Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

 

Marti, 24 decembrie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Sarbatoarea Craciunului - una dintre cele mai mari ale crestinatatii

Bradul impodobit este simbolul Craciunului - Virtual Arad News (c)2002In ea se imbina elemente crestine cu elemente pagane, pastrate in diferite forme
Considerata de lumea crestina drept una dintre cele mai importante sarbatori de peste an, Craciunul are o istorie care imbina elemente crestine cu elemente pagane, sarbatoarea fiind oficializata in anul 325 de imparatul roman Constantin cel Mare. Tot el a introdus si ziua de duminica ziua a saptea a saptamanii ca zi de sarbatoare si cea de Pasti (fara data fixa).
Cativa ani mai tarziu, Liberius, episcopul Romei, comunica in mod oficial credinciosilor crestini sa celebreze Nasterea lui Iisus pe data de 25 decembrie. Sarbatoarea Nasterii lui Iisus a fost stabilita tocmai in perioada de inflorire maxima a unui cult iranic cu origini vedice: mithraismul religia Zeului Soarelui. Acest cult a fost adus din Orient de soldatii romani, el cuprinzand relativ repede lumea romana. Pe la sfarsitul secolului al III-lea, ziua de nastere a acestui zeu este stabilita in calendarul roman la data de 25 decembrie. In aceeasi zi, se sarbatorea si cresterea luminii care biruie intunericul, in ziua solstitiului de iarna. Deoarece la sarbatoarea dedicata lui Sol Invictus - Zeul mitic Mithra participau si foarte multi crestini, reprezentantii bisericii crestine au luat decizia ca in aceeasi zi sa stabileasca si ziua Nasterii lui Iisus, cel care s-a numit pe sine "lumina luminii" si cel numit de prooroci "lumina neamurilor" si "soarele dreptatii". In mod firesc, crestinatatea a imbracat sarbatoarea pagana in alte haine, dar ramasitele cultului soarelui au ramas peste timp, fiind pastrate in unele obiceiuri populare.
Referindu-se la acest aspect, Pantelimon Milosescu in "Datini stramosesti" si Romulus Vulcanescu in "Mitologie romana" aduc drept exemple roatele de foc carora li se da drumul de pe dealuri in noaptea de Craciun, focurile ce se aprind in dimineata aceleaiasi sarbatori si colacii de Craciun ce sunt facuti in forma de soare si amintesc de capul inconjurat de un nimb al Zeului Mithra. Craciunul aduce in casele crestinilor colindele cantece prin care gazdelor li se ureaza sanatate, fericire si belsug.
Colindatori din alte zone aduc noi obiceiuri si la Arad - Virtual Arad News (c)2002 Colindele sunt de doua feluri: religioase si laice. Subiectul primelor se refera de cele mai multe ori la minunea Nasterii lui Iisus si au origini literare. Colindele laice au un caracter liric si in cele mai multe cazuri sunt adaptate de grupul de colindatori la situatia celor carora le sunt dedicate. Dar, si in materie de colinde se intalnesc elemente de tip pagan, chiar si colindatul cu motive religioase fiind format dupa modelul celui pagan cu care are origini comune. Dar, pentru copii, cel mai important personaj al Sarbatorii de Craciun este Mos Craciun. Referindu-se la el, Romulus Vulcanescu (in "Mitologie romana") arata ca legenda pastorului mitic a fuzionat intr-un mod fericit cu mitul Nasterii Domnului.
Legenda arata ca, fara acordul sotului ei, Craciuneasa o primeste in gospodarie pe Fecioara Maria si ii ofera adapost in grajd. Suparat de nesupunerea sotiei, Craciun ii taie acesteia mainile, dar Fecioara Maria i le lipeste la loc. Aceasta minune l-a convertit pe Craciun la crestinism si de bucurie ca nevasta a scapat de fapta lui necugetata, Craciun aprinde un rug in curte si joaca hora in jurul lui, impreuna cu toate slugile casei. Dupa hora, el imparte familiei sfinte daruri pastoresti: cas, lapte, smantana si urda. Cantecele de bucurie ale slugilor s-au transformat, in timp, in colinde. De la aceasta legenda a aparut transfigurarea lui Mos Craciun intr-un sfant care aduce daruri copiilor in ziua Nasterii lui Iisus, obicei care suprapune cu amintirea darurilor aduse de cei trei regi magi noului Mesia. De Craciun, in casele crestinilor ocupa un loc de cinste bradul. El simbolizea viata eterna, copac din Paradis, fiind, la origine, un simbol pagan. Impodobirea lui se facea in trecut foarte simplu: bucati de lemn, cu hartie si cu fan. Lumanarile ce se aprind de Craciun simbolizeaza viata, caldura, Paradisul, sfarsitul intunericului. Un alt simbol al vietii eterne este si vascul sacru pentru vechii druizi. Romanii l-au apreciat ca fiind un simbol al pacii si, de aici, a fost adaptat si de catre credinciosii crestini. Sarutul sub vasc este tot un vechi obicei roman. Mult asteptate sunt si darurile de Craciun. Obiceiul schimbarii darurilor era intalnit in timpul ceremoniilor romane de Saturnalii - sarbatoarea solstitiului. La fel de binecunoscute sunt darurile facute de magi Pruncului Sfant. Cel care aduce darurile, conform traditiilor diferitelor popoare, poate fi insusi Iisus, Mos Craciun ingerii, befana (Craciuneasa, in Italia gnomii Craciunului cei trei magi, Joulupukki (in Finlanda sau Kolyada (in Rusia).

