Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 20 septembrie 2002

Incepand de ieri, 19 septembrie, Virtual Arad transmite zilnic cate un reportaj filmat de circa 2 ore de la sarbatorirea "Zilelor Aradului 2002". Acesta poate fi vizionat facand click pe link-ul Zilele Aradului din pagina principala.

Stirile TVA se gasesc aici

  • Programul actiunilor organizate cu ocazia sarbatoririi ZILELOR ARADULUI

Programul Zilelor Aradului 2002

Pentru a afla programul detaliat a celor patru zile, faceti click pe imaginea alaturata.

  • "Zilele Aradului" au adus zambete pe fetele persoanelor varstnice

Pensionarii au fost serviti cu o masa calda si vinLa Strandul Neptun au fost invitati la masa 3000 de pensionari
Pentru 3000 de pensionari "Zilele Aradului" au inceput cu cateva ore mai devreme decat pentru persoanele care nu au ajuns la pensie. Persoanele varstnice din Arad au fost invitate la Strandul "Neptun", la o masa calda oferita de organizatorii sarbatorii "Zilele Aradului". In urma cu o saptamana, pensionarii care au dorit sa raspunda acestei invitatii au trebuit sa-si procure un talon. Prin intermediul acestuia, pensionarii s-au putut bucura de o masa calda, un pahar de vin sau un pahar de apa minerala. Astfel, inca inainte de ora 12.00, pensionarii s-au indreptat spre strand, unde au fost asezate mai multe mese pentru ca pensionarii sa poata manca linistiti. Persoanele varsnice au avut ocazia sa manance o masa calda care a constat in tocanita de cartofi cu carne de porc si salata de varza. Dupa pranz, fiecare din cei prezenti a primit un pahar de vin alb sau apa minerala. Mancarea a fost gatita de jandarmii de la Unitatea din Vladimirescu, iar aceasta a fost servita de elevii de la Colegiul Economic. Atmosfera a fost placuta, pensionarii prezenti spunand ca s-au simtit foarte bine, iar mancarea a fost foarte gustoasa. Dupa ce s-au infruptat din cele oferite de organizatori, pensionarii s-au plimbat prin Strandul "Neptun", mai ales ca o buna parte din ei au spus ca nu au vazut insula de peste Mures de multi ani. La strand au fost prezenti si reprezentantii autoritatilor locale, care au vrut sa stie daca pensionarii au fost multumiti de aceasta actiune. Conform directorului GCA, Coloman Edeleni, aceasta actiune nu a fost demarata pentru a-i face pe pensionari sa se simta cersetori. Persoanele varstnice au fost asteptate pana la ora 18.00, cand actiunea a luat sfarsit, fiindca la strand au inceput concertele dedicate "Zilelor Aradului".

Simona Valan - Agenda zilei

  • Prof. univ. dr. Lizica Mihut, rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu": "Ne-ar onora venirea d-lui Theodor Stolojan!"

