Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 1 iunie 2004

Stirile TVA aici

  • 31 mai: Ziua Mondiala fara Tutun.  Doi din zece elevi sunt fumatori

Un grup de tineri au protestat impotriva fumatului"Tutunul si saracia - un cerc vicios", aceasta este tema aleasa de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru Ziua Mondiala fara Tutun, sarbatorita, ieri, in intreaga lume. 
"S-a spus foarte putin, pana acum, despre relatia dintre tutun si saracie. De fapt, nu numai saracii sunt consumatori de tutun, dar tabagismul este un factor care agraveaza saracia datorita cheltuielilor pe care le determina, datorita morbiditatii si mortalitatii de care este responsabil. Astfel, tutunul si saracia formeaza un cerc vicios din care, cel mai adesea, este foarte greu sa iesi" - explica dr. Calin Ardelean, consilier superior in cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Arad.
Compartimentul de promovare a sanatatii din cadrul DSP a realizat un studiu asupra consumului de tutun, la nivelul claselor a VIII-a si a XII-a din municipiul Arad. 
S-a constatat, astfel, ca parintii predau zilnic si, ca atare, consecvent lectia despre fumat: aproape unul din doi tatici si una din cinci mame demonstreaza ca se poate trai si chiar avea satisfactii si placeri din fumat! 
In ceea ce-i priveste pe tinerii fumatori, numarul celor din clasele a XII-a a crescut progresiv din 1997 (18,1%) pana in 2001 (23,8%), apoi a scazut pana la 23,2%, in 2004. 
Acestui procent i se adauga inca 10,3% fumatori ocazionali. 19,4% din elevii claselor a VIII-a s-au declarat, la randul lor, consumatori de tutun. 
"S-ar parea ca tendinta de crestere a numarului de fumatori tinde sa se stabilizeze in jurul cifrei 22% si ca lucrurile par satisfacatoare raportate la media pe tara. Fetele tind sa fumeze in aceeasi proportie ca si baietii, despartindu-i doar cinci procente" - precizeaza dr. Calin Ardelean.
Cei mai multi tineri consuma intre 10 si 20 tigari pe zi, cheltuind 20.000-30.000 de lei. 
Raportat la bugetul lunar propriu al fiecarui elev, suma cheltuita pentru fumat reprezinta 10-14% din banii de buzunar, in cazul bacalaureatilor, si mai mult de 20% din bugetul zilnic al elevilor de clasa aVIII-a. 
"Bacalaureatii au experimentat prima tigara in anul 2000, deci in clasa a VIII-a, ceea ce inseamna ca grupul tinta de adoptat in campaniile viitoare trebuie sa fie constituit din elevii claselor a VIII-a" - sublineaza sociologul George Radulescu. 
El a mai adaugat ca lunile in care are loc prima experienta a fumatului sunt cele de vara pentru elevii dintr-a VIII-a, iar pentru cei de-a XII-a, lunile mai si septembrie.
Desi pe fiecare pachet de tigari este inscriptionat avertismentul 
"tutunul dauneaza grav sanatatii", tinerii continua sa fumeze. 
Multi dintre ei, pentru ca asa se-ntampla in grupul din care fac parte. 
Chiar daca stiu riscurile la care se expun fumand, nu le iau in seama.

Diana Dutu - Adevarul

  • Grav accident intre Deva si Arad

Grav accident de TIR pe Defileul MuresuluiDoua persoane au fost ranite intr-un grav accident de circulatie care a avut loc, ieri dimineata, in jurul orei cinci in localitatea Capruta. Motivul producerii tragediei a fost neatentia la volan.
Luni dimineata, un autotren inmatriculat in Bulgaria se deplasa dinspre Deva spre Arad. 
"Din cercetarile efectuate pana acum reiese ca tirul cu numar de Bulgaria nu avea o viteza mai mare de 60 km/ora. Pe raza localitatii Capruta, la una dintre curbe, soferul a pierdut controlul masinii din cauza neatentiei. A intrat pe contrasens, acrosand un alt autotren cu numar de Alba, care circula in mod regulamentar. In urma coliziunii ambele masini s-au rasturnat, una in partea dreapta a carosabilului iar cealalta pe liniile de cale ferata", a declarat Adrian Lile, purtator de cuvant Politia Rutiera.
Timp de cateva ore, traficul pe ruta Deva – Arad a fost ingreunat, circulandu-se doar pe un singur sens. 
Cei doi soferi au fost resuscitati de echipele medicale care au ajuns la fata locului, dupa care au fost dusi la spital. Avand in vedere starea grava in care se afla, conducatorul tirului inmatriculat in Bulgaria a fost transferat la clinica de neurochirurgie din Timisoara.

