilul viitorului angajat este transmis angajatorului. Apoi, ramane la latitudinea angajatorului sa contacteze persoana potrivita.
- De restul, se va ocupa calculatorul ?
- Tot ceea ce trebuie sa faca angajatorii si persoanele care cauta un loc de munca este sa aleaga o ocupatie dintr-o lista. Apoi sistemul genereaza un formular de competente, care permite angajatorilor sa selecteze competentele si studiile necesare locului de munca vacant, iar persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca sa isi realizeze cea mai buna descriere a studiilor si competentelor proprii. Totul este ca o legatura stransa intre angajatori si someri.
- La ora actuala, care este oferta concreta a SEMM ?
- SEMM cuprinde 2.500 de ocupatii in circa 400 de formulare de competente. Spre deosebire de alte aplicatii similare, care fie ofera un sistem de publicare si cautare, fie utilizeaza un cuvant-cheie pentru cautarea CV-urilor, folosirea Clasificarii Operatiilor de catre Serviciul Electronic de Mediere a Muncii permite accesul la o mediere mai riguroasa.
- Cum decurge publicarea ofertelor?
- Pentru a publica profilul, este necesar sa va stabiliti un cod de utilizator si de parola. De asemenea, trebuie sa furnizati anumite informatii de contact. Daca sunteti in cautarea unui loc de munca si doriti sa ramaneti anonim, alegeti optiunea casuta postala electronica pentru a va proteja identitatea. Aceasta abordare permite realizarea unei medieri exacte, care scuteste angajatorii de sortarea sutelor de CV-uri pentru a gasi candidatul cel mai potrivit si permite persoanelor care cauta un loc de munca sa nu faca eforturi deosebite pentru a fi remarcate.
- Cum se folosesc codurile de utilizator si parolele?
- Persoana care doreste sa-si inregistreze sau sa-si publice profilul trebuie sa-si creeze un cod de utilizator si o parola. Acest lucru ii va permite accesul la profile. Codul de utilizator trebuie sa fie compus din 7-10 litere/cifre, iar parola din 4-10 litere/ cifre. Trebuie sa se tina cont de faptul ca daca se acceseaza sistemul ca utilizator NOU, iar apoi se incearca inregistrarea unui nou profil sub codul de utilizator si parola deja existente, va aparea un mesaj care va informa ca aceste coduri exista deja. Chiar daca se sterg toate profilele, Serviciul Electronic de Mediere a Muncii va continua sa stocheze informatiile de contact, codul de utilizator si parola.

Paula Bulzan - Occident


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]