Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 25 februarie 2002

  • Primaria forteaza mana consilierilor

Consilierii locali au o grea sarcina...Rectificarea bugetului si imprumutul sunt comasate in acelasi proiect
Primaria vrea sa contracteze un imprumut bancar pe o perioada de cinci ani, in valoare de 90,26 miliarde lei, pentru finantarea a sase obiective de investitii: canal menajer, strada Randunicii si strazile adiacente din municipiul Arad; retele de canalizare menajera in municipiu 21 km, modernizarea, strazii Cocorilor; utilitati pentru constructia de blocuri in Micalaca si realizarea legaturii rutiere intre strada Voinicilor si N. T.itulescu pe sub pasajul CFR. Dupa lungi analize, in care nu s-au luat in calcul alte modalitati de finantare, ci numai imprumutul, dupa ce valoarea acestuia a oscilat intre 40 si 200 de miliarde lei, Executivul va pune, maine, Consiliul Local in fata faptului implinit. Asta deoarece, in ciuda faptului ca multi consilieri s-au aratat sceptici in privinta indatorarii populatiei, care va suporta dobanzile si comisioanele bancare timp de cinci ani, Primaria, ignorand acest lucru, le va pune pe "masa de lucru" inca un proiect de rectificare bugetara, proiect bazat tocmai pe sumele imprumutate. Iata asadar ca Primaria vrea sa "impuste doi iepuri deodata". Incurcatura, insa, bate la usa Primariei pentru ca, in cazul in care imprumutul bugetar nu este votat de 17 consilieri locali, automat "cade" si rectificarea bugetara, Rectificare ce trebuia facuta inca din luna ianuarie. Daca bugetul nu va fi, maine, rectificat, orasul va "merge" mai departe cu mari restrictii financiare, pentru ca bugetul local a fost aprobat, acum cateva luni, doar de forma, cu mentiunea sa se plateasca doar cheltuielile curente, nimic altceva. Cu toate ca Executivul ne asigura ca imprumutul este cea mai buna solutie pentru oras, proiectul de buget ce tine cont de costurile acestuia spune negru pe alb, altceva, mai exact, se propune diminuarea cu cate un miliard a sumelor destinate iluminatului stradal, salubrizarii stradale, gospodaririi comunale si dezinsectiei. La acestea se adauga diminuarea cu peste 4 miliarde lei a subventiei pentru transport, cu 500 de milioane a sumelor pentru combaterea poleiului si cu peste 3 miliarde a banilor pentru reparatia unitatilor de invatamant. Consilierii vor da, maine, verdictul pentru viitorul orasului. Acestia au o grea sarcina, aceea de a alege intre mentinerea Aradului in forma actuala sau imbunatatirea drumurilor si sistemului de canalizare, cu pretul diminuarii curateniei si iluminatului stradal.

Simona Mazare - Observator

  • Intalnirea prefectului cu primarii, secretarii si agentii agricoli din judet

Prefectul Ungureanu considera prioritara problema Fondului FunciarVineri dimineata, prefectul Dan Ungureanu a avut o intalnire cu primarii, secretarii si agentii agricoli din judet. La aceasta intalnire au mai participat reprezentantii Directiei Agricole, Directiei Silvice si ai agentiei Domeniilor Statului. De la instalarea sa, prefectul Dan Ungureanu s-a ocupat cu prioritate de aceasta problema, si a cerut imperativ alesilor locali sa rezolve in cel mai scurt timp cazurile restante si situatiile in care s-au eliberat titluri de proprietate si ulterior sau constatat nereguli. Prefectura a cerut ca de acum inainte sa fie informata despre tot ceea ce se discuta la fiecare intrunire a comisiilor locale de Fond Funciar, iar cei care nu vor respecta noile reguli vor fi aspru sanctionati. In judetul Arad au fost eliberate pana la 1 februarie, a. c., titluri de proprietate la Legea 18 in proportie de 80% la terenuri agricole, iar la terenuri forestiere 72% . In ceea ce priveste Legea Lupu, procentele sunt mult mai mici. Au fost emise 119 titluri de proprietate pentru 1025 hectare terenuri agricole reprezentand 1, 85% din totalul cererilor, si 3 titluri pentru 184 hectare de fond forestier, adica doar 0,06% din cereri, desi mai mult de jumatate din suprafetele validate la Legea Lupu au fost redate comisiilor locale de Fond Funciar.

