Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 23 octombrie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Schimbare de stafeta in limba engleza
Predarea comenzii la Batalionul mixt romano-maghiarComanda Batalionului mixt romano-maghiar a trecut la unguri
De ieri, comanda Batalionului mixt romano-maghiar de mentinere a pacii de la Arad a revenit partii ungare. In cadrul unei ceremonii desfasurate in unitatea militara din Cetatea Aradului, col. Avram Catanici, comandantul Batalionului 191 Infanterie "col. Radu Golescu", incartiruit la Arad, care a detinut timp de un an si comanda batalionului mixt, a predat prerogativele de comanda lt.-col. Major Mihaly. Conform protocolului de functionare a batalionului, convenit intre comenzile celor doua armate, ofiterul maghiar va asigura conducerea batalionului mixt de mentinere a pacii in anul urmator. Comanda batalionului este asigurata, pe rand, de fiecare dintre cele doua parti. Pana acum, de 1 mai 1999, de cand a fost, practic, infiintat Batalionul mixt romano-maghiar de mentinere a pacii, col. Avram Catanici, primul comandant al unitatii, a asigurat de doua ori functia de conducere. Batalionul mixt este format din doua module, unul roman, compus din militari profesionisti din cadrul Batalionului 191 Infanterie "col. Radu Golescu", si unul maghiar, compus din militari de la Brigada 62 cu sediul la Hodmezovasarhely, in Ungaria. Tot conform protocolului, in anul in care, de exemplu, comanda batalionului este asigurata de partea romana, seful de stat major este maghiar, iar comandantii de plutoane apartin in mod egal celor doua module. Efectiv, comandantul batalionului isi exercita prerogativele doar la aplicatiile comune sau la misiunile batalionului, in rest militarii urmand programul de instructie in cazarmile lor, la Arad si Hodmezovasarhely. Urmatoarea aplicatie de comandament va avea loc in localitatea maghiara, in perioada 24-29 noiembrie, cand se va desfasura un exercitiu tactic ce va fi supervizat si de ofiteri din partea NATO. Pentru partea romana, activitatea in cadrul batalionului mixt este importanta si pentru ca militarii romani s-au obisnuit sa actioneze conform standardelor militare ale NATO, modulul roman fiind prima subunitate a armatei romane care, din acest punct de vedere, este deja integrata in Alianta. Toti militarii vorbesc limba engleza, la activitatile comune aceasta fiind, de fapt, limba oficiala a batalionului. Transferul comenzii, o operatiune de tipul "Hand over/Take over", a avut loc, de asemenea, in limba engleza. Adaptandu-se situatiei, Dan Ungureanu, prefectul Aradului, prezent la manifestare, a tinut un scurt discurs tot in engleza.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Denumirea unei piete da batai de cap - Prefectul se pronunta pentru "Moise Nicoara", nu pentru "Margareta Bibici"

Prefectul Ungureanu nu dorescte schmbarea numelui la Piata "Moise Nicoara"De cateva luni bune, circula informatia conform careia denumirea Pietei "Moise Nicoara" va fi schimbata, in curand, in aceea de Piata "Margareta Bibici". Avand in vedere ca majoritatea aradenilor, in frunte cu prefectul Aradului, Dan Ungureanu, nu cunosc personajul, am cautat sa aflam despre cine este vorba. Dupa indelungi cercetari, am aflat ca Margareta Bibici s-a remarcat, in urma cu multi ani, prin constituirea unei fundatii cu acelasi nume (fundatie constituita din averea personala), care a finantat proiectarea si construirea actualului Liceu "Moise Nicoara" din Arad
Cum numele consilierului local care a facut propunerea de schimbare a denumirii Pietei nu ne-a fost dezvaluita, ieri, in cadrul unei conferinte de presa organizata la Prefectura, Dan Ungureanu, prefectul judetului, a declarat: "Imi exprim nedumerirea referitoare la initiativa schimbarii denumirii Pietei "Moise Nicoara" in Piata "Margareta Bibici". Consider ca vechea denumire este mai reprezentativa pentru orasul nostru, succesele Colegiului Moise Nicoara, al carui absolvent sunt, fiind recunoscute atat in tara cat si peste hotare, iar personalitatea marcanta a celui care a fost Moise Nicoara merita recunostinta aradenilor, avand in vedere ca istoria de viata se impleteste cu istoria acestor locuri."
Cum nici ziaristii prezenti ieri la conferinta de presa n-au auzit vreodata de Margareta Bibici, a ramas ca asistenta sa se documenteze ulterior, ramanand ca problema sa fie rediscutata atunci cand se va afla cine a fost Margareta Bibici. Asa stand lucrurile, este interesant de aflat ce decizie vor lua consilierii locali, in momentul in care schimbarea denumirii pietei se va pune pe tapet: cine a fost mai important pentru Arad, Margareta Bibici sau Moise Nicoara?