Rectorul Lizica Mihut ar dori ca Theodor Stolojan sa predea la UAVSe vorbeste tot mai mult de venirea la Arad, in calitate de profesor colaborator al Universitatii "Aurel Vlaicu", a d-lui Theodor Stolojan, recent ales in fruntea PNL. Pentru amanunte, am vorbit cu prof. univ. dr. Lizica Mihut, rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu" Arad:
- D-na rector, in ce faza sunt tratativele cu dl. Stolojan?
- Nu am avut inca tratative cu dl. Stolojan. Pot sa spun doar ca, in urma cu doi ani, Theodor Stolojan a facut o prelegere la Universitatea noastra, despre economia mondiala si finantarea tarilor din Est pentru anul 2000 si pentru inceput de mileniu al treilea. Expunerea d-lui Stolojan a fost extrem de interesanta, au fost prezenti enorm de multi studenti si atunci a fost momentul in care i-am propus o colaborare.
- Cum a primit dl. Stolojan propunerea dvs.?
- Nu a spus "nu". Si sper intr-o colaborare, de ce? pentru ca intre timp dl. Stolojan a devenit profesor la Facultatea de Stiinte Economice, asa incat invitatia i-o adresam acum profesorului si nu omului politic.
- Ce s-a intamplat din momentul lansarii propunerii dvs. si pana in prezent?
- S-a auzit de-abia acum de posibilitatea venirii la Universitatea noastra a d-lui Stolojan, pentru ca intre timp a candidat pentru presedintie si au primat problemele politice. Cu aceasta ocazie, vreau sa spun foarte raspicat ca Universitatea noastra nu face politica, asa incat dl. Stolojan va fi prezent la noi in calitate de profesor, si nici intr-un caz de sef de partid, pentru ca la noi, nu numai rectorul nu are voie sa faca politica - trebuie sa-si dea demisia ca sa intre in politica - ci si cadrele didactice care, nu au dreptul sa faca politica decat dupa orele de scoala. Asa incat ma bucur de venirea lui Stolojan, fiindca dumnealui este pentru mine in primul rand un specialist, un mare specialist in domeniu, este in admiratia mea si pentru verticalitatea morala pe care a probat-o, pentru ca intr-o lume de tranzitie, cu mizerii la tot pasul, descoperi cam rar un om de factura lui Stolojan, asa incat am fi onorati daca ar veni la noi, in calitate de profesor asociat, pentru postuniversitare, de relatii economice internationale. 
- Stiu ca o cunoasteti si pe d-na Stolojan...
- Nu ascund faptul ca eu o apreciez si pe doamna Stolojan, de cateva ori am baut cafeaua cu d-na Stolojan, este o femeie foarte distinsa, pe care o apreciez mult.
- In concluzie, cand sa-l asteptam pe profesorul Stolojan?
- Nu l-am sunat inca pe dl. Stolojan, astept ca lucrurile sa decurga de la sine.

Eugenia Bardas - Adevarul

  • Trasuri in centrul Aradului

Defilarea trasurilor de epoca aminteste de vremuri de mult trecute... - Virtual Arad News (c)2002"Zilele Aradului" au fost deschise, ieri dupa-amiaza, de primarul Dorel Popa, in centrul orasului, pe scena pe care apoi programul a continuat cu cateva momente artistice.
Momentul cel mai asteptat al ceremoniei a fost defilarea trasurilor de epoca, care au plimbat prin centrul Aradului oficialitati locale si invitati, intr-un alai deschis de mai multi tineri si tinere in costume de circ cu paiete si de fanfara militara. Un AN 2 si un motoplanor au survolat centrul Aradului la mica inaltime, aruncand confetti peste aradeni, pana cand cei din AN 2 au scapat tot sacul la un moment dat. Programul primei zile a continuat seara, pe Strandul Neptun din Arad, cu un concert de muzica populara, urmat de recitalul lui Ovidiu Lipan-Tandarica, acompaniat de Fanfara din 10 Prajini si Dubasii din Savarsin.
Din program nu au lipsit nici carnavalul Salsa, cateva momente demonstrative, vernisaje de expozitii de carte si arta plastica si competitii sportive.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei - (Editia de Vest)

  • Pentru repararea orologiilor din Arad - Un tanar ceasornicar lupta cu concurenta lucrand aproape gratis

