Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 1 martie 2004

Stirile TVA aici

  • Cuvinte despre Martisor

Doar in Romania sosirea primaverii este vestita prin martisoare - Virtual Arad News (c)2004Sfarsit de februarie, sfarsit de iarna. Semnele apropiatei primaveri sunt tot mai evidente. Soarele cuprinde cerul cu raze inmiite. Din suba de omat au ramas ici-colo doar niste petice. Murmurul izvoarelor se amplifica. Paraiele au spinarile inspumate. Prin case se fac pregatiri pentru indragitul obicei al martisorului.
Obiceiul respectiv, unic in lume, e legat de innoirea naturii, de dorinta si visul de prosperare, de puterea dragostei. 
In ce consta el?
Din ata alba si rosie creatorii impletesc niste firisoare. De impletitura realizata se leaga apoi interesante bibelouri, brelocuri sau bijuterii ca semne ale afectiunii pentru o anumita persoana.
Albul e simbolul inocentei iar rosul cel al puterii care invinge raul. 
Prin impletire cele doua culori dobandesc o putere magica, ferind persoana care poarta martisorul, pe de-o parte, de orice rau, dar trezind afectiune, pe de alta.
Martisoarele, aceste creatii gingase, semne ale unei sublime pretuiri, se daruiesc de intai martie persoanelor de gen feminin. 
Cele mai multe martisoare, cum e si firesc, le primesc fetele. Dar ele stralucesc in aceasta minunata zi si pe piepturile mamelor, prietenelor, colegelor, rudelor.
Ziua martisorului a devenit o placuta sarbatoare ancorata puternic in traditie.
Iata cum martisorul a ajuns un splendid vestitor al primaverii si declansatorul unei deosebite bucurii in sufletele tuturor persoanelor care-l poarta.
Si acum cand inchei insemnarile despre martisor nu-mi ramane decat sa inserez o sincera urare: sanatate tuturor celor care astazi il daruiesc si celor care il poarta!

Traian Oancea - Adevarul

  • Pericol de inundatii in Arad

Peste o suta de hectare de teren agricol au fost acoperite de ape in zona BarsaDoua drumuri judetene aradene au fost inchise partial traficului rutier, incepand de duminica, din cauza revarsarii Crisului Alb, transmite Mediafax.
Potrivit unui comunicat al Protectiei Civile Arad, Drumul Judetean 708 A a devenit impracticabil intre localitatile Dieci si Revetis, unde nivelul apei revarsate din Crisul Alb a atins 60 de centimetri pe sosea. 
Totodata, traficul rutier nu mai este posibil nici intre localitatile Dieci si Crocna, unde apa de pe carosabil are un nivel de jumatate de metru. 
In dreptul localitatii Dieci, Crisul Alb a depasit cota de inundatie cu 57 de centimetri, apa ajungand la un nivel de doi metri si jumatate. Peste o suta de hectare de teren arabil din localitatea Barsa sunt acoperite de apa, iar o gospodarie din Pescari a fost inundata. 
Hidrologii au avertizat ca Valea Cigherului este pe punctul a se revarsa in localitatea Chier, unde cota de atentie a fost depasita cu 14 centimetri, iar nivelul apei se mentine in crestere. 
De asemenea, la Carand, valea Teuz a depasit cota de atentie cu 13 centimetri, nivelul apei ajungand la peste doi metri. 
Autoritatile judetene au alarmat primariile din zonele unde sunt posibile inundatii in zilele urmatoare, cerandu-le responsabililor locali sa-si pregateasca din timp cantitatile de nisip si saci de care au nevoie pentru realizarea digurilor de aparare. 
Hidrologii aradeni au anuntat ca nivelurile vor creste in continuare pe toate cursurile de apa din judet, ca urmare a precipitatiilor abundente din ultimele zile.

Evenimentul Zilei - Editia de Vest

  • Magazinele de imbracaminte pregatesc reduceri de preturi pentru femei

Magazinul de confectii Moda face reduceri de preturiPentru ca luna martie este o luna dedicata femeilor, foarte multe magazine, incepand chiar cu prima zi a luni, adica de astazi, fac reduceri la preturile de haine si accesorii pentru femei. 
Ofertele sunt valabile pana in data de 8 martie iar patronii sustin ca se fac aceste reduceri tocmai pentru a veni in sprijinul doamnelor care nu isi permit de multe ori pe an sa cumpere haine ca sa isi imbogateasca garderoba. 
Una dintre societatile pe actiuni care provine din fosta intreprindere de confectii care s-a privatizat in anul 1994 ofera clientelor prin magazinul de desfacere, in perioada 1-8 martie, haine la preturi simbolice dupa cum declara si Monica Fufezan, director general.
"Vrem sa oferim femeilor haine la preturi mai mult simbolice, adica de la suma de 400 sute de mii lei cat costa initial o bluza sau o pereche de pantaloni in prima saptamana a luni, reducerea se va face pana la suma de 50 mii lei. 
Preturi foarte mici vor avea jachetele si compleurile. 
Facem acest lucru deoarece majoritatea clientelor noastre sunt femei, si eu cred ca ar fi cazul sa le acordam in aceasta perioada o atentie deosebita. 
Si anul trecut am dat posibilitatea femeilor sa-si imbogateasca garderoba si am avut succes". 

