Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 25 noiembrie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Am dat mana cu presedintele Statelor Unite ale Americii!

Moment istoric: presedintele SUA si Romaniei impreuna la bucurestiPentru toata suflarea Romaniei, ziua de sambata, 23 noiembrie, a fost una istorica. Presedintele SUA, George W. Bush, a poposit, timp de patru ore, la Bucuresti, facand cunoscut mesajul de simpatie, sustinere si incredere pe care americanii l-au pregatit romanilor, odata cu intrarea in NATO.
Piata Palatului a fost locul unde istoria s-a scris pentru a doua oara dupa decembrie 1989, de unde peste 100.000 de oameni au agitat stegulete, au scandat lozinci si au aplaudat frenetic aparitia liderului american alaturi de presedintele Ion Iliescu.
Am fost impreuna cu cei 29 de aradeni din organizatia locala a PSD, care – infruntand toate dificultatile legate de o deplasare contra-cronometru Arad-Bucuresti, impusa de centru si sapte ore de ploaie "mocaneasca" – se pot lauda nepotilor ca l-au vazut "pe viu" pe George W. Bush.
Poza de grup, cu abandonuri spectaculoase
Plecarea din Arad a fost programata vineri dupa-amiaza, la ora 17.30, din fata sediului PSD. Un autocar confortabil isi astepta calatorii, in numar de 41, potrivit informatiilor furnizate de secretarul executiv Rodica Borza, cu cateva ore inainte.
Nu mica ne-a fost mirarea sa vedem ca foarte multi membri ai conducerii, in frunte cu Coloman Edeleni, au invocat "motive solide" pentru a evita obositoarea deplasare. Din poza de grup si din numarul total al celor care ar fi trebuit sa raspunda chemarii partidului au mai ramas doar 29 de oameni, incluzand aici si reprezentantii mass-media.
Atributiile de lider de coloana au fost preluate de prefectul Dan Vasile Ungureanu, care a facut apelul celor absenti-prezenti. Secondat de Mihai Duma, doctorul Rancu, Spiridon Stanciu, Cristian Ispravnic si Dorel Caprar, acesta a dat unda verde plecarii, incepand aventura "simpatizantilor presedintelui american George W. Bush", asa cum se putea citi pe un afis aplicat pe parbrizul autocarului.
Oboseala cronica ne-a fost tratata la Caciulata
"Cu un mijloc de transport cat de cat rezonabil, se poate parcurge distanta Arad-Bucuresti in maxim zece ore. La ora patru dimineata vom fi la destinatie. Ce vom face pana la ora 11 cand intram in dispozitiv? Vom fi rupti de oboseala!”, afirma prefectul, nemultumit de modul in care secretarul-executiv pregatise deplasarea. "Trebuie sa rezolvam cazare si masa undeva, pentru ca maine vom sta cateva ore bune in picioare. Nu suntem soareci, ci oameni. Nu stiu cum s-au putut gandi ca o sa rezistam asa", mormaia acesta, secondat de doctorul Rancu. Si pentru ca problema era, intr-adevar, una spinoasa, a inceput caruselul interventiilor pe la omologi prefecti sau "prieteni care nu ne pot refuza" din diferite judete. Rezultatul: "vom opri la Caciulata, unde vom manca si vom dormi", mesaj care a reusit sa binedispuna pe toata lumea, costul operatiunii fiind suportat, in principal, de cei doi.
Oficialitatile au fost prezente la intalnirea cu presedintele BushUmbrele, la pret astronomic
