Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 24 iulie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Targul de fete de pe muntele Gaina. Traditie si modernism in lumea motilor

Cazarea militarizata de "trei stele" a Aradului a fost apreciata...Aradul, deasupra tuturor 
Manifestarile din acest an au fost organizate de cinci judete: Alba, Arad, Bihor, Cluj, Hunedoara. Unitatile militare care functioneaza pe raza acestora au asigurat corturi de campanie, iar cazarea si masa pentru invitati au fost gratuite. In total, cele cinci judete au cazat aproape 3.000 de persoane. Delegatia Aradului a fost gazduita in tabara organizata de catre Batalionul Mixt Romano-Maghiar, condus de catre col. Avram Catanici. Acesta, impreuna cu prefectul Dan Ungureanu, care s-a ocupat intens de organizare in conditii cat mai bune a evenimentului, a fost la inaltime, organizarea fiind ireprosabila. Fara fals patriotism, trebuie sa spunem ca tabara Aradului a fost de departe cea mai bine organizata. Tehnic, au fost doua bucatarii de campanie, 16 camioane militare, aproximativ 30 de corturi de campanie si peste 100 de militari. Tabara a fost pazita de un pluton de Politie militara, pentru a nu aparea musafirii nepoftiti. Trebuie spus ca la tabara aradeana, la un moment dat, au servit masa aproape 700 de persoane! Col. Avram Catanici, comandantul Batalionului Mixt Romano-Maghiar, spunea ca, desi este greu de estimat, sunt peste 500 persoane cazate, iar la masa au fost peste 700. S-au pregatit locuri de cazare pentru mai mult de 600 de persoane, s-a adus logistica necesara cazarii in conditii foarte bune, saltele, perne, cearsafuri etc. Si la propriu si la figurat, Aradul a fost, in acest an, deasupra tuturor, si ca organizare, dar si ca locatie a taberei, care a fost situata in cel mai inalt punct. 
"Pe munte in straie de dor" - spectacolul motilorBasescu iubeste Tara Motilor 
Pe langa turistii obisnuiti, reprezentantii administratiilor locale, prefecti, presedinti de consilii locale si alte oficialitati, la Gaina a fost prezent si primarul general al capitalei, Traian Basescu. "Mi-e bine, sunt doua locuri in tara in care mi-e la fel de bine: in Tara Motilor si in Bucovina. 
Dupa ce treci de Suceava, intri in zona lui Stefan cel Mare, acolo tot omul are in suflet Stefan, cum in Tara Motilor tot omul are in suflet Avram Iancu. Sunt doua locuri in care orice om politic vine, pleaca curat, daca este cinstit. Si mie mi-s dragi. Eu nu sunt un om care a ajuns om politic crescand in ambasade sau prin Primaverii. Eu am crescut intre docheri. Intre oameni simpli si am crescut intr-o casa de militar, tot un om simplu. Mi-e drag intre oameni"
a spus Traian Basescu. 
Ceramica si vinars 
Sambata, pe platoul muntelui Gaina, la ora 18,00, a inceput spectacolul "Pe munte in straie de dor", seara a continuat cu un superb joc de artificii care a durat mai bine de 20 de minute, iar apoi ziua s-a incheiat cu "discoteca tineretii". Fiecare judet si-a prezentat cat a putut de bine traditia si obiceiurile, Aradul intrand pe scena in jurul orei 21.00, cu un spectacol folcloric foarte bine pus la punct, spectacol care a contat si pentru concursul "Craiul si Craiasa muntilor". Ziua de duminica a debutat cu un moment religios dedicat eroilor neamului, "Sub tampla rugaciunii, langa Crucea Sfanta", urmat de vizitarea expozitiei cu obiecte traditionale specifice Muntilor Apuseni. De la ora 10,15 a inceput spectacolul folcloric "Pe muntele Gaina, in inima tarii", cu participarea celor mai Traian Basescu indragostit de Tara Motilor...renumiti artisti si cantareti din tara, printre ei numarandu-se Ionut Fulea, Veta Biris sau Nicolae Furdui Iancu. Acesta din urma ne-a declarat ca: "in fiecare an traditia se pastreaza si motii se intalnesc pe muntele Gaina. Urc de foarte multi ani pe muntele Gaina, pentru ca eu sunt nascut aici, pe aceste meleaguri, si inca din copilarie impreuna cu parintii am asistat la sarbatorile muntelui Gaina. Pentru mine, ca artist, intalnirea cu publicul din toata tara, pot sa spun, este o placere deosebita la fel sa cant pentru acest public, sa ma intalnesc, sa schimb impresii cu foarte multi oameni. Intalnim ce intalneam si in trecut, ceramica, obiecte din lemn, fluiere, tulnice, donite, ca pe vremuri, vinarsul de cirese, poate l-ati gustat si d-voastra, pe care motii il duc sus pe munte si cu care isi petrec, e bautura cea mai buna in zona, artistii prezinta numai materiale autentice pe scena. Ce este deosebit fata de copilaria mea este ca acum avem telefon si internet pe muntele Gaina". 
Mici cu iz de cirese amare 
Generalul Cioara, comandantul Armatei IV Transilvania, a vizitat toate taberele militare ale celor cinci judete, pentru a vedea modul in care s-a lucrat la organizarea acestora. La tabara Aradului, generalul s-a intretinut cu prefectul Dan Ungureanu si cu col. Catanici. 
Directia Silvica a pregatit un superb foc de tabara pentru toti aradenii, care a ars pana dimineata. Pe ici, pe colo mai auzeai cativa moti Meniu pregatit "a la Muntele Gaina"incercand sa negocieze pentru achizitionarea vreunei fete dornice de maritis, pretul fiind o sticla de tuica. Peste tot domnea o atmosfera de voie buna si pluteau aburi cu aroma de cirese amare, specialitatea motilor. Pe intreg platoul din varful muntelui, traditia se impletea cu modernismul. 
Moatele in portul popular, sufland in tulnice, se gaseau in imediata apropiere a jeepurilor luxoase si a telefoanelor mobile de ultima generatie. Mai mult, in varful muntelui trona stinghera antena unei firme de telefonie mobila, dar si o cabina cu telefon public 
Trofeul "Craiul si Craiasa muntilor" a fost adjudecat de judetul Bihor, la fel ca si premiul pentru cei mai buni mesteri populari. Numarul participantilor la sarbatoarea moteasca s-a ridicat la cifra de 20.000 de persoane, toata lumea bucurandu-se de vremea superba, de "iarba verde de acasa" si de negocierile incheiate cu succes sau nu (depinde de buzunarul fiecaruia si de frumusetea junelor) 
Un lucru demn de remarcat a fost si o placuta (cam inestetica, ce-i drept) pe care scria "Zona comerciala", zona cu aspect de bazar turcesc, cu mici cu iz de tuica 
Din 10 in 10 metri, cadeai tentatiei de a cumpara un paharel de tuica cu 5.000 de lei 
Artificii, foc de tabara, vinars fain, fete frumoase, muzica, totul a recreat imaginea inei sarbatori motesti de pe vremuri.

