Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 22 iulie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Festivalul de pe Muntele Gaina, transmis pe Internet

Spectacolele folclorice au fost urmarite de mii de spectatoriLa sfarsitul saptamanii trecute, pe Muntele Gaina s-a desfasurat Targul de Fete, la care au participat, anul acesta, mai mult de 30.000 de persoane. Festivalul a fost transmis pe Internet, putand fi urmarit in intreaga lume. Legenda Targului de Fete spune ca, odata, o gaina s-a urcat pe acest munte si a facut un ou din aur care sa-i imbogateasca pe tinerii flacai care nu au bani sa-si cumpere o nevasta.
Sarbatoarea a inceput sambata cu traditionalele chemari din tulnic ale femeilor din Vidra si a continuat cu un spectacol folcloric sustinut de formatii din cele cinci judete organizatoare, Alba, Hunedoara, Arad, Bihor, Cluj, precum si de invitati din Republica Moldova si Banatul Sarbesc. Momentul artistic "nunta bihoreneasca", prezentat de o formatie artistica din Oradea, cel mai gustat de public. Cu toate ca nu au participat nume celebre ale "Tezaurelor folclorice", spectacolul de sambata s-a distins prin autenticitatea folclorului, lipsind aproapeFestivalul de pe Muntele Gaina a putut fi urmarit si pe Internet total din repertoriu cantecele nationaliste, spectacolul fiind, conform traditiei, inchinat Targului de Fete, nu lui Avram Iancu, asa cum s-a tot intimplat in ultimii 12 ani.
O initiativa noua a fost organizarea unui stand special pentru mesterii populari. Din pacate, acesta nu s-a bucurat de prea mare succes, produsele traditionale, tulnicele, oalele din pamant sau donitele fiind destul de rare. In schimb, in perimetrul mesterilor populari se puteau usor cumpara bate de base-ball, scaune rabatabile si aparate pentru masaj.
Sambata la miezul noptii, spectacolul s-a intrerupt si, in acordurile imnului de stat, publicul a asistat la un foc de artificii. Spectacolul s-a reluat apoi pana in jurul orei 2.00, cand a inceput discoteca.
Tinerii s-au veselit pana spre ziua in ritmuri moderne, incalziti de tuica de prune.
Duminica dimineata s-a tinut o slujba religioasa la Crucea Eroilor, Episcopul de Alba Iulia, Andrei, impreuna cu un sobor de cinci preoti, sfintind noua cruce de mozaic construita in locul celei din piatra sculptata pe munte.
In jurul orei 10.30, tulnicele au vestit din nou inceperea spectacolului si au fost rostite mai multe discursuri oficiale.
Printre participanti s-au numarat Traian Basescu si ministrul dezvoltarii si prognozei.

Lucian Dobrater - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Pelerinaj la Manastirea Feredeu

De Sfantul Ilie la Feredeu au venit multi credinciosiSambata, inca de la primele ore ale diminetii, credinciosi din Podgoria Aradului se indreptau, per pedes sau cu masinile spre Manastirea Feredeu din vale, unde s-a praznuit hramul bisericii, Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul. Majoritatea pelerinilor erau familiarizati cu locul de inchinare, fiindca obisnuiesc sa participe aici, saptamanal, la Slujba Sfintei Liturghii de duminica. Cu capetele plecate, ortodocsii intra pe poarta manastirii, isi fac cu evlavie Sfanta Cruce si murmura o scurta rugaciune pana ajung in fata altarului in aer liber, unde un sobor de opt preoti se pregatesc pentru Sfanta Liturghie. Credinciosii intra in biserica manastirii, se inchina intreit in fata sfintelor icoane, iar apoi isi pleaca genunchii inaintea preotului, pentru spovedanie. Altii cad in rugaciune adanca intr-un colt al bisericii, obladuiti de spiritul sacru al sfantului lacas. 
Afara lumea e inca in miscare. Se dau pomelnice pentru vii si morti, se aprind lumanari, se cumpara suveniruri cu semnificstii religioase. 
Unul dintre ostenitorii manastirii bate toaca, semn ca peste cateva momente incepe Liturghia. Fiecare credincios isi gaseste locul sau si intreaga atentie a asistentei este indreptata spre altarul unde slujesc parintele exarh de la Manastirea Bodrog - arhimandritul Nestor lovan, consilierul bisericesc al Episcopiei - parintele Traian Micoroi, protopopul de Lipova -preot Aurel Pacurariu, parintele staret de la Feredeu - arhimandrit Ilarion Taucean si alti preoti din Podgorie. Raspunsurile liturgice au fost date de corul barbatesc al Bisericii Ortodoxe din Tarnova. 
Vechiul schit de la Feredeu a fost vizitat doar de cei mai rezistenti... Sambata, la Feredeu, au venit sa multumeasca Domnului si sa ceara ajutor, in jur de 400 de credinciosi. Fratele Ciprian, ghidul manastirii spune ca fiecare credincios vine la praznic avand o anume trebuinta. Unii pentru apa care se sfinteste si pentru Acatistul Sfantului Prooroc Ilie, altii pentru Liturghie sau pentru Slujba Sfantului Maslu, unde cei macinati de boli sufletesti sau trupesti gasesc alinare. Cei care se simt suparati de duhuri necurate participa la slujbele de dezlegare savarsite de soborul preotesc. 
Persoanele in putere urca la Manastirea din deal, locul de unde in urma cu sute de ani a prins cheag viata monahala. Locul este si acum renumit pentru izvorul ale carei ape tamaduitoare au vindecat boli considerate incurabile. Pentru pelerini, drumul pana la izvor (3,5km) este drumul pe care nadejdea tamaduirii prinde contur, cu atat mai mult cu cat, si acum, apa de la Izvorul Feredeu continua sa vindece. 
Fratele Ciprian a tinut sa precizeze ca anul 2002 a fost unul aniversar pentru Manastirea Feredeu: la 9 iunie s-au implinit 70 de ani de la sfintirea paraclisului ce se afla langa Izvorul Feredeu. 
Momentul a fost marcat si de lansarea primei monografii a Manastirii Feredeu si a unor pliante cu manastirea, rod al nevointei fratelui Ciprian. 
La Feredeu, de hram, credinciosii au inaltat rugaciuni lui Dumnezeu si Sfantului llie, cel aducator de ploi.

