Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 31 august 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Intr-o atmosfera de inalta tinuta academica, a inceput Scoala de Vara Internationala de la Macea

Deschidere festiva la Scoala de Vara Internationala...In cursul diminetii de ieri, in incinta salii de conferinte a Universitatii de Vest "Vasile Goldis" Arad, a avut loc deschiderea festiva a Scolii de Vara Internationale de la Macea. Manifestarile, care se vor derula in perioada 30 aug.-13 sept., vor transforma Aradul intr-un centru academic international. Parteneri in realizarea acestui proiect sunt: Centrul de Cercetare Fundamentele Modernitatii Europene, Universitatea de Vest "Vasile Goldis" Arad, Asociatia Romana a Cercetatorilor Francofoni in Stiinte Umaniste, Colegiul Noua Europa si Consiliul Judetean Arad. Atmosfera de inalta tinuta academica va fi intretinuta de prezenta unor personalitati de renume international. La deschidere au luat cuvantul rectorul UVVG, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, lector univ. dr. Dana Jalobeanu, UVVG Arad si conf. dr. Vlad Alexandrescu, din partea Universitatii Bucuresti. Acesta din urma a asezat Scoala de Vara sub auspiciile unei mari si complexe personalitati a secolului al XVII-lea: B. Pascal. 
Manifestarile au continuat in cursul dupa-amiezii, cu o masa rotunda avand drept tema "Predarea istoriei ideilor ca practica a gandirii libere". Dezbaterile au avut drept scop evidentierea importantei studiului istoriei ideilor pentru diferite specialitati universitare, precum si iminenta impactului acestei discipline asupra diferitelor metode de invatamant, in formarea universitara si postuniversitara. Programul Scolii de Vara cuprinde cursuri, discursuri, si ateliere care se vor derula pe parcursul a doua saptamhni in incinta Castelului Macea.

Speranta Milancovici - Adevarul

  • Cel mai tare din parcare.  Sistemul de parcare Parktronic din Arad are destule deficiente