Vlad Ionut multumeste sponsorului gasit prin Virtual Arad... - Virtual Arad News (c)2002Vlad Ionut Marian, un tanar de 20 de ani, pasionat de ceasornicarie care a reparat aproape jumatate din orologiile mari aflate in oras. Ceasurile de pe fatada Palatului Administrativ, ale Bisericii romano-catolice Sfantul Anton sau cel din Piata Garii sunt exemple graitoare in acest sens. Acum, Vlad intentioneaza sa repare orologiul Teatrului de Stat si cel al Bisericii sarbesti (Sfantul Petru si Pavel). Ceasul Palatului Administrativ si cel din Piata Garii au fost reparate cu ajutorul lui Horga Gheorghe, un sponsor generos din S.U.A. "Oficialitătile nici nu au vrut să auda nici macar de decontarea pieselor care trebuiau inlocuite la repararea orologiilor. Noroc cu sponsorul din S.U.A. caruia tin sa ii multumesc si pe această cale", a precizat Vlad Ionut Marian. El este nascut in Cernavoda, absolvind in urmă cu trei ani Scoala de Arte si Meserii din Constanta. Evident, cu specializarea ceasornicar. A venit la Arad, la sora lui si s-a angajat la fabrica de ceasuri "Victoria". După sase luni a renuntat insa la slujba. Asta si pentru ca, desi era angajat ca ceasornicar, lucra la sectia "transporturi" carand diverse cutii prin fabrica. Acum stă in chirie intr-un apartament din Piata Romana si lucreaza ca si colaborator la ceasornicaria de langă Teatrul de Stat. In paralel este elev in clasa a XII-a la Grupul Scolar "Aurel Vlaicu". Si in "liceu" a devenit celebru datorita pasiunii sale pentru ceasornice. Pe unul din peretii exteriori ai scolii troneaza cel mai mare orologiu din Arad, construit de Vlad Ionut Marian.
Singurul concurent al lui Vlad este o firmă specializată din Arad, care se ocupa cu reconditionarea marilor ceasuri. "Această firma a adus patru ceasuri noi din Germania care au costat aproximativ 4.000 de dolari. Eu am reparat tot patru ceasuri la un pret de zece ori mai mic. Acum ma pregatesc sa il repar si pe al patrulea. De aceea se pare ca sunt cam suparati pe mine...", afirma Vlad Ionut Marian.
El spune ca a proiectat o serie de mecanisme pe care insa, din lipsa banilor nu le poate realiza. Visul lui este să-si continue studiile de specialitate undeva in strainatate. Eventualii sponsori care doresc să il sustina in realizarea unor proiecte viitoare personale dar si pentru urbea noastra sunt rugati să il contacteze pe Vlad Ionut Marian la numărul de telefon 0722 - 174665.

Olimpiu Bulzan - Adevarul

  • Manastirea Bezdin, locul unde se contopeste cerul cu natura
Manastirea Bezdin este un adevarat colt de rai - Virtual Arad News (c)2002La manastirea Bezdin am mai fost o singura data si, deoarece m-a impresionat peste masura, abia am asteptat momentul pentru a-mi exprima in scris aceste impresii.
Drumul pe soseaua Arad-Periam a fost unul cu destule denivelari, insa scuturaturile au fost atenuate de faptul ca in masina era bine, cald, fata de frigul ce se lasase afara. Aproape de intrarea in satul Munar,  inainte ca drumul sa se ramifice spre dreapta, la marginea padurii, candva  bine ascunse in padurea deasa, departe de ochii muritorilor,  albe si zvelte, acolo unde cerul se uneste cu natura, se vad turnurile manastirii. De la sosea, mai facem aproape 5 kilometri pe  drumul  de piatra, si care duce spre padure in directia raului Mures, amenajat nu cu mult timp in  urma.
Situata la 36 km vest de Arad, Manastirea Bezdin, cu hramul Adormirea Maicii Domnului este una dintre putinele manastirii ortodoxe sarbe din Romania ce se mai pastreaza. Datand din anul 1539, lacasul de cult a fot declarat monument istoric si de arhitectura si este cuprins in listele monumentelor istorice la nr. 1264-1266.

