Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 28 decembrie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Elevi aradeni de milioane... de dolari

Andrei Boros - student la Harvard le impartaseste colegilor impresii din SUAPeste trei sute de elevi din orasul nostru au cucerit lumea
Peste 300 de elevi ai Colegiului National "Moise Nicoara" din Arad, care au obtinut burse la cele mai renumite universitati din lume, s-au intalnit aseara cu colegii lor mai mici care vor sa-i urmeze si sa cucereasca lumea. In ultimii ani guvernul american a acordat, numai in Arad, burse in valoare de milioane de dolari. Bursierii studiaza la universitati precum Harvard sau Yale, iar unii dintre ei lucreaza deja la Fondul Monetar International, sunt asistenti universitari sau agenti de asigurari. Intalnirea a fost extrem de benefica pentru elevii care vor sa obtina burse in strainatate si, dupa terminarea liceului, sa studieze la cele mai renumite universitati din lume. Ei au putut afla de la colegii lor mai mari ca aceasta performanta nu este imposibil de atins. "Mi se par destul de interesante, pentru ca putem afla despre experienta acestor studenti in strainatate. Mai ales ca la noi in tara suntem interesati sa primim burse in strainatate si este util sa stim dinainte cum va fi, pentru ca eu personal am emotii. As vrea sa studiez in Statele Unite si vreau sa urmez jurnalistica", ne-a marturisit Rebeca Bratu, eleva la Colegiul National "Moise Nicoara" Arad. Guvernul american acorda unui elev care obtine rezultate deosebite in Romania burse in valoare de 40 de mii de dolari pentru un an universitar. Bursierii spun ca au conditii excelente de studiu, care nu se compara cu cele din tara. Ei nu neglijeaza insa nici distractiile, fiind implicati si in activitati extrascolare. "Eu studiez la Harvard. M-a impresionat intreaga atmosfera, care este o combinatie extraordinara intre studiu si partea academica, cu o parte de activitati extracurriculare. Si asta vine din intregul sistem de acolo, de organizare. Avem 2-3 ore de curs pe zi. Cursurile sunt foarte interesante, materia este concentrata. Avem foarte mult de studiu in afara acestor ore de curs, dar este in asa fel organizat incat avem timp si de sport, de activitati extracurriculare, de toate", spune Andrei Boros, bursier. "In primul rand vrem sa le dam certitudinea, nu iluzia, ca sunt impreuna cu noi si ca in momentele de baza, sarbatorile noastre si le petrec nu numai cu familia, ci si cu fostii lor profesori, cu fostii colegi, cu toti cei care sunt interesati de programul pe care ei il fac, la facultatile la care sunt studenti. Cred ca-i important sa aiba informatii la prima mana, si nu la mana a doua, second-hand, contorsionate. E ocazia optima ca ei sa se intalneasca cu ocazia celei de a doua zile de Craciun, in fiecare an", afirma prof. Vanda Stan, sefa de catedra Limba Engleza a Colegiului National "Moise Nicoara" Arad. Dupa ce s-au uitat pe poze si au urmarit mai multe filmulete, bursierii le-au impartasit colegilor mai mici experientele lor din strainatate, Elevii au putut astfel sa vada ca scopul lor de a cuceri lumea nu este imposibil de atins. 