Cu forte proaspete, dis-de dimineata, a fost reluat marsul spre Capitala. Principala grija a noastra era legata de vreme. Morcovita, intunecoasa, cu averse puternice de ploaie pe alocuri. "Macar de nu ar fi la fel si cand ajungem in Bucuresti. Ar strica tot efectul", se auzeau voci lipsite de optimism. La primul popas, ne-am dus sa rezolvam problema umbrelelor, dar am fost surprinsi sa constatam ca mult ravnitul obiect – de firma, dar promotional – era scos la vanzarea la niste preturi astronomice, respectiv 245.000 lei. A fost motivul pentru care au fost achizitionate doar trei, multi dintre noi multumindu-se sa cumpere sepcute.
Obiectele din lemn interzise!
La ora 11.45, am ajuns la intrarea in Capitala. Am fost opriti de un dispozitiv de securitate, explicandu-ni-se ca trebuie sa-i asteptam pe toti delegatii cu care eram programati sa mergem in coloana oficiala, respectiv un numar de sase autocare cu "simpatizanti ai presedintelui Bush" provenind din diverse judete.
In apropiere de Hotelul Intercontinental, circulatia a fost oprita, fiind obligati sa coboram. Am primit stegulete cu drapelul Romaniei, drapelul Statelor Unite si drapelul NATO, "acreditari albastre" ce permiteau accesul intr-o zona bine determinata si un insotitor de drum. Am scos pancartele si tricolorul cu care ne "inarmaseram" de la plecarea din Arad si ne-am incadrat in valul de oameni ce se indrepta spre Piata Palatului. Insotitorul de drum ne-a explicat ca masurile de siguranta sunt foarte stricte, fiind imposibila orice abatere de la regula.
Rabdarea si nervii nostri au fost puse la grea incercare de o multitudine de factori care, impreuna cu rafalele de ploaie, ne transformasera in niste adevarate paparude. Am confectionat coifuri din editia speciala a ziarelor ce se distribuiau gratuit, cu informatii despre vizita. "Nu este permis accesul cu obiecte de lemn. Trebuie sa renuntati la pancarte si la steag" ni s-a comunicat, oficial, de la bun inceput. Zvonurile insa, au luat amploare, astfel incat la un moment dat, se vehicula si interzicerea umbrelelor in perimetrul de desfasurare a mitingului, fapt care, in cele din urma, nu s-a adeverit.
Diversiunea "Ungureanu"
In multimea de oameni, controlul se efectua foarte greu. Timp de peste trei ore am reusit sa inaintam abia cativa metri, existand riscul de a nu mai putea fi prezenti, deoarece accesul era permis doar pana la o anumita ora. Disperati la gandul acesta, am apelat la diversiuni. In sir indian, condusi de Dan Ungureanu, ne-am "croit" loc printre cei care, la fel ca si noi, asteptau sa intre. Metoda a dat roade si, in mai putin de cateva minute, am reusit sa trecem de primul filtru. Colegul cameraman de la TV Arad nu a fost insa la fel de norocos. Nu i s-a permis accesul cu camera de filmat, deoarece nu avea acreditare verde, superioara celei albastre detinute de noi. Au urmat apoi alte trei controale, cel din urma corporal. Fiecare dintre cei care ajungeau in Piata scotea un oftat de usurare: in sfarsit, se terminase chinul. Mai era o ora pana la sosirea presedintelui american.