Anca Badila & Marius Grada - Agenda zilei

  • Infotour Arad, locul unde se aleg destinatile turistice

Infotur Arad - locul unde se pot primi cele mai complete informatii turisticeBiroul de Informare Turistica apartinand Primariei municipiului este asaltat, la numai cateva luni de la deschiderea sa, de numeroase persoane interesate de obiectivele turistice ale judetului. Inca de la inceput trebuie spus ca pozitia sa centrala si amenajarea interioara il fac sa sara in ochii trecatorilor. 
In rest, din punct de vedere al dotarilor cu oferte turistice, biroul sta foarte bine, avand numeroase pliante cu obiectivele care i-ar putea interesa pe turisti. Se gaseste acolo – si poate fi consultata– o harta a Aradului si un pliant gratuit cu obiectivele demne de vizitat, alaturi de un ghid realizat de Casa de Cultura a municipiului. Apoi, sunt pliante si materiale ce promoveaza cetatile, manastirile, cramele din Podgorii, pensiunile agroturistice, cu tot cu locurile de cazare si dotari. Bineinteles, cea mai bine reprezentata in materiale este statiunea Moneasa. De asemenea, exista si un program al drumetiilor care au loc in judet in aceasta vara, organizate de asociatia "Veniti cu noi". 
In continuare, din cate ne-a declarat Iulia Dangulea – inspector de specialitate (in realitate, sefa biroului), biroul va participa la targurile de turism, ca o modalitate de promovare a sa si, implicit, a turismului aradean. "Ne-au vizitat multi excursionisti din Germania, Anglia, Polonia si  Cehia, care se plimbau prin centrul orasului si dadeau pur si simplu peste noi" – ne-a declarat Iulia Dangulea. Aceasta a precizat ca, in continuare, Primaria va amplasa panouri cu obiectivele turistice la intrarile in municipiu, iar Biroul de Informare Turistica va aparea in toate ghidurile despre Arad care vor fi editate de acum inainte. Cu specificatia ca doar Constanta, Predealul si Sibiul mai au asemenea Birouri, initiativa Primariei de a infiinta unul la Arad este mai mult decat laudabila, desi n-a fost suficient popularizata.

Orlando Toader - Observator

  • Baronul Neuman trebuie să se multumească cu bani

Casa Neuman ramane in proprietatea CJA - Virtual Arad News (c)2002Consilierii judeteni aradeni au votat pentru acordarea de despagubiri banesti mostenitorilor baronului Neuman, care au revendicat Casa de oaspeti de pe Horia nr. 6 si imobilul in care la ora actuala functioneaza Scoala de Arta. Edilii judetului au cazut de acord usor asupra respingerii restituirii in natură a celor doua cladiri, nu s-au putut insa intelege asupra sumei pe care trebuiau s-o propună cu titlu estimativ. Desi interesul judetului este sa platească o suma cat mai mica, varianta executivului de 5 miliarde de lei unora li s-a parut mult prea mică.
Limitele despagubirilor vor fi stabilite de catre guvern, care in prealabil va dispune evaluarea valorii imobilelor si va consulta propunerea facuta de catre Consiliul judetean.
Prin plata despagubirilor Casa de oaspeti aflata momentan in proprietatea statului va trece in proprietatea Consiliului judetean.

