Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 28 octombrie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Ziua Armatei Romane a fost sarbatorita si in Ungaria

Pentru eroii romani de la Szeged s-a oficiat o slujba de pomenirePentru ca autocarul care transporta delegatia romana s-a defectat, coroanele au ajuns doar pana la Szeged
In Cimitirul Central din Szeged, intre cei 3000 de militari cazuti in luptele din cel de-al Doilea Razboi Mondial, isi duc somnul de veci si 97 de eroi ai Armatei Romane, cazuti in luptele pentru eliberarea Ungariei. In memoria acestora, in anul 1950, a fost inaltat un monument, inconjurat de cateva placi de marmura pe care sunt inscriptionate numele militarilor romani cazuti la datorie. Cu srijinul Consulatului General al Romaniei de la Szeged, aici a fost organizat un ceremonial militar si religios. Alaturi de Consulul General, Excelenta Sa Andrei Oancea, si de personalul Consulatului de la Szeged, la ceremonial au fost prezenti doi ofiteri veterani din Arad si reprezentanti ai mass-media din Arad. Ceremonialul comemorativ a inceput cu intonarea Imnului de Stat al Romaniei de catre militarii plutonului comandat de lt. Ivut, pluton apartinand Modulului romanesc al Batalionului Mixt Romano-Ungar de Mentinere a Pacii, dupa care preotul militar, parintele David, a oficiat slujba religioasa si a inaltat un parastas in memoria celor 97 de eroi, inmormantati in cimitirul din Szeged. In continuare au fost depuse coroane si jerbe de flori din partea Consulatului de la Szeged, a Asociatiei ofiterilor in rezerva sau in retragere Filiala Arad si a Batalionului 191 Infanterie "Col. Radu Golescu" din Arad. Ceremonialul a fost incheiat de militarii comandati de lt. Ivut, care au marsaluit cantand "Treceti Batalioane Romane Carpatii", dand onorul eroilor inmormantati in cimitirul din Szeged si, in acelasi timp, tuturor eroilor cazuti in luptele pentru apararea patriei. 
Consulul Andrei Oancea a participat la omagierea eroilor romani cazuti la SzegedUnul dintre militarii aradeni si-a demonstrat calitatile de mecanic auto
Plutonul de militari ai Batalionului Mixt trebuia sa ia parte la ceremonialul militar si religios organizat la Budapesta, insa, in apropierea localitatii Desk (la cca. 15 km de Szeged), autobuzul care transporta delegatia romana s-a defectat, spargandu-se un furtun de la instalatia de racire a motorului. Pentru ca sansele ca autobuzul sa fie reparat in timp util au fost minime, comandantul misiunii, colonel Avram Catanici, a plecat spre Budapesta, pentru a lua parte la manifestarile comemorative din Cimitirul "Kerepessi", comanda militarilor fiind preluata de lt. Ivut. In cele din urma, autobuzul a fost reparat, meritele revenindu-i unuia dintre militarii aradeni. Analizandu-se situatia, s-a decis contramandarea deplasarii in capitala Ungariei. Impreuna cu Consulatul General al Romaniei la Szeged a fost organizat un ceremonial simplu. Ceremonial nu a scapat insa neobservat, o echipa a Studioului regional Szeged al Televiziunii maghiare a sosit in mare graba in cimitir, la cateva minute dupa incheierea ceremonialului, asa incat nu au mai putut filma nimic, spre marele lor regret. Autobuzul cu care s-a facut deplasarea in Ungaria este unul romanesc, marca ROCAR, avand numarul de inmatriculare A-45900. El apartine Corpului IV de Armata teritorial Cluj Napoca, fiind "cel mai bun autobuz al Marii Unitati". 
In loc de Post Scriptum 
Nu putem incheia fara a mentiona faptul ca, inaintea sosirii delegatiei romanesti in Cimitirul Central din Szeged, o persoana necunoscuta pusese un buchet de flori la Monumentul Ostasilor Romani, gest remarcat cu emotie de dl. Andrei Oancea.