Peste 100 de mii de romani au fost prezenti in Piata Revolutiei la intalnirea cu presedintele BushDorel Popa si mandria de a fi aradean
Impreuna cu prefectul Ungureanu, ne-am apropiat de tribuna oficiala, unde invitatii incepeau sa soseasca. Alaturi de nume celebre ale vietii politice, sociale sau mondene – Emil Constantinescu, Traian Basescu, regele Mihai, Ion Caramitru, Victor Ciorbea, preafericitul Teoctist – l-am vazut si pe primarul Aradului, Dorel Popa. "Sta pe randul doi, ce pozitie buna are. Mai buna ca ministrul meu, care sta in spate", a exclamat, vizibil impresionat, prefectul Dan Ungureanu.
A inceput un schimb de apeluri telefonice pe celulare, pentru ca, intre timp, si primarul ne zarise. Sentimentul de mandrie locala ni se citea pe chipuri. Eram reprezentati la un nivel extrem de ridicat, la un eveniment la care foarte multi si-ar fi dorit sa participe, dar care se desfasura cu circuit limitat. Primarul fusese invitat atat de ambasada Statelor Unite, cat si de premierul Nastase.
Intre timp, multimea incepea sa umple Piata. Pe cladirile din jur, zeci de luptatori antitero, lunetisti, isi faceau simtita prezenta, elicopterele survoland, la randul lor, perimetrul. Era o stare de tensiune care se resimtea din plin printre noi. Pe un ecran gigant puteam vedea in orice clipa derularea vizitei. In momentul in care presedintele american a terminat intalnirea cu premierul Nastase, intre oamenii prezenti s-a creat o rumoare de nedescris. Urmatoarea destinatie era Piata Palatului.
Curcubeul a stralucit printre nori
Favorizati, la randul nostru, de o pozitie foarte buna, care permitea o vizibilitate optima, ne-am pregatit sufleteste pentru ceea ce avea sa  urmeze. Flancati de un dispozitiv masiv de SPP-isti, Ion Iliescu si George W. Bush au aparut in fata oamenilor. Dupa o clipa de tacere, au izbucnit uralele. Cu totii ne bucuram de faptul ca puteam trai, in direct, momente de istorie. Ne luptam cu greu sa facem cat mai multe fotografii pentru a avea cu ce sa ne laudam la intoarcerea acasa, dar prezenta umbrelelor si ploaia ce cadea intr-una creau o atmosfera infernala. Pe fundal, cerul, acoperit cu nori plumburii, se inrosise. Semn magic sau poate o pura coincidenta, curcubeul care aparuse a fost prezent si in discursul liderului american, interpretat ca o trecere de la un regim dictatorial la un parteneriat si, apoi, la un sprijin larg  oferit de SUA. Cei doi presedinti si-au prezentat mesajele, pigmentate prin lozinci si urale din partea tuturor oamenilor prezenti. Ne-am indreptat privirea spre primarul Dorel Popa, care astepta, la tribuna oficiala, sa fie salutat de George Bush. Ne-a vazut si ne-a facut semne. "Presedintele va veni in mijlocul oamenilor si va da mana cu ei", ne spunea, acesta, prin gesturi.
Am inteles mesajul si ne-am apropiat de tribuna. Intr-adevar, George W. Bush coborase printre noi. Am dat mana cu el, moment privilegiat, impartasit si de alti patru aradeni: Vasile Blidar, colegul de la TV Arad, prefectul Aradului Dan Vasile Ungureanu, Rodica Costica si Cosmin Ardelean. Emotia gestului am simtit-o mult mai tarziu, pentru ca atunci, in clipa aceea, disparuse orice reactie, timpul parand a fi cumva, incremenit
***

