Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 25 martie 2002

  • Zilele directorului Fluieras sunt numarate

Scaunul directorului Fluieras, se clatina...Prefectul vrea oameni care sa aplice politica Guvernului
Desi a castigat, in urma cu doua luni, procesul intentat Ministerului Agriculturii, fiind repus in functia de director al Directiei Agricole, Avram Fluieras nu a avut de la  instalare, motive de bucurie. Actiunile incepute de catre Prefectura, inclusiv controlul de la Directia Agricola, au aratat, destul de clar, intentia noului prefect de, a repara "eroarea" ministerului, desi Dan Ungureanu a sustinut, in nenumarate randuri, ca aceste demersuri nu vizeaza postul lui Avram Fluieras. Insa, dupa mai multe interventii in presa a directorului Directiei Agricole, care se plangea de faptul ca se simte vizat de prefectura, Dan Ungureanu a ripostat pentru prima data. La ultima intalnire cu presa, Dan Ungureanu s-a aratat nemultumit de campania agricola de primavara, desfasurata in judetul Arad, catalogand rezultatele drept modeste. "Angajamentul pe care l-am luat in videoconferinta nu a fost respectat. Raportul controlului de la Directia Agricola va lamuri cauzele acestei probleme" a spus Dan Ungureanu. Faptul ca Avram Fluieras va fi schimbat, rezulta destul de clar din declaratiile prefectului, desi acesta se fereste sa afirme pe fata, ca se gandeste la destituirea conducerii Directiei Agricole. "Noi trebuie sa realizam o politica agrara moderna, asa cum am gasit, spre exemplu, la Curtici. Daca pentru acest lucru trebuie sa renuntam la unele personalitati din agricultura aradeana, vom face acest lucru" a declarat, ironic, Dan Ungureanu, facand referire, desigur, la Avram Fluieras. Mai mult, prefectul a spus ca este nevoie de oameni care sa faca politica agrara a Guvernului, in judet. Ceea ce, spunem noi, nu este cazul la Avram Fluieras, care, dupa cum se stie, nu este membru al partidului de guvernamant. In ultimele zile, conform unor surse apropiate Prefecturii, Dan Ungureanu a inceput sa se gandeasca tot mai mult la un inlocuitor pentru Avram Fluieras. Asadar, desi nu se afirma nimic public, este clar ca zilele directorului Directiei Agricole sunt numarate.

Cosmin Mihuta - Observator

  •  Prefectul se preocupa de aplicarea Legii Fondului Funciar in localitatile judetului

Primaria din Plescuta nu a eliberat nici un titlu de proprietate - Virtual Arad News (c)2002Dupa inscaunare, prefectul Dan Ungureanu a acordat o atentie deosebita agriculturii si in mod deosebit s-a implicat in analizarea situatiei legate de aplicarea  legilor fondului funciar. In urma vizitelor de lucru prin judet acesta a descoperit ca la Dieci, Plescuta si Gurahont s-au relevat mari intarzieri in punerea in posesie si emiterea de titluri de proprietate.Dupa mai bine de un deceniu de la adoptarea legii fondului funciar, in judetul Arad, la Plescuta, nu a fost eliberat nici un titlu de proprietate. In judet, per asnsamblu, speranta pentru emiterea titlurilor de proprietate nu a mai avansat in ultimii doi ani. Prefectura face controale la toate comisiile locale de fond funciar, pentru a incerca sa deblocheze situatia. Problemele cele mai mari sunt in localitatile din zona colinara. O parte dintre greutati sunt obiective si sunt legate de neintelegerile dintre proprietari care detin suprafete faramitate, si de faptul ca titlul de proprietate nu poate fi emis decat atunci cand este clar definita fiecare parcela. Prefectul a anuntat ca peste trei luni vor fi verificate, din nou, comisiile locale iar acolo unde nu se constata imbunatatiri primarii si secretarii comisiilor de fond funciar vor fi sanctionati.