Gujdar Gabriela - Occident

  • Piata de masini din Arad

Vanzarile in Piata de masini au fost slabePiata de masini de la marginea Aradului, locul unde se nasc, invie si mor sperantele celor care se viseaza la volanul unei limuzine de lux pe bani relativ putini. Dar si al celor care spera ca vor reusi sa scoata un ban din vanzarea vreunei coaje aduse personal de afara si trecuta, deja, in Romania prin doua-trei maini.
Masinile importate recent ajung la preturi prohibitive pentru buzunarul romanului de rand, care nu pricepe de ce tocmai el trebuie sa fie mai integrat decat vecinul lui ungur, de pilda, care nu are nevoie de norma Euro 3 pentru a-si inmatricula masina.
Duminica, piata aradeana, la orele amiezii, era doar o palida umbra a ceea ce, nu cu mult timp in urma, i-a adus renumele de cea mai tare piata auto din vestul tarii.
La ora 11.45, la intrarea din spate, spre drumul de centura, nu mai era nimeni care sa vanda bilete. Cateva masini parcate pe platoul din beton incins, in ciuda cerului mai mult innorat, strajuiau intrarea. Pe dreapta, trei TIR-uri, doua mari si unul de 7,5 tone, marca DAF, asteptau in van potentialii clienti.
Putin mai incolo, pe platoul din beton unde, de regula, erau locurile cele mai cautate de vinzatorii de masini, care si le rezervau de sambata, la pranz, doua Dacii vechi de cativa ani se lafaiau intr-o pozitie la care altadata n-ar fi indraznit sa viseze. Si preturile, de 2.450 si 2.160 euro sfidau concurenta. Cu un an in urma, pentru "marfa" similara se cereau, in cel mai bun caz, aceleasi preturi, dar in raposatele marci germane.
Plimbarea spre poarta principala nu a fost ingreunata de prea multe masini pentru ca piata de duminica a fost foarte slaba.
Putin mai departe de un Ford Mondeo inchis la culoare, vechi de patru ani si nu prea bine intretinut, pe care se cereau  7.600 euro, pe la miezul zilei, in zare, se putea vedea o impresionanta turma de vaci care traversa agale drumul de centura, drept spre halele din zona industriala a Aradului. Un splendid Audi poarta pretul de 18.800 euro, mai scump decit camionul DAF de 7,5 tone.
Plictisiti, vreo trei barbati si o femeie stau la o masa jegoasa, langa o rulota de unde trasneste in jur a miros de carne prajita, si infuleca agale cativa mititei. "Se cam duce piata Aradului. La Sibiu, la Cluj sunt deja piete de masini mult mai puternice. La Cluj totul este delimitat, poti intra sau iesi cu masina cand vrei, nu ca aici. Nu are lumea bani pentru masini aduse acuma. Cele ieftine s-au scos de pe piata si au ramas astea scumpe pe care nu le ia nimeni", spune cu naduf un barbat inalt care lustruieste  un superb Volkswagen cu numere de Germania, care nu pare sa aiba prea curand norocul de a-si gasi proprietar mioritic.
La 12.15, ora la care piata era, cu cateva luni in urma, in toi, si cei care au rezistat zapuselii isi faceau planuri sa plece acasa, cu masini si sperante naruite cu tot.

Sorin Trocan - Evenimentul zilei (Editia de Vest)

  • Dana Dodean a fost primita ieri, la gara, cu sampanie si flori

Primire calduroasa a sportivei Dana DodeanMedaliata cu aur (simplu) si argint (dublu fete) la Campionatul European de tenis de masa de la Moscova, cadeta Dana Dodean a revenit ieri in glorie la Arad.
Putin dupa ora 7 a diminetii, o delegatie a Clubului Sportiv Municipal PAB Romania, alaturi de familie si oameni de presa, o astepta deja la gara pentru a o felicita pentru performanta obtinuta. Sosirea acceleretului de Bucuresti s-a produs punctual, aratandu-ne o protagonista epuizata din pricina concursului si a deplasarii, dar, in acelasi timp, foarte bucuroasa. Din tren cobora si Valentin Dobai, antrenorul aradean, care a contribuit la acest rezultat in calitate de coordonator al selectionatei de cadete a Romaniei. Ambii erau luati in primire de conducatorii clubului, presedintele Eugen Roman si vicepresedintele Vasile Paltineanu. Pe peron s-a ciocnit o cupa de sampanie si s-au inmanat flori, multe flori.
In ciuda orei matinale, sampania a fost consumata, Vali Dobai solicitand chiar un supliment. Peste putine momente incepeau sa "curga" interviurile, mass-media intrandu-si in rol.

Adrian Hartau - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]