Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 24 octombrie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Dorel Popa a discutat in Luxemburg un imprumut de 50 milioane USD pentru Arad

Dorel Popa s-a documentat in FrantaDin acesti bani s-ar putea finanta centura si podul din Alfa, dar planurile nu sunt "batute in cuie"
Primarul Dorel Popa s-a referit ieri la vizita pe care a facut-o recent in Franta si in Luxemburg. Astfel, Dorel Popa a plecat alaturi de presedintele Agentiei de Dezvoltare V Vest, Sorin Maxim, de presedintele CJA, Caius Parpala, presedintele CJ Caras-Severin si de alti sapte primari din regiune. Prima parte a vizitei s-a axat pe discutii despre o colaborare a Regiunii V Vest cu regiunea Alsacia din Franta. La Strasbourg s-a vizitat conducerea regiunii, dar si Consiliul Europei. "In Franta, infiintarea regiunilor a durat 25 de ani, dar la noi procesul trebuie sa dureze mai putin, 5 - 6 ani de zile, pentru ca beneficiem de experienta altora. La Timisoara, exista un francez, care lucreaza de 18 luni la preaderarea Romaniei, iar in paralel se fac relatii, nu infratiri, ci colaborari cu alte regiuni" a spus primarul Popa. Dorel Popa s-a deplasat si in Luxemburg, la Banca Europeana de Investitii (BEI), unde a discutat finantarea proiectului soselei de centura si a podului peste raul Mures, pe strada Padurii. BEI este dispusa sa finanteze proiectul in valoare de 50-75%. Dorel Popa spune ca "avem si o promisiune interna, de la ministrul Mitrea, dar nu am dorit sa abandonez proiectul cu BEI. In plus, exista si varianta finantarii de catre o firma privata, care ulterior ar percepe taxa, dar nu cred ca va fi o solutie agreata". In cazul in care imprumutul va fi contractat de la BEI, acesta va trebui rambursat. Valoarea proiectelor este de 40 - 55 milioane USD, dar trebuie studiate posibilitatile de rambursare din buget. O alta vizita a primarului s-a derulat la DATAR, in Paris, o agentie subordonata premierului francez, care ofera consultanta. Ca fapt divers profitand de faptul ca se afla in Luxemburg, primarul Dorel Popa le-a facut si galerie tricolorilor, saptamana trecuta.

Marius Grada - Agenda zilei

  • Privatizarea isi pune amprenta pe "Aris" Arad

Dupa privatizare la Aris se simte evolutiaIntrarea societatii producatoare de strunguri - "Aris" Arad in sistemul privat, prin cumpararea pachetului majoritar de actiuni de la APAPS, de catre "Astra Comind" SRL, pare a fi benefica, atat pentru evolutia firmei, cat si pentru salariatii sai. Astfel, recent, conducerea societatii a anuntat ca retributiile lunare ale celor 500 de angajati ai "Aris" Arad vor fi marite cu 10%, incepand de luna viitoare, urmand ca acestea sa cunoasca alte cresteri procentuale, in scurt timp. De mentionat este faptul ca salariul mediu in firma este de 3,6 milioane lei. Mai mult decat atat, administratorul Dorin Chita a afirmat ca "Aris" va angaja, in perioada urmatoare, alte cateva zeci de persoane. O alta intentie a conducerii societatii aradene este de orientare a preturilor spre nivelul competitiv al pietei, astfel incat sa atraga cat mai multi clienti. Situatia firmei cunoaste astfel o schimbare majora, dupa ce nu a putut fi privatizata, timp de 12 ani, iar datoriile acumulate ajunsesera la 130 miliarde lei.

Romania Libera

  • Oraselul copiilor a ramas o amintire a copilariei noastre

Parcul copiilor este in declin - Virtual Arad News (c)2002Daca Timisoara este cunoscut ca orasul florilor si al pacurilor, Aradul este departe de a fi asimiliat cu asa ceva. Putinele parcuri pe care le are municipiul sunt date uitarii de catre edilii nostri. Daca celebrul parc "Mihai Eminescu" mai este vizitat de catre pensionarii care isi omoara aici timpul liber si a devenit loc de intalnire pentru a juca sah si table ori pentru a discuta despre politica, agricultura si fotbal, restul sunt aproape pustii.
Asta, pentru ca nu atrag cu nimic.
Cel mai trist este ca acelasi lucru se poate spune si despre Parcul sau  Oraselul copiilor, care nici macar nu se mai numeste asa. Cunoscut de zeci de generatii ca locul unde copiii se pot da pe leagane, tobogan, se pot juca la groapa cu nisip si pot manca vata pe bat si pop-corn (pardon, floricele, vorba lui Pruteanu) acum acesta se numeste Norris Banatoris. 
Nici unul din parintii si bunicii  pe care i-am intalnit cu copiii in acest parc, ieri, nu au stiut ce inseamna acest lucru. Copiii chiar ne-au contrazis suparati ca: "Aici este Parcul copiilor nu Norris Banatoris!"
"Parca acum doi sau trei ani au schimbat numele parcului - ne spune Dumitru T., un parinte care-si plimba copilul pe aleile cu frunze ruginii. Atunci au venit ceva nemti care au dat bani primarului pentru a face unele imbunatatiri parcului. Nu s-a facut insa nimic, iar banii unde au ajuns?"
Intr-adevar, acum trei ani,  in schimbul a o mie de marci donate de catre o delegatie germana, conducerea de atunci a primariei Arad a decis ca Parcul copiilor sa primeasca numele de Norris Banatoris. Numai ca, daca nemtii ar fi venit apoi sa viziteze parcul pentru a vedea unde s-au investit banii lor, ar fi fost dezamagiti. Nu s-a facut atunci mai nimic, iar acum aspectul general al parcului  este deplorabil. Bancile nu au mai vazut de mult vopseaua, iar aleile matura.
Ieri, dupa amiaza, in parc nu erau mai mult de zece persoane, cu tot cu copii. O pereche de adolescenti se dadea pe unul din leagane, doi vanzatori ambulanti de dulciuri  isi sorbeau linistiti cafeaua, nu insa fara a mai trage cate un fum din tigarile aprinse, iar pe una din banci un boschetar statea intins si medita probabil la doza de aurolac.
In afara de leagane,  nu am regasit aici nimic din ceea ce ne aminteam noi ca era pe vremea copilariei noastre parcul copiilor. Nici macar groapa de nisip la care tanjeam cu totii si care acum este un morman de nisip acoperit cu frunze.
Important este ca acum parcul are un alt nume. Nemtesc...