Societatea respectiva lucreaza atat pentru export Germania si Anglia cat si pentru specific intern. 
Pentru ca se doreste calitate, societatea si-a achizitionat un sistem performant de abordare a documentelor tehnice pe calculator. 
Am stat de vorba cu cateva femei despre intentia societatilor de-a face reduceri de preturi; acestea ne-au declarat: 
"Vom vizita si noi magazinele sa vedem ce ni se ofera; daca hainele vor fi de buna calitate si ieftine, inseamna ca intr-adevar comerciantii s-au gandit si la noi, cei cu venituri reduse si chiar vor sa faca un cadou placut femeilor, daca nu, inseamna ca vor sa-si lichideze stocurile". 

C. U. - Agenda zilei

  • Ceferistii "rup" lucrul de 1 Martie

Liderul sindical - Ioan Voica arata motivele pentru care s-a declansat grevaAlianta Sindicatelor M/C din Regionala CFR Timisoara declanseaza astazi seria de proteste generate de esuarea negocierilor cu patronatul. 
Protestul incepe cu o greva :e avertisment de doua ore, urmand sa se ajunga chiar si a greva generala. 
Greva de astazi consta in totala incetare a lucrului intre orele 7.00 si 9.00, interval in care traficul feroviar va fi paralizat - motiv pentru care sindicalistii au facut apel la opinia publica si calatori solicitand sa fie intelesi si cerandu-si, totodata, scuze. 
"Ne cerem scuze publicului calator, care va fi afectat de protestul nostru. Dupa greva de avertisment, va urma greva generala, a carei data nu a fost inca fixata" - a precizat, pentru Ziarul Transilania, Ioan Voica presedintele Aliantei Sindicatelor M/C in Regionala Timisoara. 
Cauzele care au condus la masurile extreme pe care le-au declansat sindicalistii sunt multiple, dar, in principal, se datoreaza esuarii negocierii Contractului Colectiv de Munca pe anul 2004 cu Administratiile de Cale Ferata si Ministerul Transporturilor, Locuintei si Turismului. 
Pe langa esuarea negocierii Contractului Colectiv de Munca, sindicalistii mai sunt nemutumiti si de neacordarea tichetelor de masa, dar si de faptul ca n-au reusit stoparea disponibilizarilor de personal. 
Sindicalistii au deschis conflictul de munca deoarece conducerea administratiilor de transport feroviar nu le-a oferit o majorare salariala de 12 la suta, tichete de masa, calcularea grilei de salarizare in baza salariului minim pe economie de 2,8 milioane de lei si garantarea locurilor de munca. 
Mecanicii de locomotiva cer, in plus, un salariu minim brut de 100 euro (cu respectarea coeficientilor de ierarhizare) si reducerea timpului de lucru zilnic de la opt la sapte ore. 
"Au disponibilizat 19.000 de salariati anul trecut, iar acum nu pot asigura niste salarii decente pentru angajati, care merg, conform graficului, de la salariul minim pana la 16.000.000 de lei (n.r. - cat are directorul general al Regionalei)" - spunea, nemultumit, Ioan Voica. 
Greva a fost precedata de o conciliere intre Ministerul Muncii, sindicate si Administratiile Cailor Ferate, insa aceasta nu a adus rezultatele scontate, fiind mai mult o chestiune de procedura. 
Dupa conciliere, a avut loc, la Bucuresti, Consiliul National al Aliantei Sindicatelor din Administratiile de Cale Ferata, prilej cu care s-au pus la punct ultimele amanunte privitoare la miscarile de protest.

Orlando Toader - Ziarul Transilvania

  • Cionca si-a "botezat" candidatura la Primaria Pecica

Iustin Cionca si-a anuntat candidatura pentru primaria din PecicaPeste 200 de pecicani au tinut sa fie prezenti la lansarea candidatului democrat la Primarie. Iustin Cionca, cel care pana nu demult era in calculele partidului pentru a ocupa postul de vicepresedinte de Consiliul Judetean, a decis sa mai "atenteze" la un nou mandat de primar.
"Sunt fericit ca ati ales sa fiti alaturi de mine in acest moment important din viata mea. Ma simt rasplatit ca sunteti aici", a spus Cionca in deschiderea discursului. 
Democratul a tinut in mod deosebit sa se prezinte inca o data in fata locuitorilor pentru ca CV-ul sau s-a imbogatit: "Am 36 de ani, sunt jurist si am un copil", a spus acesta vizibil emotionat, deoarece de putin timp a devenit tatic.
A tinut sa-si motiveze dorinta de a ramane primar in Pecica, deoarece considera ca este mai important sa-si duca la indeplinire programele pe termen lung.
"Inca de acum doi ani mi-am anuntat colegii ca as dori sa candidez la alt nivel. Totusi, m-am razgandit, pentru ca mi-a cerut-o electoratul si colegii de partid de la Pecica. Eu cred ca primaria este singurul loc unde poti face o politica reala, o politica in folosul cetatenilor. Obiectivul meu este ca pecicanii sa traiasca mai bine", a continuat Cionca.
Ca orice primar care se respecta, Iustin Cionca a facut un bilant al promisiunilor sale din 2000, ajungand la concluzia ca atat cat i-a stat in putere a realizat. Construirea unei sali de sport, introducerea gazului metan, crearea de noi locuri de munca, programe de finantare externa, reabilitarea cladirilor, a sediului primariei, incubatorul de afaceri sunt principalele realizari enumerate de democrat. 
In aceste conditii nu este de mirare ca Iustin Cionca are mai bine de 60 de procente din preferintele electoratului.
"Toate aceste realizari nu mi se datoreaza doar mie, ci si echipei de la Primarie. Va multumesc mult pentru increderea acordata si sper sa nu va dezamagesc", a incheiat Cionca in aplauzele salii.

Bogdana Popescu - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]