Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 30 aprilie 2002

  • Primaria ar participa la proiect cu pana la 225 de miliarde de lei. Construirea unui pod peste Mures poate ingropa Aradul

Podul "Traian" este depasit din unele puncte de vedereConstruirea unui nou pod peste Mures s-a aflat printre proiectele importante care au stat in atentia administratiei aradene, inca din anii 1995-1996. Pentru ca podul ce uneste Calea Romanilor de Calea Timisorii este depasit din toate punctele de vedere, acest proiect parea a rezolva problema legaturii dintre Arad si Timisoara. Insa, in tot acest timp, "ideea" a zacut prin sertare, principalul motiv fiind lipsa banilor. Iata ca, acum, primarul Dorel Popa scoate acest proiect de la naftalina, cum se spune, si a demarat cateva actiuni pentru ducerea lui la finalizare. "Am depus documentatia la Banca Europeana de Investitii, pentru a obtine un imprumut nerambursabil. Avem sanse foarte mari, cu ajutorul unei firme de consultanta germana", spune Dorel Popa, acesta apreciind investitia (care ar putea cuprinde si o centura a Aradului) la 35-50 de milioane de EURO. Din aceasta suma, 15 la suta ar urma sa fie suportata de administratia aradeana, in acest sens Eximbank Bucuresti fiind dispusa sa ofere scrisoarea de garantie. Insa, aici apare o mare problema. La un simplu calcul, vom observa ca aradenii vor trebui sa participe la aceasta investitie cu o suma cuprinsa intre 5,2-7,5 milioane de EURO. In lei, cheltuiala Municipalitatii se ridica la 156-225 de miliarde de lei. O suma imensa pentru cat poate suporta bugetul local, avand in vedere ca nu cu mult timp in urma Primaria s-a imprumutat cu 90 de miliarde de lei pentru finalizarea unor investitii. Desi mizeaza pe un sprijin din parte Consiliului Judetean si a Ministerului Finantelor, ultima institutie si-a exprimat clar hotararea de a nu se implica in aceasta actiune. Ministerul Finantelor aduce printre argumente si faptul ca in Arad este prevazuta construirea unui alt pod, care va deservi autostrada Nadlac-Constanta. "Chiar daca Ministerul s-a opus prima data, noi trebuie sa incercam sa-i convingem. Proiectul nu are legatura cu autostrada. Noi vrem sa facem un inel, o centura in jurul Aradului", afirma primarul Dorel Popa. Construirea acestui pod constituie un pericol real pentru Arad, in special pentru bugetul Municipiului. Nu contesta nimeni utilitatea acestui proiect, dar, avand in vedere imprumutul de care vorbeam, precum si trecerea CET in subordinea Consiliului Local (care va aduce cheltuieli suplimentare), o noua povara pe bugetul CLM ar insemna stoparea oricaror investitii pe cativa ani de zile. Si asa Aradul sta prost la capitolul drumuri, salubrizare, canalizare etc., iar Primaria se plange mereu ca nu are bani pentru a rezolva aceste probleme. Viitorul dezvoltarii Aradului il vom afla in cateva saptamani, termenul in care primarul Dorel Popa spera sa primeasca un raspuns din partea Bancii Europene de Investitii. Daca raspunsul este favorabil, urmeaza o perioada de foc, atat pentru Primarie, cat mai ales pentru CLM, fiindca, in cele din urma, consilierii locali sunt cei care vor hotara soarta orasului.

Cosmin Mihuta - Adevarul

  • Politia aradeana se afla la marginea prapastiei

Politia aradeana se confrunta cu grave probleme financiare...Inspectoratul de Politie al Judetului Arad a acumulat datorii de peste patru miliarde de lei, fiind in situatia critica de a nu-si mai poate face datoria fata de cetatean. Una dintre cele mai vaduvite institutii este Laboratorul de Medicina Legala, care are de primit de la IPJ Arad un miliard de lei, ca urmare a analizelor si expertizelor pe care acesta le-a facut Politiei. Daca pentru anumite fapte Laboratorul de Medicina Legala "lasa" de la el, sunt situatii unde Politia trebuie sa scoata din buzunar sume insemnate de bani. "Daca un sofer este prins beat la volan si - chiar daca fiola arata clar ca a consumat bauturi alcoolice - contesta acest rezultat, Politia trebuie sa plateasca expertiza medico-legala. Conducatorul auto plateste expertiza, doar cand face el aceasta cerere" - ne-a declarat un ofiter al Politiei Rutiere Arad. Pe langa aceste datorii, IPJ mai.are de platit jumatate de miliard la sucursala de distributie a energiei electrice si 3 miliarde de lei la Romtelecom.