Claudiu Oprean - Agenda zilei

  • Radiourile locale cresc in arta divertismentului… odata cu tara

Directorul RTV Arad - Alexandru Mot este mandru de rezultatele obtinute in domeniul informarii - Virtual Arad News (c)2002Radioul – acest, pentru multi dintre noi, "matusalemic" mijloc de informare in masa, nu si-a facut, inca, nici macar "veacul de proba". Se stie ca unei noi forme de exprimare ii trebuie un minimum de "gir temporal" pentru a-si impune notorietatea, pentru a trece prin "furcile caudine" ale istoriei. Parca mai ieri, in 1914 – anul Atentatului de la Sarajevo, implicit al izbucnirii celei mai sangeroase conflagratii mondiale – de pe Turnul lui Tepes din Bucuresti se emiteau primele semnale radio din Romania catre strainatate. Parintele cutiei in care bunicii nostri erau curiosi sa-i gaseasca pe "omuletii" care le violau patriarhalul spatiu, Guglielmo Marconi, implinea fix 40 de ani, varsta la care, in vremurile acelea, erai considerat cel mult un potential om de stiinta– nicidecum savant.
Pe fantomaticul-concret musafir poftit-nepoftit, insa, acest amanunt cvasi-istoric nu pare sa-l afecteze catusi de putin, din moment ce e, demult (de pe atunci!) o forta. Malefica, benefica… asta va aprecia fiecare, raportat la experientele de care a avut parte ca radioascultator, subiectiv sau obiectiv – iar radioascultatori suntem cu totii, volens-nolens. Sa mai amintim celebrul experiment din America anilor ’40, cand obraznicul de geniu Orson Welles a pariat – si a castigat – ca va reusi sa pacaleasca milioane de radioascultatori ca sunt martori si protagonisti la o invazie extraterestra, simuland, la radio, o debarcare martiana? Autorul Cetateanului Kane emitea, astfel, subtil si brutal totodata, teza conform careia "manipularea prin unde" va fi insemnand cea mai redutabila arma a vremurilor ce vor urma. Nu s-a inselat catusi de putin, ba, mai mult, daca ar mai trai, ar recunoaste ca la ceea ce se petrece acum, chiar nu se astepta…
Dar nu despre manipulare vom vorbi astazi, in preajma unor zile sacre, cand e crestineste sa ne lasam spiritul critic sa ia o pauza, ci despre "fenomenul radiofonic aradean" – postdecembrist, desigur, caci pana prin 1990 nu prea avem obiectul muncii – asa cum e el: cu patru posturi de radio – mari si late, oricum destule, necesare si suficiente.
Intre capacitatea de a manipula si bunul-simt de a nu o face – sau RADIO ARAD, 99,1 MHz "Un radio pe gustul tau"
Postul Radio Arad este, alaturi de ProFM (post despre care vom vorbi in episodul urmator), unul din "micii giganti" ai mediei audio
"Radio Arad - un radio pe gustul tau" - Virtual Arad News (c)2002 aradene. Acoperind spatiul de emisie corespondent unei raze de 60-80 de kilometri, Radio Arad conteaza pe o audienta ideala de circa 350.000 de ascultatori. Postul de pe strada Horia (al treilea sediu pe care-l ocupa, de cand emite, de abia acesta unul cu adevarat demn de "renumele" unui post care se respecta) este un hibrid intre analogic si digital – analogicul, insa, pierzand teren, pe an ce trece, in favoarea digitalului. In afara de Radio Contact – cu care intretine relatii de colaborare, nu insa de subordonare, ca parte a unui tip de concern media – Radio Arad mai este afiliat la o familie europeana-sadea, chiar cu pretentii de elita aristocratica… Sectia romana de la Köln – apartinand notoriei Deutsche Welle – Radio France International (sectia care emite de la Paris) sunt doar doua exemple in sprijinul afirmatiei de mai sus. Directorul general al postului cu sediul central la Bucuresti este un urmas al lui Marconi insusi, Giuseppe Rossi, iar Raluca Moianu este director de programe.
"Cu conducerea din capitala intretinem relatii dintre cele mai amicale, atunci cand discutam, de pilda, grila de programe. La fel se discuta si pe plan local, in sedintele cu colegii, unde incerc sa incurajez spiritul de echipa in cea mai pura acceptie a termenului. Pe colegi, chiar pe cei mai tineri si neexperimentati decat tine, nu e bine sa-i faci dependenti de mentalitatea si modul tau de lucru, chiar foarte bun si verificat in timp fiind acesta. Discutam, deci, probleme de principiu, nu si de detaliu, si criticam aspru doar abaterile de la deontologia jurnalistica. Poate ca si asa se explica succesul nostru – evident inclusiv prin faptul ca e al treilea an consecutiv cand Radio-Televiziunea Arad obtine Locul I in domeniul mijloacelor de informare in masa si publicitatii – categoria Intreprinderi Mici si Mijlocii – competitie girata de Camera de Comert" – ne dezvaluie Alexandru Mot, directorul RTV Arad.
Divertismentul - inaintea campaniilor de presa
Daca alte posturi au inceput sa prefere campaniile (nu de putine ori agresive) dirijate inspre interese indeobste politice, mizand pe realitatea faptului ca, cel putin in perioada prin care trecem, politicul dirijeaza financiarul…, Radio Arad, ne asigura Alexandru Mot, are alte prioritati:
"Nu facem politica nimanui, ci doar a noastra, proprie, nu facem concesii facilului de dragul audientei, dar, trebuie s-o recunoastem, fiind un post integral sustinut din mijloace proprii, un post comercial asadar, nu dam si nu vom da  pe post nimic din ceea ce nu aduce bani. Unii ne vor reprosa ca dam prea mult spatiu de emisie divertismentului, dar noi contracaram, oricand, cu fruntea sus, cu argumente cat se poate de usor de probat: nu am avut si nu avem nici macar o reclamatie din partea CNA, tocmai pentru ca nu am blamat gratuit – implicit, nu am laudat gratuit – pe nimeni. Cand prezentam un litigiu, suntem atenti sa luam pozitia fiecarei parti implicata in conflict, neinteresandu-ne puterea financiara, politica sau de altanatura a uneia in raport cu cealalta. Ma pot lauda ca la sfarsitul campaniilor electorale, toti combatantii, indiferent de rezultatele alegerilor, au venit sa-mi stranga mana – adversari si aliati, in chiar acest birou, discutand cu fairplay.
Asa trebuie inteles sloganul postului nostru - «Radio Arad - Un radio pe gustul tau!»"

