Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 25 septembrie 2002

Virtual Arad transmite zilnic reportaje filmate de la sarbatorirea "Zilelor Aradului 2002". Acestea pot fi vizionate facand click pe link-ul Zilele Aradului din pagina principala.

Stirile TVA se gasesc aici

  • La anul ar putea incepe lucrarile pentru un pod de acces la strand

Directorul GCA - Coloman Edeleni are planuri mari cu Strandul Neptun...Acesta costa aproximativ 8 miliarde de lei, banii urmand sa fie luati din bugetul local
Podurile de pontoane, care asigura accesul in incinta Strandului Neptun, nu mai prezinta siguranta, spune directorul GCA, Coloman Edeleni. "In aceste conditii, construirea pasarelei este  onecesitate. Am gasit, in arhiva societatii, proiectul facut in 1971. Atunci se spunea ca podurile de pontoane sunt o solutie provizorie. Un provizorat care dureaza de peste 30 de ani. Starea lor este foarte proasta, pentru ca de atatia ani stau in apa si acum sunt un real pericol pentru cei care intra la strand. Erau opt variante de pasarela si acele proiecte pot fi folosite, cu conditia sa fie refacute" spune Edeleni Coloman, directorul GCA. Ca o curiozitate, in anul 1971 podul costa cinci milioane lei. Acum, lucrarea va costa aproximativ opt miliarde lei. Directorul GCA, Coloman Edeleni, spune ca "sper ca la anul aceasta investitie sa fie prinsa in proiectul de buget al CLM. Asta pentru ca societatea noastra nu poate sa-si permita o astfel de investitie din bugetul propriu. Daca se va construi acest pod, care va fi arcuit, fara picior, vom avea multe posibilitati. Astfel, am putea sa avem pe Mures barci de promenada, in conditiile in care nu vor mai fi pontoane". Despre posibilitatea ca bazinele de la Strand sa fie alimentate cu apa termala, Coloman Edeleni spune "cu tristete va anunt ca nu avem solutii. Am luat legatura cu specialistii in foraj de la Zadareni, care ne-au anuntat ca doar forarea ne va costa patru miliarde lei. Puteam sa avem bani din incasari, de la "Zilele Aradului", dar asa... Vom vedea daca vom face lucrarea, in perspectiva". Printre planurile pe care Coloman Edeleni le are, se mai numara si refacerea aleilor. Directorul GCA doreste sa achizitioneze un utilaj, pentru ca pavelele sa fie facute in incinta strandului. De asemenea, incepand cu sezonul viitor, conducerea GCA intentioneaza sa amplaseze un parc de distractii in incinta strandului. Asta si pentru ca in aceste zile, caruselul care a fost amplasat la strand a avut mare succes. Acesta a fost adus din Germania, la Arad facand o "escala", obtinand si prima autorizatie de functionare. 

Marius Grada - Agenda zilei

  • Familia regala a hotarat: Domeniul Regal de la Savarsin - accesibil circuitului turistic

Castelul regal de la Savarsin va intra in circuitul turisticIncepand cu data de 1 octombrie a anului curent, membrii Casei Regale din Savarsin au hotarat sa repuna o parte din domeniul regal in circuitul turistic. In acest scop, de o buna bucata de vreme, Domeniul este prins intr-un plan de reabilitare si amenajare. In acest plan sunt arondate Castelul Regal, parcul dendrologic, Casa gradinarului, Serele, casa stuparului, lacul de agrement, terenurile de sport si intregul teren aferent domeniului. Directorul adjunct al Casei Regale, dl. Ion Tuca, a facut pentru cotidanul nostru unele precizari referitoare la integrarea Domeniului Regal in circuitul turistic. Astfel, am aflat ca vizitatorii vor avea acces sa viziteze parterul Castelului, iar la intrare vor beneficia de un spatiu expozitional din care vor putea achizitiona un intreg evantai de creatii artistice, literare, muzicale, populare, fiecare purtand amprenta locului si, evident, sigla Casei Regale. Din acest spatiu expozitional nu vor lipsi picturi originale contemporane, carti, compact discuri, ilustrate, produse de artizanat local, mobilier traditional etc. "Acest demers al Casei Regale vine in intampinarea circuitului turistic sustinut. Intentia este sa dam plusul de cultura si de valoare acestui loc. La Castel se vor organiza simpozioane, conferinte, manifestari publice care, de asemenea, au rolul de a readuce acest loc la valoarea si la cota de prestigiu de care s-a bucurat si se bucura si astazi". Membrii Familiei Regale sunt atrasi de proprietatea din Savarsin. Altfel n-ar opta sa-si petreaca aici perioade conside-rabile atat pe timpul verii, cat si in perioada sarbatorilor de iarna. In ceea ce priveste acest loc cu adanci semnificatii culturale si istorice, nu se poate spune decat: Domeniul Regal este superb in orice anotimp. Toamna ii da un plus de mister, de aer nostalgic, de aramiu. De la 1 octombrie, oricine se poate convinge cu propriii ochi!