Camelia Tuduce Berar - Observator

  • Sotia deputatului Gyorgy Tokay, talharita in scara blocului

Sotia deputatului UDMR, Gyorgy Tokay, a fost talharita in scara bloculuiRodica Tokay, sotia deputatului UDMR de Arad Gyorgy Tokay, a fost marti seara victima unei talharii. Un barbat necunoscut a acostat-o in scara unui bloc din zona centrala a orasului pe Rodica Tokay si, prin violenta, dupa ce a lovit-o, i-a smuls un lantisor din aur de la gat. Talharul s-a facut apoi nevazut. Rodica Tokay a fost internata in spital, cu leziuni in zona capului si a fetei. Politia aradeana a inceput imediat cercetarile pentru depistarea si prinderea agresorului. Pentru ca nu au existat martori, singura posibilitate de a da de urma talharului este un portret robot alcatuit pe baza declaratiilor victimei, care insa nu l-a putut observa bine pe cel care a atacat-o.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • "Vinitura de la comuna la oras" - Votul majoritatii locuitorilor din Pecica a luat calea Bucurestiului

Primarul din Pecica - Iustin Cionca este multumit de rezultatul votuluiFaptul ca locuitorii comunei Pecica au ales, duminica, sa devina oraseni nu poate decat sa ne bucure pe toti, daca privim lucrurile din perspectiva dezvoltarii judetului Arad. Primarul localitatii, Iustin Cionca, isi imagina, in timpul desfasurarii scrutinului, cum va fi daca Pecica va fi oras, bucurandu-se pentru dezvoltarea localitatii si pentru oportunitatile care i se vor oferi.
In ciuda "mersului" foarte anevoios al intregului scrutin de duminica, referindu-ne la participarea foarte redusa la vot pana in jurul orelor 19, dar "recuperata" intr-o singura ora mai tarziu, astfel incat s-a indeplinit procentul de 50 la suta plus unu, rezultatul este unul si acelasi. Pecica a facut ultimul pas, cerut de catre conducerea Camerei Deputatilor (conform legii) pentru a putea deveni oras.
In ciuda tuturor celor care duminica n-au catadicsit sa participe la vot, chiar si pentru a raspunde cu "nu" la intrebarea trecuta pe buletin, in Pecica au existat destui care, in ultimul ceas, au dorit sa se mandreasca, peste ani, cu faptul ca au contribuit decisiv la tranformarea localitatii lor. Fie unii dintre acestia nascuti in Pecica sau, altii, vinituri.
Pana la urma, ne spunea cineva, iesind din cabina de vot, multi dintre cei care se mandreau ca sunt pecicani de cand s-au nascut, vor deveni vinituri de la comuna la oras, asta pentru ca n-au catadicsit sa-si miste picioarele si sa puna stampila pe un buletin de vot.
Ca cei doi deputati aradeni, Nicu Cojocaru si Dorel Zavoianu au fost cei care au dat prilejul desfasurarii referendumului, o stiu multi. Primarul din Pecica, Iustin Cionca o stie cel mai bine. Acesta ne spunea ca a primit ajutorul neconditionat al parlamentarilor, care, alaturi de membrii Consiliului Local Pecica, sunt cei care au pus umarul la toata aceasta poveste. Restul promisiunilor facute de altii de-a lungul timpului, au ramas neonorate.Consilierul local Constantin Stoenoiu, acuzat de unii dintre locuitorii din Pecica ca este vinitura, in timpul in care incerca sa le explice acestora ce inseamna ca localitatea sa aiba rang de oras, ne spunea: "Sunt unul dintre cei care am initiat proiectul devenirii noastre din comuna in oras. Ma mandresc cu acest lucru chiar daca unii au vazut mai mult (de fapt n-au inteles) ceea ce ne poate fi rau decat bun. Peste ani, timpul le va demonstra ca eu, alaturi de altii, am avut dreptate".
Una peste alta, finalul a fost cel fericit. Rezultatele scrutinului de duminica au fost predate ieri Judecatoriei, iar procesul verbal de constatare va lua calea Bucurestiului. 
De aici si pana la punerea placii pe care sa scrie "Primaria Orasului Pecica" nu mai este decat un pas.

Alin Olteanu - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]