Numele manastirii
…vine de la paraul Bezdin, care formeaza mlastini si stufaris in jurul ei. La sfarsitul secolului al XV-lea si inceputul secolului al XVI-lea, satul Munar care a fost candva posesiunea manastirii, a apartinut familiei Iacsici, familie careia i se confera ctitoria. In notita care se afla in Psaltirea tiparita in tiparnita lui Bojidar Vukovic din Venetia, in anul 1520, este notat ca  Iovan Iacsici, locuitor al comunei Nadlac, a construit manastirea in anul 1539 si a trait apoi chiar in incinta ei.
In timpul ocupatiei Banatului  de catre turci, manastirea a fost distrusa prin incendiu, din care cauza nu mai exista documente scrise anterioare evenimentului. Cert este ca manastirea nu a fost  niciodata parasita de catre calugarii sarbi, acestia ridicand o biserica din lemn, de care s-au folosit pana la construirea celei de acum.
Dupa pacea de la Karlovitz, din 1699, in aceste parti a fost adus in un numar insemnat de populatie sarbeasca
In timpul turcilor, cand nu existau scoli sarbesti, Manastirea Bezdin a fost centrul in jurul  caruia  s-a adunat poporul sarb din imprejurimi. Un avant deosebit si o perioada deosebita de  dezvoltare, manastirea o cunoaste in jurul anului 1729, cand fratii Iovan si Ostoia Tekelia au ajutat la refacerea ei si cand incep primele incercari de reconstructie. Din aceasta perioada, au ramas cele mai vechi pietre funerare care astazi se afla montate in peretii exteriori ai bisericii. Aici a fost adusa in 1740 Icoana Maicii Domnului facatoare de minuni, de pe muntele Athos, icoana care acum se afla la Manastirea Vincia din Rusia.
La manastire sunt necesare reparatii... - Virtual Arad News (c)2002 In 1771, conacul manastirii Bezdin a avut peste 40 de incaperi si adapostea 16 calugari.
Arhiva manastirii dateaza din anul 1740, cel mai important document fiind acela prin care Maria Tereza inapoiaza pamantul manastirii, pamant care  a fost pierdut in urma rascoalei din 1735.
In 1968, refacerea  manastirii a fost preluata de catre Directia Monumentelor Istorice, realizandu-se reparatia capitala a acoperisului, reparatii la zidarie etc.
"De maturi si var nu ducem lipsa"
Privelistea deosebita,  padurea care-si ascunde cu grija frumusetile, iar imediat langa - intr-o fericita si unica imbinare a naturii - apele Muresului, care curg unduitoare si purtand atatea secrete despre ceea ce candva  a fost cea mai bogata manastire din zona, ne-a facut sa zabovim pret de cateva minute in fata intrarii. Am trecut, cu o oarecare piosenie de poarta manastirii si semn ca cei de aici stiu ce au de facut, nu am fost deranjati de nimeni cu vre-o interpelare. Dupa cativa pasi in incinta manastirii, intr-una din incaperile de la parter am gasit-o pe maica Anghelina. Ne-a  intampinat cu surprindere si evidenta bucurie. Privirea calda izvorata din  niste prea frumosi ochi albastri, in care ne-am cufundat  pret de cateva clipe,  a  patruns prin noi ca si un gand.
Pana i-am explicat motivul vizitei noastre, maica Anghelina ne-a condus in una din incaperile manastirii. O masa din lemn in mijloc,  cateva scaune si-un pat tot din lemn sunt obiectele ce mobilau camaruta  alba si foarte curata in care am intrat. Pe pereti, cateva icoane,  printre care troneaza Iisus rastignit pe cruce, cea infatisand-o pe Maica Anghelina cea din Biblie, Cina cea de taina si sfesnicul cu lumanare de pe masa ne-au infatisat o imagine a ceea ce inseamna viata monahala. "Sunt aici, la Bezdin, de 9 ani, de cand a si fost redeschisa manastirea.- ne spune maica Anghelina. Nu va pot spune cam cum arata atunci manastirea. Incet, incet, am reusit sa mai reparam cate ceva, sa zugravim, sa redam publicului  ceea ce are mai frumos acest asezamant. Din pacate, nu prea avem noi fonduri, comunitatea sarbeasca fiind din ce in ce mai putina, insa de maturi si var alb pentru a fi curat nu ducem lipsa. Cele mai multe lucrari, renovarea si mobilarea chiliilor au fost facute cu ajutorul enoriasilor din parohiile sarbesti."
In Rai
