Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 31 ianuarie 2002

  • Monumentul Libertatii a fost inclus in protocolul PSD - UDMR

Se cauta rezolvarea amplasarii grupului statuar...In protocolul semnat la nivel national intre PSD si UDMR conducerile celor doua partide cer autoritatilor locale sa adopte o serie de masuri pentru stabilirea unor prioritati de restaurare a monumentelor istorice care reprezinta valori importante ale culturii maghiare din Romania. Printre judetele carora le sunt trasate direct sarcini in aceasta directie se numara si Aradul. Astfel, in protocol este prevazut ca "se va rezolva problema Grupului statuar al Libertitii de la Arad, in conformitate cu procesul-verbal semnat de Comisiile mixte guvernamentale si cu Memorandumul de Intelegere semnat de prim-ministrii Romaniei si Ungariei". Includerea Grupului statuar de la Arad pe lista de prioritati a creat, cum era si de asteptat, reactii din partea clasei politice aradene. Consilierul local peremist, Adrian Muresan, care in 1999 s-a opus vehement reamplasarii acestui monument considera ca prin acest gest PSD si-a dat acordul pentru amplasarea statuii. "Problema trebuie tratata cu multa delicatete de autoritatile locale. Nu vrem presiuni din partea Guvernului, desi sunt convins ca vor exista. Practic, daca aceasta hotarare va fi supusa aprobarii CLM, cred ca primarul Popa va reusi sa stranga cele 17 voturi necesare pentru ca statuia sa fie amplasata. Cert este ca, chiar si in conditiile in care CLM ii va da acordul, lucrurile nu vor ramane asa", declara Muresan. O pozitie mult mai concilianta a manifestat deputatul PSD, Dorel Zavoianu. "In urma cu doi ani monumentul a fost scos dintr-o zona ascunsa. Prin prevederile din protocol eu cred ca s-a avut in vedere asezarea monumentului intr-o zona unde sa poata fi vizitat". Intrebat fiind despre atitudinea pe care trebuie sa o aiba autoritatile locale, Zavoianu a spus: "Este adevarat ca in 1999 au fost dispute, dar atunci s-a fortat nota pentru ca s-a dorit amplasarea lui intr-un loc neacceptat de aradeni. Sper, ca autoritatile vor gasi un loc care sa nu deranjeze sentimentele romanilor si ale maghiarilor. Totusi, acest monument este o opera de arta de valoare si indiferent de ceea ce simbolizeaza trebuie sa-si gaseasca locul", a mai spus parlamentarul aradean. Ramane de vazut care va fi reactia primarului Dorel Popa la intoarcerea din SUA. Grupul statuar care in 1925 a fost "renegat" de I. C. Bratianu este acum pe cale de a fi restaurat.

R.C. - Agenda zilei

  • Azoma participa la programul Relansin 2000

Azoma participa la Relansin 2000 - Virtual Arad News (c)2002Societatea comerciala Azoma, producator de utilaje pentru mecanizarea zootehniei, se afla printre putinele firme de profil care si-au continuat activitatea in anii de dupa '89. O data cu desfiintarea CAP-uri- lor, a scazut cererea de utilaje agricole producatorii de utilaje avand de luptat si cu masinile second-hand. De asemenea, activitatea de cercetare s-a restrans, nemaifiind posibila cercetarea stiintifica pe stoc. Pentru a ajuta totusi intr-un fel producatorii de utilaje, Guvernul a lansat proiectul Relansin 2000. In cadrul acestui proiect, a fost angrenata si Azoma, rezultatele fiind facute cunoscute, marti, cu ocazia unui simpozion. Concret, este vorba despre colaborarea cu specialisti ai Institutului National de Masini Agricole Timisoara (INMA), care au optimizat doua instalatii produse de fabrica aradeana: instalatia pneumatica si mecanica de transport faina furajera si instalatia pentru deservire interfazica destinate liniilor de granulat furaje. Astfel, echipa de cercetatori condusa de prof. dr. ing. Mnerie Dumitru a facut o prezentare a imbunatatirilor aduse instalatiilor, dupa ce gazdele, directorul general executiv, dipl.ing Gheorghe Jurcoi si administratorul unic Constantin Lamos, au expus in cateva cuvinte activitatea societatii. "Relansin 2000 a facut posibila realizarea unor echipe mixte formate din cercetatori si societatile comerciale si se bazeaza pe nevoia directa a agentilor economici. In urma unor discutii cu conducerea Azoma, am retinut problemele tehnice pe care le-au ridicat si am propus cateva proiecte, care au castigat o licitatie. Am primit din partea Guvernului o finantare de 1,5 miliarde lei, suma care acopera activitatea de cercetare si proiectare pana la realizarea prototipului. La realizarea acestor lucrari au participat si studenti, acest program reprezentand un avantaj pentru invatamantul de profil". Pentru INMA, este cea de-a treia colaborare cu un producator de utilaje. Directorii de proiecte ai celor doua lucrari, ing. Gheorghe Despa, respectiv ing. Constantin Stefanov, au expus cu lux de amanunte, ajutati si de proiectarea unor filmulete, rezultatele la care s-a ajuns in urma unui an de cercetare. Printre invitatii la acest eveniment s-au numarat profesori ai Facultatii de Zootehnie, directori de societati agricole, reprezentanti ai Directiei Agricole. 

