Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 26 iulie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Aradul va avea, in sfirsit, o rampa de gunoi ecologica

Austriacul Bauer prezinta planul pentru groapa ecologica...Una din cele mai vechi probleme ale edililor Aradului o reprezinta un sistem eficient si ecologic de neutralizare a deseurilor menajere. Vechea rampa de gunoi a orasului a fost construita la intersectia strazii Poetului cu actuala centura de nord-vest, prin anii '80, fara autorizatie de mediu si a functionat pana cu cativa ani in urma. A urmat un provizorat in care gunoaiele orasului au fost depuse pe rampe provizorii, tot fara autorizatie de mediu. In timp, pentru rezolvarea problemei au aparut pe tapet doua tipuri de solutii. Prima,  viza construirea unui incinerator, solutie agreata mult timp de actualul primar Dorel Popa, care si-a imaginat un plan megaloman care urma sa cuprinda in schema alte cateva mari orase din Romania, un investitor american si o investitie in echipamente in Arad. 
A doua varianta a fost a unei gropi ecologice, care si ea a avut cateva variante. Dupa lupte grele intre primar si opozitie in consiliul local, varianta gropii ecologice a avut castig de cauza. Ieri, a fost semnat contractul prin care firma austriaca ASA, care a castigat licitatia organizata de primarie, a primit terenul pe care va construi rampa.
Rampa ecologica a Aradului va fi amplasata pe un teren de peste 16 hectare, din zona CET Arad, rampa propriu-zisa urmand sa acopere 11-12 hectare din intreaga suprafata. Volumul de gunoi pentru care a fost proiectata rampa, pe 30 de ani, este de 20 milioane metri cubi. Imdiat dupa semnarea contracului a demarat faza de proiectare a rampii, inaugurarea obiectivului fiind programata pentru primavara anului viitor. Firma ASA are o mare experienta in culegerea, depozitarea si neutralizarea deseurilor menajere. Dupa 1990, firma din Austria s-a extins si spre Cehia, Ungaria sau Polonia, ajungand acum si in Romania. Proiectul rampei propriu-zise va fi efectuat de specialistii firmei, iar partea de cladiri anexe, de SC Proiect SA Arad. Austriecii spun ca in cazul rampei lor, costurile sunt de cinci, sase ori sub cele ale unui incinerator. Ei folosesc asa-numita "metoda sandvis" pentru neutralizarea si reciclarea gunoaielor. Investitia in rampa ecologica va cadea exclusiv in sarcina firmei austriece.

Sorin Trocan - Evenimentul zilei (Editia de vest)

  • A scazut rata criminalitatii... au crescut accidentele mortale

Comandantul IJP - Nicolae Gudiu prezinta bilantulZilele trecute, Inspectoratul de Politie Arad a prezentat bilantul activitatilor inspectorilor de politie pe acest an.
Nicolae Gudiu seful IJP Arad a tinut sa precizeze ca infractiunile au scazut fata de primul trimestru al anului trecut.
"Judetul Arad se afla pe locul 27 in tara, fata de locul 33 din semestrul I al anului trecut, in ceea ce priveste rata criminalitatii. Inspectorii IJP au demarat in acest an un numar de 46 de razii si au descoperit 1082 de infractiuni. Prinderile in flagrant s-au ridicat la 578 si au fost prinsi 23 de urmariti generali. Am reusit sa depistam 501 minori lipsiti de supraveghere. Majoritatea lor au fost dusi inapoi la familii, dar din pacate multi dintre ei au ajuns din nou pe strazi. Iar altii au fost obligati sa cerseasca" – ne-a relatat.
Dupa parerea inspectorului sef, Aradul este un judet foarte "greu", datorita faptului ca are trei puncte de trecere a frontierei, fapt ce favorizeaza comiterea de fapte ilegale.
Din statisticile politiei rezulta ca, tot sub media pe tara ne situam si in ceea ce priveste rata criminalitatii la infractiunile: contra persoanei (locul 23), infractiunile de omor (32), vatamare corporala grava (20), viol (33), furt (25), talharie (19) si ultraj (25).
Prin activitatile desfasurate, ofiterii judiciari au reusit identificarea autorilor omorului comis in luna mai 2001 asupra victimei Farcuta Florentina, a omorului comis in februarie 2001, asupra numitei Covaciu Carolina, si a tentativei de omor comisa in noiembrie 2001 asupra lui Szeles Mihai, in persoana numitilor Galuti Florin, Grebenar Iulian, Varga Aurel, Varga Florin-Gabi si Negrus Costel, care au fost arestati.
Inspectorii au relatat ca manifestarile cultural-sportive, intrunirile publice, mitingurile care au avut loc in judet, s-au desfasurat in deplina legalitate si datorita activitatilor desfasurate de efectivelor de ordine publica.
Dar spre deosebire de infractiunile judiciare, se pare ca sanctiunile contraventionale pe drumurile publice nu inceteaza sa apara. Astfel, au fost aplicate 31 356 sanctiuni contraventionale, iar rata criminalitatii din acest punct de vedere, ne situeaza pe locul 12 pe tara, in conditiile cresterii continue a traficului rutier. In semestrul I 2002, au fost ridicate in vederea suspendarii dreptului de a conduce pe drumurile publice, un numar de 1556 permise de conducere. Anul curent s-a inregistrat un plus de doua accidente, 7 cu deces fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Nicolae Gudiu ne-a informat ca majoritatea infractiunilor comise in judet sunt furturi si talharii, infractorii lucrand cu o deosebita perspicacitate in elaborarea planului de infractiune. "Incercam sa facem tot posibilul sa-i aducem dupa gratii, ceea ce de multe ori nu este chiar usor, pentru ca uneori avem de-a face cu profesionisti" – a declarat comandantul IJP.