Eugenia Bardas - Adevarul

  • Prin investirea a 300 de milioane lei in sisteme informatice, impozitele locale vor putea fi colectate si "de la distanta"
Impozitele locale vor putea fi colectate de la distanta...Municipalitatea s-a conformat prevederilor Ordonantei privind incasarea prin mijloace electronice a impozitelor si taxelor locale. Conform spuselor viceprimarului Levente Bognar, "s-a organizat licitatia de achizitionare a programului care permite implementarea sistemului solicitat de Guvern". Programul respectiv si calculatoarele extrem de performante au costat 300 de milioane lei. Insa, daca Executivul local incalca prevederile prevazute in ordonanta, se considera contraventie si putea fi sanctionata cu amenda de la 20 la 150 de milioane lei.
Aradenii vor putea plati impozitele si taxele locale prin intermediul card-urilor, incepand de anul viitor. Aceasta solutie alternativa la modalitatea traditionala de realizare a platilor impozitelor va eficientiza procesul de colectare a taxelor si impozitelor de la cetateni, conform estimarilor ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Dan Nica. Sistemul va face posibila reducerea cheltuielilor administrative generate de sistemele clasice de plata si va oferi cetatenilor posibilitatea de a realiza de la distanta plata sumelor datorate, in conditii civilizate de relationare cu structurile administratiei de stat. In tara, exista aproximativ 2,5-3 milioane de detinatori de card-uri.

Simona Mazare - Observator

  • Primaria Arad, interesata de stadionul UTA si de Cetatea Aradului

Primarul Dorel Popa doreste trecerea Cetatii in patrimoniu localPrimarul Dorel Popa i-a cerut sustinere prefectului pentru aprobarea acestor hotarari in Guvern
In perioada urmatoare, vor avea loc mai multe intalniri zonale intre reprezentantii Guvernului si autoritatile locale. Cu acest prilej, pe langa problemele curente care vor fi discutate, fiecare judet va avea posibilitatea sa-si prezinte principalele proiecte de hotarari care trebuie sa intre in discutiile Guvernului. "Rugamintea mea este ca toate actele normative sa fie pregatite, pentru a fi prezentate la aceste intalniri zonale" a declarat Dan Ungureanu. Primarul Dorel Popa a afirmat ca municipalitatea este interesata de trecerea stadionului UTA in patrimoniul local si de Cetatea Aradului. Prefectul Ungureanu a mai anuntat ca luni, dupa discutii cu reprezentantii Consiliului Judetean, s-a trimis la Bucuresti un proiect de hotarare de Guvern, pentru sistematizarea Vaii Crisului Alb. Directorul juridic al Prefecturii Arad, Radu Stoian, spune ca in Guvern s-au promovat mai multe hotarari referitoare la Arad, printre care cea privind aprobarea domeniului public al judetului sau cea privind finantarea constructiei Catedralei noi.

Marius Grada - Agenda zilei

  • Festival de teatru francofon la Arad

Festivalul de teatru francofon din nou la Arad...Manifestarea, care incepe duminica, va reuni peste 300 de tineri din noua tari  
In perioada 27-31 octombrie, va avea loc, la Arad, Festivalul International de Teatru Francofon AMIFRAN. Aceasta editie jubiliara, a X-a, reuneste peste 300 de tineri cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani din Romania (Dej, Curtea de Arges, Timisoara, Huedin, Constanta, Bucuresti, Baia-Mare, Targu-Mures, Sibiu, Bistrita, Cluj-Napoca, Arad), Rusia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Lituania, Italia, Belgia si Franta. In deschiderea festivalului, duminica, 27 octombrie, ora 20.30, Teatrul "Ion Creanga" din Bucuresti va prezenta pe scena teatrului aradean spectacolul "BUR", dupa textele lui Jean-Michel Ribes, in regia artistica a lui Cornel Todea. Din distributie fac parte: Anca Zamfirescu, Ilinca Atanasiu, Cristian Irimia, Mihai Verbitchi si Cornel Todea. Cele 22 de spectacole ale liceenilor sunt programate in dupa-amiezele si serile zilelor de luni, 28, marti, 29 si miercuri, 30 octombrie, intre orele 14.00 -18.00 si 20.00 - 22.00 pe scena mare a Teatrului de Stat din Arad. In aceste trei zile, dimineata, participantii, constituiti in 14 ateliere internationale, vor lucra impreuna cu animatorii profesionisti francofoni pe diverse teme legate de teatru: miscare scenica, dramatizare, improvizatie, marionete, scenografie. Un atelier este dedicat dansului popular romanesc, iar altul, lui Victor Hugo si dramei sale "Ruy Blas". Joi, 31 octombrie, de la ora 15.00, organizatorii vor propune participantilor un remember al celor zece editii de festival, prezentat sub forma unui film de 40 de minute, urmat de scurte spectacole in limba materna, oferite de reprezentantii tarilor participante. Inainte de evaluarea spectacolelor de catre un juriu international si, implicit, de acordarea premiilor festivalului, va avea loc un concurs spectacol dedicat bicentenarului nasterii lui Victor Hugo. Invitata speciala a serii de adio pe care organizatorii o ofera tuturor participantilor, joi 31 octombrie, ora 20.30, va fi trupa "Pasarea Colibri". Festivalul AMIFRAN 2002 este sustinut financiar de Consiliul Local Arad, Serviciul Cultural al Ambasadei Frantei la Bucuresti, Consiliul Judetean Arad, Ministerul Tineretului si Sportului, precum si de sponsorii: Brau Union, BRD - Groupe Societe Generale, Contor Zenner, Proiect SA, Hotel "Ardealul", "Petrom" SA, Grup SRL, Alcatel.

Adina Cosa - Ziua de Vest


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]