T. Matica - Adevarul

  • Studentii medicinisti de la UVVG, au acordat consultatii gratuite, pe Strandul "Neptun"

Cei aflati pe Strand au putut fi consultati gratuit... - Virtual Arad News (c)2002Organizatia studenteasca din cadrul Universitatii de Vest "Vasile Goldis" a inaugurat sambata, incepand cu ora 10,00, in incinta strandului "Neptun" Arad, "Ziua studentului medicinist aradean".
Cu aceasta ocazie, organizatia studenteasca a viitorilor medici a hotarat sa acorde asistenta medicala gratuita celor aflati pe strandul "Neptun",  servind si pe aceasta cale nevoilor si intereselor intregii comunitati locale."Cu aceasta ocazie am dorit sa facem o surpriza aradenilor, sa le oferim o consultatie gratuita, ca pe viitor sa aiba mai multa incredere in noi ca viitori medici. Aici sunt cei mai buni studenti de la aceasta universitate si dorim sa inscriem in calendarul universitatii noastre, ziua de 20 iulie drept "Ziua studentului medicinist aradean" "Aceasta va deveni o traditie in cadrul invatamantului medical aradean" ne spune Viorica Leordean, studenta in cadrul Universitatii de Vest "Vasile Goldis".
Trecatorii au fost invitati politicos de catre studenti pentru a li se efectua un control al tensiunii arteriale si le-au fost acordate sfaturi pentru ingrijirea sanatatii. Dupa consultatie acestia au primit cate un flacon de apa minerala, pliante si fotografii care reflecta activitatea Universitatii.

  • Dupa ce a "pensionat" 33% din populatia Monesei, Mina de uraniu de la Ranusa se inchide

