Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 25 iulie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Trecerea fara marfa pe la Gyula-Varsand dureaza de azi, 12 minute

Trecerea prin Vama Gyula-Varsand se va face mai usor...Dupa o pauza de aproape un an, de ieri dimineata accesul tuturor tipurilor de autovehicule este permis prin vama Gyula-Varsand. 
Partea maghiara a finalizat lucrarea de modernizare a punctului de trecere a frontierei, care gratie sprijinului financiar consistent al Uniunii Europene a devenit cel mai modern din tara vecina.
Lucrarile au costat aprox. 2 milioane de euro. Secretarul de stat al Ministerului Finantelor din Ungaria, dr. Kekesi Laszlo a accentuat la inaugurarea de ieri ca punctele de trecere a frontierei reprezinta geamuri deschise asupra lumii, intaresc relatiile dintre statele vecine. 
Partea ungara a vamii Gyula-Varsand poate primi acum 69 de camioane, 4-5 mii de persoane si aproximativ 2000 de autoturisme zilnic. 
Deputatul Toth Imre a apreciat ca din punct de vedere al comunicarii dintre cele doua tari si a apropierii cetatenilor lor, respectivul punct de trecere al frontierei este vital. 
"Timpii de asteptare vor scadea considerabil, a declarat Arnold Mihaly, comandantul Directiei Vamale a Ungariei. Cei care nu vor avea marfuri de declarat vor trece dintr-un stat in celalalt in cel mult 12 minute. Vamile de genul acesta nu despart, ci unesc popoarele". 
Au fost realizate culoare pe sistemul unda verde, identice celor de la Nadlac, pe ambele sensuri (de intrare si de iesire din Ungaria). Vamuirea si controlul actelor se realizeaza, incepand de ieri, in acelasi punct, astfel incat calatorii trebuie sa se opreasca doar o singura data in vama. 

Andrei Ando - Observator

  • Universitatea "Aurel Vlaicu" strange legaturile cu Canada

Prof Roventa prezinta cursul de "Inteligenta artificiala"In perioada 22-26 iulie 2002, la Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad, sub patronajul C.I.D.A. (Canadian Development Agency), prof. Eugen Roventa de la Universitatea York din Toronto (Canada) a prezentat studentilor si profesorilor universitatii aradene un curs avansat de inteligenta artificiala. 
"Cursul urmareste construirea programelor informatice pentru imitarea inteligentei umane", ne-a spus prof. Eugen Roventa. Subiectele majore discutate sub titlul general de "tratarea incertitudinii inRectorul UAV - prof. dr. Lizica Mihut si prof. Eugen Roventa intarind colaborarea intre Universitatile York si UAV tratarea sistemelor experte" include o clasificare a modelelor de incertitudine (teoria probabilitatilor, teoria evidentei, teoria posibilitatilor, teoria tehnicilor vagi etc.), masuri de necesitate si posibilitate, elemente de rationament aproximativ. Aceasta manifestare stiintifica se inscrie pe linia colaborarii dintre Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad si Universitatea York din Toronto, Rectorul Universitatii aradene, prof. univ. dr. Lizica Mihut vizitand Universitatea York, a inmanat domnului prof. Eugen Roventa diploma de profesor onorific al Universitatii din Arad. 
Prof. Eugen Roventa, nascut la Arad, a fost unul dintre primii profesori, care in 1973, a contribuit la dezvoltarea invatamantului tehnic de sub- ingineri din Arad. 
Personalitate stiintifica recunoscuta international in spatiul academic, prof. Eugen Roventa a publicat numeroase articole stiintifice si carti in domeniul inteligentei artificiale.

  • "Se lucreaza pe trei fronturi pentru readucerea cursei de Stuttgart la Arad"

Comandantul Aeroportului - Lucian Atanasiu se lupta pentru cursa de StuttgartAfirma Lucian Athanasiu, directorul Aeroportului Arad
Dupa ce in urma cu un an si jumatate, cursele de Stuttgart si Treviso au fost pierdute de aradeni in favoarea timisorenilor, conducerea Aeroportului aradean incearca, din rasputeri, readucerea cursei de Stuttgart, la Arad. "Se lucreaza pe trei fronturi pentru readucerea cursei la Arad: am facut oferte la TAROM, Carpat-Air si unei companii din Germania" ne-a declarat Lucian Athanasiu, directorul Aeroportului Arad. Conducerea Aeroportului aradean a trimis in urma cu o luna de zile documentatia la TAROM, de unde s-a primit un raspuns negativ. "Motivatia lor a fost ca vor sa mareasca frecventa pe Timisoara si, in plus, sunt si ei in program de restructurare" precizeaza Lucian Athanasiu. Drept urmare se asteapta raspuns de la celelalte doua companii care au ramas "in cursa". "
"Sansele cele mai mari le avem cu compania germana, ai carei reprezentanti au fost in urma cu o luna la Arad si vor mai veni si in septembrie pentru discutii mai detaliate" a mai spus directorul Aeroportului Arad. 
Redeschiderea cursei la Arad se doreste si pentru ca "avem un anumit trafic asigurat. Potrivit datelor statistice, sunt 20 de calatori care vor face aceasta cursa" a conchis Lucian Athanasiu. 

