Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 24 mai 2002

  • Sute de pensionari s-au rasculat in fata Palatului Administrativ

Pensionarii aradeni cer recalcularea pensiilor...Acestia cer de urgenta recalcularea pensiilor
Peste 400 de pensionari au protestat ieri, in fata Palatului Administrativ. Actiunea a inceput la ora 10,00 si a durat nici mai mult, nici mai putin decat un sfert de ora. Pensionarii sunt recunoscuti in operativitatea cu care isi desfasoara mitingurile. Organizatorul a fost Liga Judeteana a Pensionarilor, care s-a aliniat oraselor mari din Europa. - a decl;arat Ilie Cerna presedintele ligii Judetene a Pensionarilor.
Platoul din fata Palatului Administrativ a fost luat ieri cu asaltat de pensionarii din municipiu si din judet. Daca anul trecut la miting au fost prezente in jur de 200 de persoane, in cursul zilei de ieri s-au adunat peste 400 de pensionari. Ieri, Federatia Europeana a Pensionarilor a aplicat acelasi "tratament" in toate orasele mari din Europa. "Inca din luna februarie, Consiliul General al FERPA a hotarat ca ziua de 23 mai sa constituie pentru toate asociatiile, organizatiile si federatiile membre din tarile Europei un prilej de actiune protestatara, fata de atitudinea reprobatorie a guvernelor nationale ale continentului pentru asigurarea drepturilor si revendicarilor pensionarilor, pentru un trai demn la batranete"- a declarat- Ilie Cerna, presedintele Ligii Judetene a Pensionarilor Arad. Actiunea de protest a inceput la ora 10.00, iar pensionarii au fost mai mult decat revoltati. Acestia au "atacat" Prefectura, Primaria, precum si autoritatile centrale, sustinand ca Puterea nu apleaca urechea la problemele lor, iar traiul este din ce in ce mai greu, "Vrem pensii inainte de a muri!"- acesta a fost sloganul pensionarilor. In baza protestului prezentat la miting, pensionarii cer Parlamentului Romaniei sa dezbata in regim de urgenta Proiectul de Lege pentru modificarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului Romaniei nr.49/2001, depus la Senatul Romaniei in luna iunie 2001 pentru ca acest proiect sa devina lege pe baza careia, in conformitate cu Legea 19/2000, tuturor pensionarilor nedreptatiti sa li se recalculeze pensia cuvenita potrivit cu vechimea in munca, pana la sfarsitul trimesirului I al anului 2003, asa cum prevede Legea nr.19/2000. "In conformitate cu prevederile art. 79 din Legea 164 din luna aprilie a anului 2001, privind pensiile militare de stat aflate in plata, sa fie recalculate in regim de urgenta. Legea este taraganata fara nici un temei justificat, din lipsa metodologiei de calcul" sustine Ilie Cerna.

Simona Valan - Agenda zilei

  • Colegiul Superior de Stat Major a vizitat Subcetatea

Cursantii Colegiului Superior de Stat Major au sosit la AradUnitatea militara 01249 Arad (de la Subcetate) a primit, ieri, vizita cursantilor Colegiului Superior de Stat Major din cadrul Academiei de Inalte Studii Militare. Cei 38 de cursanti colonei care, dupa terminarea cursului vor avea posibilitatea sa devina generali au avut ocazia sa asiste la o demonstratie de lupta a Batalionului 191 Infanterie "Col. Radu Golescu", extrem de bine pusa la punct. Astfel, dupa primirea delegatiei, prezentarea onorului militar si a altor activitatii specifice, au urmat prezentarile exercitiilor de lupta. Loctiitorul comandantului UM 01249, mr. Liviu Lazar, a prezentat, astfel, modul de actiune al plutonului de infanterie pe TAB, in lupta cu tintele aeriene; modul de actiune al plutonului de infanterie pe TAB in cooperare cu forte ale Ministerului de Interne (pentru escortarea unui VIP, asigurarea protectiei acestuia si, controlul multimilor; actiunea plutonului de infanterie la trecerea pistei CISM si a unui exercitiu de arte martiale si, nu in ultimul rand, expozitia de armament si tehnica militara din dotarea batalionului. De asemenea, cursantii au avut placuta surpriza sa vada un echipament special al SRI, folosit in anihilarea unor materiate explozive.  Trebuie precizat faptul ca acesti cursanti se afla intr-un turneu in mai multe judete din sud-vestul si nord- vestul Romaniei, unde au vizitat si alte unitati militare. 