Radio 21 Sebis emite in zona de peste 6 ani - Virtual Arad News (c)2002Radio 21 Sebis, 92,1 MHz, un post specializat in dialogul cu ascultatorii
La poale de Codru Moma, la vreo 80 de kilometri de locul de emisie despre care am vorbit pana acum, un post "mic dar impetuos”"– cum il caracteriza un sugubat localnic – emite pentru cateva zeci de mii de suflete. Radio 21 Sebis este, in limbaj mai steril-economic, totuna cu SC Radio 21 SRL Sebis si a implinit, pe 27 noiembrie, ora 21.30, sase ani. Postul sebisan este parte a retelei nationale Radio 21, retea care mai cuprinde, intre altele, posturi precum Bucuresti 21, Tulcea, Onesti, Cluj, Bistrita, Alba Iulia, Timisoara, Miercurea Ciuc.
Cu doar patru angajati si sase colaboratori, Radio 21 Sebis este lider mass-media pe zona Ineu – Gurahont – Moneasa – Beliu – Sebis. Ratingul maxim scontat se cifreaza undeva in jurul cifrei de 25.000 de radioascultatori. Ponderea, din punct de vedere al grilei de programe, o au emisiunile muzicale – ca, de altfel, coplesitoarea majoritate a radiourilor nationale – dar din oferta catre auditoriu nu lipsesc stirile, emisiuni cu caracter documentar-informativ, cele cu caracter religios sau pe diverse alte teme ce tin de educatie (cultura in sensul larg, invatamant etc.). "Grosul" veniturilor –  termenul e de pus intre ghilimele tocmai pentru ca veniturile nu sunt, nici pe departe, gr(o)ase! – e dat de dedicatiile muzicale, despre o piata a publicitatii sau de o lupta concurentiala intre sponsori, nepreaputand fi vorba in zona…
Felix Bejan este directorul tehnic al postului, iar Giut Coseri, director general. Cu acesta din urma– un prieten al redactiei noastre, de altfel – purtam un scurt dialog.
"Dincolo de micile si, uneori, frustrantele impedimente cu care ne confruntam – de neevitat, as zice, pentru un post orasenesc cu acoperire rurala– eu zic ca suntem un organism mass-media absolut onorabil. Ne putem lauda si noi cu faptul ca in toti acesti sase ani nu am fost nici macar avertizati de CNA. Asta spune multe despre politica unui post care este obligat sa faca fata unor opinii de mute ori nu tocmai… europene. Am rezistat sub un primar PRM – ist  (Gheorghe Feies – n.n.), acum avem anumite litigii nu tocmai ortodoxe cu actuale administratie PSD (mai precis cu primarul Marius Lambing, pentru plata chiriei pe spatiul pe care-l ocupa– subiect pe care il vom aborda cu alt prilej – n.n. ), dar, in mare, ne descurcam. La Bucuresti suntem bine vazuti, iar postul nostru este cunoscut la toate nivelurile – de la fosti prim-ministri la ofiteri activi in SRI si de la literati de calibru international la fotomodele… dupa cum puteti sa verificati in Cartea de onoare."