Condusi de maica Anghelina am vizitat apoi, pe rand, biserica manastirii, sala de mese, chiliile ce pot fi locuite. Desi pe suportul din mana maicutei, erau zeci de chei, aceasta a stiut la ce usa se potriveste fiecare. "Le-am invatat de atatia ani" ne-a spus ea, raspunzandu-ne curiozitatii exprimata. Rand pe rand, camarutele mobilate cu ajutorul enoriasilor ni s-au dezvaluit precum miresele in fata altarului. Curate, aerisite,  chiar daca mobilate modest, in unele cazuri cu  mobilier vechi de doua secole, cu sobe trainice ce functioneaza inca de la construirea manastirii, cu covoare si fete de masa asa cum am vazut doar la bunici ori in muzee, aceste incaperi au un aer aparte, care atrage spre meditatie.  La Manastirea Bezdin sunt asteptati vizitatorii - Virtual Arad News (c)2002Privelistea de la geamuri este o splendoare. Parca te simti in Rai. "La ora actuala, avem 21 de camere ce pot fi locuite de cei care doresc sa vina la noi. Ele sunt locuite de credinciosii care sosesc in fiecare an, pe 28 august, la hramul manastirii, dar si de grupurile de copii care vin aici, in fiecare an, in tabara. Copiii, in general provin din comunitatile sarbesti si vin aici insotiti de profesori si chiar parinti, dar poate sa vina aici oricine. Toti sunt bine veniti, usa noastra este deschisa tot timpul" - ne-a spus maica Anghelina. Ea spune ca de noua ani de cand se afla aici nu a inchis niciodata poarta manastirii si ca, oricand si la orice ora, nu ii este rusine sa deschida camerele, "desi nu este usor ca toate sa fie in permanenta curate, cu asternuturi schimbate, aerisite, incat nici daca ar veni prim-ministrul nu mi-ar fi rusine".
Biserica  manastirii este construita din caramida, in stil bizantin in forma de trefla, cu 3 abside, constructie asemanatoare bisericilor sarbesti ridicate in secolul al XVI-lea in Austro-Ungaria. Picturile vechi de pe pereti sunt destul de sterse, dar inca se poate vedea frumusetea si autenticitatea scenelor biblice reprezentate de catre pictori. Tavanul bisericii poarta urmele groaznicului cutremur din 1977, crapaturile fiind evidente si chiar periculoase. Insa, nici lipsa fondurilor si nici cea a unor constructori inimosi carora nu le-ar fi foarte greu si costisitor sa repare cate ceva la aceasta manastire, nu stirbesc cu nimic frumusetea si aerul incarcat de istorie al acestor ziduri. Cu toate acestea, si aici este o curatenie exemplara, lumanari in toate sfesnicele, vaze cu flori in fata icoanelor de inchinaciune.
La lumina lumanarii
Doar cablurile, evident noi de electricitate "strica" imaginea plina de istorie a asezamantului. "Este o binecuvantare pentru noi ca anul trecut a fost introdus aici curentul  electric. Imaginati-va ca timp de 8 ani, aici s-a trait exact ca in evul mediu, doar la lumina lumanarii. Vara mai trecea cumva, dar iarna, cand de la  ora cinci este intuneric eram nevoiti sa stam la lumina lumanarilor. Asa citeam, asa ne rugam, asa lucram. Nici drumul de la sosea la manastire nu era accesibil. Erau niste noroaie, cand ploua, ca puteam iesi de aici doar cu tractorul. Acum, drumul este pietruit, iar becurile lumineaza toate incaperile manastirii." - ne spune cu bucurie maica Anghelina.
Si la manastire se simte ca este toamna. Se fac provizii pentru iarna. Se pun bulion, muraturi, compoturi, zacusca. "La aceste lucruri ne ajuta mult femeile din sat ori din comunitatea sarba. Si pentru ca tot veni vorba, as vrea sa multumesc, pe aceasta cale,  pentru ajutorul acordat in curatenia mare facuta inainte de hram, credincioaselor Maria, Aurelia, Iustina, Rodica si Dorina iar pentru donatiile  facute  familiilor Duta, Ganda, Junc, Jivan, Tart, Veghes, Vuculescu si Zaharia" a adaugat maicuta. De altfel, la manastire, este ca intr-o adevarata gospodarie. Se lucreaza gradina cu zarzavat, se cresc animale. Am vazut aici pascand in liniste, vaci, vitei, un cal si porci.
Maica Anghelina si-a gasit linistea sufleteasca"Doresc tuturor pacea sufleteasca pe care o am eu"
"Aici este casa noastra acum, ne explica, vazand nedumerirea de pe fetele noastre maica Anghelina. De aceea, pe langa indeletnicirile specific monahale, noi trebuie sa ne si gospodarim. Avem si 10 hectare de pamant, iar cu recolta de pe ele avem iarna cu ce creste animalele. Avem de toate aici, nu ne putem plange, multumim lui Dumnezeu. Cel mai mult, insa, doresc ca toata lumea sa aiba parte de linistea sufleteasca pe care o am".

