Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 28 august 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Prezentand cea mai buna oferta de privatizare, actionarii fabricii de vagoane calatori vor prelua ARIS-ul

Aris are un nou proprietar - Astra Comind SRLIeri, actionarii societatii comerciale ASTRA COMIND S.R.L. au fost informati de Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) ca firma lor a intrunit punctajul cel mai mare pentru preluarea pachetului de actiuni gestionat de A.P.A.P.S. la S.C. ARIS S.A. 
Comisia de negociere a dat castig de cauza firmei aradene, ai carei actionari sunt si actionarii societatii Astra Vagoane Calatori, in detrimentul celorlalte doua firme participante la egocieri: Bega Construct S.A. in Timisoara si A2 Impex SRL Ploiesti. Astfel, dupa 12 ani de nebuloasa, timp in care fabrica aradeana de strunguri a acumulat circa 130 de miliarde de lei datorii, S.C. ARIS va fi privatizata. "Urmeaza ca in zielele urmatoare reprezentantii societatii noastre sa negocieze si sa semneze contractul de vanzare-cumparare. As dori sa se inteleaga ca noi nu am licitat doar de dragul licitatiilor, ci aveam nevoie de aceasta fabrica intrucat o mare parte din colaborari le realizam la firme din sudul tarii si Moldova, colaborari care, pe langa costuri mari, ne produceau mari neplaceri in privinta calitatii si a termenelor de livrare. Suntem bucurosi de reusita si suntem convinsi ca in maxim o jumatate de an societatea va iesi din zona pierderilor si, zicem noi, chiar va produce profit. Referitor la angajati va putem spune ca numarul acestora va creste, dar asta nu inseamna ca nu ii vom da afara pe cei care consuma bauturi alcoolice in fabrica, care fura sau comit acte de indisciplina. Este cunoscut faptul ca cheia succesului intr-o intreprindere consta in seriozitate, munca si disciplina. Noi le vom asigura angajatilor de lucru, restul depinde de ei", spune D. Vuscan, directoarea firmei ASTRA COMIND. De preluarea ARIS-ului a mai fost interesata anul trecut si firma germana WEILER, cu care colaboreaza de mai multi ani, dar s-a retras neintelegandu-se cu cei de la APAPS. Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului a scos fabrica aradeana de strunguri la privatizare in 14 iunie a.c.. APAPS detine (pana la semnarea contractului) un numar de 1.712.802 actiuni, reprezentand 72,9% din pachetul de actiuni al ARIS-ului. Ceilalti actionari sunt SIF Banat Crisana, cu 21,52%, cuponari - 5 % si o persoana fizica (fostul director Oprut) cu 0,01%. La ora actuala la SC ARIS S.A. lucreaza sub 500 de angajati. 

Florin Trut - Adevarul

  • O singura firma, interesata de furnizarea laptelui pentru elevi

Subprefectul Florin Remetan cauta solutii pentru aplicarea Hotararii de Guvern...In schimb, pentru distribuirea produselor de panificatie se bat noua firme
In cadrul sedintei Comitetului Operativ Consultativ desfasurate ieri, s-a discutat stadiul in care se afla implementarea programului Guvernului, de asigurare a 200 ml lapte sau produse derivate, zilnic, si a unui corn de 80 grame (sau derivate) pentru copiii din clasele I-IV. Dupa cum va spuneam si saptamana trecuta, la nivelul iudetului Arad, suma care va fi cheltuita, intr-un an de zile, pentru implementarea programului, este de 25-30 miliarde lei. Dar pentru ca totul sa fie in regula in 16 septembrie, cand va incepe scoala, este nevoie ca mai multe lucruri sa fie puse la punct. Luni a avut loc si preselectia de oferte pentru firmele interesate. Pentru produse de panificatie, s-au prezentat noua firme, in timp ce de produsele lactate s-a interesat o singura firma. "Deocamdata, nu putem sa dezvaluim numele firmelor interesate, pentru ca nu este nimic concret. Vor cumpara caietele de sarcini si abia apoi vor vedea daca pot sau nu sa se incadreze in cerintele de pret, de transport etc. Noi luam in calcul si posibilitatea zonarii judetului, pentru a fi deservit de mai multe firme" ne-a declarat subprefectul Florin Remetan.