Diana Rotar - Observator

  • Presedintele Bancii Phoenix considera ca acuzatiile impotriva lui sunt nefondate

Conducerea Bancii Phoenix considera nefondate acuzatiile ce i se aducAncheta continua pentru luarea la raspundere a celor implicati
Acum cateva zile intr-un comunicat de presa al Inspectoratului Judetean de Politie Arad, scria cumc ca conducerea Bancii Phoenix este cercetata pentru inselaciune. 
Politistii sustin ca au fost depuse plangeri cu privire la faptul ca presedintele bancii, Mike Olari si directorul, Dorel Zbarcea au primit sume de bani de la mai multe persoane din judetul Bihor pentru a fi si acestia trecuti pe listele de actionari, insa banii nu au mai ajuns in contul bancii. 
Unde au disparut, nimeni nu stie momentan, iar ancheta continua pentru descoperirea persoanelor care au facut ca banii sa nu mai ajunga in conturile bancii. 
La o discutie cu conducerea bancii acestia au luat la cunostinta cu surprindere afirmatiile care au aparut in mass-media, afirmatii care aduc grave prejudicii institutiei. 
Acestia considera ca afirmatiile sunt neadevarate si ca impotriva conducatorilor Bancii Phoenix nu a fost inceputa nici o urmarire penala, fiind depusa o simpla plangere penala, care cica, nu a fost indreptata impotriva societatii in cauza. 
In momentul de fata banca isi desrasoara in conditii normale activitatea,- cu respectarea dispozitiilor legale. 
"Eu sunt o persoana cinstita, nu am inselat niciodata pe nimeni si nici nu am fugit din tara. Sunt foarte surprins de aceste acuzatii, eu nu am stiu nimic, plus ca politia nu m-a contactat nici pana astazi. Cei care au depus aceste reclamatii nu mai sunt actionari la noi din anul 2001, potrivit legii cooperativelor de credit, care nu mai permite ca societatea sa aiba si alte filiale, decat pe raza judetului unde este sediul stabil. 
Nu va pot spune cine sunt acestia care ma acuza pe mine si pe director, daca este necesar eu detin toate contractele si actele legale pe care le-am intreprins cu actionarii, pe care le voi arata doar politistilor cand acestia se gandesc sa ma interogheze sau sa le dau declaratii. 
Daca pana maine nu ma vor contacta, voi merge personal la politie pentru a lamuri aceasta situatie"
, a declarat Mike Olari, presedintele Bancii Phoenix. 
Acum ramane de vazut unde va duce ancheta inceputa de politistii aradeni. 
Cert este faptul ca orice cercetare in stare de liberate sau anchetare se face in baza unor dovezi precise si sigure, nu doar in urma unor supozitii. 
Acum ramane ca politistii sa-si faca treaba.