Maica Anghelina are 72 de ani si se afla la Bezdin de 9 ani. Ea insa si-a inceput viata monahala acum aproape 20 de ani, la manastirea din Gai, iar apoi la cea de la Bodrog. Dupa aceea, pentru a putea veni la Bezdin, a stat cateva luni in fosta Iugoslavie, dupa care a fost sfintita ca si calugarita de catre Preasfintitul Episcop al sarbilor ortodocsi. "Pana la 53 de ani am dus o viata la fel ca a multora dintre semenii nostri. Desi am fost casatorita cu preot, nu am fost mai credincioasa decat sunt majoritatea oamenilor, nu am mers foarte des la biserica, am fost o pacatoasa, la fel ca toata lumea. Am un baiat si o nepoata pe care ii iubesc foarte mult. Poate ca ei au fost si cei datorita carora m-am zbatut pentru viata, acum 19 ani, cand medicii mi-au pus un diagnostic necrutator. Brusc m-am simtit rau, iar, odata ajunsa la spital, am aflat ca sunt foarte grav bolnava. Ma gandeam deja ca voi muri, iar medicii au participat si ei la tratamentul si mai apoi la interventia chirurgicala cu sufletul la gura. Atunci mi-am spus ca, daca Dumnezeu imi mai da zile, acestea nu-mi mai apartin mie ci Lui si Lui i le voi inchina pana la sfarsitul vietii." – ne-a marturisit  maicuta.  Astfel, dupa ce s-a pus pe picioare, atunci cand a vazut ca se simte bine, a hotarat sa lase in urma viata pe care o traise 53 de ani, cu bune si cu rele si sa-si intoarca fata catre Dumnezeu. "A fost foarte greu pentru ca oricata credinta ai avea, sunt momente in care ti-e dor de familie, ai vrea sa fi cu ea, sa-ti fie aproape. Dumnezeu m-a intarit insa, iar rugaciunile mele sunt ascultate. Ii multumesc pentru aceasta si ii indemn pe toti sa aiba credinta, sa faca bine,  pentru ca vor fi ajutati. Dumnezeu nu-si intoarce fata de la oameni, daca au sufletul curat si le doresc, repet tuturor, pacea sufleteasca pe care eu o am".
***
Cu greu am parasit manastirea Bezdin si nu pot sa nu recunosc ca mi-am promis, in gand, ca voi reveni curand. Nu pentru cateva ore, ci pentru cateva zile. Desi pastreaza aerul medieval plin de piosenie, ospitalitatea si curatenia ce domina aici peste tot, te cheama sa revii. La credinta, la inocenta copilariei, la bucuria simpla de a trai si de a fi bun cu semenii tai.

Camelia Tuduce Berar - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]