Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 27 mai 2002

Virtual Arad impreuna cu Televiziunea Arad, va prezinta ultimele stiri din Arad in format Real Media.
Selectati stream-ul dorit in functie de tipul de conexiune:

Acest serviciu este in stadiu experimental. Va rugam sa ne transmiteti orice observatii la adresa florin@virtualarad.net.
  • Stefan Augustin Doinas a trecut in eternitate

Scriitorul Stefan Augustin Doinas a trecut in eternitateMarele scriitor roman, Stefan Augustin Doinas, nascut in comuna Caporal Alexa, judetul Arad, a incetat din viata noaptea trecuta pe un pat de spital. Nu de mult timp el a sarbatorit implinirea a 80 de ani la Academia Romana, in prezenta unor figuri marcante ale lumii culturale. Desi inima titanului a incetat sa mai bata, numele sau va ramane viu prin operele sale literare, dintre care amintim: "Cartea mareelor", "Omul cu compasul" si "Ipostaze". Toate au fost incununate cu premii ale Academiei Romane, al carui membru titular a devenit in 1992.  Numeroaselor premii pe care le-a obtinut, i se adauga medalia Goethe, pentru traducerea din Faust. Deosebit de iubit si respectat de breasla, Stefan Augustin Doinas a ramas fidel, de-a lungul timpului, valorilor autentice in care a crezut si  de la care nu s-a abatut. A stat un an in inchisorile comuniste, si a fost exclus din viata literara, timp de sase ani, pentru ca nu a vrut sa renunte la convingerile sale. Durerea celor care l-au cunoscut pe marele scriitor este profunda, dar pentru sotia sa s-a dovedit insuportabila. Silvia Lia Popa,  fosta prima balerina a operei nationale in varsta de 74 de ani, vestea mortii lui a fost o povara prea greu de dus, ea a fost gasita moarta in casa, alaturi de cateva flacoane de medicamente. A lasat un bilet in care cere iertare lui Dumnezeu si-si explica gestul, spunand ca "o prea mare iubire ucide".

  • Delegatie ministeriala la Arad. Ministrul Educatiei, impresionat de evolutia invatamantului universitar aradean

Ministrul Educatiei - Ecaterina Andronescu este multumita de invatamantul superior aradeanDupa ce o delegatie a Ministerului Invatamantului a vizitat Centrul Cultural Roman, Liceul "Nicolae Balcescu" si comunitatea romaneasca din Gyula, ministrul Educatiei si Cercetarii, impreuna cu ministrul secretar de stat, Radu Damian, au dedicat ziua de duminica Aradului. Cu aceasta ocazie, au fost vizitate bibliotecile centrale ale celor doua universitati aradene, au fost depuse coroane de flori la statuia lui Vasile Goldis si a fost prezentat Campusul universitar al Universitatii "Vasile Goldis". Ministrul Ecaterina Andronescu a afirmat, dupa ce a vizitat (in amanunt) Biblioteca Centrala Universitara "Tudor Arghezi", ca "ne uitam cu aceeasi cinste spre invatamantul particular ca si spre cel de stat singurul criteriu de selectie fiind cel al calitatii", punctand reprezentantilor UVG ca "daca pana acum va fost greu, dat fiind faptul ca ati luat-o de la zero, nici de acum incolo nu va va fi usor, pentru ca va trebui sa va mentineti intr-o permanenta competitie. 
Despre vizita de la Gyula, Ecaterina Andronescu a amintit: "Prin aceasta s-a deschis o punte de comunicare. Romaniei nu-i poate fi indiferenta soarta romanilor din afara granitelor tarii, mai ales in ceea ce priveste pastrarea identitatii acestor comunitati".
In Ungaria s-au atins, potrivit delegatiei ministeriale, problemele cu care se confrunta romanii de acolo, cele pe termen scurt fiind deja "luate la ochi" de catre ministrul Educatiei. Este vorba de taberele scolare solicitate de romanii din Ungaria, solicitarea cere se va rezolva in scurt timp. De asemenea, s-au solicitat si prezenta in Ungaria a unor profesori misionari, "o problema pe care o vom rezolva poate chiar din toamna. Exista 13 scoli in care se preda limba romana si ne gandim ca acesta o sa fie si numarul profesorilor care vor fi trimisi acolo", a afirmat Ecaterina Andronescu. Au fost adusa in discutie si drepturile studentilor de la Universitatea Goldis, care ar trebui sa beneficieze de aceleasi facilitati de care beneficiaza studentii de la stat, in principal a gratuitatii pe mijloacele de transport, ministrul subliniind ca "este o problema pe care trebuie sa o discutam. Trebuie sa existe o sursa financiara care sa acopere aceste cheltuieli, fapt care nu a fost prevazut in bugetul din acest an". 
Ministrul Educatiei a cerut inspectoratului scolar sa sprijine pe mai departe invatamantul universitar prin acordarea de spatii in caminele si internatele scolilor. S-au punctat si problemele legate de examenele de capacitate si bacalaureat, precum si cele legate de recentul conflict de munca cu sindicatele. 
Cat priveste situatia lui Pavel Sarbu, inspectorul general scolar, aflat pe lista aradeana a directorilor propusi sa fie schimbati, Ecaterina Andronescu a afirmat ca "nu am venit la Arad cu asemenea decizii", punctand insa faptul ca "intotdeauna este loc de mai bine, cu atat mai mult cu cat in invatamant sunt foarte multe probleme". In final, ministrul Andronescu a declarat ca invatamantul universitar aradean a avut o evolutie spectaculoasa: "Am fost in Arad acum trei ani si de atunci s-au schimbat enorm de multe". Dupa Arad, echipa ministeriala s-a deplasat la Timisoara.