Marius Grada - Agenda zilei

  • Conflictul cu "Vlaicu" poate provoca mazilirea lui Pavel  Sarbu

Conflictul dintre UAV si inspectoratul scolar se acutizeaza...Conflictul mocnit dintre Universitatea "Aurel Vlaicu" si inspectorul scolar general Pavel Sarbu s-a reaprins ieri, la conferinta de presa a Partidului Social Democrat. Staff-ul lui Coloman Edeleni a invitat-o la intalnirea cu ziaristii pe doamna prof. univ. dr. Lizica Mihut, rectorul UAV. Secondata de conf.univ.dr. Dorin Herlo, directorul Departamentului pentru Pregatirea Personalului Didactic (DPPD) si lect.univ.drd. Anton Ilica, directorul Colegiului Universitar Pedagogic de Institutori (CUPI), doamna rector a readus in prim-plan aspectele defectuoase ale colaborarii universitatii cu inspectoratul scolar.
Absolventii aradeni trimisi la examene de grad in alte judete
Esenta discutiilor este ca universitatea s-a simtit lezata de faptul ca Inspectoratul Scolar nu le-a permis candidatilor la examenul de definitivat sa sustina la Arad probele impuse. "Aradenii s-au dus la Oradea, Cluj, Timisoara, cand puteam organiza noi, Universitatea Aurel Vlaicu, acest examen, avand autorizarea si autoritatea necesara. Costurile pentru candidati au fost astfel mai mari decat daca ar fi fost examinati loco." 
Rectorul Lizica Mihut este suparata pentru ca inspectoratul, desi a fost solicitat sa faca acest lucru, nu a scos in evidenta faptul ca universitatea poate organiza examene pentru dezvoltare profesionala (grade didactice), astfel cei interesati s-au dus in alte orase. Au venit, in schimb, la Arad, tineri profesori din judetele Satu Mare, Hunedoara, Caras-Severin. "Absolventii nostri de la Teologie sau Inginerie s-au dus la Bucuresti, Cluj, Oradea, Iasi si Sibiu pentru ca Inspectoratul Scolar nu le-a permis sa se inscrie la Centrul de perfectionare al UAV. Conform uzantelor, dosarele candidatilor puteau fi primite de UAV doar de la ISJ. Acesta trebuia sa transmita Centrelor de perfectionare dosarele candidatilor pana in data de 10 decembrie 2001, iar pana in data de 1 iulie 2002 raportul scris asupra inspectiei speciale. Inspectoratul Scolar Arad putea, deci, in beneficiul cadrelor didactice aradene, sa mai astepte inca sapte zile, pentru ca optiunea lor sa fie validata si sa poata sustine examenul la Arad; va reamintesc ca DPPD a primit ordinul ministrului la data de 3 decembrie 2001, asadar ne-am fi integrat in grafic."
Punctul de vedere al conducerii universitatii este ca institutia condusa de prof. Pavel Sarbu s-a prevalat de o lacuna tehnica; mai exact, pana in luna decembrie a anului trecut, DPPD al UAV, desi dispunea de aprobarea Ministerului Educatiei Nationale pentru a functiona, nu avea ordinul ministrului. Se pare ca la vremea respectiva, Andrei Marga a omis pur si simplu semnarea actului respectiv, in detrimentul mai multor universitati, nu doar a celei de la Arad.
"Inspectoratul Scolar indruma dosarele candidatilor spre Timis"
"Exista un calendar, un grafic elaborat de minister, de inscriere la gradele didactice. Practic, perioada de inscriere este intre 1 octombrie si 31 octombrie. La data respectiva, Universitatea Vlaicu nu avea ordinul ministrului si nu se regasea pe lista ministerului pentru organizarea examenului de grad. Universitatea a primit acordul in ianuarie, si de atunci a solicitat inscrierea candidatilor, lucru pe care noi nu il mai puteam face", ne-a declarat ieri Pavel Sarbu.
