Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 22 iunie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Testele de aptitudini pentru clasa a V-a, examene de admitere mascate

Colegiul National "Moise Nicoara" - scoala de mare prestigiu - Virtual Arad News (c)2002Practica scolara pentru absolventii claselor a IV-a care doresc sa continue studiile in scoli bine cotate a instaurat un sistem de admitere mascata care ocoleste regulamentele scolare in vigoare. Regulamentele  arata ca asemenea teste trebuie date doar de elevii care doresc sa urmeze studiile in clase cu predare intensiva intr-o limba straina si care trebuie sa sustina un test de limba, ca si pentru elevii care vizeaza clase cu profil artistic, sportiv sau muzical, care, de asemenea, vor da un test specific. Testele sint apreciate cu calificativele "admis" sau "respins".
Teoria insa ascunde un fenomen mult mai amplu, care ocoleste litera legii. Intrarea in clasa a cincea, la unele scoli cu renume, presupune de fapt sustinerea de adevarate examene de admitere mascate, cu probe la limba si literatura romana si matematica. Copiii ajung sa se mediteze particular din clasele a treia sau a patra pentru a face fata cerintelor testelor.
Un caz clasic in acest sens este cel al Colegiului National "Moise Nicoara" din Arad. Scoala de mare prestigiu, colegiul aradean promoveaza, an de an, uneori chiar clase intregi care sunt admise pentru studii universitare la universitati renumite din SUA sau Europa Occidentala. Aceasta a facut ca, inca din clasa a cincea, colegiul sa fie vizat de parintii care doresc sa-si vada copiii studiind "afara". Anul acesta exista trei clase a V-a, pentru care s-a dat bataia mare, cu un total de 75 locuri. Una dintre ele, unde elevii vor invata ca limbi straine engleza (avansati) si germana (incepatori), a fost singura pentru care s-a sustinut testul, adica examenul de admitere, pentru ca la clasa respectiva a fost pregatit si un lot de cadre didactice de elita. Pentru cele 25 de locuri, ieri au concurat 48 de candidati, care au sustinut, in 80 minute, probe scrise la romana si matematica. 
Directorul Colegiului National "Moise Nicoara", prof. Wilhelm Portal, a declarat ca proba de departajare pentru clasa respectiva s-a sustinut la cele doua materii pentru ca elevii au vizat limba germana ca a doua limba straina, la nivel de incepatori, deci nu ar fi avut sens un test de aptitudini pentru germana pentru copii care nu au studiat inca aceasta limba. Conducerea a decis sa organizeze testarea pentru a-i stabili pe cei 25 de elevi pentru aceasta clasa, cei neadmisi avand oricum locuri in celelalte doua clase. Prof. Pavel Sarbu, inspectorul scolar general al judetului Arad, a declarat ca, intr-adevar, legea nu prevede examen de admitere pentru clasa a V-a, dar regulamentele interioare ale scolilor permit sa se organizeze asemenea testari pentru a accepta doar cei mai buni copii care vor invata in scoala respectiva. 
Inspectoratul scolar, spre deosebire de examenele clasice, de Capacitate sau Bacalaureat, nu are control asupra asa-ziselor testari. Subiectele pentru probele de limba romana si matematica sint pregatite de profesorii din fiecare scoala, iar suspiciunile privind faptul ca unii candidati pot afla subiectele din timp nu pot fi sterse din mintea parintilor care, pentru a-si vedea copiii elevi in scoli de renume, stiu deja ca metoda sigura este de a-i medita cu profesori din scolile respective. Examenele de admitere mascate pentru clasele a cincea, neprevazute de reforma invatamintului, sunt surse de stres pentru copii de  varsta frageda si ridica semne de intrebare privind corectitudinea concursurilor in care acestia sunt impinsi cu complicitatea tacita a conducerilor inspectoratelor scolare. 

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Chinezii din provincia Hainan - interesati de turism, invatamant si agricultura