Marinela Barla - Agenda zilei

  • "Am dovedit ca nu ne-am cramponat de anumite functii"

Gheorghe Seculici a demisionat din CLMInterviu cu Gheorghe Seculici prededintele PD Arad
- D-le Gheorghe Seculici, ati anuntat zilele trecute ca veti demisiona din Consiliul Local Municipal Arad, cu toate ca nu va aflati in situatiile de incompatibilitate stabilite de PD. De ce ati luat aceasta decizie?
- Sigur, demisia mea din CLM nu a fost obligatorie. Am facut acest gest intrucat am considerat ca este mai bine si pentru colegii mei de partid si pentru colegii mei de servici. Am dorit sa elimin orice suspiciune legata de aceasta incompatibilitate, sau fata de aceasta situatie pe care unii erau dispusi sa o categoriseasca asa. Decizia pe care a luat-o conducerea PD si presedintele Traian Basescu nu m-a afectat insa personal, activitatea pe care am desfasurat-o in cadrul CLM era compatibila cu activitatea din societatea pe care o conduc.
- Daca dvs. ati renuntat la calitatea de consilier, colegii de partide au renuntat la Consiliile de Administratie si AGA. Cat a pierdut PD Arad prin aceste decizii?
- Trebuie sa recunosc ca este o situatie destul de delicata pentru reprezentantii gruparii noastre, cu atat mai mult cu cat ne va fi mai greu de acum incolo sa ne impunem un punct de vedere. Pana acum, eram o grupare care crea un echilibru in consiliul local si care, cred eu, a avut de cele mai multe ori o pozitie care a generat in final adoptarea unei hotarari corecte atat in consiliul local cat si in consilile de administratie. Aceasta decizie ne va duce practic in imposibilitatea de a ne exprima o pozitie care sa creeze echilibrul care exista pana acum. Rolul de echilibru pe care l-am jucat a fost probabil si motivul pentru care multi din reprezentantii nostri s-au regasit in aceste functii de decizie.
- Credeti ca institutiile implicate, CLM, CJA si institutiile subordonate acestora, au pierdut ca si competenta in urma demisiei membrilor PD?
- Ca si competenta, nu. Acest gest, pe care unii dintre noi puteam sa nu-l facem, l-am facut pentru a dovedi cetatenilor faptul ca nu ne-am cramponat de aceste functii. Vrem sa facem dovada ca si in perioada urmatoare ne vom putea impune ca si pana acum, prin adoptarea unor pozitii corecte si constructive la nivelul municipiului si al judetului.
- PD s-a prezentat la alegerile locale cu un program politic. Veti reusi, in continuare, sa aplicati programul partidului cu aceeasi eficienta?
- O mare parte din acel program da, categoric. Sa nu uitam ca avem cate un reprezentant si la nivel municipal, prin viceprimarul Voicu si la nivel judetean, prin vicepresedintele Gheorghe Falca. Prin acestia vom avea posibilitatea sa ne materializam o mare parte din programul propus. De altfel, chiar avem satisfactia de a fi realizat o parte din programul propus. Ma refer la angajamentele legate de dezvoltarea orasului, la care ne-am adus clar aportul. Acesta este inca un motiv pentru care am demisionat din CLM: incercarea de a materializa un proiect la care ne-am angajat si care trebuia obligatoriu sa aiba in spate un numar de persoane de specialitate poate fi interpretata de multe ori ca o "afacere" a unuia sau a unora dintre consilieri. Vrem sa eliminam aceasta suspiciune si sa demonstram ca programul PD poate fi aplicat si fara sa fiu eu consilier, prin reprezentantii pe care ii avem. Pentru ca programele la care ne-am angajat sunt viabile si pot fi realizate.
- Credeti ca decizia conducerii PD va avea un impact asupra celorlalte partide politice? Este posibil sa repete si alte partide gestul PD?
- Eu, personal, cred ca nu vor fi si alte partide care sa faca acest gest. Cred insa ca prin gestul nostru vom forta mana partidului de guvernamant sa scoata o lege care sa prevada aplicarea incompatibilitatilor cerute de legea 215 (n.r. Legea Administratiei Publice Locale) mai repede de anul 2004. Cred ca PSD-ul de fapt guvernul va fi obligat sa scoata aceasta lege si sa aplice compatibilitatile mai repede decat si-ar fi dorit-o.
- Ce impresie le va face aceasta decizie cetatenilor?
- Desi In mod normal ar fi trebuit sa aiba un impact favorabil pentru noi, consider ca impactul va fi totusi minor. Asta datorita atmosferei create la nivelul intregii tari si a situatiei economice in care ne aflam. In conditiile in care imaginea partidului de guvernamant este, paradoxal, buna. Noi ne-am dori un impact mai puternic, dar cred ca lumea este mai interesata de situatia economica de acasa decat de disputele politice.
- Decizia conducerii PD a creat totusi nemultumiri in cadrul partidului. Cum vor fi rezolvate acestea?
- In partidul nostru, aceste dispute au fost transate de cele mai multe ori intr-un cadru democratic. La sedinta Colegiului Director de astazi (n.r. ieri), reactia membrilor de partid fata de hotararea conducerii partidului insa fost una pozitiva. Mai mult, s-a hotarat retragerea sprijinului politic celor care nu se conformeaza acestei decizii si s-a stabilit concret ce inseamna acest lucru: excluderea din partid. Exista, este adevarat, cateva cazuri in tara in care decizia nu a fost respectata, vreo zece daca nu ma insel, dar majoritatea consilierilor s-au conformat. Aproximativ o suta de consilieri au optat pentru o calitate sau alta, asa cum li s-a cerut.