Corina Knapek, inspector in cadrul departmentului de organizare a examenului de definitivat, a precizat ca a fost personal convocata la Bucuresti pentru a stabili aspectele practice ale desfasurarii examenului. "Nu am permis inscrierea Universitatii "Aurel Vlaicu" pe lista optiunilor viitorilor candidati, deoarece exista pericolul ca examenul de grad sa fie invalidat pentru ca UAV a primit ordinul de functionare in 23 ianuarie, iar perioada de inscriere a candidatilor era demult incheiata. Diplomele eliberate sunt verificate la Bucuresti, iar in cazul in care se constata ca nu au fost indeplinite toate conditiile cerute de lege pentru eliberarea lor, Inspectoratul Scolar este cel sanctionat. Daca diplomele sunt invalidate, Universitatea nu pateste nimic. In schimb, noi suntem pasibili de a raspunde atat material, cat si penal."
"Colegiul se ocupa de institutori, invatatori, educatoare. Este abilitat sa organizeze examen de definitivat inca din anul 2000. De doi ani, Inspectoratul Scolar indruma dosarele candidatilor spre Timis, incalcand astfel regulamentul potrivit caruia fiecare candidat are dreptul la optiune. Noi dorim sa existe o competitie deschisa; daca vrea omul sa opteze pentru Arad, sa poata opta pentru Arad!" – a spus Anton Ilica, directorul Colegiului Universitar Pedagogic de Institutori. El a subliniat ca universitatea nu a fost pusa aici pe lista de optiuni, in conditiile in care alte judete au optat pentru Arad. "Practic, noi am organizat examenul de definitivat pentru alte judete".
Inspectorul scolar general - Pavel Sarbu se simte atacat de colegii de partid... - Virtual Arad News (c)2002 Rectorul Lizica Mihut a precizat in conferinta de presa: "atata vreme cat in randul invatatorilor si educatorilor perfectionarea nu este continuata de Universitatea Aurel Vlaicu (care ii formeaza in colegiile sale), inseamna ca Inspectoratul Scolar contesta calitatea institutiei de invatamant superior. In ceea ce priveste diplomele eliberate de UAV, rectorul a declarat ca domnul Sarbu trebuie sa aiba in vedere ca acestea sunt acte ale Ministerului Educatiei si Cercetarii, nu ale unor SRL-uri."
"Nu puteam indruma aradenii spre UAV"
"Noi oferim doar lista, candidatii pot alege. Cu toate acestea precizez ca anul trecut, in toamna, Inspetoratul Scolar a primit o lista in care Universitatea "Aurel Vlaicu" nu se regasea. Astfel nu puteam indruma aradenii spre UAV",
se apara Pavel Sarbu. Acesta considera ca actiunile rectorului Lizica Mihut se indreapta in mod nemijlocit impotriva sa: a scos studentii in strada, are o atitudine ostila. Sarbu se simte unul dintre oamenii care a sprijinit universitatea inca din legislatura 1992-1996. "Le-am dat din spatiile noastre, pe perioada determinata, pentru a putea fi acreditati. Din pacate, in ultima perioada, s-a profitat de bunavointa noastra de a-i sprijini si ne-au luat definitiv spatiile, fara ca macar sa fim consultati. Am ajutat institutia universitatii si am pretins aceeasi intelegere din partea ei."