Dacian Don - Observator

  • Premiera la Universitatea "Aurel Vlaicu". Primul titlu Doctor Honoris Causa decernat unui teolog

La UAV s-a decernat titlul de "Doctor Honoris Causa" unui teologIeri, la Facultatea de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii "Aurel Vlaicu" s-a consumat un eveniment de exceptie: decernarea titlului Doctor Honoris Causa unei importante personalitati teologice a momentului - prof. univ. dr. Nicolae Necula, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti. "Este pentru prima data cand Universitatea "A. Vlaicu" decerneaza acest titlu unei personalitati teologice, omului de carte, omului de invatamant si nu in ultimul rand teologului Nicolae Necula" - a pus in evidenta prof. univ dr. Lizica Mihut, rectorul UAV. Domnia sa a amintit, alaturi de alte consideratii, sprijinul pe care distinsul rector l-a adus invatamantului teologic aradean. Laudatio, rostit de conf.univ. dr. Ioan Tulcan, decanul Facultatii de Teologie din Arad, a conturat valentele teologice concretizate in preocupari, studii, si lucrari temeinice ale reputatului parinte Nicolae Necula in directii precum Liturgica, Pastorala si Arta Crestina. Alaturi de: P.S. dr. Timotei Seviciu - episcopul Aradului, Ienopolei si Hunedoarei, dr. Daniil Partosanu - episcop vicar al comunitatii romane din Varset, ing. Dorel Popa - primarul Aradului, prof univ. dr. Lizica Mihut - rectorul UAV, conf. univ. dr. Ioan Tulcan - decanul Facultatii de Teologie, oficialitati locale, cadre universitare si studenti, decanul Nicolae Necula s-a simtit "ca acasa", apreciind spiritul academic din cadrul facultatii gazda. In dizertatia sa, prof univ. dr. Nicolae Nicula a captivat auditoriul cu una dintre temele actuale si de interes ale crestinatatii si implicit ale Bisericii Ortodoxe Romane - calendarul si calculul datei Pascale.

T. Matica - Adevarul

  • Un procuror aradean bate recordul la "greutate editoriala"

Procurorul Dan Ilarie - autorul unei enciclopedii juridiceNumele lui Dan Ilarie Adinel va fi scris pe o enciclopedie ce va cantarii cateva kilograme bune
Procurorul aradean Dan Ilarie Adinel se pregateste sa ne faca o surpriza de proportii. Numai ca de aceasta data nu este vorba despre vreo arestare sau de finalizarea unui caz cu mafioti, ci despre o aparitie editoriala cum nu s-a mai vazut pana acum in orasul nostru. Directorul Editurii "Concordia", juristul Petre Stetcu, ne-a comunicat faptul ca sub egida editurii sale va aparea "un volum cu greutate" - rezultat al muncii depuse de Dan Ilarie Adinel pe parcursul mai multor ani. "Infractiuni prevazute in legi speciale si extrapenale" este o adevarata enciclopedie conceputa de Dan Ilarie Adinel. Pe langa continutul extrem de bogat, volumul va mai avea o calitate deosebita: va contine 1.200 de pagini, format A4, ceea ce il va face cel mai greu volum aparut vreodata in Arad. Editorul sau ne-a precizat ca nu s-a dorit impartirea lucrarii in mai multe volume, deoarece aceasta enciclopedie trebuie sa ramana un instrument de lucru unitar, prezenta ei fiind absolut necesara pe masa magistratilor. Enciclopedia ce va purta semnatura lui Dan Ilarie Adinel se afla de trei zile sub tipar si se preconizeaza ca primul tiraj va fi gata la sfarsitul lunii iunie. "Infractiuni prevazute..." il va aduce pe procurorul aradean din nou in prim plan, el stabilind, cu aceasta ocazie, doua recorduri: cel privind realizarea unei astfel de enciclopedii, si cel privind scoaterea pe piata de carte a celui mai mare si greu volum din Arad. La mai mare!