Solya Emília - Occident

  • Nemtii avertizeaza: poluarea ameninta apa potabila

Combinatul Chimic - o ruina care mai poate provoca dezastre... - Virtual Arad News (c)2002Conducerea Cercului Cultural "Banat-JA" a subliniat, in cadrul unei conferinte de presa, faptul ca desi firma germana H&M GmbH a depus la primarie o adresa inregistrata in 8 februarie, aceasta nu a fost luata in seama. Este vorba despre petitia unei firme al carei obiect de activitate este asanarea terenurilor, protectia mediului. Aceasta si-a exprimat intentia de a neutraliza zona contaminata din apropierea Combinatului Chimic de la Vladimirescu. "Zona este contaminata puternic, fiind un pericol mare, mai ales ca in apropiere sunt plasate puturile de captare a apei pentru municipiu", a afirmat Pompilia Szellner. Am fost informati ca firma germana a facut o oferta Primariei, referitoare la ceea ce se poate realiza in zona."Pamantul este contaminat si unele produse ale Combinatului Chimie sunt inca depozitate pe sol, iar daca ploua, acestea vor ajunge in Mures", a afirmat conducerea Banat-JA. S-a subliniat faptul ca apa freatica de mica adancime este deja afectata, si ca exista posibilitatea ca si stratul freatic de mare adancime (din care se acopera necesarul de apa potabila a orasului nostru) sa fie in scurt timp poluat, deoarece, din informatiile reprezentantilor minoritatii germane, extinderea poluarii este accelerata. Pentru a afla motivele pentru care municipalitatea nu a raspuns ofertei firmei germane, l-am contactat pe viceprimarul Emanoil Voicu."Problema Combinatului Chimic nu intra in competenta Primariei, ci in cea a primariei Vladimirescu sau a Consiliului Judetean".

Simona Mazare - Observator

  • Grav accident de munca la "Manitoba Print"

