Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 23 mai 2002

  • Facultatea de Stiinte Economice anunta aparitia de noi specializari

Decanul facultatii - Mariana Nagy spune ca Facultatea de Stiinte Economice a primit acreditareaStudentii Facultatii de Stiinte Economice din Arad vor sustine licenta din acest an, fara comisii din alte judete si fara ca examenele sa fie monitorizate din afara, ceea ce este o premiera la aceasta facultate. Decanul facultatii, Mariana Nagy, a declarat ca s-a primit confirmarea oficiala de la Bucuresti a acreditarilor Contabilitate, Informatica de gestiune si  Finante-Banci, prin publicarea in Monitorul Oficial a Hotararii de Guvern. Tot o premiera este si faptul ca studentii acestei facultati vor da teste grila la examenul de licenta, care va avea loc in perioada 1-15 iulie. Facultatea de Stiinte Economice anunta si aparitia, din toamna, a unei noi specializari si anume: Economia Comertului, Turismului si Serviciilor. In acest an, facultatea de Stiinte Economice va putea primi 750 de studenti, dar numai 50 dintre locuri sunt bugetare. Taxa de scolarizare va ramane la nivelul anului trecut si va fi cuprinsa intre 300 si 360 de dolari. Admiterea se va face pe baza mediei de la bacalaureat, iar taxa de inscriere va fi de 500.000 de lei.

  • Incepe actiunea de identificare a unitatilor ce detin obiecte de patrimoniu cultural national mobil

La Complexul Muzeal Arad s-au intalnit specialistiiIn paralel ele vor fi reinventariate si se va constitui o banca de date
Ieri dimineata, la Complexul Muzeal Arad, a avut la o intalnire intre specialistii acestei institutii si reprezentantii Directiei Judetene pentru Cultura si Culte Arad, ai Bibliotecii Judetene Arad, ai Politiei, ai Directiei Regionale Vamale Arad si ai Pompierilor. Scopul acestei intalniri a fost stabilirea unui plan de actiune pentru identificarea unitatilor detinatoare de obiecte apartinand patrimoniului national mobil si a modului in care sunt pastrate acestea. Evaluarea modului de asigurare a protectiei obiectivelor, bunurilor si valorilor apartinand patrimoniului cultural national si de cult este o actiune ce se desfasoara la nivel national - in fiecare judet - ca urmare a protocolului incheiat intre Ministerul Culturii si Cultelor si Ministerul de Interne din Romania. Evaluarea presupune o serie de activitati, printre care se numara: identificarea tuturor unitatilor detinatoare de bunuri apartinand patrimoniului cultural national si de cult; repartizarea acestora pe colectivele constituite din reprezentanti ai Politiei si Directiilor Judetene pentru Cultura si Culte; stabilirea modului in care sunt evidentiate bunurile si valorile de patrimoniu in inventarele unitatilor detinatoare, cine le gestioneaza si manipuleaza; dotarea personalului de paza si a sistemelor de protectie cu toate cele necesare asigurarii unei protectii corespunzatoare etc. In cadrul sedintei de ieri de la Complexul Muzeal Arad a fost stabilita o comisie de lucru, formata din directorul Directiei Judetene pentru Cultura si Culte Arad, Adrian Simon, reprezentanti ai Politiei si specialisti in patrimoniu cultural mobil (de la Complexul Muzeal Arad si de la Biblioteca Judeteana Arad). Totodata, au fost stabilite si unitatile care vor fi analizate si traseul judetean al comisiei - pe zile. Actiunea se va finaliza pana in data de 1 iulie, cand va fi inaintat un raport complet Prefecturii Judetului Arad, Consiliului Judetean Arad, Inspectoratului General al Politiei si Ministerului Culturii si Cultelor. Cu aceasta ocazie, reprezentantul IJP Arad, lt. Calin Micu, a tinut sa ii sensibilizeze pe cetatenii care detin astfel de bunuri, precizand ca ar fi bine ca acestia sa isi asigure prin sisteme de alarma obiectele de patrimoniu cultural national pe care le detin in regim privat si sa le fotografieze, pentru ca, in cazul nefericit in care acestea ar disparea, sa poata prezenta Politiei o reproducere exacta a acestor bunuri. In paralel cu actiunea de identificare, comisia aradeana va mai efectua - la initiativa directorului Directiei pentru Cultura si Culte Arad, Adrian Simon - si actiunea de reinventariere a acestor bunuri de patrimoniu si realizarea unei banci de date pe suport electronic. Aceasta banca de date va fi la dispozitia Complexului Muzeal Arad, a Directiei pentru Cultura si Culte, a IJP Arad si a Ministerului Culturii si Cultelor.