De cealalta parte, rectorul a subliniat ca pentru Lizica Mihut Inspectoratul Scolar nu inseamna Pavel Sarbu. "E drept ca inspectorul general este numit de minister, dar relatia dintre noi este defectuoasa. Am vorbit de foarte multe ori cu domnul Sarbu, am aparut impreuna si la emisiuni televizate. Nu am nimic personal cu domnia sa, dar am ajuns la exasperare. Noi avem aici, la Arad, un Colegiu de institutori si un seminar pedagogic, iar ei au vrut sa aduca in oras colegiul de la Timisoara. Am intervenit la domnul prefect, care ne-a inteles si s-a opus. De ce am fost impotriva? Pentru ca, odata functionand colegiul timisorean la Arad, asta insemna ca si specializarea sa se faca tot la Timisoara, nu la structurile noastre special create in oras".
Prestatia lui Pavel Sarbu este trecuta prin filtru politic
Dupa ce conferinta judeteana a insemnat pentru el un esec total, Pavel Sarbu, fostul presedinte al organizatiei municipale PSD, este tot mai atacat in interiorul structurii pe care a condus-o pana in luna martie. Consilierul local Rodica Borza, unul dintre pilonii cei mai importanti ai partidului de guvernamant la Arad, a subliniat ca Inspectoratul Scolar nu este alaturi de PSD si administratia locala, desi ar trebui sa faca informari referitoare la soarta invatamantului. "Problemele ridicate de Universitatea Aurel Vlaicu ne-au fost cunoscute inca din primavara anului trecut. Ne facem mea culpa: PSD Arad nu a putut determina ISJ sa aiba o atitudine in favoarea cadrelor didactice aradene. Asta reprezinta, implicit, si o pierdere pentru bugetul local. Vom avea pierderi mari din cauza atitudinii ISJ. Vom pierde, in scurt timp, gradinita Alfar (care peste cateva zile va fi lichidata) si PP2 (revendicata de comunitatea evreilor). Inspectoratul nu a facut deloc demersuri sa intre in proprietatea acestor gradinite, desi o lege speciala l-ar fi indreptatit sa actioneze".
La randul sau, presedintele organizatiei municipale a partidului de guvernamant, Edeleni Coloman, a precizat ca, in sedinta Delegatiei Permanente de vinerea viitoare, se va decide daca PSD va retrage sau nu sprijinul politic de care se bucura Pavel Sarbu. "Relatia dintre PSD si Universitatea Aurel Vlaicu va ramane cel putin la fel de buna ca si pana acum. Domnul Sarbu ne-a spus ca ne-am permis cam mult, punand in discutie si prezentandu-i aspectele despre care am discutat si cu dumneavoastra. Problemele Inspectoratului Scolar devin tot mai deranjante si sunt impotriva Aradului."
Inspectorul general nu pare prea afectat de declaratiile care il vizeaza: "Aceste aspecte au mai fost discutate in cadrul unei delegatii permanente. Si atunci am intrebat, si acum intreb: care sunt nemultumirile legate de mine? PSD stie ce reprezinta Sarbu in PSD, ce a facut pentru partid si consider ca va lua deciziile care vor fi cele mai bune. Daca lupta pentru schimbarea unui om, cu atat mai rau, deoarece trebuie sa existe abateri pentru a pune in practica o asemenea masura. Oricum, la minister situatia mea nu este pusa sub semnul indoielii. Consider ca daca vrea sa ma schimbe, PSD nu are nevoie de ajutorul si sprijinul Universitatii Aurel Vlaicu."