Florina Ghile - Agenda zilei 

  •  Suflu proaspat, si un val de schimbari in bine la A.D. XENOPOL

La Biblioteca Xenopol schimbari in bine...Unul dintre edificiile culturale ale Aradului este Biblioteca Judeteana. Aceasta institutie s-a organizat pe fundamentul Bibliotecii Municipale Arad, care s-a inaugurat in anul 1882 la propunerea "Societatii Kolcsey", in anul 1913 ea devine Biblioteca oraseneasca.
Biblioteca Judeteana adaposteste piese de patrimoniu cu valoare nationala si internationala
De-a lungul timpului, fondul de carte se imbogateste ajungand azi la peste 500.000 de unitati. Urmatoarele schimbari au loc in anul 1968 cand este declarata "judeteana" si in 1995 cand primeste denumirea de Biblioteca Judeteana "A.D.Xenopol".
Carti rare in editii blibliofile
La ora actuala pe langa sediul central functioneaza cinci filiale in cartierele Aradul Nou, Aurel Vlaicu, Micalaca, Gai si Sanicolau.  
Vorbind despre fondul de carte, trebuie stiut ca pe langa numeroasele lucrari aflate la dispozitia  publicului se gasesc si piese de patrimoniu cu valoare nationala si internationala. Aici se intalnesc manuscrise, carte veche romaneasca si straina, carti rare in editii bibliofile, carti cu ex-libris de tip eticheta, stampila, semnatura. Astfel merita amintite lucrarile lui Joannes Duns (1481), Troster Johannes (1688), Oxenstiren (1756), J.J Rousseau (1742), precum si editia Princeps (1746) a Istoriei Margueritei D’Anjou (limba franceza).
Evenimente culturale interne si internationale
Respectandu-si menirea de centru spiritual al orasului, Biblioteca Judeteana este implicata in organizarea unor evenimente culturale periodice interne si internationale. Desi aceste manifestari au fost mediatizate ele merita reamintite in aceasta scurta prezentare a activitatii institutiei. Astfel de "Ziua Xenopol-Ziua biblioteci tale" a fost invitat profesorul universitar C. Ritter de la Universitatea Heidelberg (Germania), iar expozitia de carte "Scriitori francezi din secolul al XVIII-lea Voltaire si epoca sa" a avut invitati francezi. La acestea se adauga relatiile stabile cu biblioteci din Bekescsaba, Strasbourg, Gyula, Uzdin.
Carti de patrimoniu la Biblioteca XenopolSchimburi inter-bibliotecare permanente
Dintre evenimentele culturale care au avut loc in biblioteca spicuim lansarea primei carti editate de institutie (34 de scrisori din vremea rascoalei lui Horea) si masa rotunda "Ziua adolescentului" care l-a avut ca invitat pe scriitorul Stefan Cazimir. In colaborare cu Teatrul de Stat Arad si Inspectoratul Judetean Arad s-a organizat concursul "Caragiale – contemporanul nostru". Cu caracter permanent se inregistreaza schimburile inter-bibliotecare, expozitii tematice de carte pentru mari scriitori, mese rotunde,  simpozioane si sesiuni de comunicari. 
In vederea concretizarii, analizand programul bibliotecii aflam ca in Sala Arta si Multimedia  s-au organizat auditii muzicale comentate (La portile muzicii). Aici au loc prelegeri sustinute de membrii Centrului de Studii Vedice Timisoara sau ai Societatii Holozofice Cluj. Pe langa acestea apar si sedintele cenaclului literar "Toth Arpad" si ale Asociatiei culturale "Kolcsey".
Ludoteca pentru intalniri intre varste
Venirea  la carma Bibliotecii Judetene a prof. Florin Didilescu a insemnat aparitia unui suflu proaspat si a unui val de schimbari in bine atat de necesare unei institutii care are "in maini" cultura. S-a trecut la informatizarea si modernizarea modalitatilor, dar si a mentalitatii de lucru. Insa si in momentul de fata biblioteca mai are mult pana a atinge standardele occidentale. Problemele se reduc, in mare parte, la lipsa fondurilor, ca peste tot in cultura. Cu toate acestea din septembrie institutia se lanseaza intr-o serie de proiecte: intensificarea schimburilor culturale cu biblioteci din tara si strainatate si folosirea Salii Atelier si a Ludotecii pentru intalniri intre scriitori si copii. Se are in vedere restaurarea si conservarea obiectelor de patrimoniu ale bibliotecii. Se doreste inaugurarea unui nou ciclu de intalniri care sa aiba in centrul atentiei scriitorii aradeni.
In acest fel Biblioteca Judeteana "A. D. Xenopol" incearca sa-si pastreze activitatea la un nivel care sa-i permita sa se numere printre adevaratele elemente de sustinere ale culturii aradene.

Andreia Maxim - Occident

  • De ieri, in Micalaca, o noua benzinarie LUK OIL

In Micalaca s-a deschis o noua benzinarie LUK OIL - Virtual Arad News (c)2002Ieri, in cartierul Micalaca zona 3, in aproprierea magazinului BILLA, s-a dat in functiune o noua statie de distributie carburanti, apartinand S.C. LUK OIL. La inaugurare au fost prezenti: Dorel Popa, primarul municipiului Arad, reprezentanti ai administratiei publice locale, Miron Cheregi, directorul firmei Amarad, (executantul lucrarii), etc.
Petru Lighezan, managerul sucursalei LUK OIL Timis, spune ca statia din Micalaca in valoare de circa 600.000 de dolari - este a treia investitie de acest gen din judetul nostru. Dl. Lighezan ne-a mai marturisit ca in cel mult doua saptamani, pe locatia din Micalaca se va finaliza constructia unei instalatii G.P.L., oferind asffel aradenilor o alternativa la combustibilul clasic.
Cu privire la preturi, Lighezan a declarat ca LUK OIL va practica tarife ceva mai mici decat concurenta, intrucat este singurul operator privat de pe piata romaneasca care detine rafinarie proprie.
Ca o curioziiate am mai retinut faptul ca lucrarea din Micalaca - statia propriu-zisa plus un mini-market a fost executata in (doar) 3 saptamani.

Cosmin Trif - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]