Aparatele de taxare Parktronic lipsesc in unele zone... - Virtual Arad News (c)2002* Intre altele, exista strazi pe care nici un indicator nu arata ca ar fi vorba de o parcare cu plata 
* Cu toate acestea, mai multe masini au fost blocate, iar proprietarii acestora, injurati si chiar loviti de bodyguarzii care le-au cerut bani pentru parcare  
Cat este de european sistemul de parcare Parktronic din Arad si cat sunt de occidentale aspectele pe care le atrage dupa el, s-a dovedit, inca o data, ieri dupa-amiaza. In centrul orasului, pe strada Corneliu Coposu (fosta Lacului), acolo unde carosabilul este trasat, dar nu exista semnalizare ca parcarea ar fi cu plata, proprietarii unei masini careia i se blocasera rotile au fost agresati de cativa agenti de paza. Culmea, pe strada nu numai ca nu exista vreo avertizare privind parcarea cu plata, dar nu sunt nici automate care sa duca cu gandul la acest fapt. Poate, daca aceste "masinarii" ar fi fost la vedere, proprietarul masinii, care ARE tichet Parktronic, ar fi platit taxa, iar scandalul era evitat.
Bodyguarzi neciopliti si violenti
Mai multe publicatii, intre care si ZIUA de Vest, avertizau, cu ceva timp in urma, asupra lipsei de respect fata de soferi, odata cu promovarea sistemului de parcare Parktronic din Arad. Au fost cazuri cand masini parcate in afara marcajelor s-au blocat, cand tichetele de la automate s-au epuizat, dar automobilistii nu au fost anuntati din timp, cand agentii aflati sub contract cu firma au jignit grosolan soferii. Nu s-au luat insa nici un fel de masuri impotriva aspectelor reclamate; in aceste conditii, nu trebuie sa surprinda pe nimeni ca faptele au degenerat si s-a ajuns la inspaimantarea (a se citi agresarea) unor aradeni. Miercuri dupa-amiaza, Marta Eva s-a invoit de la lucru pentru a-si scoate copilul de la gradinita. In strada, a observat ca una dintre rotile masinii sale este blocata de firma Parktronic, desi nu exista nici o semnalizare ca pe strada respectiva parcarea ar fi cu plata. Agentul Parktronic din apropiere a fost solicitat sa clarifice situatia. "I-am cerut sa isi sune directorul, pentru ca nu exista nici un indicator care sa specifice ca aici este parcare cu plata. Am mai stationat si alta data aici, dar nu s-a intamplat nimic. Mi s- a spus ca vine directorul. In locul sau, insa, au sosit doi tipi foarte solizi, tatuati pe brat. M-au strans de gat si mi-au spus: ba, p...a, ba, platiti, sarantocilor!" - ne-a declarat femeia. Nicu Iotcu, seful Evei Marta, a fost chemat in strada pentru a sustine punctul de vedere al subalternei. "Cei doi i-au adresat doamnei Marta cuvinte injurioase. Eu i-am rugat sa nu mai vorbeasca asa cu o femeie, la care mi s-au adresat si mie foarte urat, si m-au pleznit cu trei pumni in cap. M-am izbit de un nuc, altfel as fi cazut... Scena s-a petrecut in strada. Apoi, au lovit-o si pe Eva Marta, l-au lovit si pe sotul acesteia si l-au trantit langa masina. Bodyguarzii nu aveau insemnele nici unei firme. Erau imbracati in maiou".
Blocajul rotilor a starnit nemultumiri printre soferi...Au patit-o si altii  
Martorii oculari ne-au declarat ca, in momentul in care a inceput agresiunea, agentul de paza de la Spectrum Det s-a retras... "Mare lucru nu am vazut. Cei trei erau deja batuti... Cand am ajuns mai aproape, au trecut niste camioane. Totul s-a petrecut in cateva secunde. Batausii nu erau imbracati in uniforma. Purtau lanturi, se dadeau mari si tari". Victimele agresiunii au depus, ieri, la politie, plangere penala impotriva agresorilor. Conform buletinului medical nr. 2956, eliberat de Spitalul Judetean, Nicu Iotcu prezenta "lacuna si santuri vasculare accentuate in regiunea parietala stanga". Un barbat din Harghita a patit-o pe aceeasi strada, la aceeasi ora. Acesta a invocat faptul ca nicaieri pe strada Corneliu Coposu nu apare vreo avertizare ca parcarea ar fi cu plata. In ciuda acestui fapt, i s-a blocat autoturismul si i s-au solicitat 416.000 de lei pentru deblocare. "Sunt prima oara in Arad si nu aveam cum sa stiu ca se plateste in locul asta. Nu este nici un indicator. Imi ia acum 416.000 de lei ca sa ma deblocheze", a declarat Csato Attila. "Mi-a murit noaptea trecuta matusa, care locuia in imobilul de la marginea soselei. Mai amenda asta imi lipsea... Ce sa fac? Sa ii dau in judecata si sa mai pierd cateva zile la Arad? Am vazut cum i-au batut pe oamenii aia, de la capatul strazii... Am si eu destule necazuri"... Am incercat sa il contactam si pe directorul firmei care administreaza parcarile, dar nu l-am gasit.
Scuze si acuze  
Conducerea Parktronic nu este de acord cu declaratiile pe care Nicu Iotcu le-a facut, acuzand anumiti angajati ai firmei ca i-ar fi agresat secretara, pe sotul acesteia si, nu in cele din urma, pe el. Pentru a intari si mai mult cele afirmate, conducerea Parktronic ne-a pus la dispozitie mai multe documente care, cel putin la prima vedere, nu puteau fi combatute: Directorul tehnic al Parktronic, Laurentiu Jors, ne-a declarat: "In primul rand vreau sa va spun ca, in conformitate cu datele stipulate in contract, firma noastra nu este obligata sa monteze stalpi indicatori. Am dus o politica de informare foarte bine pusa la punct, am impartit mii de pliante, tocmai pentru ca soferii sa stie care strazi sunt supuse taxei de parcare. Punctual, vreau sa ma opresc, in cateva fraze, la anumite aspecte care m-au deranjat in unele afirmatii: Masinii cu numarul AR-06-BGV i-a fost blocata roata. Agentul nostru ne-a anuntat prin statie ca sotul Evei Marta era cu o ranga in mana si ca incearca sa distruga dispozitivul de blocare. I-au explicat consecintele gestului pe care l-a facut si nu au mai stat de vorba cu el. Noi, oricum, suntem hotarati sa depunem o plangere penala la politie, pentru distrugere si tentativa de furt. Dupa ce au plecat, am citit ca au venit doi tipi, care i-au luat la bataie pe Eva Marta, sotul ei si pe Nicu Ioscu. Aici a aparut o confuzie. Cei doi nu sunt angajati ai firmei noastre si nici nu au fost pusi de noi. Noi suntem dispusi sa-i adunam pe toti baietii de la Spectrum Det, firma cu care avem contract, iar doamna Marta sa-i identifice daca se potrivesc descrierilor. Chiar ma mir ca nu au depus plangere penala importiva celor doi. Sa depuna, iar politia sa faca cercetari. Sa vedem la ce concluzie ajunge Doamna Marta a zis ca agentii nostri au jignit-o si au bruscat-o. Nici nu se pune problema. Poate a fost o reglare de conturi".