Ioan Weisl - Agenda zilei

  • Scoala generala "Aurel Vlaicu" – intre aniversare, zbor si vocatie

Directorul Scolii "Aurel Vlaicu" - Radu Moldovan - simbol al invatamantului aradean...De cele mai multe ori, ne aducem aminte de cei care au contribuit la constructia unui esafodaj din care facem  parte atunci cand creatorii acestuia nu se mai pot bucura de realizarile lor – care ne implica… 
Profesorul Radu Moldovan este mai mult decat artizanul crearii Scolii Generale nr. 21, actualmente (dupa indelungi demersuri) "Aurel Vlaicu" de pe strada Fulgerului, nr. 2-4.
Am scris pana acum despre destule evenimente cu caracter asemanator celui despre care vorbim, dar n-am vazut inca o asemenea "vibratie la unison" ca si la cel derulat pe 26 octombrie. "Domnului director, cu dragoste" este titlul-parafraza al scrisorii pe care actualul director, prof. Petrusca Tamasan (semnatara in numele tuturor "oamenilor Scolii Generale "Aurel Vlaicu" Arad"), l-a citit; o pagina de discurs cu valoare de document care, suntem siguri, ar face suferinta mai usoara profesorului Radu Moldovan.
In afara de inerentele "amanunte festive" care s-au petrecut sambata, scoala ce-l are ca mit pe parintele aeronauticii romanesti si ca simbol pe profesorul Moldovan, a editat si o revista, publicatie care, trecand peste patetismele de moment, reprezinta o pagina speciala a invatamantului aradean.
Ca sa nu ni se reproseze ca exageram, vom cita ceea ce ne-a comunicat inspectorul general al ISJ, prof. Pavel Sarbu: "Scoala Generala "Aurel Vlaicu" este un asezamant de referinta pentru invatamantul aradean. Dincolo de conotatiile sale profund europene (este una dintre extrem de putinele scoli din tara care are clase cu predare in limbile romana, maghiara si germana) ea se poate lauda ca are ca intemeietor pe profesorul Radu Moldovan, un adevarat corifeu intre dascalii pe care i-a dat acest judet. Respectul cu care a fost tratat evenimentul de sambata poate fi observat inclusiv din participarea numeroasa a elitei invatamantului aradean. La eveniment, intreaga asistenta avea lacrimi an ochi"…
Intr-un numar viitor al ziarului Observator va promitem ca veti putea citi un reportaj mai amplu despre ceea ce inseamna cladirea spirituala a unei scoli si, implicit, contributia unui dascal la acest demers.

Lucian Valeriu - Observator

  • Demisie in bloc la gardienii publici din Arad

Gardienii publici vor avea o alta conducereIoan Klein, seful Corpului Gardienilor Publici Arad impreuna cu directorul economic, seful administrativ si inspectorul instructor si-au anuntat ieri demisiile din functii. Vicepresedinte al organizatiei municipale  PNTCD, Ioan Klein, ne-a declarat, ieri, ca nu a mai suportat presiunile politice la care a fost supus mai ales in ultima perioada, facand aluzie la CNSLR-Fratia, "sindicat al puterii". "S-a creat o stare de spirit nesanatoasa, o lipsa de disciplina care m-au facut sa-mi fie frica sa-mi mai asum raspunderea conducerii Corpului, mai ales ca oamenii mei lucreaza cu armament, nu cara cartofi", a declarat Ioan Klein. Despre mostenirea lasata, seful demisionar a spus: "La momentul preluarii functiei, am gasit 200.000 euro datorii, salarii neplatite de trei luni, un calculator si trei masini rablagite. Am renovat cladirea, am introdus incalzire centrala, avem retea de calculatoare, un parc de masini, salariile platite la zi si un fond de 1,2 miliarde lei, rezerva in cont. Asta las urmasului meu la sefia Corpului", a spus Ioan Klein. "Mi-am depus demisia, cu un preaviz de 30 de zile, pe care tot eu l-am aprobat si am anuntat Consiliul Judetean de situatia creata", a incheiat seful demisionar al Corpului Gardienilor Publici Arad.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Dubla lansare de carte. Vasile Man, profesorul si poetul

Dubla lansare de carte a profesorului Vasile ManVineri, in holul Teatrului de Stat, a avut loc o dubla lansare de carte: "Scoli aradene" (vloumul I) si "Timp si destin", ambele apartinand aceluiasi autor, Vasile Man, ambele aparute la Editura "Gutenberg", al carei director, Alexandru Gherman, a fost alaturi de autor la acest eveniment. Dimensiunea spirituala a manifestarii a fost redata prin prezenta P.S. dr. Timotei Seviciu, episcop al Aradului, Halmagiului, Ienopolei si Hunedoarei. Lansarea de vineri reflecta dubla angajare a autorului, didactica si literara. Cel care, din 1990, cu intermitente, a condus revista "Scoala vremii", redacteaza acum primul volum din "Scoli aradene", o carte "nu doar utila ci si necesara", cum spunea la lansare inspectorul scolar general adjunct la ISJ Arad, prof. Sorin Haiduc. Volumul de fata se ocupa de prezentarea exhaustiva a 16 licee aradene, grupate in colegii, licee teoretice si vocationale, grupuri scolare. In cele 188 de pagini (cu text si fotografii) se regasesc cele 16 licee, cu referire la istoricul fiecaruia, la personalitatile didactice, la performantele elevilor, la resursele umane si materiale, la oferta educationala, la particularitatile fiecarei institutii si la modalitatile acestora de integrare europeana. Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul Universitatii de Vest "Vasile Goldis", a subliniat "munca migaloasa" a profesorului Vasile Man, "un dascal serios, onest, receptiv la nou". Dupa cum ne-a marturisit autorul, volumul II al acestei carti este deja in lucru, urmand a fi publicat la inceputul anului viitor. "Sper ca "Scoli aradene" sa reprezinte un indemn la competitie pentru elevii liceelor din orasul nostru si totodata sa trezeasca mai mult respect din partea autoritatilor fata de Scoala.", a adaugat Vasile Man. Cealalta "fata" a autorului, aceea de poet, se reflecta in volumul de versuri "Timp si destin". Cartea este partial o antologie a poeziilor deja publicate de Vasile Man in volumele "Darul luminii" (1999) si "Nu doar duminica" (2001), dar cuprinde si poezii inedite, adunate sub titlul "Atitudini lirice". Scriitorii Florin Banescu si Vasile Dan - presedintele filialei Arad a Uniunii Scriitorilor au conturat profilul liric al autoruiui, "o prezenta discreta in viata culturala a Aradului".