Teodora Matica - Adevarul

  • .Asistentii persoanelor cu handicap isi pot primi salariile restante

Directorul AJOFM - Stefan Pascu ofera primarilor sansa de finantare a asistentilor persoanelor cu handicapAJOFM ofera primarilor o varianta de finantare
Judetul se confrunta cu o grava problema. O mare parte din ingrijitorii persoanelor cu handicap nu si-au primit salariile de 2-3 luni, din lipsa de fonduri la nivelul primariilor. Primarii din judet, alaturi de asistentii sociali, au fost, in acest sens, convocati, ieri, la Consiliul judetean pentru cateva ore de "scoala". 
Stefan Pascu, directorul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca, a facut o prezentare a Legii 76/2002. Legea prevede ca AJOFM Arad poate subventiona cheltuieli cu forta de munca si in cazul "serviciilor sociale care cuprind activitati de ingrijire la domiciliu a copiilor, bolnavilor, persoanelor varstnice, persoanelor cu handicap organizate de autoritati publice locale, organizatii neguvernamentale si alte organisme". Stefan Pascu a informat primarii ca, decat sa nu plateasca oamenii timp de cateva luni, este preferabil sa-i trimita in somaj. Pentru ca AJOFM va suporta, in cazul angajarii acestora din randul somerilor, o subventie de 70%, mai exact va putea vira lunar in contul primariilor, pentru fiecare ingrijitor, 1.225.000 de lei. "AJOFM urmeaza sa intocmeasca, in urma propunerilor primariilor, un program de ocupare. Pana in noiembrie sa ne comunicati de cati asistenti sociali aveti nevoie pe raza comunei dumneavoastra. Avem nevoi de o prognoza pe anul 2003, pentru a putea intocmi programul ce urmeaza sa fie discutat in Consiliul judetean", a spus Stefan Pascu primarilor.
Primarii au "ridicat din umeri"
Desi solutia este mai mult decat favorabila, primarii au primit-o cu reticenta. Nimeni nu a avut nimic de intrebat. Iar, cand cei de la prezidiu l-au intrebat pe primarul care s-a confruntat cu cele mai mari probleme in acest sens, Marius Lambing, primarul Sebisului a tinut sa sublinieze ca sumele primite la rectificarea bugetara nu au fost suficiente pentru plata asistentilor, nici pe jumatate. Asta, in conditiile in care subiectul discutiei era chiar o varianta alternativa de asigurare a acestor fonduri.
"Manusa a fost aruncata", ramanand de vazut daca primarii vor imbratisa aceasta varianta, pentru a achita, in sfarsit, salariile asistentilor persoanelor care nu se pot ingriji singure.

Simona Mazare - Observator

  • Spectacol de teatru intr-o cafenea aradeana

Teatrul maghiar renaste intr-o cafenea aradeanaDupa desfiintarea sa in 1948, Teatrul maghiar a renascut in Arad. Cativa actori talentati vor sa adune din nou spectatorii si propun spectacole inedite. Acestea se vor desfasura intr-o cafenea situata in centrul orasului. Spectacolele vor fi jucate in limbile maghiara, franceza si romana si vor fi de tipul celor din anii 1920, din cafenele de la Viena, Budapesta sau Paris.
De la Budapesta in satele Ardealului
Prima premiera va avea loc joi, la ora 20.00 cu piesa "O viata zdrenturoasa". In spectacol joaca doi actori, o tanara care doreste sa devina actrita si un cantaret. Gyongyi Marton este actrita de opt ani. Ea a terminat Institutul de teatru din Targu-Mures, dar este deosebit de bucuroasa ca poate juca "acasa". "Acest spectacol este bazat pe relatia femeie-barbat. Noi cantam intregul spectacol pentru ca asa ne putem exprima", a declarat Marton Gyongyi. Genul abordat este acela al chansonetelor, al muzicii de opera. Primul spectacol are succes inainte de a fi lansat. El este solicitat de pe acum in peste 90 de sate din tot Ardealul. Dar, in fiecare joi, la Cafeneaua "Mozart" din centrul Aradului actorii Teatrului maghiar din Arad vor juca un alt tip de spectacole decat cele cu care s-au obisnuit aradenii.
Luna vieneza la Arad
Trupa are proiecte mari. In curand vor incepe repetitiile la piesa "Imnul" a lui Radu Dinulescu si spera ca nu peste mult timp sa puna in "scena" si music-halluri. Piesele vor fi jucate si in limbile romana si franceza. "Asemenea piese, cum vom juca noi, se joaca doar in Budapesta, in cafenele", a declarat Tapaszto Erno.
Practic, reinvierea teatrului maghiar dupa mai bine de 50 de ani a fost posibila datorita infiintarii Fundatiei "Teatrul maghiar in Arad" si a colaborarii stranse cu "Casa Jelen". Teatrul maghiar aradean ofera spectatorilor un alt fel de teatru, dupa modelul interbelic.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Halalis - Vale indiguita

Locuitorii din Halalis au inceput regularizarea vaii - Virtual Arad News (c)2002In cursul acestei veri, localnicii din Halalis au muncit serios pentru ca satul lor, cu 55 de numere de casa, sa fie pregatit pentru iarna. Zilnic, barbatii in putere si-au rupt din timpul alocat muncilor gospodaresti pentru a consolida digul Vaii Halalis, pe o distantă de 30 de metri. "In anii anteriori au existat numeroase situatii cand valea Halalisului a iesit din matca, afectand gospodăriile satenilor" isi aminteste consilierul local Ovidiu Popovici. Pentru a preveni astfel de situatii, Primaria Savarsin a alocat 20 de milioane de lei, iar oamenii s-au angajat să presteze lucrarea.
In aceeasi formula, in intervalul urmator, se va proceda la continuarea lucrării de indiguire a vaii, pe o distanta de inca 100 de metri.
n Camin in haina noua
Tot prin efort propriu, oamenii din Halalis au renovat Caminul Cultural din localitate, unde se impuneau imperios lucrari de igienizare. Lucrarea a fost urgentata si de evenimentul omagial ce va avea loc curand in comuna. Festivalul "Dorel Sibii", cu atat mai mult cu cat punctul de plecare al evenimentului va fi satul Halalis, locul natal al regretatului poet.
De altfel, Caminul Cultural din Halalis gazduieste si alte activităti: prezentarea obiceiurilor de iarna, discoteca si diferite mini-lectii agrotehnice.

Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]