  • Recensamantul in judetul Arad, sub semnul incertitudinii

Primarii din judet sunt nemultumiti de fondurile alocate recensamantuluiRecensamantul din luna martie are o importanta deosebita, deoarece ar putea promova Aradul in randul oraselor de rangul I, adica cu peste 200.000 de locuitori. Autoritatile spun ca aceasta ar avea consecinte pozitive, in primul rand asupra sumelor pe care Guvernul le redistribuie bugetului local. Prefectul Dan Ungureanu a criticat Consiliul Judetean si pe primarii localitatilor care se plang ca nu au bani pentru a acoperi cheltuielile cu recensamantul. El a transmis primarilor ca nu e cazul sa se lamenteze si a adaugat ca daca administratiile locale si-ar gospodari mai eficient banii, ar putea identifica resurse pentru plata recenzorilor, iar primarii ar mai avea timp pana in luna martie, sa ceara consilierilor o rectificare bugetara. Judetul Arad trebuia sa primeasca de la stat 14 miliarde de lei pentru recensamant, numai ca banii nu au mai venit. Vicepresedintele CJA, Claudiu Cristea a afirma la inceputul lunii ca in aceste conditii judetul nu mai are de unde sa dea bani primariilor. El a adaugat ca plata recensamantului din bugetele locale este ilegala, deoarece legea prevede ca finantarea se va face de la Bugetul de stat. Recensamantul populatiei si al locuintelor se va desfasura in perioada 18- 27 martie, si in aceasta actiune vor fi implicate la nivelul judetului peste 2800 de persoane care se vor ocupa de culegerea datelor. In videoconferinta de vineri prefectul Dan Ungureanu a solicitat ministrului Cozmanca un raspuns in problema finantarii recensamantului din martie. Ministrul i-a promis, se pare, la instalarea in functia de prefect, ca va ajuta Aradul cu bani pentru recensamant. Din pacate, pana la aceasta ora, Cozmanca nu si-a tinut promisiunea.

  • Greva din invatamant este iminenta

Cadrele didactice declanseaza conflictul de munca...Sindicatele din invatamantul aradean si-au reunit fortele de aceasta data, anuntand importante miscari de protest. Acestea au hotarat organizarea unei greve de avertisment urmata de greva generala incepand din 11 martie. Dascalii afirma ca trebuie sa stopeze dezastrul din invatamantul romanesc si propun o lista comuna de revendicari. La protestele cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar s-au alaturat si cadrele din invatamantul universitar. Conflictul de munca va fi declansat din 11 martie. Pana atunci cei aproape 500.000 de sindicalisti din tara, respectiv 7000 de aradeni vor organiza mitinguri si vor picheta primariile din toate localitatile tarii, la o data ce urmeaza a fi stabilita. Greva de avertisment va avea loc in data de 28 februarie intre orele 11 si 13 iar in data de 11 martie urmand a fi declansata greva generala de o zi. In acest rastimp, dascalii nu vor preda, insa vor supraveghea elevii care doresc sa mearga la scoala in timpul grevei generale. Alianta sindicatelor din invatamant a intocmit o lista de revendicari comune: stabilirea unui salariu de referinta unic in invatamant, printr-o Ordonanta de urgenta; recorelarea acestui salariu cu inflatia cumulata in ultimii doi ani, (2000- 2001), aceasta trebuind sa fie 1.800.000 lei. Hotararea judecatoreasca care sa lamureasca statutul bibliotecilor din invatamant, acordarea tichetelor de masa pentru personalul din invatamant, blocarea Ordonantei de urgenta prin care indemnizatia de rural s-a redus cu 75%; finalizarea in regim de urgenta a unei legi corecte de salarizare a intregului personal din invatamant, lege care trebuie sa tina cont de importanta sociala a muncii depuse; respectarea in integrum a Legii 128/1997 privind Statutul personalului didactic. Ei au hotarat sa trimita scrisori deschise presedintelui, premierului, parlamentarilor dar si Comisiei pentru Drepturile omului de la Strasburg. Dascalii sunt hotarati ca in cazul nerezolvarii revendicarilor, sa boicoteze incheierea anului scolar si chiar bacalaureatul.

  • Academia CISCO - pregatita sa-si primeasca cursantii

La Arad se va infiinta Academia CISCOVineri, responsabilii Academiei regionale CISCO din Timisoara au fost prezenti la Arad, verificand baza materiala si punand la punct ultimele detalii in vederea demararii cursurilor CISCO, in cadrul Universitatii "Aurel Vlaicu". Prof. univ. dr. Ioan Jurca de la Universitatea Politehnica Timisoara a explicat ca prin infiintarea Academiei CISCO la Arad s-a creat un nou cadru de educatie pentru activitatea de retele de calculatoare. La cursurile Academiei CISCO din Arad - care vor incepe luna viitoare - se poate inscrie orice persoana care are 16 ani si stie limba engleza. Important de retinut este faptul ca dupa finalizarea cursurilor, (care se desfasoara on-line dar beneficiaza si de aplicatii practice), absolventii pot sustine un examen CISCO recunoscut la nivel mondial. Aceasta forma de scolarizare - pentru care nu este nevoie de cunostinte de informatica - ofera aradenilor posibilitatea de a patrunde in domeniul retelelor de calculatoare. Informatii despre proaspata Academie CISCO din Arad se pot obtine de la Universitatea "Aurel Vlaicu" (ing. Doru Coroban, telefon 211060 ).

C. Trif - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]