Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 24 septembrie 2002

Virtual Arad transmite zilnic reportaje filmate de la sarbatorirea "Zilelor Aradului 2002". Acestea pot fi vizionate facand click pe link-ul Zilele Aradului din pagina principala.

Stirile TVA se gasesc aici

  • GCA n-a obtinut profitul scontat. Primarul Popa acuza sabotarea Zilelor Aradului

Organizatorii sunt nemultumiti de incercarile de sabotare a Zilelor Aradului...In asteptarea castigatorilor premiilor oferite de organizatorii Zilelor Aradului, primarul Dorel Popa, consilierul municipal Rodica Borza si directorul GCA, Coloman Edeleni au sustinut o conferinta de presa ad-hoc. Desi trei formatii anuntate ca vor concerta la Arad nu s-au prezentat la Zilele Aradului, actiunea, in ansamblu, a fost catalogata de organizatori, drept un succes.
Incasari de doar 250 de milioane
Coloman Edeleni ne-a informat ca veniturile din incasari s-au ridicat la doar 250 de milioane lei. Rodica Borza a mentionat ca "din punct de vedere al organizatorilor, Zilele Aradului s-au desfasurat foarte bine. Din punctul de vedere al GCA, societate comerciala, care traieste din propriile venituri, nu a avut rezultatul scontat."
Primarul Dorel Popa a subliniat, in schimb, ca "in ciuda faptului ca incasarile nu au fost mari, actiunea a fost bine primita de aradeni. Am fost abordat de foarte multi cetateni, cei mai multi tineri, care mi-au multumit personal. Acesta este barometrul succesului actiunii".
Coloman Edeleni a subliniat ca incasarile au "fost mai mari decat cele de la Festivalul Berii, cu toate ca am emis circa 4000 de invitatii. Am avut mai multi spectatori decat atunci. Vineri si sambata s-a depasit numarul de 16 mii de oameni".
Sabotaj!
Primarul ne-a declarat ca "au fost si sabotaje. Au fost lamuriti unii sponsori sa se retraga. De asemenea, au fost date telefoane unor artisti, spunandu-li-se sa nu vina la Arad, ca «n-au bani si va fi un fiasco»". 
Dorel Popa nu a dezvaluit cine a incercat sabotarea evenimentului, spunand ca va face toate datele publice, in momentul in care va avea acceptul trupelor care au fost contactate.

Simona Mazare - Observator

  • Partenerii polonezi ai Sanevit sunt prezenti la Arad

Mircea Roman este gazda polonezilor...Timp de doua zile acestia "asediaza" fabrica aradeana
Fabrica aradeana de seringi de unica folosinta, Sanevit, este zilele acestea gazda unei delegatii poloneze. "Sunt partenerii nostri din Polonia, care au venit in vizita pentru unele discutii privitoare la colaborarea noastra. Vom pune la punct cateva detalii legate de viitorul contract", ne-a declarat Mircea Roman, directorul Sanevit. Infiintata in anul 1991, prima fabrica din tara pro- ducatoare de seringi si ace medicale de unica folo- sinta, Sanevit, a avut sprijinul Ministerului Sanata- tii, pentru acoperirea ne- voii sale de astfel de pro- duse, in vederea imbuna- tatirii starii de sanatate a populatiei din Romania. Sanevit Arad este prima societate cu capital privat, ale carei creante au fost preluate de AVAB de la Ministerul Finantelor, care va intra in procedura proprie de valorificare.

Marinela Barla - Agenda zilei

  • Primaria Arad are nevoie de 37 de miliarde

Bugetul local are nevoie de mai multi bani de la GuvernAproape jumatate din aceasta suma consta in necesarul de subventii la energia termica 
Necesarul suplimentar de resurse la bugetul local al CLM Arad, pe anul acesta, este de 37,2 miliarde lei. Conducerea Primariei a realizat un amplu material cu solicitarile ce trebuie sustinute la Guvern de parlamentarii locali. Pentru plata salariilor profesorilor din invatamantul preuniversitar de stat, municipalitatea are nevoie de 13 miliarde de lei. Banii sunt, conform legii, asigurati din bugetul de stat, dar "sumele repartizate prin bugetul initial nu sunt acoperitoare pana la sfarsitul anului", se mentioneaza in raport. Datorita majorarii de tarife la energia electrica si la transportul in comun, Primaria are nevoie de 3,5 miliarde de lei pentru iluminat public, respectiv 1 miliard pentru subventii la transport si 0,8 miliarde de lei pentru decontarea cheltuielilor de transport ale elevilor. Cea mai "dureroasa" nevoie a municipalitatii este, insa, necesarul de subventii la energia termica. Tinand cont de faptul ca la rectificarea bugetului de stat s-au alocat judetului Arad sume insuficiente pentru sustinerea pana la finele anului a acestei activitati, Primaria solicita 16,4 miliarde lei.