Mihaela Iancu & Andrei Ando - Observator

  • Pentru ca nu au fost lasati sa iasa din tara, sute de tigani au luat cu asalt Gara CFR Arad
Romii respinsi la iesirea din tara au ocupat Gara Arad...Peste doua sute de rromi au luat cu asalt, ieri, statia CFR Arad, dupa ce, in urma cu trei zile, au fost respinsi la iesirea din tara, transmite Mediafax. Rromii, care provin din judetele Covasna, Harghita si Alba, dorm in gara, pe terasele si in parcurile din imprejurimi, deranjand locuitorii prin scandaluri si mizerie. In urma cu trei zile, rromii s-au intalnit la Arad, de unde au luat mai multe autobuze spre granita. Dupa ce au fost respinsi, initial, la Nadlac, pe motiv ca nu indeplineau conditiile de iesire din tara, rromii si-au incercat norocul si la Varsand, insa rezultatele au fost aceleasi. "Avem zilnic grupuri de zeci de rromi care vor sa iasa din tara, insa, ca si acest grup, oamenii nu indeplinesc conditiile privind asigurarile sau sumele necesare de bani", a declarat purtatorul de cuvint al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Arad, Dan Ovidiu.
Desi au fost sanctionati de mai multe ori, rromii nu vor sa se intoarca in judetele din care au venit, fiind revoltati de faptul ca politistii de frontiera i-au intors de la granita. Ei sustin ca voiau sa ajunga in Ungaria, unde ii asteptau rudele sau unde si-au gasit locuri de munca si neaga ca ar fi vrut sa mearga la cersit sau la furat. Doar din 28 august pana ieri, conform datelor oficiale comunicate de politia de frontiera aradeana, peste o mie de cetateni romani au fost returnati de la vamile aradene pentru ca nu indeplineau toate cerintele legii. Mare parte dintre ei au ramas in statia CFR Arad, unii pana la primul tren spre casa, altii pana la o noua ocazie de a trece in Ungaria. Cateva zeci dintre ei se aflau inca, ieri la amiaza, in preajma garii aradene.
Politia TF nu are probleme cu tiganii
Tiganii stau la terase, pe iarba si asteapta. Ei se simt ca-n satra, se cearta, mananca pe ziare, copiii isi fac nevoile pe cladirea garii. Inspectorul principal de la Politia TF din statia CFR Arad, Romulus Balc, se declara linistit. Tiganii nu i-au produs probleme deosebite.
De fapt, pentru politisti, invazia de tigani de ieri nu se deosebeste cu nimic fata de cea din alte zile. "Mai fac ei mizerie, dar asta se intampla si cu alti calatori care trec prin gara Arad", spune politistul TF.
Cum din vama li s-a spus sa se reintoarca la domiciliu, returnatii vor fi indrumati spre casa. Politia aradeana de frontiera priveste situatia cu mult calm. "Nu facem nici o discriminare pentru cei care doresc sa iasa din tara", declara inspector principal Dan Ovidiu, purtator de cuvant al IJPF Arad.
Romii se considera discriminati... Politia de frontiera doar verifica indeplinirea, cumulativa, a tuturor prevederilor legii pentru toti cetatenii romani care se prezinta in vama pentru a iesi din tara si ii returneaza doar pe cei care nu indeplinesc prevederile reglementarilor in vigoare.
"De vineri stam aici"
Un grup de rromi s-a instalat in  dreapta garii, pe niste conducte.
Un barbat cu parul alb, Body Miklos, corpolent, incepe sa se planga cu vehementa. Miklos are o fata maritata de trei ani in localitatea maghiara Gyor, care i-a facut si nepoti.
Acum si-a luat sotia si, spune el, au pornit sa-si ajute rudele la culesul roadelor. "Nu am mai avut curaj sa mergem la vama pentru ca pe altii i-au intors. Am bani la mine, am vize in pasaport, am vrut sa mergem la ginere, sa lucram la struguri. Noi nu cersim si nu furam. Stam aici de doua zile" - isi varsa el naduful.
Grupul se anima. Dorel Miristean, un tanar de 27 ani din judetul Alba, intervine: "De vineri stam aici. Am mers cu autobuzul la Nadlac, am platit 300.000 lei, dar ne-au dat jos pe toti cei care am fost mai bruneti. Banii nu i-am mai primit inapoi, dar a trebuit sa mai platim in plus 100.000 lei pentru a ajunge la Arad cu alt microbuz. Am bani la mine".
Alt tanar, tot din Alba, spune ca si el are bani.
"Nu am dat in cap la nimeni"
Un barbat mai in varsta, imbracat destul de ingrijit, intervine in discutie: "Mai bine spuneau de la inceput ca tiganii nu au voie sa iasa din tara, decat sa-si bata joc de noi. Daca aia din Franta, sau de nu stiu unde fura sau cersesc de ce sa suferim noi aici? Nu am dat in cap la nimeni, vrem doar sa castigam un ban in Ungaria. Aici nu avem de lucru si nu vrem sa ajungem sa furam".
Un tanar blond, care evident nu este rrom, intervine si el: "Am fost opt persoane din Botosani, cu un microbuz, avem bani la noi, dar ne-au intors si la Nadlac si la Varsand. Am vazut cum din autocare erau coborati 30-40 de tigani si li se spunea ca nu au ce sa caute in vama".
Tiganul mai in varsta intervine din nou: "Am auzit ca s-ar fi revenit si ca azi ar fi trecut, de la ora 12.00, cam 18 persoane. Nu doar aici, la Arad, este asa. Nici la Petea sau la Oradea nu ne lasa sa trecem".