  •  Vanzatorii de produse cosmetice au fost controlati de OJPC

Vanzatorii de produse cosmetice au fost controlati de OJPCNu mai putin de 38 de agenti economici care comercializeaza produse cosmetice, din municipiu si judet, au fost controlati de inspectorii Oficiului pentru Protectia Consumatorului. Aproape 20 la suta din produsele verificate nu aveau inscriptionate elementele de identificare, ori erau greu de citit, iar la aproximativ 60%  a produselor din import nu erau trecute instructiunile de conservare, utilizare si indepartare, precum si data fabricatiei. Produsele cosmetice comercializate in piete nu erau insotite de documente care fac referire la calitatea produselor si nu aveau afisate preturile. Pentru deficientele constatate, au fost oprite temporar de la comercializare produse cosmetice in valoare de peste 60 de milioane de lei  si au fost aplicate amenzi in valoare de 50 de milioane de lei.

  • Afaceri la tara. La Bata functioneaza o prospera fabricuta de prelucrare a laptelui

La Tela a fost construita o mini fabrica de lactateDe cateva luni, in satul Tela din comuna Bata functioneaza o performanta fabricuta de prelucrare a laptelui. Locuitorii din Bata considera investitia ca o adevarata "mana cereasca" pentru zona lor. Asta si pentru ca, pana acum ei nu aveau unde sa valorifice laptele. Acum primesc 4300 de lei pe litru. Pe langa asta, locuitorii din Bata care colaboreaza cu societatea S.C. Faun - Lact, primesc si inapoi zerul care rezulta din prelucrarea laptelui. Din cele aproximativ 3200 de litri de lapte care sunt colectate lunar, rezulta cam cinci tone de branza telemea si peste 200 de kilograme de cascaval. Culmea, Naltu Mircea - unul din preparatori - spune ca, daca ar fi lapte mai mult ar fi si mai bine pentru ca cerere de branza exista. Asta in conditiile in care, in satele din alte zone, gospodarii care au prea mult lapte sunt obligati sa il dea la porci - pentru ca nu au unde sa il valorifice!
Patronul firmei, Ioan Onescu, a gasit o buna piata de desfacere la Timisoara, unde da branza en-gros. Doar cascavalul e vandut in zona, la un pret cu circa 50.000 de lei mai mic decat in magazine.
Prospera firma are doi angajati - preparatori si un sofer. Alaturi de ei munceste si patronul impreuna cu familia. In doua camere se prelucreaza laptele si se obtine branza, iar in altele doua se depoziteaza. Intr-o camaruta, la intrare, e amenajat un mic laborator de analize. Utilajele constau in doua cazane de pasteurizat laptele, doua bazine de inox pentru saramura, un dispozitiv unde se pune branza la stors. Unul din preparatori spune ca investitia se ridica la circa 1 miliard de lei.
Astfel de mici afaceri credem ca se pot realiza cu succes si in alte localitati din judet. Investitia - destul de mare - poate fi impartita de mai multi asociati care dispun de o parte din bani.