Adriana Barbu - Observator

  • Mesagerii jandarmilor s-au intalnit la Arad

Reprezentantii jandarmilor s-au intalnit cu presa aradeana...Tema discutiilor a fost "nevoia de transparenta si deschidere"
"Crema" Serviciului de Relatii Publice a Jandarmeriei Romane a fost prezenta, sambata dimineata, la Unitatea de Jandarmi din Vladimirescu, la o intalnire cu reprezentantii mass-media locale. Coordonati de catre col. Gheorghe Boblea, seful Serviciului Relatii Publice a Jandarmeriei Romane, si redactorul-sef al publicatiei "Revista Jandarmeriei", purtatorii de cuvant ai Comandamentelor Teritoriale de Jandarmi din Romania au dialogat cu ziaristii aradeni, tema discutiilor fiind "transparenta si deschiderea" Jandarmeriei vizavi de comunitate. De mentionat este faptul ca discutiile au fost deschise, experienta si flerul col. Gheorghe Boblea punandu-si amprenta asupra intalnirii. Prezent la intalnire, col. Alexandru Kis, seful jandarmilor aradeni, a multumit reprezentantilor mediei aradene pentru modul in care acestia au reflectat actiunile jandarmilor si a concluzionat ca relatia jandarmi-presa este dintre cele mai bune. Col. Gheorghe Boblea a tinut sa precizeze ca purtatorii de cuvant pe care ii are in subordine sunt tineri ofiteri, cu experienta, au studii superioare si au absolvit cursuri post-universitare. A fost pus un accent deosebit pe rolul pe care jandarmii il au in prezent in asigurarea ordinii publice si a linistii cetatenilor si a fost subliniat faptul ca, dupa spusele col. Boblea "jandarmii sunt obisnuiti sa munceasca".

Romulus Dubat -Agenda zilei

  • Scolile aradene mai trebuie sa astepte pentru dotari

Interviu cu Sorin Haiduc - inspector general adjunctInterviu cu prof. Sorin Haiduc, inspector scolar general adjunct
- Cum s-a aplicat programul de reabilitare a invatamantuiui in Arad?
- Au fost cinci etape. Pot sa va spun ca in primele doua etape nu a fost inclusa nici o scoala din judetul Arad. Probabil ca asa s-au repartizat fondurile. Apoi, in etapa a treia, s-a finalizat modernizarea cladirii Grupului scolar Dimitrie Tichindeal de pe strada Lucian Blaga. S-a refacut fatada si s-a construit un sistem de incalzire bazat pe centrala proprie. Din aceleasi fonduri, vor incepe lucrari ample la Liceul Elena Ghiba Birta, iar intr-o alta etapa vor beneficia de fonduri si alte scoli din judet.
- Au primit scolile de la sate calculatoarele promise?
- Nu. Despre dotari nici nu poate fi vorba. Putem aminti insa, initiativa ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor, Ilie Sarbu, prin care s-a organizat actiunea demarata anul trecut cu ocazia zilei copilului "Un computer pentru tanarul fermier". Scopul actiunii a fost dotarea scolilor generale din mediul rural cu cate un calculator destinat exclusiv initierii in informatica a elevilor de la sate, unde se considera ca nivelul cunostintelor in informatica ale elevilor este cu mult sub cele ale scolarilor din mediul urban.
- Cine s-a ocupat de finalizarea proiectului?
- In acest scop, directiile generale judetene pentru agricultura, precum si directiie silvice vor, colecta fonduri banesti, donate de catre agentii economici cu profil agricol; industrie alimenra, silvic si de exploatare si prelucrare a lemnului. La randul lor, directiile generale judetene pentru agricultura, precum si directiile silvice, vor fi evidentiate, in cadru festiv, de catre conducerea M.A.A.P., dupa numarul de scoli, care vor fi dotate cu cate un calculator,achizitionat din fondurile donate sau primit direct de la agentii economici.
- Care sunt scolile care pot sa spere la un calculator prin acest program?
- Un numar de 24 de scoli generale din judetul Arad vor fi dotate cu calculatoare. Este vorba de scoli din localitatile: Iratos, Utvinis, Semlac, Scanteia, Nadlac, Conop, Savarsin, Barsa, Pecica, Joia Mare, Paiuseni, Radna, Gurahont, Iacobini, Ususau, Dezna, Ignesti, Beliu, Capalnas, Silindia si Nadas.
- Ce ne puteti spune despre restul etapelor proiectului de reabilitare?
- Conditiile minime impuse de Ministerul Sanatatii pentru acordarea autorizatiei de functionare a unei scoli sunt existenta apei potabile din sursa autorizata sanitar, a unui grup sanitar (minim latrina), a unui loc adecvat pentru spalarea mainilor, a dezinfectantelor si a antisepticelor, precum si a unei rampe de gunoi inaccesibila elevilor. In acest sens, se desfasoara licitatii de proiecte pentru modernizarea a 11 scoli. Aici sunt avute in vedere structurile de rezistenta, grupurile sanitare si refacerea mobilierului.