Catalina Latu - Adevarul

  • Un meci ciudat. Dinamo Bucuresti - F.C. UTA 5- 0 (1- 0)

Dinamovistii au fost de obicei primii la minge...Au marcat: FL. PETRE (min. 21), BARCAUAN (min. 59), DANCIULESCU (min. 75 - din penalty, 83 si 90 - din penalty)
Stadion: "Dinamo"; Spectatori: 6.000
DINAMO: Preda 5,5 - Kirita 6, Onut 4,5, Tamas 5,5 - Fl. Petre 6,5 (min. 70 Grigorie 5,5), Stoican 5,5, Alexa 5 (min. 65 Fl. Pirvu 5), Frasineanu 4, Tilvan 5,5 (min. 61 Tames 6) - Barcauan 6, Danciulescu 6,5. Antrenor: Cornel Dinu
UTA: Tufisi 4 - M. Popescu 4,5, Baldovin 5 (min. 22 Pit 4), Zaha 4, Botis 4,5, Panaitescu 4 - R. Marginean 4, C. Luca 4, R. Naghi 4 (min. 67 Fritea 4) - Manta 4,5, Njock 4 (min. 33 Drida 4). Antrenor: I. Popa
Arbitri: S. Burloiu 5,5 - Gh. Negoita 5, D. Burloiu 6
Dupa 60 de minute, Dinamo si UTA au lasat loc interpretarilor. Apoi dinamovistii au avut un final in forta, care a eliminat din suspiciuni
Dupa cum s-a jucat in prima repriza, gandul te ducea inspre un meci linistit Parca jucau doua echipe infratite, atente sa nu-si faca rau una alteia. UTA n-a mai fost aceeasi formatie labila din repriza a doua a meciului cu Craiova, dar un marcaj aproximativ si o totala lipsa de pressing te impingeau sa intri la banuieli. De cealalta parte, Dinamo se pierdea intr-un joc alambicat, usor de descalcit si nicidecum pe masura unei campioane. Ba a mai venit si primul gol marcat cu capul de piticul Florentin Petre, dupa o lovitura libera in care apararea UTA-ei a visat frumos, lasandu-l singur pe dinamovist in careu. Apoi, Manta un jucator banuit si intors pe toate fetele de suporteri, inainte de meci a ratat incredibil, din toate pozitiile. Si nici n-ar fi nici o problema in chestia asta, dar 90% din ratarile lui Manta s-au finalizat peste sau pe langa poarta. Joaca a continuat pana prin minutul 60, dupa care gazdele si-au stropit cu seriozitate evolutia si i-au scos usor din ghete pe utisti, marcand din doua penalty-uri corecte si din alte doua faze frumoase, muncite si spectaculoase. E greu de crezut, totusi, ca a fost ceva necurat intre Dinamo si UTA. In primul rand, 5-0 e un scor aspru pentru un meci linistit. Apoi, Dinamo e o echipa mai buna si mai bogata decat UTA. Cam asta ar trebui sa fie punctul de plecare intr-un meci pierdut de aradeni la scor de maidan. In fine, desi fost obligata sa-si roteasca jucatorii de mai multe ori pe parcurs meciului Luca a fost trecut de la mijloc in aparare, iar Popescu de pe flancul drept, in atac -, UTA se poate lauda cu un joc indraznet, deloc defensiv. Neutrii chiar au apreciat evolutia Batranei Doamne, aplaudata pentru curaj privita cu ingaduinta pentru usurinta cu care a gafat la finalizare si cu care a pierdut mingi la mijlocul terenului. In fine, acest Dinamo - UTA a fost meci ciudat. Unul care a starnit confuzie in prima lui parte, dar care a eliminat multe interpretari spre final. 

Sebastian Siclovan - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]