Adina Cosa - Ziua de Vest

  • Deputati cu roti blocate

Firma Parktronic a mai blocat rotile unor parlamentari...Parktronic, spaima parlamentarilor de Arad
Masinilor Camerei Deputatilor nu le prieste aerul din parcarile Aradului. Ultimele doua victime ale sistemului de parcare cu plata Parktronic sunt masinile cu numere de Bucuresti, aflate in dotarea deputatilor Dorel Zavoianu si Nicu Cojocaru. Sambata dimineata, cei doi au parcat masinile in fata redactiei cotidianului "Adevarul" de Arad, in plin centrul orasului.
Dorel Zavoianu a ajuns in Parlament, pe listele PSD, din postura de director al celui mai puternic cotidian din Arad, fiind si unul dintre cei mai temuti editorialisti aradeni, iar Nicu Cojocaru, ales initial pe listele PRM, dar trecut ulterior la PUR, a plecat tot de la "Adevarul" de Arad, unde a fost director economic. Cum regulamentul de functionare a parcarii cu plata in Arad nu prevede exceptarea autoturismelor deputatilor, pe cele doua masini au fost montate celebrele gheare, care au fost inlaturate abia dupa ce la fata locului a fost convocat prefectul judetului. Blocarea s-a produs la doar o zi dupa ce, tot in centrul Aradului, masina deputatului PNL Titus Gheorghiof, aflat la o intalnire a parlamentarilor de Arad cu prefectul, a avut aceeasi soarta.
Sistemul de parcare cu plata starneste nemultumiri
Aplicarea unui nou sistem de parcare cu plata in Arad a starnit, de la inceput, vii dispute. Dupa ce primarul Dorel Popa a explicat public ca vechiul sistem, coordonat prin Societatea de gospodarie comunala, din subordinea primariei, nu a functionat, fara sa explice si de ce nu poate coordona primaria un asemenea sistem de adunare a banilor de la soferii care parcheaza in Arad, parcarile au fost concesionate unei firme private. Regulamentul de functionare a parcarii cu plata, stabilit de reprezentantii firmei in urma unor discutii cu primarul Dorel Popa si mai ales cu viceprimarul Emanoil Voicu, este cel care a starnit critici. In Arad, pe baza regulamentului, se poate parca doar in locurile special marcate, contra unei taxe de 6.000 lei pe ora, de la orele 8 la 20 in timpul saptamanii, de la 8 la 16 sambata, duminica si sarbatorile legale parcarea facandu-se gratuit. Soferul cumpara un card special, cu 120.000 lei, din care 100.000 lei valoarea cardului si 20.000 lei credit. Cardul este introdus intr-un automat special de unde soferul scoate un tichet cu durata parcarii, pe care este obligat sa-l puna pe bordul masinii, la vedere. Sistemul prevede si abonamente, in diferite variante, pentru parcarea la domiciliu, pe o strada, alta decat domiciliul, sau pe toate strazile, mai putin Bulevardul Revolutiei, unde se poate doar cumpara loc de parcare permanent, pentru o suma care, practic, echivaleaza cu insumarea tuturor orelor de parcare dintr-o luna, inmultite cu tariful orar de 6.000 lei. Pentru cei care nu platesc parcarea, care depasesc timpul taxat, care parcheaza peste marcaje sau lasa masinile in locuri unde parcarea este interzisa, se aplica blocarea rotilor, cu dispozitive speciale, eliberarea masinii fiind posibila doar dupa plata sumei de 280.000 lei. In caz de neplata, suma se majoreaza, iar in cazuri mai speciale, se poate recurge chiar la ridicarea masinii, caz in care suma pentru eliberare este mult mai mare.
Regulamentul, intocmit cu girul conducerii primariei si votat de majoritatea consilierilor, este aplicat riguros de firma Parktronic. Printre criticile cele mai vehemente ale acestuia, figureaza mai multe incalcari al legii, inclusiv prin marcarea locurilor de parcare chiar si acolo unde legea circulatiei interzice oprirea, stationarea sau parcarea. Multa lume critica Primaria ca nu a organizat singura un sistem de parcare, si a lasat 70 la sua din profit firmei Parktronic, mentinand pentru consiliul local doar 30 la suta, dar nu mai putin de 2,5 miliarde lei. Desi hotararea de consiliu local privind instaurarea sistemului de parcare cuprinde incalcari clare ale legislatiei romanesti, prefectul Dan Ungureanu s-a abtinut sa atace actul in contencios administrativ, recomandand doar sa fie aduse corectiile necesare sistemului.
Parlamentarii de Arad au criticat deschis sistemul Parktronic
Coincidenta sau nu, blocarile rotilor masinilor parlamentarilor au urmat unor critici dure aduse de acestia sistemului de parcare. Vineri, in timp ce oamenii firmei blocau rotile masinii deputatului Titus Gheorghiof, in sala rotonda a Prefecturii, parlamentarii criticau deschis sistemul de parcare din Arad. Deputata Mihaela Murariu Mindrea (PUR) a intrebat de ce masinile parlamentului nu sunt excluse de la taxa de parcare si a intrebat de ce primaria incaseaza doar 30 la suta din bani. Deputatul Dorel Zavoianu a cerut o ancheta pentru a se stabili daca s-a dat spaga pentru ca parcarea sa fie concesionata unei anumite firme. Senatorul Sergiu Nicolaescu a spus la randul sau ca sistemul incalca mai multe legi si s-a cerut prefectului sa ia masuri.
Pana acum, au cazut victime ale sistemului masina personala a senatorului Avram Craciun (PSD), blocata chiar in fata sediului partidului, unde se afla in vizita Victor Ponta, seful Corpului de control al premierului, masina deputatului liberal Titus Gheorghiof, a deputatului PSD Dorel Zavoianu si a colegului sau de la PUR, Nicu Cojocaru. Lista personalitatilor aradene care s-au trezit cu gheara pe rotile masinilor este insa mult mai impresionanta pentru ca, respectand scrupulos litera regulamentului, bodyguarzii angajati de firma sa verifice modul cum se taxeaza parcarea nu iarta pe nimeni. Intre timp, in Arad, criticile se aduna, chiar si din randurile consilierilor locali PSD care au ajuns si ei sa constate ca au fost obligati pe linie de partid sa voteze un sistem care genereaza multe probleme.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Livada - Sanleani. Casa mica cu musafiri importanti

