Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 24 aprilie 2002

  •  Preluarea de catre CLM a CET Arad a fost  negociata cu reprezentantii Guvernului si ai Termoelectricii

Preluarea CET a fost analizata cu atentie in Consiliul LocalCET Arad a trecut din domeniul privat al statului si din patrimoniul societatii Termoelectrica in domeniul public al municipiului si va fi administrata de Consiliul Local. Desi protocolul de preluare a fost semnat si s-a incheiat o conventie referitoare la acest transfer, acum totul depinde de Guvern care urmeaza sa-si dea acordul. In plus la mijlocul acestei saptamani, consilerii trebuie sa aprobe, la randul lor, protocolul si Conventia.
Transferul s-a facut pentru ca producerea si distributia energiei termice pe plan local sa fie cat mai eficiente. Deasemenea s-a urmarit stabilirea unor preturi si tarife de productie corelate cu costurile locale de transport si distributie, si pentru cresterea eficientei financiare a Consiliului Local, astfel incat cheltuielile populatiei cu apa calda menajera si caldura sa fie acoperite. Daca acest transfer nu va avea loc, CET Arad risca sa fie desfiintata ca alte centrale din tara. "In continuare, chiar daca aceasta perioada de trecere se mai amana pana in 31 mai, noi vom cauta sa ne desfasuram activitatea normal, in asa fel incat aceasta sa nu fie simtita de populatie. Aceasta este grija noastra cea mai mare, asa ca reparatiile decurg normal, aprovizionarea cu combustibil deja a inceput si se desfasoara in mod normal. Noi ne-am facut o strategie incat sa putem face fata situatiei care ar putea aparea" a spus directorul CET, Lucian Barniciu. In cazul in care conventia nu va fi aprobata de Guvern si Consiliul Local Municipal Arad pana la 31 mai , CET va reveni la situatia anterioara adoptarii Hotararii de Guvern, privind transferul centralei la Administratia Locala. Primarul Dorel Popa ne-a asigurat ca : " La fiecare cuvant din protocol ne-am oprit, am intrebat, ne-am pus de acord. Am negociat la sange cu reprezentantii Guvernului si ai Termoelectrica. Au vazut si reprezentantii sindicalistilor acest lucru. In urma negocierilor a rezultat un protocol si o conventie in avantajul aradenilor. Cei de la Bucuresti ne-au spus ca vor lua ca model pentru negocierile cu celelalte orase in care centralele electrice si termice vor trece la consiliile locale".
Nu ne ramane decat sa asteptam pana in 31 mai sa vedem daca CET va ramane definitiv a Aradului. Desigur sa avem si asigurarea ca Guvernul va respecta Conventia intocmita de reprezentantii Aradului.

  • Zona Libera Arad- Curtici se dovedeste interesanta pentru investitori

Directorul Zonei Libere - Mircea Pavel este multumit de numarul investitorilorAceasta conduce detasat in topul zonelor libere
Prefectul Dan Ungureanu, a efectuat, la sfarsitul saptamanii trecute, o vizita la Zona Libera Curtici, pentru a se interesa, la fata locului, ce "s-a miscat" acolo si ce lucruri ar mai trebui facute. Din cate ne-a declarat Ioan Mircea Pavel, directorul general al Zonei Libere Arad-Curtici, "prefectul si consilierii s-au aratat foarte impresionati de realizarile din zona Curtici. Pe parcursul a doua ore si jumatate s-a vizitat toata platforma, care este de 75 de hectare, prezentandu-se, detailat, harta cu cei 30 de investitori din domeniile productiei, comertului, transportului, depozitarii sau serviciilor. A fost prezentata cea mai repezentativa firma Rosko Textil , care confectioneaza lenjerie intima pentru femei sl barbati, precum si alti intreprinzatori cu profil de Industrie (Condor White) si de comert (Globus)". Cu aceasta ocazie, Dan Vasile Ungureanu a aflat ca, in zona Curtici, la aceasta ora muncesc peste 1300 de oameni, investitiile totale depasind 20 de milioane de dolari. Tot cu aceasta ocazie, prefectului i s-au adus la cunostinta si realizarile din Zona Libera Arad (Aeroport), spunandu-i-se pe aceasta cale ca investitiile in aceasta zona vor fi eminamente nemtesti, dat fiind faptul ca, pe Aeroport, cea mai cunoscuta cursa este Arad-Stuttgart. De fapt, Ungureanu a fost instiintat ca, la Targul International de Comert de la Hanovra, unde a participat si directorul comercial al ZLCA, s-au discutat si aspecte care tin de Zona Libera. "Platforma este cea mai mare investitie productiva din Arad, numai firma germana Boss concesionand 40.000 de metri patrati de teren. Aceasta intentioneaza sa construiasca o hala de productie (de subansamble pentru interioare de masini nemtesti) de peste opt mii de metri patrati unde vor lucra peste 700 de angajati. Termenul de dare in folosinta este de 1 septembrie 2002. Alte trei firme nemtesti intentioneaza, pe data de 10 mai, cand va fi o licitatie de concesionare, sa ocupe intreaga zona a platformei Arad" preciza directorul general al Zonei Libere Arad-Curtici. Ca o noutate pentru ceea ce reprezinta, de fapt, institutia pe care o conduce, Ioan Mircea Pavel a tinut sa precizeze ca toate Zonele Libere nu au reusit sa concesioneze nici jumatate din cat a reusit Zona Libera Arad-Curtici.