Mihaela Cerna - Agenda zilei

  • Paspoarte false cumparate pe dolari americani

La Vama Nadlac a fost prins un urmarit generalPolitia de frontiera de la Nadlac a prins si retinut un urmarit general, care a vrut sa ajunga in Ungaria cu ajutorul unui pasaport fals. Acesta se numeste Vasile Gheti, de 25 de ani, din Bicaz, care era cautat de politie pentru un accident rutier. El a platit pentru pasaport 1000 de dolari si intentiona sa ajunga in Anglia. Tot odata un cetatean al Republicii Moldova a fost retinut aproape de frontiera, in zona Pecica pe un camp. Constantin Chiosa, in varsta de 32 de ani a declarat ca intentiona sa treaca granita in Ungaria, pentru a-si gasi un loc de munca, dar nu putea intra legal in aceasta tara pentru ca avea interdictie. Chiosa este la a doua incercare de acest fel, dupa ce in noiembrie 2001 a vrut sa treaca granita in mod similar pe la Nadlac.
Un alt barbat cu interdictie in Spatiul Scengen, voia sa ajunga in spania dupa ce a fost expulzat luna trecuta. El a fost prins la Nadlac, tot cu un pasaport fals pentru care a platit unui necunoscut 100 de dolari.

  • Metoda inedita pentru stoparea furtului la Astra Vagoane Calatori

Muncitorii de la Astra Vagoane Calatori vor fi atent controlatiConducerea Fabricii de Vagoane Calatori a recurs la o metoda extrema pentru a-i prinde pe angajatii care fura din incinta societatii. Ei au oferit o recompensa de 3-trei milioane de lei pentru fiecare hot care a fost deconspirat de colegii de munca. Aceasta pentru ca in ultimele luni conducerea fabricii a observat ca din ateliere dispar tot mai multe piese si subansamble folosite pentru construirea vagoanelor. Nu numai muncitorii din fabrica sunt recompensati, ci si oaamenii de ordine primesc cate 5 milioane de lei daca reusesc sa puna mana pe hoti. Cu toate ca masura a fost pusa in practica doar de cateva saptamani, ea a dat deja roade. Un plutonier major de la Politia Transporturi Feroviare Arad a fost premiat cu cinci milioane de lei pentru ca a prins un angajat care fura din fabrica. Conducerea Societatii Astra Vagoane Calatori considera ca aceasta este cea mai eficienta metoda pentru prinderea hotilor, chiar daca vor cheltui ceva bani oferind aceste recompense, fabrica va castiga mai mult, recuperand piesele furate si stopand acest fenomen.

  • Sarbatoare amanata. International Pitesti - FC UTA  0 - 0

Pentru promovare UTA mai are nevoie de o victorieStadion International, teren bun, timp excelent pentru fotbal, spectatori 1500. Suturi la poarta: 5-6, pe poarta: 4-3. Cornere: 2-3.
Formatii
- International:
Pantea-Dumitru, Barbut, Hulubei, Caldarar, Cremenitchi, Stoica, Procorodie (min. 68 Creanga), Georgescu (min.63 Ilie), Lipa, Stan (min.67 Popa).
UTA: Hutan-Panin, Demian, Luca, Panaitescu, Buhus (min.81 Chitescu), Marginean, Pit, Ciubancan (min.78 Fritea), Ianu, Miculescu (min.60 Dragan).
Au arbitrat in general bine: V. Lungu din Sibiu, la centru, Al. Drogeanu (Braila) si Al. Vidan (Bocuresti), asistenti.
Observator FRF: Zoltan Erdei (Slatina).
Cartonase galbene: Hulubei, respectiv Fritea.
Ne asteptam, sincer, la o victorie din partea UTA-ei, la Pitesti, impotriva celor de la International. Nu de alta, dar gazdele nu aveau probleme in clasament iar "Batrana Doamna", cu o izbanda, isi lua aproape sigur, certificatul pentru Divizia A. Nu am inteles de ce a fost egal si nu victorie, caci baietii lui Nae Ungureanu au fost de rasul spectatorilor. Din pacate, elevii lui Ionut Popa au ratat copilareste cateva ocazii imense, insa in rest au facut un joc pe care nu vrem sa il mai vedem. Poate prezenta patronului de la FC Baia Mare, Heinrich Schorsh, poate soarele sau poate, cheful scazut de fotbal al celor doua echipe, au facut ca scorul final sa fie cel de la inceputul partidei. Toti jucatorii s-au intrecut in executii ce "merg" pe maidan, nu pe un teren de Divizia B. De aici si pana la nemultumirea spectatorilor din tribuna nu a fost decat un pas. In startul partidei, chiar in minutul 6, Cremenitchi a sarit pe langa minge, Miculescu a preluat la 8 m de poarta, dar a sutat in portar. O alta ocazie mare in contul UTA-ei, s-a consemnat in minutul 20, cand sutul lui Ianu din mijlocul careului a intalnit bara. In rest, absolut nimic. Pauza. Dupa revenirea de la vestiare, abia in minutul 61, la chiar prima atingere de balon, Dragan a sutat sub bara, portarul respingand miraculos. Meciul se incheie, de fapt, in minutul 67 cu o tripla ratare a aradenilor: Ianu a sutat sub bara, Pantea a respins pana la Pit, acesta a nimerit... bara, mingea a revenit la Ianu, dar "varful" UTA-ei a tras intr-un aparator. Atat si nimic mai mult. Gazdele nu au avut nici o ocazie, iar UTA a ratat nepermis. Acum, cert este un singur lucru - peste doua zile, pe teren propriu, UTA are nevoie de victorie in fata Gazului Metan. Verdictul a fost amanat, deci, cel putin pana sambata, cand speram noi, va fi sarbatoare la Arad.

Leo Sfara - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]