Pe drumul de intoarcere, atmosfera a fost una extraordinara. Disparuse stresul, toti eram relaxati. Colegul cameraman izbutise, la randul lui, sa patrunda cu camera de luat vederi, inregistrase imagini in direct. Ne dureau picioarele, spatele, eram flamanzi, dar entuziasti. Aveam cu ce ne lauda: l-am vazut pe George W. Bush, ba mai mult, acesta ne-a strans mana. A strans mana aradenilor, orasului Arad, tarii intregi. Depinde de noi cat de mult vom aprecia momentul, pentru a avea, intr-adevar, ce le povesti nepotilor.

Mihaela Iancu - Observator
  • Dupa intrarea in NATO - Militarii aradeni reprezinta Romania in prima misiune internationala

Militarii aradeni in prima misiune internationala dupa aderarea la NATOSpre cinstea lor, militarii aradeni reprezinta Armata Romana in prima misiune internationala desfasurata peste hotare, dupa invitarea oficiala a tarii noastre de a adera la NATO.
Ieri-dimineata, 51 de ofiteri si subofiteri ai Batalionului 191 Infanterie din Cetatea Aradului au plecat spre Ungaria. Ei vor efectua in tara vecina un exercitiu tactic de comandament, impreuna cu camarazii lor din cadrul Batalionului mixt romano-ungar de mentinere a pacii.
Momentul plecarii ostasilor nostri a fost marcat de o festivitate desfasurata pe platoul unitatii militare din Cetatea Aradului. Cu acest prilej, a fost evidentiat rolul decisiv pe care ostasii aradeni l-au avut la integrarea noastra in NATO. "Prin profesionalismul degajat in tot ceea ce a intreprins, Batalionul 191 Infanterie din Arad, si, implicit, Armata Romana, a dovedit ca poate colabora pozitiv cu partenerii NATO si tarile vecine", aprecia col. Eugen Gheorghioiu, comandantul Brigazii 18 Mecanizate "Decebal" din Timisoara, de care unitatea aradeana apartine. De aceleasi aprecieri deosebite au avut parte militarii aradeni si din partea reprezentantilor autoritatilor care, prin vocea prefectului Dan Ungureanu, au reliefat rolul deosebit al Batalionului 191 Infanterie, unitate de elita a Armatei Romane, recunoscuta si apreciata in tara si peste hotare.Cu modestia care-l caracterizeaza, col. Avram Catanici, comandantul Batalionului 191 Infanterie si, totodata, comandantul Garnizoanei Arad a multumit asistentei si vorbitorilor pentru cuvintele frumoase, precizand: "Doresc sa va multumesc tuturor pentru onoarea pe care ne-ati facut-o, aceea de a fi alaturi de noi inainte de a pleca spre Ungaria, la exercitiul comun cu partea ungara. Acest eveniment are multiple semnificatii pentru Armata Romana si pentru Arad. La acest exercitiu noi vom proba nivelul de pregatire la standarde NATO, pe care l-am dobandit. Suntem mandri de misiunea incredintata si vreau sa va asigur ca ne vom face datoria la fel ca pana acum, indiferent unde tara ne-o va cere. Vreau sa va asigur ca militarii aflati sub comanda mea sunt buni cetateni, oameni devotati tarii si Armatei Romane, iar ca pregatire, cu nimic mai prejos decat soldatii NATO", a subliniat col. Avram Catanici.
Inainte ca militarii sa plece in misiune spre tara vecina, au fost binecuvantati si sfintiti de catre un sobor de preoti.
In urma lor, drapelul NATO, alaturi de cel roman si maghiar flutura pe catarg...

Nicolae Oprean - Adevaru

  • Festivitate de decernare de titluri la Universitatea "Aurel Vlaicu"

Episcopul Sofronie este senator academic al UAVAula Magna "Iuliu Maniu" a Universitatii "Aurel Vlaicu" a fost vineri arhiplina de studentii de la Facultatea de Teologie si cei de la Facultatea de Stiinte Economice, care au fost prezenti la un eveniment academic. Senatul Universitatii "Aurel Vlaicu" a acordat in cadrul acestei festivitati doua titluri academice. Titlul de Senator academic a fost conferit unui fost student al universitatii, care la doar 35 de ani este episcopul romanilor din Ungaria. "Prea Sfintiei Sale, Sofronie, episcop al romanilor din Ungaria, ii conferim titlul de Senator academic in semn de recunostinta pentru sprijinul pe care l-a oferit Facultatii de Teologie si nu numai"- a spus rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu", Lizica Mihut. Prof. univ. dr. George Ionescu, marcanta personalitate a invatamantului superior economic, a primit din partea senatului Universitatii "Aurel Vlaicu" titlul de Doctor Honoris Causa. La festivitate au fost prezente oficialitati locale, profesori universitari, directori ai unitatilor de invatamant, dar si reprezentantii Inspectoratului Judetean de Politie Arad.