Dacian Don - Observator

  • In zona industriala, Primaria Nadlac concesioneaza terenuri pentru investitori

Primaria Nadlac concesioneaza terenuri pentru investitoriLa intrarea in Nadlac, dinspre vama, in apropierea strandului, exista o suprafata de teren cu destinatia zona industriala. Primaria pune la dispozitia investitorilor 7,5 hectare, pe care acestia sa-si construiasca fabrici. Zona e impartita in parcele de 1000-1100 de metri patrati. "Utilitati exista, apa, canalizare, gaz, curent electric, de asemenea drum de acces. Am hotarat sa mergem pe concesionare de teren. Pretul este mic, 0,5 dolari pe metrul patrat, tocmai pentru a atrage investitorii. Nu castigam din teren, ci din ceea ce rezulta de aici", spune viceprimarul Nadlacului, Mihai Babinszki. Castigurile Primariei si ale orasului sunt ocuparea fortei de munca, salarii pentru oameni, impozite (pe salarii, pe cladiri). Rata somajului in Nadlac este de aproape 12%. Noile societati ce vor desfasura activitatea in zona industriala vor "inghiti" din persoanele neocupate, cu siguranta. Doua firme au concesionat pana in prezent terenuri in zona industriala a orasului. Una va produce confectii si tricotaje, cealalta materiale de constructii. Ambele sunt pe cale de a-si ridica fabricile. Pentru concesionarea suprafetei disponibile (circa 7 hectare) Primaria Nadlac organizeaza periodic licitatii.

G. Knap - Adevarul

  • Aniversare de suflet: Doinas, la 80 de ani

Academicianul Stefan Augustin Doinas intr-una din vizitele facute la AradIn 26 aprilie Stefan Augostin Doinas a implinit 80 de ani. Pentru a marca acest eveniment, Biblioteca Judeteana "AD Xenopol" si Casa de Cultura a Municipiului ar fi dorit sa organizeze luni o intalnire intre maestru si publicul aradean. Evenimentul nu a mai avut loc, deoarece domnul Stefan Augustin Doinas nu a putut onora invitatia. Legat sufleteste de orasul nostru, maestrul ne-a adresat cateva ganduri, la ceas aniversar, ganduri pe care le impartasim cu bucurie.
Stimati domni si iubiti prieteni, 
Am fost placut surprins de invitatia domniilor voastre, dar nu m-am mirat peste masura constatand generozitatea sufleteasca si calduroasa pretuire cu care ma coplesesc reprezentantii Aradului, orasul formarii mele intelectuale. As dori enorm sa pot raspunde afirmativ solicitarii domniilor voastre. Din pacate atat pentru mine cat si pentru sotii mea, o asemenea calatorie la Arad (fie cu trenul, fie cu avionul) e imposibila, din motive de sanatate. Suntem amandoi constienti ca, in felul acesta, vom fi privati de cateva momente de mare satisfactie, dar nu avem incotro. Va multumesc din suflet ca veti fi alaturi de mine intr-un moment al vietii mele, in care se amesteca - in parti egale - bucuria si melancolia. 80 de ani este un prag la care esti obligat sa iei in considerare nu numai timpul care a trecut, ci si cat anume ti-a mai ramas. Cu prilejul aniversarii mele, va rog sa ciocniti un pahar in sanatatea mea si sa va ganditi ca - desi la distanta - suntem totusi impreuna.
Va imbratisez cu dragoste si cu multa recunostinta,
Stefan Augustin Doinas

Occident

  • Persoanele cu handicap au acces liber pe Strand

Maine se deschide StrandulConsiliul de Administratie al SC Gospodarire Comunala SA, societate care, in prezent, administreaza Strandul Neptun, a hotarat, ieri, ca toate persoanele cu handicap sa beneficieze de accesul gratuit in incinta strandului. Mai mult, in zilele de 5, 6 si 7 mai, pensionarii au intrarea gratuita, fiind obligati doar sa prezinte cuponul de pensie. Ovidiu Marian, directorul GCA, ne-a informat ca Strandul a fost "primenit" cu aranjamente florale, investitie ce atinge circa 100 de milioane lei. Nici copiii nu au fost uitati. Acum, la redeschiderea portilor strandului, acestia sunt asteptati de un aranjament special, cu tobogane din fibra de sticla, aranjament adus special de la Bistrita. Modalitatea de asigurare a ordinii si linistii cetatenilor in zona de agrement va fi stabilita miercuri, cand, conform spuselor lui Ovidiu Marian, va avea loc o intalnire cu reprezentanti ai Politiei, Jandarmeriei si cu personalul propriu.

Simona Mazare - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]