Mihaela Cerna - Agenda zilei

  • Agentia Taberelor este pregatita pentru vacanta

Pavilionul central de la Tabara Casoaia va fi reconditionat - Virtual Arad News (c)2002La sfarsitul lunii trecute, in urma sedintei la care au participat toti directorii agentiilor teritoriale ale taberelor si turismului scolar impreuna cu conducerea A.N.T.T.S., directorul general al Finantelor si Secretarul de Stat C. Corega din M.E.C., au fost stabilite costurile pentru taberele din sistemul invatamantului pentru sezonul 2002. In cadrul targului de turism "Zilele Turismului Scolar", editia a III-a, ce a avut loc la Bucuresti, s-a prezentat oferta tunstica a taberelor scolare pentru sezonul 2002. Targul a fost deschis si vizitat de conducerea M.E.C in frunte cu d-na ministru Ecaterina Andronescu. Despre rezultatul acestor intalniri si despre alte probleme prioritare in turismul scolar am vorbit cu Spiridon Stanciu, directorul Agentiei Teritoriale a Taberelor si Turismului Scolar Arad.
* Standul aradean a fost bine primit si deosebit de apreciat atat de conducerea. M.E.C., A.N.T T.S., cat si de participantii la acest targ.
* AT.T.T.S. Arad a incheiat cu aceasta ocazie peste 2.500 de contracte de tabere la munte si la mare, cu majoritatea agentiilor din tara. Astfel, pe Litoral au fost contractate locuri pentru vacanta de vara la Costinesti (900 locuri), Eforie Sud (100 locuri), Navodari taberele Delfin, Albatros, Lebada si Perla (800 locuri), in serii de 7-8 zile la preturi de 250.000-375 000 lei/zi/pers., in functie de gradul de confort. Pentru taberele la munte tarifele sunt intre 170 000 - 270.000 lei/zi/pers., pensiune completa. La aceste preturi se va adauga 45 000 lei/pers., asigurarea medicala.
In urma contractelor
In urma contractelor realizate, s-au obtinut in acest an un numar insemnat de locuri in tabere bune din judetele: Prahova, Brasov, Dambovita, Valcea, Sibiu, Mures, Maramures, Harghita, Tulcea, Hunedoara, Vaslui, Galati, Iasi, Bihor, Caras-Severin, Gorj, Satu Mare, Salaj si Alba, unde copii din judetul Arad vor petrece zile minunate de vacanta.
* In toata perioada anului, si-n toate zonle de interes turistic, istoric, cultural etc., institutia aradeana organizeaza si propune programe turistice diversificate atat pentru excursii, tabere, cantonamente specifice pentru elevi cat si pentru cadre didactice, studenti si parinti.
* In judetul nostru A.T T.T.S. pune la dispozitie peste 2.500 de locuri in 6-8 serii de cate 7 zile in taberele: Moneasa, Dezna, Savarsin si Casoaia -(numai cazare) la pretul de 180.000- 230.000 lei/zi/pers.
* Ca noutate, in acest an s-a obtinut aprobarea a 1,5 miliarde de lei pentru reparatia capitala la pavilionul principal al taberei scolare Casoaia, iar in luna septembrie vor incepe lucrarile de constructie a unui spatiu de cazare de 50 locuri in camere de 2-4 locuri prin supraetajarea cantinei din tabara Moneasa. Tot in acest an s-a obtinut finantarea si s-a inlocuit sistemul de incalzire al taberei Moneasa prin montarea a doua centrale termice pe combustibil solid, toate performante. Sunt in curs de derulare lucrarile de reparatii, amenajare si igienizare atat la spatiile de cazare, de servire a mesei cat si in cele destinate diferitelor activitati de tabara, in vederea modernizarii si ridicarii gradului de confort ce va fi pus la dispozitia elevilor incepand cu vacanta de vara 2002. Se are in vedere dotarea taberelor cu terenuri de sport si materiale sportive.