Simona Valan - Agenda zilei

  • Inlocuire centrala pentomat local cu centrala telefonica digitala in localitatea Conop

Si Conopul are centrala telefonica digitala - Virtual Arad News (c)2002In data de 21.11.2002 ROMTELECOM - D.Tc. Arad a inlocuit centrala telefonica de tip pentomat local din localitatea Conop cu o centrala telefonica digitala Topex cu o capacitate instalata de 100 linii telefonice.
Cu aceasta ocazie s-au preluat din vechea centrala toti cei 52 de abonati existenti, iar in perioada imediat urmatoare se vor instala noi abonati care au cerere de instalare la D.Tc. Arad.
Astfel abonatii din Conop vor avea acces la convorbiri automate locale, interurbane si internationale, la factura detaliata si la serviciul Acces Special Internet. Astfel, in prezent sunt instalate in judetul Arad CTD Topex in 9 localitati.
Abonatii care sunt conectati in aceasta CTD vor plati in continuare factura telefonica la Oficiul Postal din Conop.
Numerotatia abonatilor din Conop este: 433000-433099.

Dan Cioca - Director Adj. Comercial ROMTELECOM - D.Tc. Arad

  • Textilistii s-au facut de ras in Trivale

UTA a jucat slab la PitestiF.C. Arges – FC UTA 1-0 (0-0)
A marcat: Tanasa (min. 66)
F.C. Arges: Coman - T. Petre, Chita (min. 25 Bogoi), Necula, M. Radu, Dancia - Vlad (min.78 Chirita), Tudor, Balasa - Dica, Tanasa (min. 90 Bilasco)
Antrenor: Ion Moldovan.
UTA: Tufisi - Baldovin, Luca, Demian, Panaitescu - Drida, Marginean (min. 74 Ianu), R. Nagy, R.Fritea (min. 62 Pit) - Njock (min. 68 M.Popescu), Manta.
Antrenor: Ionut Popa.
Arbitru: Alexandru Tudor.
Asistenti: N. Marodin, Cr. Marinescu.
Arbitru de rezerva: Cristian Constantinescu
Observator FRF: Aron Huzu (Sibiu)
Observator LPF: Cezar Ionescu (Bucuresti)
Cartonase galbene: G. Tudor (71), Dancia (90), M. Radu (74, 90) / R.Fritea (27), Demian (56).
Cartonase rosii: M. Radu (90) / Drida (62).
Jucatorul meciului: Tanasa.
Daca erai parasutat din intamplare pe stadionul Nicolae Dobrin si nu ti-ar fi spus nimeni ca esti la un meci de Divizia A, precis ai fi pariat ca asisti la o partida de judet. Tribune goale, fotbal putin si gafe peste gafe te-ar fi dus cu gandul la o intalnire de genul Avantul Prabusirea - F.C. Mocirla.
Adevarul este ca cele 90 de minute ale meciului cu UTA au reprezentat un adevarat chin pentru iubitorii sportului rege, cele doua echipe practicand un fotbal dus la limita insuportabilului. Nevoiti sa castige pentru a nu intra in hora retrogradarii, pitestenii nu au inceput insa asa cum si-ar fi dorit, preferand un joc tern si lipsit de imaginatie. Moldovan l-a pus pe Marius Radu langa pericolul Njock, iar pe Chita langa Manta, alb-violetii anihilandu-i perfect pe adversari.
De fapt, aici a stat si secretul succesului. Oaspetii au aratat ca depind de cei doi atacanti care, atunci cand sunt scosi din joc, trimit UTA spre o infrangere previzibila. De partea cealalta, gazdele au asteptat la nesfarsit o posibilitate de a marca, Tanasa speculand o greseala a defensivei adverse. Cam asta ar fi totul... F.C. Arges a mai bifat trei puncte in clasament, dar nu au reusit sa-i faca sa zambeasca pe putinii suporteri care s-au incumetat sa vina la stadion. De cealalta parte, prin aceasta infrangere, FC UTA a luat iar in mana "lanterna rosie".

Daniel Berar - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]