  • Dupa sapte ani, "Batrana Doamna" revine in Divizia A

Final fericit - UTA a promovat in Divizia A !Stadion UTA, teren bun, timp excelent pentru fotbal, spectatori 9000. A marcat: Ianu - min. 53.
Suturi 15-8, pe poarta 7-2, cornere 10-2, ofsaiduri 1-2.
UTA: Hutan-Panin, Zaha, Luca, Panaitescu (min. 45 - Pit)-Drida (min. 63-Buhus), Todea, Marginean, Ciubancan (min. 74 - Dragan) - Miculescu, Ianu.
GAZ METAN: Rosca-Miclaus, Moldovan, Cazangiu (min. 46 - Hanc), Nicolau-Gavrilescu, V. Stoica, Pogacean, Ciurar (min. 31 - Boruncoi, min. 59 - C. Stoica)-Dragulin, Boaru.
Au arbitrat in general bine: A. Conatantin - la centru, A. Ionescu (ambii din Rm. Valcea) si M. Deaconu (Ploiesti) - asietenti.
Cartonase galbene: Todea, Ianu, Panin, Marginean, respectiv Gavrilescu, Moldovan, Pogacean, Rosca, Hanc.
Cartonas rosu: Miclaus - min. 27.
Observator F.R.F.:V. Cicu - Bucuresti.
Uf! Bine ca s-a terminat. 90 de minute importante s-au scurs greu, de parca erau o eternitate. Presiunea extraordinara asupra celor de la UTA si-a spus - in multe momente - cu varf si indesat cuvantul. Si cei din Medias erau tensionati, caci evoluau cu spectrul retrogradarii in spate. De aici si pana la pumnii si picioarele impartite in minutul 27 nu a fost decat un pas. Cu darnicie si fara a face prea multe risipa de energie, jucatorii celor doua echipe s-au "gratulat" reciproc, cel mai rau iesind Miclaus, care a fost vazut de arbitrii. Cartonasul rosu vazut de acesta, plus "galbene" pentru Todea si Ianu, au incins si mai mult atmosfera, insa dupa cinci minute s-a reluat, totusi, partida. Aici s-a scris, oarecum, istoria meciului. UTA a inceput si preseze tot mai mult, iar dupa ce Miculescu s-a jucat cu nervii spectatorilor, a venit penalty-ul acordat de Augustus Constantin, in min. 42, la o tinere in careu, Pogacean incomodandu-l pe Luca. Din pacate, ce a facut Miculescu a facut si Ciubancan, caci a executat slab lovitura de pedeapsa si Rosca a respins. Dupa pauza, presiunea la poarta lui Rosca s-a intensificat, iar dupa ce Marginean a tras sub transversala, dar goal-keeperul oaspete a respins in corner, acelasi jucator aradean l-a servit perfect pe Ianu, iar acesta, de la 10 m, l-a "executat" pe Rosca. Era min. 53, 1-0, suporterii in delir si UTA in "A". Dupa gol, Todea & comp. s-au gandit mai mult la sampanie, daca e ori nu la rece, la banii pe care trebuie sa-i primeasca si la faptul ca la toamna vor merge in Ghencea, Giulesti, Cotroceni ori Stefan cel Mare. Pe fondul acesta, cei de la Gaz Metan au iesit la joc, au pus destule probleme "alb-rosilor", iar in min. 56 si 77, Hutan a salvat promovarea, cu parade sigure, la suturile purtand semnatura lui Dragulin, respectiv C. Stoica. Asta, pentru ca aradenii n-au mai ajuns sa puna in real pericol poarta mediesana. Fluierul final al lui Augustus Constantin a pecetluit o victorie cat zece, prin care UTA a promovat in "A". Bucurie, lacrimi de fericire, sampanie si spectatori, toate la un loc s-au regasit pe gazonul care de sapte ani nu a mai gazduit un meci de prima divizie...

Leo Sfara - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]