Primarul Monesei - Terente Condea considera inchiderea minei Ranusa binevenitaDespre mina de uraniu de la Ranusa s-a vorbit si s-a scris foarte mult, insa fara nici o finalitate. De zeci de ani, aici se exploata uraniu radioactiv, iar  pentru majoritatea localnicilor aceasta era singura sursa de venit. Si asta in conditiile in care, cu toate ca erau constienti de pericolul la care erau expusi zilnic, au continuat sa lucreze aici, pana cand au inceput disponibilizarile.
Problemele la mina de la Ranusa au inceput atunci cand s-a constatat ca gradul de radioactivitate al uraniului era foarte periculos si  nu exista un procedeu de separare al compozitiei de bauxita care sa permita exploatarea in conditii de securitate.
Din acest motiv, ritmul de lucru a inceput sa scada, nici statul si nici alti investitori nefiind dispusi sa riste o investitie la aceasta mina.
Pe de alta parte, halda de steril existenta la mina  a devenit din ce in ce mai periculoasa, mai ales ca, la fiecare ploaie, fiind situata pe panta, apele spalau sterilul si il duceau in jos spre vale, in paraul Moneasa. Parau care este singura sursa de apa potabila din zona si de unde locuitorii din Sebis, Buteni si toate localitatile aferente consuma apa.
Ani la rand, Protectia Mediului impreuna cu specialisti in domeniu de la Timisoara au testat radioactivitatea, insa nu s-a luat nici o masura. Mina a continuat sa functioneze pana cand cei 250 de angajati au fost disponibiliati, in doua transe.
O parte din ei, cei care au indeplinit conditiile au fost pensionati iar ceilalti au beneficiat de Ordonanta de Guvern care le-a permis primirea de salarii compensatorii.
Cu toate ca inclusiv Directia de Sanatate Publica a trimis in zona pe parcursul a mai multi ani inspectori care sa verifice starea de sanatate a populatiei si efectele exploatarii minei de uraniu radioactiv asupra localnicilor, oficialii judetului sustin ca din nici o evidenta a dispensarelor din zona nu reiese ca  localnici ar fi mai  bolnavi decat ceilalti aradeni. "Nici macar numarul de cazuri de cancer nu este relevant" - ne spune primarul comunei Moneasa.
Singura realitate este ca in comuna un procent de 33 la suta din localnici sunt pensionari. Cei mai multi dintre ei sunt fosti angajati ai Minei Ranusa si au sub 35 de ani!
La ora actuala, mina, care apartine de Intreprinderea de Metale Rare, mai are 10 angajati, necesari procesului de conservare.
Iata insa ca, printr-o Hotarare de Guvern, mina Ranusa va fi inchisa. Fondurile necesare procesului de conservare provin dintr-un program Phare. "Procesul a inceput deja, sunt puse la punct si cele mai mici detalii -  ne-a informat Terente Condea, primarul comunei Moneasa, de care apartine mina Ranusa. Chiar daca pericolul iradierii cu uraniu si infestarea apei potabile din zona s-a demonstrat de catre specialisti ca nu era chiar atat de mare, hotararea inchiderii minei este foarte bine venita. Iar cel mai important este ca acum exista  si banii necesari pentru acest proces".

Camelia Tuduce Berar - Observator

  • Gandolfi nu mai inseamna UTA: Batrana Doamna, echipa orasului

De ieri Angelo Gandolfi nu mai are legatura cu UTA...21 iulie, o noua zi istorica pentru fotbalul aradean
8 ianuarie 1998 - 21 iulie 2002 a fost perioada in care Fotbal Club UTA a apartinut italianului Angelo Gandolfi. Incepand de ieri, patronul firmei Errea nu mai are nici o legatura cu gruparea fanion a Aradului. Angelo Gandolfi a ajuns la o intelegere cu grupul de investitori, aceasta urmand sa fie ratificata, miercuri dupa-amiaza, in cadrul Adunarii Generale a Membrilor Fondatori ai FC UTA. Imediat dupa ratificare, FC UTA va functiona in cadrul unei societati comerciale pe actiuni, care este deja in curs de constituire. Ideea generala dupa care va functiona clubul textilist este "UTA, echipa Aradului", clubul urmand sa nu mai fie condus de un finantator sau creditor, ci de o echipa care va fi aleasa imediat dupa constituirea societatii comerciale pe actiuni. Ideile de mai sus s-au desprins in urma unor negocieri care au inceput ieri dupa-amiaza si care s-au finalizat, aseara, la ora 18. La intalnire au participat oficialitatile locale, membrii grupului de investitori si actualii conducatori ai FC UTA. "Ce pot sa spun este ca Angelo Gandolfi a acceptat oferta grupului si, in urma unor propuneri reciproce, s-a ajuns la un consens. Toata strategia este gandita de grup, deci alte amanunte nu pot sa va ofer. Ma limitez sa spun ca s-a intamplat un lucru bun. S-a materializat unica solutie de salvare a clubului si de mentinere a lui in Divizia A", a declarat Marin Lupas. "Ne-am inteles cu Gandolfi. Lucrurile au decurs bine. Gandolfi a acceptat conditiile noastre si ne-a lasat un fond important de jucatori. Dupa ratificarea deciziilor in cadrul Adunarii Generale, UTA se transforma intr-un SA. Clubul va trai din propriul buget, iar banii vor proveni din investitiile private. UTA nu va mai fi echipa nimanui, ci formatia Aradului", a declarat Calin Chisbora, liderul grupului.
Un amanunt interesant, care nu trebuie neglijat, este legat de Consiliul Local Arad. CLM-ul nu va face parte din noua societate pe actiuni, ci doar va finanta competitia FC UTA, actiune care este de interes public local!
Sa mai spunem ca pozitia de presedinte a lui Marin Lupas nu mai este sigura, dupa ultimele modificari. "E posibil sa raman, s-ar putea sa plec", a declarat Lupas, in vreme ce Calin Chisbora a spus ca modificari in structura de conducere a FC UTA vor aparea dupa infiintarea societatii pe actiuni. Dintr-o secretomanie de neinteles, suntem in imposibilitatea de a va prezenta ce inseamna, in fapt, acordul dintre grup si Angelo Gandolfi, dar e posibil ca restul amanuntelor sa apara zilele viitoare. Asta, in ideea generoasa a unui club al orasului, plin de transparenta.

Sebastian Siclovan - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]