Adina Cosa -  Ziua de Vest

  • 17 firme, interesate de reabilitarea Statiei de Epurare a RAAC

Incepe etapa a II-a de reabilitare a Statiei de Epurare - Virtual Arad News (c)2002O parte din banii necesari sunt fonduri nerambursabile oferite de  Comunitatea Europeana
In cadrul Programului ISPA, miercuri a avut loc o intalnire de lucru, la Consiliul Judetean Arad, intre reprezentantii Regiei Autonome Apa Canal, Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Mediului, Delegatiei Comunitatii Europene la Bucuresti si Consiliului Judetean Arad, precum si consultanti, cu antreprenorii. Acestia au cumparat caietele de sarcini pentru a participa la licitatia de lucrari de reabilitare a Statiei de Epurare Arad. Intalnirea a constat intr-o vizita la Statia de Epurare, in scop de prezentare a obiectivului, o prezentare a proiectului si in discutii de clarificare in vederea licitatiei ce urmeaza sa aiba loc in data de 8 octombrie, la sediul CJA. Cu acest prilej, antreprenorii au pus o serie de intrebari legate de caietul de sarcini, urmarind ca raspunsurile sa fie prezentate in scris, conform legii. In cadrul programului ISPA, va fi finantata de catre Comunitatea Europeana etapa a II-a de reabilitare a Statiei de Epurare, in valoare de 18 milioane euro, din care 75% fonduri nerambursabile ISPA si 25% (4,5 milioane euro) imprumut de la BERD, garantat de CJA. De licitatie sunt interesate 17 firme, din Germania, Franta, Israel, Turcia sau Grecia.

Marius Grada - Agenda zilei

  • Spitalul Judetean nu are datorii la furnizorii de medicamente

Spitalul Judetean nu are datorii la furnizorii de medicamente - Virtual Arad News (c)2002Dr. Dorin Lazar, directorul Spitalului Clinic Judetean a declarat ca unitatea sa nu are nici o datorie la furnizorii de medicamente. "Noi ne aprovizionam cu medicamente in functie de solicitarile pe care le fac sefii de sectie. La o mie de bolnavi, intr-adevar, pot fi 50-70 de cazuri dintre cele pe care le-ati semnalat. In nici un caz nu se poate vorbi de un fenomen de masa" a afirmat directorul Lazar. Pentru a se exprima cat mai plastic, dr. Dorin Lazar a continuat: "Este ca si cum ai vorbi de Janos, Johan sau Jean. Chiar daca fiecare se pronunfa altfel, pentru noi tot Ion este. Ideea ramane ca pacientii sa stie ca pot cumpara si alte medieamente cu aceleasi proprietati". Legat de acest aspect, directorul Casei Judetene a Asigurarilor de Sanatate Arad, dr. Gheorghe Domsa, ne-a declarat ca: "Toti directorii de spitale se plang de bugetul insuficient. Dar avem, un exemplu foarte bun si elocvent, cel al Spitalului Judetean Arad, care, in acest moment nu are nici un fel de datorie la furnizorii de medicamente. Si asta in conditiile in care spitalul este cel mai mare din judet si preia si cazurile din teritoriu. Din pacate, spitalele cu problemele cele mai mari sunt cele din judet a caror activitate nu se reflecta in cazuistica si a caror pacienti vin spre Arad. Desi bugetul sanatatii este asa cum il stim, eu cred ca printr-o buna gospodarire, spitalele se pot descurca, inclusiv cu asigurarea de medicamente"- a spus directorul CJAS.

Camelia Tuduce Berar - Observator

  • Intre versantii  impaduriti

Zona Moneasa este asezata intr-un decor mirific - Virtual Arad News (c)2002Cand natura e generoasa cu omul, ce i-ar mai ramane acestuia de facut decat sa cultive, sa conserve aceasta generozitate. Romania are atata zone in care natura inca mai este exuberanta, iar zonele acestea ar trebui declarate zone privilegiate. Un astfel de spatiu este in judetul nostru zona Moneasa.
Trei obiective se revendica azi de la acest toponim: satul Moneasa, statiunea Moneasa si hotelul Moneasa. Din pacate, pe cati i-am intrebat n-au stiut sa-mi raspunda ceva coerent in legatura cu etimolgia acestui toponim. Probabil candva, in vremuri imemoriale, o printesa agatarsa s-a retras aici, pe vremea cand oamenii aveau aptitudini supranaturale. Urmarita de uriasul Moma, contrariat de refuzul cu care raspundea insistentelor sale. Asediata in valea minunata, continuand sa reziste avansurilor sale, Moneasa l-a transformat in munte, si Codru, iar locul a ramas pana azi astfel binecuvantat, inconjurat de versantii impaduriti, parcurs de paraie cristaline, inviorat de izvoare miraculoase. Probabil asa s-ar putea explica originea satului si a statiunii Moneasa, ca si originea acestor munti impaduriti, Muntii Codru Moma.
Dintr-o aventura geologica s-a nascut un colt de Eden: apa, aer, lumina, munte, vegetatie. Probabil multa vreme dupa aceea lumea traia aici in mit, in poveste. Cu timpul, insa, lumea, devenita istorie, a inceput sa-si iasa incet-incet din poveste. Si asta e alta "poveste", iar lumea a cazut in ceva nou, in realitate.

Petru M. Has - Occident

  • FILMELE SAPTAMANII
Dacia 30 august - 6 septembrie 2002 Regele scorpion - (SUA)
Muresul 30 august - 6 septembrie 2002 Omul paianjen - (SUA)
Arta 30 august - 6 septembrie 2002 - Sala A Elicopter la Pamant - (SUA)
Arta 30 august - 6 septembrie - Sala B Scor final - (SUA)

Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]