Olimpiu Bulzan- Adevarul

  • Sageata Verde pe locul opt in lume

Sageata Verde - care lega Aradul de Zona PodgoriaProiectul a fost prezentat in 1896 
Strainii care au privilegiul sa fie plimbati de Sageata Verde ies repede din monotonia de asfalt si prefabricate a urbei. Sunt animati de gandul ca pe traseu, una din haltele in care opreste tramvaiul, imbie cu pivnite de vin ce servesc esenta strugurilor imbuteliata cu zeci de ani in urma. Istorioara tramvaiului care ii toropeste in leganat e ascultata cu placere; dar mesajul ei e perceput doar de localnici, care stiu ce a insemnat Sageata pentru prodgoria Aradului. De localnici care inteleg de ce e atat de aproape de sufletul nostru incat nici la mai bine de un deceniu de la tragerea sa pe fundatura nu l-am uitat.
Cu cativa ani in urma, la un depozit de fier vechi din Ghioroc a fost gasita prima cabina de control a Sagetii Verzi. A fost restaurata si repusa pe linii. La finele secolului XIX., in Aradul cuprins de febra ultimului secol al mileniului, se circula cu vagoane trase de cai. Unul dintre cei mai eficienti primari aradeni ai tuturor vremurilor, Salacz Gsula a luat de mai multe ori cuvantul in consiliului local, criticand vehement acest mijloc de transport in comun perimat si primitiv. Primarul a fost sprijinit in demersul sau de consilierul pe probleme de impozite, Locs Rezso, caruia ii apartine initiativa construirii liniei ferate spre podgorie. Proiectul a fost primit cu entuziasm, iar la 18 august 1896 a fost organizata sedinta de constituire a Societatii pe Actiuni Transporturi Feroviare Arad-Podgoria (SATFAP). 
La schimbarea secolului planul nu a avut insa sustinere financiara. In perioada urmatoare instabilitatea financiara a tarii nu a permis investia de anvergura. Au trecut zece ani pana la gasirea unor promotori sufletisti Locs Rezso, Sarmezey Akos si Peterffy Antal. Ca la vremea respectiva Boros Beni, care a legat Aradul de Csanad (Ungaria) si valea Crisurilor, si cei trei au gasit sprijin financiar la proprietarii viilor. Pregatirea lucrarii a durat mult, din cauza birocratiei si a suspiciunii oamenilor. In momentul in care mare parte din capitalul social al SATFAP a fost strans, s-a luat legatura cu antreprenorul berlinez George Hartwich. Societatea si-a organizat sedinta de constituire la 4 octombrie 1905, alegandu-1 presedinte pe Locs Rezso.
Premiera in Europa de Est 
Germanii de la firma Henning si Hartwich au lucrat repede si eficient. La 10 noiembrie 1906 a avut loc primul drum de proba, apoi garnitura care functiona pe baza de benzina a fost pusa in circuit. 
Asa arata "Gara Electrica" la inceputul secolului trecut Traseul de 22 de kilometri Ghioroc-Arad avea ca destinatie Piata Podgoria din municipiu. Cam aceeasi lungime il are circuitul Ghioroc-Pancota, in timp ce traseul Ghioroc- Radna (cu statii la Minis, Paulis, Baratca) se intindea pe 13 kilometri. Calea ferata a fost construita paralel cu soseaua, astfel incat calatorii aproape ca puteau da mana cu carutasii care circulau pe drum. Si in localitati, sinele au fost culcate prin centru, pentru a asigura publicului calator o accesibilitate sporita. Sageata Verde se intrecea uneori cu motii care transportau mere cu pluta pe Mures. Cei obisnuiti cu viteza ametitoare a trenurilor moderne ar ramane dezamagiti daca ar afla ca Sageata Verde aproape ca se tara pe linii. Presa vremii lua deseori in deradere garnitura, care trebuia cateodata impinsa la deal de calatorii ce coborau cu mic, cu mare, pentru aparticipa la aceasta operatiune. Dar oamenii erau obignuiti, fiindca garniturile trase de cai prin municipiu erau scoase din cate o groapa mai adanca tot de catre pasageri. In ciuda acestor aspecte hilare popularitatea Sagetii Verzi crestea cu zi ce trecea. Intr-un an-doi era evident pentru toata lumea, ca trenuletul trebuie modernizat, pentru ca numarul calatorilor a crescut spectaculos. In iulie 1907 Rudolf Zerkovitz a fost numit director general al SATFAP. Lui ii apartine ideea electrificarii circuitului, si tot el a inceput, impreuna cu Locs, sa asigure sursa de finantare. Situatia le-a fost facilitata de faptul ca investitorii vienezi si budapestani le-au apreciat proiectul. Dupa un drum de documentare in strainatate, s-a inceput construirea retelei. Era anul 1911. Pe traseul electrificat Arad-Podgoria circulatia a pornit la 10 aprilie 1913. Acesta a fost primul traseu electrificat al Europei de Est, si al optulea din lume! 