Livada - o localitate prospera - Virtual Arad News (c)2002Nu e o idee preconceputa daca ne-am obisnuit cu faptul ca, in urma unei deplasari in judet  –  catun, sat, comuna sau oras – venim «acasa» cu cele mai negre reportaje, cel putin in ceea ce priveste partea social-economica a localitatii sau zonei respective. De cele mai multe ori, reportajele noastre s-au incarcat pregnant cu pesimism, cat incape, cititorul aradean afland astfel ca in judet exista, inainte de toate, multa saracie, multi oameni fara casa si masa, familii numeroase fara nici un mijloc de existenta, certuri interminabile pentru pamant, (dar si ca lipsesc locuri de munca, de cabinete medicale, scoli, curentul electric,  apa potabila, a mijloacelor de transport civilizat si la timp, a strazi asfaltate - etc
Revenind, e ceva timp de can
d "batem judetul", dar putem spune ca, pentru prima data am vazut ceva pozitiv, ceva care ne-a facut sa credem ca nu e o simpla expresie de doi bani daca spui: "daca vrei, se poate totul!"
Am avut ocazia sa verificam acest lucru la doar cativa kilometri de Arad: Livada, respectiv Sanleani.
LIVADA
Un primar de o sobrietate ciudata

Drumul spre Livada tine cam cat citesti o pagina de ziar Observator. Autobuzul e plin de lume "de Arad", doar iesirea din oras iti da de stire ca ai parasit urbea. La un moment dat, o croieste la dreapta, pe o La Livada se vede "mana de gospodar" a primarului Urzicaru - Virtual Arad News (c)2002carare asfaltata care duce spre inima Sanleanilor, pe care o traverseaza in linie dreapta, indreptandu-se spre comuna Livada. De fapt, cele doua localitati nu sunt despartite nici macar un centimetru una de cealalta. Pur si simplu, intrarea in comuna este anuntata de o placa pe care scrie Livada, altfel, strazile sunt o continua intre cele doua localitati. Autobuzul a oprit chiar in fata Primariei, care Primarie este un fel de casa cu gradina, in care o doamna uda de zor rondouri de flori.
Am intrebat cam cu jumatate de gura de existenta primarului in zona, parca nevenindu-ne sa credem ca acolo se lucreaza pentru mii de oameni. Am intrat si am dat cu ochii chiar de cel pe care credeam ca nu-l vom mai gasi la ora aceea (15.45!), primarul…Rar de gasit un edil la ora aceea la locul de munca… dar mirarea a fost deopotriva, pentru ca primarul, la randu-i s-a mirat de vizita noastra in acea calda dupa-amiaza de septembrie.
Gheorghe Urzicaru, primarul, este o persoana careia trebuie sa-i pui intrebari, altfel, este un om care tace si observa. Probabil ca este putin timid sau dimpotriva, raspunsurile sale aproape laconice, strict la obiect au facut parte dintr-o strategie incomoda, pentru noi, dar pe care am reusit, cat de cat, s-o inlaturam.
"Primul meu mandat (1992 – 1996) a cuprins o perioada foarte dificila, cea a inceputurilor unei noi epoci, perioada in care am invatat totul din mers, atat eu cat si cetatenii comunei; a fost deosebit de greu, ne-am lovit de tot felul de greutati cu care nu eram obisnuiti, dintre care cea mai grea – cu care ne coScoala din Sanleani are un numar mare de elevi - Virtual Arad News (c)2002nfruntam, de fapt, toti si in ziua de azi – mentalitatea…Totusi, am razbit in multe si, fara falsa modestie afirm ca suntem printre putinele comune fara probleme sau cu probleme minore, fata de ceea ce este in alta parte in judet."
Szent Lány si Baumgarten…