M. C. - Agenda zilei

  • Mos Craciun a intrat in Romania prin Vama Varsand

Mos Craciun a trecut Vama VarsandMos Craciun a intrat ieri dimineata in tara, prin Vama Varsand. El a prezentat, ca orice turist, pasaportul la control, politistilor de frontiera si a oferit daruri copiilor cadrelor Politiei de Frontiera din Varsand.
Pentru ca afara ploua si nu era strop de zapada, Mosul nu a mai venit in sania traditionala, ci a calatorit intr-o caruta trasa de doi cai. In timp ce un politist de frontiera ii verifica actele, o ceata de copii entuziasmati de sosirea lui a asteptat momentul impartirii darurilor. Ei s-au bucurat de o asemenea surpriza, au recitat poezii si au cantat cantece de iarna si colinde, in semn de multumire. Pentru a nu pierde intalnirea cu Mos Craciun, copiii au fost transportati in vama, de acasa, cu masinile Politiei. Dupa ce a impartit daruri copiilor cuminti de la Varsand, Mos Craciun a plecat mai departe, pentru a ajunge la toti copiii din tara, cu darurile sale.

Liliana Brad - Romania Libera

  • Bugetul municipiului - aprobat, ieri, teoretic, si in ianuarie, practic

Bugetul local a fost discutat in CLMPrimarul Dorel Popa ii cere prefectului atacarea in contencios a bugetului CJA
Consilierii locali au discutat ieri, ore bune, pe marginea bugetului pentru anul 2003. In final, cum era de asteptat si cum s-a procedat si anul trecut, de altfel, s-a ales o varianta provizorie. Astfel, bugetul a fost adoptat, pentru ca Guvernul a cerut ca acest lucru sa se intample pana la sfarsitul anului, dar Executivul nu poate sa faca decat cheltuieli curente, pana in luna ianuarie 2003. De fapt, in ultima saptamana a lunii ianuarie, cand CLM se va intruni in sedinta ordinara si va "rectifica" bugetul adoptat ieri. Rectificarea inseamna, de fapt, adoptarea bugetului. Trebuie spus, insa, ca anul viitor Aradul va avea un buget sarac, de aproximativ 1000 miliarde lei, ceea ce, in termeni reali, inseamna mai putin decat cel din acest an. Sume importante de bani sunt alocate pentru salarii 361 miliarde lei, subventii pentru energia termica livrata populatiei 147 miliarde lei si cheltuieli de capital (care inseamna imprumuturi si investitii) in valoare de 129 miliarde lei. Pentru clubul UTA, Calin Chisbora, presedintele Consiliului de Administratie, a solicitat 24,6 miliarde lei, ceea ce reprezinta 40% dintr-un buget de aproape doua milioane USD! Dar cererea va fi discutata in luna ianuarie, cea mai aproape de adevar fiind teoria conform chreia UTA va primi 4,5 miliarde lei. Desigur, de la sedinta nu puteau lipsi comentariile referitoare la Consiliul Judetean. Primarul Dorel Popa a spus ca "cei de la Consiliul Judetean vor sa ne dea noua bani pentru Parktronic, dar nu ne dau banii care ni se cuvin, conform legii. 80% din venituri se colecteaza din municipiu. Le multumim si eu personal voi cere prefectului si atace in contencios bugetul CJA". 