Flavius Ghender - Adevarul

  • 15 gari aradene vor fi reprofilate

Iulian Stefanescu a anuntat programul de restructurare CFR...Directorul Regionalei CFR Timisoara, Iulian Stefanescu, prezent marti la Arad, a amintit ca procesul de restructurare a CFR va afecta si 15 gari aradene. Acestea urmau a fi supuse unui proces de casare, dar solutia (de altfel costisitoare pentru regionala CFR Timisoara) a fost inlocuita. Astfel, un numar total de 75 de gari din structura regionalei vor fi administrate de aceasta in cooperare cu primariile. Schimbarea a vizat, printre altele, si o masura de protectie a garilor (multe dezafectate), prin crearea, in spatiile aferente, de gradinite, dispensare sau locuinte pentru familiile nevoiase. Personalul aferent va fi redirectionat spre garile mari. Cu toate acestea, trenurile vor continua sa treaca prin respectivele localitati, in cladiri fiind amenajate ghisee si sali de asteptare. Iulian Stefanescu a amintit ca in acest an vor incepe, de asemenea, lucrarile la Coridorul 4 de la Curtici la Deva si va fi reabilitata linia Arad-Nadlac.

Adriana Barbu -  Observator

  • La Liceul din Buteni, profesorii pun "suflet" pentru educatie

Elevii din Buteni vor avea laborator de informatica - Virtual Arad News (c)2002Informatica este un domeniu care prinde din ce in ce mai mult la noi. Putem spune ca ea tinde sa devina indispensabila in mai toate domeniile de activitate. Calculatoarele prezinta un real interes si pentru elevii Grupului Scolar din Buteni. Aceasta institutie scolara se bucura de infiintarea unui laborator de informatica dotat cu 11 calculatoare, care au fost primite din diferite sponsorizari. Profesorul de informatica, d-l Gheorghe Goldis, spunea ca "elevii manifesta un real interes pentru acest domeniu, au o atractie puternica vizavi de calculator, dat fiind faptul ca pentru ei este un mod de afirmare. Nu putini sunt cei care doresc sa urmeze scoli unde sa-si aprofundeze cunostintele in domeniul informaticii." Am discutat cu cativa elevi ai d-lui prof. Gh. Goldis care erau entuziasmati ca au si ei parte de un calculator, de faptul ca pot sa cunoasca mai multe despre informatica, informatizare sau, asa cum afirma un elev, despre "lumea virtuala". D-na director Sofia Purice, care ne-a povestit in cateva cuvinte istoria infiintarii acestui laborator de informatica, a tinut sa-si exprime satisfactia pentru ca a reusit, cu forte proprii, sa duca la bun sfarsit acest proiect: "Sunt mai mult decat multumita pentru ca am avut posibilitatea sa aduc in scoala aceste calculatoare, ca elevii din Buteni pot sa se simta cu adevarat in mileniul III. Cel mai important lucru este ca acum ei pot invata ca si copiii de la oras." D-na director Sofia Purice mai spunea ca are in plan amenajarea unui atelier de croitorie in cadrul scolii, asta dupa ce cu ajutorul firmei THW, a echipat cu scule moderne atelierul de tamplarie. Ce am putut observa la profesorii din Buteni este ca, asa cum afirma unul dintre ei, totul se face aici "cu mult suflet". Nu s-a asteptat ajutor de la foruri inalte, de la personalitati, ci s-a facut totul pentru ca elevii acestui liceu sa se poata bucura de o educatie solida, de o baza materiala importanta, de toate conditiile necesare pentru formarea lor ca... profesionisti.

R. Muntean - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]