… asa s-au numit, in urma cu vreo trei sute de ani, localitatile Sanleani si Livada, locuite de nemti si unguri. Cu timpul, nemtii au plecat, luandu-le locul multi romani, veniti care dincotro. Au preluat cel mai important lucru: cinstea si harnicia: "Noua nu ne place nici sa cersim, nici sa ne plangem. Incercam sa rezolvam problemele asa cum putem, aici, pe plan local. Livada cu Sanleani impreuna numara la vreo 3000 de suflete si un teren arabil de 2013 hectare  si trei asociatii agricole ( nu ni spus cat s-a realizat la grau si porumb, in acest an, desi n-am dorit, Doamne fereste, un raport ca-n vremurile celelalte…). Pasunea are pe suprafata de 390 de hectare, hrana pentru bovine (650)  porcine (2.500) dar si vreo 10.000 de pasari ouatoare. Suntem saraci? Bineinteles ca nu! Cea mai mare parte a populatiei lucreaza la oras, mai ales ca este atat de aproape, dar si cei care sunt someri au posibilitatea sa se descurce cat de cat. Toti au o bucata de pamant sau o pasare. Din acest punct de vedere nu avem decat 14 dosare pentru ajutor social, dar si acele persoane cu familie numeroasa isi cauta de lucru cu ziua, nu cersesc pur si simplu. Toti stiu ca nimic nu se obtine fara efort si munca sustinuta, si am cautat sa dau acest exemplu, mai intai, personal. Avem trei scoli, dotate cu 16 calculatoare, doua gradinite, un cabinet medical, Sanleani - zona centrala - Virtual Arad News (c)2002 lacasuri de cult de toate confesiunile. De exemplu, noua biserica ortodoxa cu hramul Sf. Ioan Botezatorul a fost construita numai din donatiile oamenilor care si-au dorit, in Livada, un nou si deosebit de frumos lacas de cult. Aproape toate drumurile sunt asfaltate (numai un drum ne-a cost vreo sapte sute de milioane de lei, prin ’97!,) apa este trasa, ca si gazul, si avem 600 de numere de telefon. Sigur ca sunt  inca destule de facut! Un lucru deosebit de imbucurator este tineretul destul de numeros, care nu paraseste comuna, ci, dimpotriva se statorniceste, intemeindu-si o familie. Foarte multi au venit la noi de la oras si si-au ridicat aici casa."
Firme straine cauta Livada
Primarul ne-a urcat in masina si ne-a plimbat pe tot domeniul de care raspunde. Am putut vedea cu ochii nostri firma germana AMATEX (Sanleani) de confectii (pentru Germania) unde concesionarea locului  pentru constructie nu s-a facut decat cu conditia ca angajatii sa fie numai din localitate. La fel s-a procedat si cu concesionarea locului pentru o alta firma, tot germana, care este in plina constructie, tot la Sanleani. Este vorba de niste sere imense pentru flori (numai ghivece, de asemenea pentru Germania), nemaipunand la socoteala cele doua firme straine pentru prelucrarea marmorei.
Daca ar exista un motiv pentru care primarul Urzicaru sa se incrunte la modul cel mai crancen, ar fi banii putini pe care ii primeste de la bugetul Consiliului Judetean Arad: " La ultima rectificare de buget am primit  doar 64 de milioane, dar numai curentul pe o luna este de 40 de milioane de lei…Dar, ceea ce ne intereseaza cel mai mult acum este realizarea parcelarii intravilanului pentru eliberarea autorizatiilor de construire si studiul de fezabilitate pentru canalizare (fond Sapard). Acestea sunt obiectivele majore pe care ni le-am propus sa le realizam, si speram ca vom reusi acest lucru. Mai avem si un teren de fotbal pe care evolueaza cele doua echipe locale, Gloria Sanleani si C.N.M. Livada, cu care ne mandrim."
Dupa plecarea primarului, ne-am mai plimbat, de colo-acolo, pana la venirea autobuzului. Am vazut, aproape peste tot, strazi curate, case aratoase, toate frumos pomadate cu var si brau proaspat, cu gradini inca pline de roade si, un lucru foarte important (din pacate, destul de rar) oameni prietenosi si vorbareti.

Felicia R. Gheorghe - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]