Dacian Don - Observator

  • Politistii acuzati de luare de mita au fost sanctionati

Consiliul de judecata al IPJ a sanctionat politistii acuzati de luare de mitaConsiliul de judecata din cadrul Ministerului de Interne a dispus masurile ce vor fi luate impotriva celor doi subofiteri din cadrul IJP Arad, acuzati de incalcare de consemn si aducerea de prejudicii onoarei si demnitatii militare. Claudiu Ioan Marta si Dorin Radu nu se aflau in zona lor de actiune, respectiv cartierul Aradul Nou si au oprit un cetatean german care a trecut pe culoarea rosie a semaforului la Intim. Incidentul a avut loc la inceputul lunii aprilie, cand strainul i-a reclamat ca le-a dat mita 250 de euro. Plutonierul major Dorin Radu a fost sanctionat cu amanarea inaintarii in grad in urmatorii doi ani, iar sergentul major Ioan Marta care a mai fost judecat de Consiliul de judecata in cursul anului 2001 a fost declarat vinovat, cu propunerea de trecere in rezerva. Dosarele lor au fost inaintate Inspectoratului General al Politiei, pentru ca Ioan Marta a facut contestatie impotriva masurii dispuse de Consiliul de judecata al IPJ Arad.

  • Incet, serele aradene dispar de tot

Noi licitatii la serele aradeneDin vanzarea bunurilor Alfar s-au incasat 33 de miliarde de lei
Una din cele mai cunoscute societati aradene producatoare de legume, Alfar (Serele) e pe cale de a deveni istorie. In scurt timp, nici macar numele nu-i va ramane. In 1999, dupa aproape un an de datorii ce tot cresteau, Alfar a intrat in lichidare judiciara. In ultimii doi ani, lichidatorul (S. C. Expert S. A. Arad) a organizat zeci de licitatii pentru vanzarea activelor sau mijloaceloi fixe ce au apartinut Alfar.
Motive de declin
Evenimentul care a schimbat viitorul societatii a fost o crestere exagerata a pretului energiei electrice si termice in martie 1998. In acel an, bugetul Alfar a fost grav afectat. Cheltuielile de productie nu au fost acopente prin vanzarea produselor. In plus, societatea accesase si niste credite bancare ale caror dobanzi erau destul de mari.
"Importurile masive de produse de sera e un alt motiv de declin. N-am putut face fata concurentei", spune Gheorghe Tanca, reprezentant actual al Alfar. Dublarea pretului energiei si concurenta (mai mult sau mai putin) neloiala au fost princialele motive de declin pentru Alfar. La ora cand societatea a intrat in lichidare, datoriile erau de circa 15 miliarde de lei.
33 de miliarde - din vanzarea bunurilor
Pana in prezent, au fost organizate 31 de licitatii pentru vanzarea activelor (ferme, constructii) si 87 de licitatii pentru vanzarea de mijloace fixe (utilaje, scule, unelte). "Din vanzarea bunurilor Alfar s-au incasat pana acum 33 de miliarde de lei", spune Marius Mot, de la S. C. Expert S. A. Toate fermele (sere) de legume au fost vandute la diverse societati, ultima chiar zilele trecute. In incinta fostelor sere sase societati isi desfasoara activitatea. Acestea continua productia de legume. Cateva din ele apartin , unor fosti angajati ai Alfar.
Au ramas ciupercariile
Cele mai importante active nevandute sunt cele doua ferme in care se cultivau ciuperci. Ciupercaria Alfar era cea mai mare din partea de est a Europei. Cu toate ca pretul de vanzare scade de la o licitatie la alta, ciupercariile nu atrag investitorii. Oferte concrete pentru ele nu s-au primit. Din august 2001 pretul lor a scazut de mai mult de sase ori. Ferma 1 de la 12,6 miliarde de lei a ajuns la 2 miliarde, iar ferma 2, de la 14,5 miliarde a ajuns sa coste 2,2 miliarde de lei. De la 1800 de angajati - in 1989 si cateva sute in '99, Alfar are acum 23. Cei mai multi sunt paznici, dar si numarul acestora scade de fiecare data ce se vinde cate un activ.

Gerlinde Knap - Adevarul

  • Pagube de peste 80 de miliarde de lei in livezile judetului

Specialistii au constatat pierderi in livezile cu pomi fructiferiPrimavara capricioasa a produs pagube insemnate in livezile de pomi fructiferi din judetul Arad. Cei mai afectati sunt producatorii agricoli de pe Valea Muresului care au ramas fara fructe. Oamenii incearca acum sa mai salveze macar pomii fructiferi, daca recolta de fructe a fost compromisa.
Pe Valea Muresului, in zona orasului Lipova se afla peste 1200 de hectare de livezi de pomi fructiferi. Aproape toata productia din aceasta zona este livrata pe pietele Europene. In urma cu aproape trei saptamani, temperaturile au scazut cu mult sub zero grade Celsius, iar inghetul a distrus cea mai mare parte a pomilor care erau in floare. Pierderile din acest an sunt cele mai mari inregistrate vreodata in Arad. Temperaturile de -6 grade au afectat in totalitate piersicul, in proportie de 60% marul, iar prunul in proportie de 50%. Pierderile pe plantatii sunt de 60-70% in general. Pierderile sunt si in functie de specie si amplasamentul acestora. Desi productia a fost compromisa, pomii trebuie intretinuti in continuare, pentru a pregati producia din anul urmator. Proprietarii de livezi de pe Valea Muresului au macar sansa sa isi salveze macar pomii. Ei pot face acest lucru, numai daca pana la sfarsitul lunii mai vor aplica pomilor fructiferi tratamente. Valoarea acestora se ridica insa la zeci de miliarde de lei, bani de care oamenii nu dispun. Ei sunt hotarati sa adreseze memorii autoritatilor locale, Guvernului si Parlamentului Romaniei pentru a obtine macar o parte din banii necesari.


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]