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Imbunatatiri funciare. Firme romanesti din Arad in faliment si apa vanduta Ungariei

Apa pompata din Mures este solicitata la export... - Virtual Arad News (c)2002Unica firma care se ocupa de constructiile in domeniile imbunatatirilor funciare in judetul Arad se afla in lichidare. In timp ce in Arad aceasta firma se afla in lichidare, apa pentru irigatii este "exportata" in Ungaria. Lucrarile de imbunatatiri funciare care vor mai fi efectuate pe raza judetului Arad vor fi mult mai costisitoare, firme din alte colturi ale tarii urmand sa le execute.
Unica solutie: lichidarea
Consifar a devenit, in anul 1990, unica firma din judetul Arad care s-a ocupat de lucrarile de imbunatatiri funciare. Insa, din cauza faptului ca statul nu a alocat fonduri pentru executarea lucrarilor, firma a ajuns sa acumuleze datorii exorbitante. Lucrarile executate erau tot mai putine, iar banii erau recuperati tot mai greu. Neincasand bani, nu puteau fi platiti nici furnizorii.
Capitalul social al firmei era de 2,6 miliarde lei. Datoriile acumulate au ajuns la 21 miliarde lei, cele mai multe fiind catre bugetul de stat, iar cea mai mare parte a acestora o reprezentau majorarile si penalitatile de intarziere. In aceste conditii, exista o singura solutie: lichidarea. APAPS a hotarat ca nu se mai poate face nimic, cerand la sfarsitul anului 2002 dizolvarea prin lichidare. Pana acum s-a vandut aproape totul. Consifar nu mai exista, iar lucrarile de imbunatatiri funciare din judetul Arad se vor executa de catre firme din alte colturi ale tarii. Pentru acest an, sunt alocati 10 miliarde de lei pentru asemenea lucrari, iar in viitorul apropiat vor fi inca doua lucrari mari de executat, a caror valoare va depasi 30 miliarde lei: desecare la Nadlac si modernizarea sistemului de desecare Teuz.
Romania da apa pentru irigatii la export
Daca apa nu prea mai este folosita pentru irigarea pamanturilor romanesti, ea este solicitata la "export". Ungaria, tara care are granita comuna cu judetul Arad doreste sa preia apa pe bani frumosi, pentru a-si iriga terenurile.
De ani de zile, judetele din Ungaria situate in zona granitei cu Romania folosesc apa romaneasca pentru irigarea culturilor agricole. Apa este pompata cu ajutorul unor pompe amplasate in Arad si distribuita prin canalul Muresel. Apa romaneasca este "importata" contra cost in Ungaria. Spre deosebire de culturile romanesti, care in acest an nu au prea fost irigate, partea maghiara a solicitat un necesar de apa mult mai mare. Astfel, de la un debit de 0,45 mc/s s-a cerut suplimetarea la 1,0 mc/s. Prefectul judetului Arad, Vasile Dan Ungureanu, a vizitat centrul de irigatii Apatfalva-Marosvis, care are o raza de activitate de 4.000 de hectare in judetele Csongrad si Bekes. Partea maghiara a solicitat cu aceasta ocazie dublarea debitului de apa. Astfel, Romania face bani si din... apa.

Liliana Brad - Romania Libera


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]