Lucian Valeriu - Occident

  • 150 de roti taiate in noaptea de Ajun
Roti taiate in noaptea de craciunCadou fara aer
Mos Craciun a adus o neplacuta surpriza pentru locuitorii blocurilor de 10 etaje din apropierea Statiei CFR Arad. Oamenii s-au trezit in dimineata primei zile de Craciun cu rotile de la masini cu cauciucurile taiate. Practic, peste 50 autoturisme au fost atacate in noaptea de Ajun de indivizi inca neidentificati care au taiat cauciucurile de la doua, trei sau toate patru rotile masinilor parcate printre blocuri sau in apropierea lor, din zona Garii pana spre viaductul spre cartierul Gradiste. In total, au fost taiate peste 150 roti. Problema cea mai mare a fost ca oamenii nu au putut rezolva problema nici a doua zi, pentru ca fiecare are doar o roata de rezerva si nu a putut misca masina pana la vreun atelier de vulcanizare greu de gasit, de altfel, pentru ca majoritatea atelierelor au fost inchise de Craciun. Pagubasii cred ca rotile au fost sparte de vreo ceata de colindatori beti, dintre cei care au bantuit zona toata noaptea de Ajun, suparati probabil ca nu au fost primiti cum doreau ei de catre gazde. Politia a inceput cercetarile pentru depistarea celor care au produs pagube proprietarilor de autoturisme din zona Statiei CFR Arad.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Compania de Transport a primit bani doar pentru zece luni

Compania de Transport are nevoie de mai multi bani - Virtual Arad News (c)2002Suma acordata de CLM Companiei de Transport Public acopera necesarul estimat pe o perioada maxima de 10 luni. Contestatia la proiectul de buget pe 2003 facuta de CTP nu a fost, insa, luata in seama de catre Consiliul Local, dupa ce, cu cateva zile in urma, Consiliul Judetean a avut aceeasi reactie in ceea ce priveste solicitarile CTP.
"Va aducem la cunostinta faptul ca suma repartizata pentru transportul in comun cu tramvaiele, respectiv 17 800 de milioane lei, este insuficienta, necesarul estimat de noi fiind 20 000 de milioane lei. Conform Hotararii CLM Arad, pensionarii cu pensia mai mica decat salariul minim pe economie, beneficiaza de o subventie de 85% din pretul abonamentului. Se va produce o scadere a numarului pensionarilor cu abonamente reduse cu 50% si va creste numarul celor cu subventie de 85%". Gradul de subventionare al transportului cu tramvaiele (de 14,5-15%) este catalogat "extrem de redus, comparativ cu alte orase de talia Aradului".
In momentul actual, peste 200 de angajati ai societatii au un salariu mai mic de 2,5 milioane de lei. Se impune si realizarea unor investitii in "tronsoanele de linie care au o durata tehnica de viata expirata si sunt la limita parametrilor necesari asigurarii traficului in siguranta", cum sunt Calea Romanilor, strada Padurii.

Simona Mazare - Observator

  • Crima pe Miron Costin - O batrana a fost ucisa in propria-i casa

In acest bloc, o femeie a fost omorataIn dimineata zilei de 26 decembrie, Suzana Inesgau, de 81 de ani, a fost gasita, fara viata, in propriu-i apartament de pe strada Miron Costin, din municipiu. Cadavrul a fost descoperit de un vecin, care stia ca batrana locuia singura si care, intrigat ca femeia nu a dat nici un semn de viata, i-a deschis usa. Politia informeaza ca pe trupul femeii au fost descoperite nenumarate urme de violenta. Se presupune ca a fost vorba de mai mult de un singur ucigas, Politia incercand, la ora actuala, sa afle cine se face vinovat de moartea femeii. Interesant este ca din casa acesteia nu a disparut absolut nimic, toate obiectele parand neatinse. Faptul a condus la ipoteza ca unicul scop al faptuitorilor ar fi fost violul. Procuratura, impreuna cu Politia, au alcatuit, deja, un cerc de suspecti, cautand sa afle circumstantele in care Suzana Inesgau si-a pierdut viata.

Eugenia Bardas - Adevarul

  • FILMELE SAPTAMANII

Dacia - 27 decembrie - 2ianuarie 2003  Asoka - (INDIA)
Muresul - 27 decembrie - 2ianuarie 2003  Pericol absolut - (SUA)
Arta - 27 decembrie - 2 ianuarie 2003 - Sala A  O alta joaca de-a spionii - (SUA)
Arta- 27 decembrie - 2 ianuarie 2003 - Sala B  Un fel de America - (UNG)

Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]