Letitia spera ca ii va fi salvata mana...Pe patul de spital, victima se gandeste, cu infrigurare, ca si-ar putea pierde mana
Un grav accident de munca a avut loc ieri dimineata, in jurul orei 5,00, la sectia imprimerie din cadrul societatii de confectii "Manitoba Print", din Arad. Victima este Letitia Prislopan, de 23 de ani, din Arad care in timp ce lucra la masina de imprimat a fost prinsa intre masa de imprimat si suportul masinii, fiindu-i strivita mana dreapta. Transportata de urgenta la Spitalul Clinic Judetean cu masina unui coleg, Letitia a fost operata la mana dreapta, si, in prezent, se afla internata la sectia Reanimare a Spitalului Clinic Judetean. "Era prima zi de lucru dupa concediu medical. Lucrez pe o masina grea, ELIXON 1, care este automata. Eram obosita si pe la ora 4,00 m-am cerut afara de la Adi (n.r. seful de sectie), dar n- a vrut sa ma lase pentru ca nu are cine sa ma schimbe" ne povesteste, plangand, Letitia, fiindu-i teama ca-si va pierde mana. "Cercetarea imprejurarilor in care s-a produs accidentul, a cauzelor care l-au generat, a masurilor de protectie a muncii care nu au fost luate sau respectate, a persoanelor care se fac responsabile de incalcarea acestor masuri, precum si a masurilor care se impun pentru prevenirea unor evenimente similare se va face de catre o comisie numita de conducerea unitatii Manitoba. Dosarul de cercetare va fi prezentat la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) in vederea verificarii si avizarii lui. In situatia in care persoana accidentata va fi incadrata intr-un grad de invaliditate, ITM va completa cercetarea si va inainta dosarul Parchetului de pe langa Judecatoria Arad" ne-a declarat inspectorul-sef al ITM Arad, Liviu Crisan. Inspectorul sef a mai precizat, de asemenea, ca "unitatea si-a indeplinit atributia legala de a comunica de indata la ITM producerea accidentului".

Florina Ghile - Agenda zilei

  • La Madrid, fratii Muresan au obtinut pentru Arad un circuit de Formula 1 !

Aradenii doresc construirea unui circuit de Formula 1In 2004 vom vedea o cursa de Campionat Mondial la motocros
O etapa de Grand Prix motociclism - viteza - in 2005, la Arad
Construirea unui circuit de Formula 1 la Arad, parea un vis irealizabil. Iata ca, datorita fratilor Cristi si Calin Muresan, care in "nebunia" lor au crezut in acest proiect, visul de ieri, a devenit astazi realitate.
Recent, frati Muresan s-au intors de la Madrid cu o veste senzationala. Aradul va avea un circuit de Formula 1. Acest lucru e intarit si de minuta incheiata pe 16 iulie a. c. la Madrid, intre fratii Muresan si managerul general de la "Dorna Sport", Carmelo Ezpeleta, detinatoarea drepturilor de organizare a Campionatului Mondial de motocros si motociclism viteza.
In minuta incheiata se precizeaza:
1. In trei saptamani vom transmite un precontract pentru o cursa de C. M. la motocros, un precontract pentru o cursa de C. M. la motociclism viteza si inca un precontract pentru achizitionarea drepturilor de televiziune;
2. Cursele vor avea loc in: 2004, la motocros si 2005, la motociclism viteza, pe un circuit care va fi construit intre orasele Arad si Timisoara;
3. Dorna-Sport se angajeaza sa faca tot posibilul sa gaseasca o companie Care sa se asocieze cu partea romana, in vederea administrarii circuitului;
4. Dorna-Sport, prin stafful ei se va implica in lucrarile tehnice ale proiectului.
Fratii Cristi si Calin Muresan au purtat discutii cu Bernie Ecclestone, boss-ul Formulei 1, care a promis ca se va ocupa de lucrarile proiectului general.
Acesta este gandit in linii mari si va fi situat undeva in judetul nostru, pe o suprafata totala de 800 de hectare. Acest mega-proiect va cuprinde printre aletele: o retea de drumuri de nivel european, o infrastructura impunatoare, iar zona va fi impanzita de hoteluri, spatii comerciale, un parc de ditractii, iar peste toate, aici - in acest spatiu - se va construi circuitul de motocros (in prima faza), iar apoi, circuitul care va putea gazdui, atat etape de Grand Prix la motociclism viteza, cat si curse de Formula 1.
In vederea realizarii acestui grandios proiect, fratii Cristi si Calin Muresan s-au asociat cu o societate de telefonie austriaca, T. I. P. S. care, se pare, va achita costul proiectului, care se ridica la peste patru milioane de dolari.
Ministrul Tineretului si Sportului, dl. Georgiu Gingaras, i-a felicitat pe fratii Cristi si Calin Muresan pentru "izbanda de la Madrid" si a promis tot sprijinul ministerului pe care il conduce, in vederea infaptuirii acestui proiect.
Ministrul Gingaras si-a anuntat prezenta la Arad, in primele zile ale lunii august, pentru a vedea zona in care urmeaza sa fie amenajat acest circuit de Formula 1.

Daniel Scridon - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]