Delegatia din Hainan vrea colaborare cu AradulVizita delegatiei din provincia Hainan (China), condusa de presedintele onorific al Asociatiei de Prietenie cu strainatatea, Wang Gunaxian s-a incheiatat ieri, la Casa de Oaspeti, prin semnarea Memorandumuiui de cooperare intre Consiliul Judetean Arad si provincia chineza. La semnarea protocolului, CJA, a fost reprezentat de vicepresedintele Claudiu Cristea si directorul departarnentului Integrare Regionala, Mihaela Stanescu. Au mai participat rectorii celor doua universitati aradene - d-na Lizica Mihut Universitatea "Aurei Vlaicu" si Aurel Ardelean - Universitatea "Vasile Goldis". A urmat o conferinta de presa in care presedintele Guanxiang a vorbit despre impresia lasata de judetul Arad, unde s-a aflat pentru prima data, desi provincia Hainan si-a inceput colaborarea cu judetul nostru inca din l 994: "Desi vizita a fost destul de scurta am reusit si ne facem o impresie despre Arad. Am gasit aici cateva zone care merita sa fie explorate, cum ar fi invatamantul, turismul si agricultura. Atat pe aceste segmente, dar si in domeniul afacerilor am dori sa avem, in viitor, o colaborare cat mai stransa. In ceea ce priveste invatamantul am propus un schimb de personal. studenti si profesori din Arad care sa vina in China, si noi sa trimitem aici cadrele noastre didactice." 
Din delegatie a mai facut parte si un important om de afaceri chinez care se ocupa cu agricultura si cresterea animalelor si care si-a manifestat intentia de a demara investitii in Arad. In final, atat partea romana , cat si cea chineza au apreciat ca intalnirea a avut un real succes, urmand ca reprezentantii CJA, insotiti de oameni de afaceri aradeni sa ia drumul Chinei pentru o scurta vizita la Hainan. 

Sorina Ambrus - Adevarul

  • Premiera nationala medicala. S-a deschis Laboratorul de diagnostic molecular al cancerului mamar si ovarian

La UVVG s-a inaugurat un laborator de diagnostic molecularJoi, in prezenta oficialitatilor, a inalt Preasfintei Sale Episcopul Timotei, a profesorilor de la Facultatea de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Vest "Vasile Goldis" s-a deschis, oficial, Laboratorul de diagnostic molecular al cancerului mamar si ovarian.
* Acest laborator functioneaza in Cadrul Facultatii de Medicina Generala in colaborare cu Casa de Asigurari de Sanatate si Directia de Sanatate Publica a judetului Arad.
* In cadrul laboratorului se efectueaza toata gama de investigatii asupra ADN-ului, pentru detectarea mutatiilor la genele BRCA1 si BRCA2, mutatii care induc cancerul mamar si ovarian.
* Acest tip de investigatii reprezentand cel mai avansat mod de investigare biomedicala a cancerului, au intrat in uzul curent al celor mai avansate laboratoare de profil din lume, doar in ultimii 5 ani, in Romania fiind o premiera.
* Pentru efectuarea acestor determinari laboratorul este dotat cu toata tehnica si metodologia necesara pentru investigarea la nivel molecular a ADN, aparatura fiind achizitionata de la firmele Promega (SUA), Bio Rad (Germania), Ingeny (Oanda) DF Corbet - Resance Australia.
Suma alocata pana in prezent pentru dotarea laboratorului cu aparatura de specialitate, kituri, primeri, este de aproximativ 30.000 $.
Determinarile sunt efectuate de un colectiv de specialisti din cadrul Universitatii de Vest "Vasile Goldis", prof. univ. dr. Aurel Ardelean seful disciplinei de Biologie moleculara celulara, seful laboratorului, asistent. univ. drd. Damian Simona, biolog Buruiana Violeta, tehnician Ghilea Marta.
In etapa a II-a se va trece la efectuarea diagnosticului pentru cancerul colono-rectal.
Laboratorul de diagnostic molecular constituie un prim pas spre Centrul de Cercetari Oncologice parte a Clinicii de Oncologie ce se va construi la Arad, din toamna acestui an.

  • "Laboratorul de radiologie a Spitalului Judetean a progresat cu 60 de ani"

Prof. dr. Gheorghe Ciobanu este multumit de aparatura primitaEste afirmatia prof.dr. Gheorghe Ciobanu, seful Laboratorului de radiologie si imagistica
In cadrul unui program special, Ministerul Sanatatii a dotat cu aparatura performanta, in valoare de 50 de milioane de dolari, sectiile de radiologie din tara. De acest lucru s-a putut bucura si Spitalul Clinic Judetean Arad care a primit aparatura, in valoare de trei milioane de dolari. Pana la ora actuala au fost deja montate patru aparate, si alte doua asteapta sa fie puse in functiune. "Am reusit sa avem o dotare performanta pentru o gama larga de investigatii. Noile aparate au fost montate in locul celor vechi (n.r. care au fost casate). Toate aparatele au un sistem de concentrare a datelor intr-o unitate de postprocesare din care se pot transmite imaginile la distanta. Pentru montarea lor s-au efectuat amenajari si s-au obtinut avizele de la Comisia Nationala pentru Protectie Nucleara. Practic, aparatura din dotare inseamna o calitate a diagnosticului, un progres de 60 de ani" ne spune prof. dr. Gheorghe Ciobanu, medic sef la Laboratorul Clinic de radiologie si imagistica medicala a Spitalului Clinic Judetean, seful disciplinei de Radiologie a Facultatii de Medicina din cadrul Universitatii "Vasile Goldis", Mai mult, domnia sa a mai precizat ca vor mai primi si alte aparate, avand promisiuni in acest sens.