Monica Gaicean - Agenda zilei

  • Bac cu manivela la granita cu UE

Ca si in urma cu un secol Muresul se mai trece si cu podul plutitorDin Banat in Ardeal, cu pluta pe Mures
Ca sa ajunga in Ardeal, banatenii din zona Sannicolau Mare o iau pe scurtatura si trec Muresul cu bacul. 
Este vorba despre un fel de poduri plutitoare folosite inca de acum aproape o suta de ani. 
Si astazi functioneaza la fel ca la inceput: o pluta din lemn intarita de o tabla din fier care se deplaseaza, datorita curentilor, de-a lungul unei sarme intinse intre cele doua maluri. 
Astfel de "instalatii" functioneaza in mai multe localitati de la marginea judetelor Timis si Arad. 
Pentru locuitorii satelor de la granita Banatului, podul plutitor aflat la cativa kilometri de Uniunea Europeana este o necesitate si, practic, singura modalitate de a-si duce copiii la scoala, legumele la piata, sau chiar de a ajunge sa-si munceasca pamanturile. 
Autoritatile locale si judetene spun ca nu au bani pentru poduri adevarate peste Mures si ca, ori de cate ori cate o pluta rustica se scufunda, oamenii fac zeci de kilometri ca sa ocoleasca Muresul si sa ajunga pe malul din Ardeal al raului.
Periam Port e o localitate cunoscuta mai ales pentru satul de vacanta de pe malul Timisului. 
Faptul ca aici exista o pluta cu care se traversa raul a dat numele localitatii. De cateva zile, Periamul e insa un port fara ambarcatiuni. 
"Bacu’ s-a scufundat saptamana trecuta. Au incercat sa treaca un camion cu sare, si cand au ajuns pe malul celalalt s-a dus cu botu’ in apa, cu sare cu tot. A stat aici vreo doua zile pana au venit cu macaraua sa scoata camionul. Pluta s-a prapadit. Acum trebuie sa facem un ocol de 12 kilometri ca sa ajungem peste mal", ne spune Grigore Lupu, un localnic care lua apa din Mures ca sa-si ude rosiile. Ocolul de 12 km inseamna cateva sate in aval de Mures.
"Viteza e in functie de vant"
In aval de Periam, la Igris, exista un bac functionabil, lung de sase metri si cam tot la fel de lat. 
"Capitanul" ambarcatiunii, un barbat ars de soare, are o ghereta in care se adaposteste in caz de ploaie. Il cheama Viorel Popovici. 
In jurul lui, cateva scaune de plastic pentru calatorii mai obositi. "Marinarul" de la Igris da aceleasi indicatii tuturor pasagerilor: 
"Cand ajungem la mijlocul raului, va rog sa dati masinile mai in fata ca sa se lase greutatea si sa se infiga pluta mai bine in mal. Aveti grija sa nu accelerati prea tare". 
Tehnica e simpla. Dupa ce desface acorda de la mal, Popovici da la o manivela. "E un scripete aici, dam drumul la cablu si curentii ne imping pe malul celalalt. Tata mi-a spus ca sistemul asta e vechi de o suta de ani. Si bunicul l-a mai prins. Ducea si mai mult, dar de la ultima reparatie nu ne mai lasa sa ducem mai mult de sapte tone", povesteste Popovici. 
"Viteza e in functie de vant si de debitul apei. Cand e seceta, nu putem merge. Cand sunt inundatii, e periculos, mai bine stam la mal. Iarna, ne rugam sa nu inghete", mai explica "marinarul".
Obiectiv turistic pentru grupuri de copii
Bacul de la Igris are clienti permanenti. "Capitanul" Popovici, care e fratele primarului din localitate si care si-ar dori sa faca din toata povestea o afacere proprie, ii cunoaste foarte bine. Cei mai multi sunt copii din localitate care merg la liceu peste Mures. 
Pentru ei, cursa cu bacul e 10.000 de lei. Cei care trec cu masinile platesc cate 30.000 de lei. 
"Joia e cel mai  aglomerat, ca trec oamenii care se duc cu legume la piata in Arad. Am trecut si carute cu cai, dar incidente nu am prea avut. Uneori e distractiv, ca vin in excursie copii de la Nadlac la Igris, si asta e unul din obiectivele turistice", mai spune Popovici.
Cu laptopul pe pluta
Odata ajunsi pe malul timisean, patru soferi de Dacii cu numere de Arad rasufla usurati. Recunosc ca au ales un drum mai prost, plin de praf si o traversare arhaica a raului, dar sunt multumiti; au scurtat aproape 40 de kilometri. 
"Pe sosea, de la Nadlac la Timisoara (n.r. - cea mai mare vama a Romaniei cu Ungaria) sunt o suta de kilometri. Pe aici e mult mai scurt. De la Nadlac pina la Mures sunt cinci kilometri, doar de la Igris pana la Timisoara sunt 60 km. Economisim 70 de kilometri dus-intors", calculeaza unul dintre pasageri. Una dintre masini e a unei firme de calculatoare. 
"Ducem niste componente PC si am auzit ca pe aici se scurteaza drumul", spune soferul firmei IT, uimit de aventura la care a luat parte.
Titu Bojin: "Astia tin de Arad, nu ma bag"
La Directia judeteana de Drumuri si Poduri Timis plutele de pe Mures fac parte din peisaj. 
Nici un reprezentant al directiei nu a stiut sa explice cat ar putea costa un pod adevarat din loc in loc peste rau. 
Seful Apelor Romane Banat, Titu Bojin, spune ca nu se baga pentru ca nu e in zona lui, desi ar vrea sa fie "stapan" si peste Mures. 
"Astia tin de Arad, nu ma bag. Fac demersuri sa-i iau la noi. Acum am luat Portile de Fier I. Stiu ca s-a stricat un pod din asta si nu mai gasesc. Le faceau genistii de la armata, dar la noi s-a desfiintat batalionul si i-au mutat la Deva. Cica ar mai fi niste poduri dintr-astea pe la Bucuresti. Am zis sa le luam la pret de fier vechi. Le-or distrus astia de la armata, le-or vandut, naiba stie ce-o mai fii cu ele. Dar nici cu provizoratele astea nu se mai poate. Tragem mita de coada cu plutele astea, dar nu e o solutie. Aia de la poduri ar trebui sa se implice. Daca iau Muresu’ la mine ma implic. Daca nu, nu e treaba mea", ne-a spus Titu Bojin.

Bianca Toma - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Doua firme romanesti vor UTA Arad

Doua firme romanesti se arata interesate de achizitionarea fabricii UTAFirmele Codlea Arctic SRL din Arad si Begacom SA din Timisoara au depus oferte pentru achizitionarea societatii UTA Arad. 
Potrivit unui comunicat al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), una dintre conditiile impuse potentialilor investitori a fost depunerea unui proiect privind realizarea unui parc industrial pe platforma UTA. 
De asemenea, AVAS a acceptat numai ofertele depuse de companii cu o cifra de afaceri de cel putin cinci milioane de euro. 
UTA are un capital social de peste 27 de miliarde de lei, detinut de AVAS in proportie de 99,25%. 

A.G.C. - Ziua de Vest


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]