Locomotive produse la Budapesta,  vagoane de la Arad 
Cablurile de curent electric erau fixate pe stalpi de beton. De fapt, si aceasta a fost o premiera, pentru ca in zona noastra se folosea pentru intaia oara betonul in constructiile de acest gen. 
Si peroanele, salile de asteptare, depozitele si depourile au fost construite prin tehnici moderne. Locomotiva a fost produsa de uzinele Ganz-Danubius Budapesta, iar vagoanele de fabrica aradeana Weitzer. Vagoanele au fost dotate cu echipament corespunzator categoriei II si III. Fiecare vagon dispunea in fata si in spate de cabina de comanda. Sageata Verde a fost multa vreme una din caracteristicele acestei zone a Aradului, pastrandu-si popularitatea pana in anii 1980. Mecanicii erau atat de punctuali, incat satenii isi fixau ceasul dupa cum ajungea sau pleca din statie. In perioada interbelica a fost cel mai important liant intre podgorie si municipiu. In 1948 a trecut in administrarea CFR-ului, fiind apoi preluata de regionala Timisoara. Proportional cu cresterea populatiei orasului crestea si numarul calatorilor, ceea ce a dus la uzura fizica a garniturii, supra-agomerare, in timp ce parcul de vagoane nu a fost largit si modernizat.
O plimbare cu "Sageata Verde" genereaza frumoase amintiri pentru varstniciExil la Combinatul Chimic 
In anii 1960 in zona Podgoria-Micalaca din municipiu a inceput construirea masiva a blocurilor de locuinte, iar linia ferata din "buricul targului" a devenit un obstacol in calea expansiunii. In 1978 punctul terminus al Sagetii Verzi a fost mutat intai in depoul de la Micalaca, apoi langa Combinatul Chimic. Dupa sapte decenii a fost exilat din oras... In noaptea premergatoare unei vizite a lui Nicolae Ceausescu la Arad originala statie cocheta de la Podgoria (acolo unde este acum magazinul de mobila Euro Stil) a fost aruncata in aer si maturata rapid de pe fata pamantului. A fost simbolul sfarsitului. Calatorii au inceput sa fie tot mai dezinteresati de Sageata Verde, pentru ca era departe de oras, intr-un loc greu accesibil. O perioada scurta a functionat intre Radna si Pancota si servea la transportul la Ghioroc a satenilor din podgorie, care veneau la oras cu tramvaiul. 
La mijlocul anilor 1980 Compania de Transport Public a pregatit un plan de modernizare a Sagetii Verzi, dar costul lucrarilor era atat de ridicat, incat necesita aprobarea Bucurestiului. In perioada de austeritate a dictaturii comuniste nu s-au mai gasit insa bani pentru acest obiectiv istoric aradean." Cu aproximativ zece ani in urma, motivandu-se lipsa sigurantei calatorilor, Sageata Verde a fost trasa pe fundatura. Conform unui raport al directorului tehnic al CTP, Petre Cuvineanu, in momentul casarii sale, Sageata Verde avea 11 vagoane-motor, 12 vagoane pentru transport de persoane, 9 vagoane de marfa. In depoul de la Ghioroc au incaput numai cateva dintre acestea. Celelalte au fost depozitate in "hangarul stelar", sub cerul liber, devenind in timp scurt mormane de rugina. Ideea reactivarii trenuletului i-a preocupat intens pe unii aradeni la inceputul deceniului trecut. La mijlocul anilor 1990 unul dintre vagoanele-motor a fost reconstruit la Astra, societate care pe baza planului Muzeului Transporturilor de la Budapesta a reconstruit si un vagon leit celor originale. Acestea compun actualmente Sageata Verde, care e verde numai dupa nume, caci constructorii au vopsit-o in gri. Uneori, oaspeti de vaza ai Aradului, care nici ei nu inteleg la ce foloseste aceasta garnitura retro, sunt plimbati prin podgorie pe liniile de tramvai. sinele originale ale Sagetii au fost demontate, garile si stalpii de beton au devenit raritati. Aradenii mai in varsta si cei din podgorie stiu ca acestea sunt vestigii ale unor vremuri mai frumoase si mult mai linistite. Cand am fost si noi mai tineri...

Peter Puskel - Occident


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]