Florina Ghile - Agenda zilei

  • In opinia lui Coloman Edeleni, gospodaria il recomanda pentru Gospodarirea Comunala

Coloman Edeleny isi prezinta Presei casa personalaDe luni, Coloman Edeleni este administrator unic al Gospodaririi Comunale Arad, dupa ce AGA a hotarat acest lucru in unanimitate. In aceeasi zi, Edeleni a organizat o conferinta de presa chiar la el acasa, la care a participat si o parte a conducerii PSD de la nivel municipal si judetean. Edeleni Coloman a spus ca a recurs la acest mod inedit de a se intalni cu presa pentru a arata "ca nu este flamand, ca are tot ce ii trebuie", pe de o parte si ca vrea sa demonstreze ca este un bun gospodar, pe de alta parte. Coloman Edeleni si-a fixat ca obiective pentru perioada urmatoare cresterea eficientei activitatii GCA, o disciplina mai mare si pregatirea pentru fuziunea cu Salubritatea. Acesta crede ca fosta conducere a strandului a acordat nepermis de multe gratuitati pentru anumite persoane care "in mod sigur nu sunt dintre cele mai sarace, ci au venituri peste medie."
Edeleni Coloman intentioneaza sa creeze un departament special, de cultura si publicitate, care sa sporeasca simtitor veniturile societatii. Acest departament ar urma sa incaseze taxe de publicitate pentru cei care isi fac reclama pe strand si sa se ocupe cu organizarea concertelor. Edeleni considera ca, pana acum, administratia a castigat prea putini bani in urma concertelor, bani care mergeau la firmele organizatoare.
In aproximativ doua saptamani, cand va avea o radiografie exacta a GCA, noul administrator unic intentioneaza sa organizeze si alte intalniri cu presa "la fata locului", adica la strand si la cimitire. Liderii PSD Arad nu au putut insa sa spuna prea multe in ceea ce priveste recuperarea prejudiciilor create la strand de Viorel Dolha, desi acesta s-a predat politiei. "Se spunea ca posturile de la GCA sunt Gospodaria lui Coloman Edeleny prezentata Presei aranjate, ca le-am dat liberalilor. Uite ca nu este asa, se pare ca au fost stricate previzunile unora si se pare ca se vor strica si ale altora" a afirmat Dorel Popa. Acesta i-a recomandat lui Coloman Edeleni sa efectueze o analiza exacta a situatiei organizatiei, dupa care sa dea publicitatii cele constatate, la momentul pe care il va considera oportun.
Dorel Popa a considerat vizita ministrului Miron Mitrea drept o reusita, pentru ca au fost obtinute unele lucruri bune pentru Arad. Printre realizari, Popa a enumerat obtinerea finantarii pentru soseaua de centura si pentru pod, obtinerea prelungirii pistei de la Aeroport si o promisiune de a ajuta Astra Vagoane Calatori.
Fabrica aradeana va primi o comanda de sase sau sapte vagoane, pentru care are deja piesele in magazie si, mai important, au fost luate in discutie doua posibilitati de a depasi momentul greu al platilor datoriilor. Aceste lucruri vor permite fabricii sa participe la o licitatie pentru vagoane de metrou. O alta realizare ar fi constructia a 500 de apartamente pentru tineri, dar aceasta actiune va implica un efort serios si din partea autoritatilor locale, care trebuie sa asigure un teren viabilizat.
In alta ordine de idei, Dorel Popa a anuntat ca, la finalul lunii, va prezenta raportul la doi ani de la preluarea mandatului de primar."Stim ce nu sa facut inca, dar va rugam sa aratati aradenilor si ceea ce sa facut" a incheiat acesta, care le-a promis ziaristilor prezenti la conferinta de presa ca ii va plimba prin oras pentru a le arata tot ceea ce s-a facut in timpul mandatului sau.

Flavius Ghender - Observator

  • FILMELE SAPTAMANII
Dacia 22 iunie - 28 iunie 2002  Cat rezisti fara sex? - (SUA)
Muresul 22 iunie - 28 iunie 2002  Baieti de baieti - (SUA)
Arta 22 iunie - 28 iunie 2002 - Sala A  Peter Pan - Intoarcere in taramul nicaeri - (SUA)
Arta 22 iunie - 28 iunie 2002 - Sala B  Amelie - (FRA)

Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]