* De asemenea, agentia aradeana are in vedere conceperea de programe pentru excursii si tabere cat mai diversificate, cu care va veni in intampinarea solicitantilor prin organizarea de tabere de profil specializate pe diverse discipline: creatie literara, plastica, muzicala, sportiva, religioasa, tabere de limba franceza sau engleza, in care sa fie pusa in valoare intreaga imaginatie creatoare a elevilor, pentru a se simti bine si a-si petrece timpul in mod util si placut.
* Cat priveste oferta externa, A.T.T.T.S. Arad ofera pentru elevi, studenti, profesori, parinti, excursii de 7-12 zile in: Elvetia, Grecia, Tabara Dezna este pregatita sa primeasca scolarii - Virtual Arad News (c)2002 Italia, Ungaria, Spania, cat si un Circuit European de 12 zile (Germania; Franta, Italia, Austria) la preturi accesibile. Pentru informatii suplimentare, cei interesati se pot adresa la sediul unitatii din b-dul Revolutiei nr. 69 sau la telefonul nr. 253703.
* Un numar insemnat de copii cu merite deosebite, castigatori ai unor concursuri sau olimpiade scolare, precum si elevii din taberele centralizate organizate de Ministerul Educatiei si Cercetarii beneficiaza de gratuitati in tabere si excursii. Pe langa acestia, mai exista si oameni de suflet - sponsori - care se gandesc la copiii merituosi, in primul rand cei care sponsorizeaza cantonamentele elevilor sportivi. Le acorda gratuitate copiilor orfani, cat si ai posesorilor de certificate de revolutionari conform Legii 42/1999.
* "Doresc sa precizez ca potrivit H.G. 86/1999 si a Ordinului 4027/1999 al M.E.C., activitatile de turism scolar se desfasoara numai prin unitatile Agentiilor Teritoriale ale Taberelor si Turismului Scolar, in unitati avizate sa organizeze activitati de turism scolar. <<Activitatile de publicitate pentru turismul scolar desfasurate in unitatile de invatamant preuniversitar, precum si organizarea de tabere de catre agenti economici, asociatii, fundatii, alte persoane fizice si juridice. Nu se pot efectua decat cu avizul A.N.T.T.S.>>
Acest ordin asigura cadrul legal prin care se protejeaza elevii si prescolarii, si se asigura parintii acestora de siguranta, sanatatea, instruirea si educarea copiilor prin responsabilitatea juridica pe care o are cadrul didactic insotitor in conformitate cu dispozitiile legale" - ne-a informat dl. director Spiridon Stanciu. In acest sens, conducerile unitatilor scolare vor lua masura asigurarii si protectiei elevilor prin avizarea organizarii de grupuri pentru excursii si tabere, de catre cadrele didactice ale scolii, nurnai cu avizul A.T.T.T.S. prin unitati avizate de M.E.C.
* "Mai sunt, din pacate si probleme cu numeroasele cauze in instanta pentru actiuni de revendicare a unor tabere: Dezna, Savarsin, Ilteu si Paulis, care speram sa se rezolve in acest an."
Despre acestea, dar mai ales despre pregatirea taberelor aradene pentru vacanta de vara va vom informa in numerele viitoare ale stirilor

Vasile Filip si Catalina Latu - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]