Insa consilierii Opozitiei nu au fost de acord cu primarul, taranistul Marcel Chiscan spunand ca "mai bine ati cere sa actioneze Guvernul in instanta", iar liberalul Doru Sever Puia a afirmat "spuneti adevarul! Nu CJA este vinovat, ci Guvernul, pentru ca ne-a dat sarcini fara sa ne dea si banii necesari". 

Marius Grada - Agenda zilei

  • Trupa Cargo, grav accident de masina

Membrii Trupei Cargo au suferit un accident de circulatieIn dimineata de 22 decembrie, la ora 5.00, la 70 de km de Arad, membrii grupului timisorean Cargo au fost implicati intr-un un grav accident de circulatie. Ei se intorceau de la un concert pe care il sustinusera vineri seara in Bucuresti. Din cauza temperaturii scazute, motorina a inghetat in rezervorul dubitei cu care formatia strabate toata tara. Astfel, grupul a fost nevoit sa-si continue drumul spre casa cu masina pe un peridoc tractat de un jeep. La 70 de km de Arad, soferul masinii de teren a pierdut controlul volanului, derapand pe carosabilul inghetat si lovind un stalp de inalta tensiune. Duba tractata s-a dezechilibrat si a lovit jeepul din spate. Ambele masini s-au rasturnat in afara carosabilului. Doi dintre membrii Cargo, basistul Alin Achim si tehnicianul Richard Pulpa, se aflau in dubita. Solistul Ovidiu Ioncu Kempes, tobarul Tavi Pilan si chitaristul Adrian Igrisan se aflau in jeep, ultimii doi chiar pe partea dreapta, pe care acesta s-a rasturnat. Din fericire, cei doi au suferit doar rani superficiale. Membrii trupei Cargo nu au putut fi contactati, dar impresarul grupului ne-a declarat ca toti se afla in afara oricarui pericol, scapand, ca prin urechile acului, nevatamati. "Combustibilii de proasta calitate sunt, daca vreti, autorul moral al tuturor necazurilor noastre pe timp de iarna. Trebuie sa-i multumim Celui de Sus care, cu cateva zile inaintea Nasterii Domnului, si-a facut din nou simtita prezenta miraculoasa in viata noastra", a continuat acesta.

A.N. - Evenimentul zilei

  • Cozi kilometrice in vami

In Vama Nadlac, cozile se intind pe mai multi kilometriDe mai bine de o saptamana, de cand febra sarbatorilor s-a accentuat, vamile aradene sunt pline de turisti care intra sau ies din tara. Aglomeratia din vami este specifica acestei perioade, cozile formate atingand 5 kilometri.
Cei mai multi turisti doresc sa intre in tara si vin sa petreaca sarbatorile in tara. Ei sunt, ori romani care au fost la munca in strainatate ori romani stabiliti in alte tari si care acum doresc sa petreaca sarbatorile in tara de origine. Acestia spun ca sunt obisnuiti sa stea la coada in vami in aceasta perioada. Cea mai aglomerata vama este cea de la Nadlac, unde lucratorii vamali  abia prididesc sa faca fata volumului de munca.

Camelia Tuduce Berar - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]