Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 3 aprilie 2004

Stirile TVA aici

  • Spectacolul Gregorian Bivolaru a pornit de la o confuzie creata la Vama Nadlac

Gregorian Bivolaru a fost eliberat din arest- Doru Biris, lucratorul vamal la PCTF Nadlac il cunostea pe Zsolt Ferenc si s-a interesat, la rugamintea acestuia, daca "Bivolaru" este dat sau nu in consemn
- Politistii de frontiera au crezut ca este vorba despre... Gabriel Bivolaru si i-au spus ca exista intr-adevar in baza de date!
- liderul MISA a incercat apoi sa treaca fraudulos frontiera
- pentru ca nu au avut suficiente probe pentru a-l aresta, anchetatorii I-au eliberat pe Gregorian Bivolaru, joi seara.
Gregorian Bivolaru este liber. Dupa ce a fost retinut de autoritati pe 28 martie pentru tentativa de trecere frauduoasa a frontierei, liderul spiritual MISA a fost
acuzat de intretinere de  relatii sexuale cu o ninora si de perversiuni sexuale. 
Indemanarea avocatilor si refuzul minorei Madalina D. de a depune marturie in proces au dus la eliberarea sa, la mai putin de o saptamana de la arestare.
Dar tot acest spectacol care dureaza deja de aproape o saptamana a inceput duminica trecuta la Punctul de Trecere a Frontierei Nadlac. 
Erau foarte multe necunoscute in ceea ce priveste episodul Vama Nadlac. 
A fost sau nu a fost Gregorian Bivolaru dat in consemn? 
Purta sau nu purta peruca in momentul in care a ajuns la granita? 
S-a interesat sau nu daca era dat in consemn? 
I s-a inscenat sau nu tentativa de trecere frauduloasa a frontierei, cum afirma chiar Bivolaru la cateva minute dupa ce a fost retinut? 
Lucrurile incep acum sa se limpezeasca. Gregorian Bivolaru a ajuns la Vama Nadlac, duminica seara, insotit de Zsolt Ferenc, controlor vamal la Vama de Interior din Sfantu Gheorghe. 
Bivolaru a ramas la cateva sute de metri de granita iar vamesul a intrat in perimetrul vamii si s-a intalnit cu Doru Biris, lucrator vamal la P.C.T.F. Nadlac, pe care il cunostea de la un curs de informatica la care au participat impreuna in urma cu trei ani. 
Zsolt l-a intrebat de Biris daca Bivolaru este sau nu dat in consemn la granita. 
Biris i-a spus colegului sau sa astepte putin si s-a dus la Politia de Frontiera pentru a se interesa. 
A intrebat daca Bivolaru este sau nu dat in consemn. 
Crezand ca este vorba despre Gabriel Bivolaru, politistii i-au spus lui Biris ca Bivolaru are interdictie de a parasi tara si este dat in consemn. 
Doru Biris s-a intors la controlorul vamal din Sfantu Gheorghe si i-a comunicat. 
Atunci, Zsolt si Gregorian Bivolaru au incercat sa treaca fraudulos frontiera si au fost retinuti de politisti in apropierea zonei dintre cele doua vami. 
Mai exista totusi un element care parca nu se prea potriveste acestui scenariu: peruca neagra care a fost gasita la Bivolaru. 
Liderul MISA si avocatii lui au gasit insa o explicatie. 
A purtat peruca pana sa ajunga la Punctul de Trecere a Frontierei Nadlac pentru a nu fi recunoscut deoarece, dupa nenumaratele descinderi efectuate la locuintele lui, mass-media a "denaturat" adevarul si i-a creat o imagine negativa. 
Cert este ca Gregorian Bivolaru este acum In libertate. 
El nu a primit mandat de arestare pentru incercare de trecere frauduloasa a frontierei de stat. 
In ceea ce priveste acuzatiile de intretinere de relatii sexuale cu o minora si perversiuni sexuale, anchetatorii nu au suficiente probe pentru a-l aresta pe liderul Miscarii de Integrare Spirituala in Absolut.

Claudiu Oprean - Ziarul  Transilvania

  • Targul iepurasului

Targul de Paste - la a treia editie - Virtual Arad News (c)2004Ieri, la Complexul Expo Arad International a fost inaugurata cea de-a treia editie a Targului de Paste
"Daca astazi sarbatorim intrarea in NATO, noi trebuie sa ne ocupam de «armata» agentilor economici. De fapt, cred ca ne asteapta vremuri de pace si nu de razboi", a punctat Nicolae Bacanu, presedintele Camerei de Comert Industrie si Agricultura Arad. 
Manifestarea care a debutat ieri se doreste a fi locul potrivit pentru ca aradenii sa poata gasi cadourile potrivite celor dragi pentru sarbatorile care se apropie. 
Oferta celor 61 de firme, majoritatea din Arad, dar si din Bucuresti, Timisoara, Sibiu, Brasov, Craiova poate multumi pe toata lumea. 
Bijuterii, sticlarie artistica si ceramica, artizanat, ceasuri, icoane, articole de birotica, imbracaminte, marochinarie, cosmetice, jucarii si multe altele. Organizatorii, dupa experienta anilor trecuti, spun ca editia prezenta este cea mai bogata, atat din punct de vedere al numarului de expozanti, cat si al ofertei de produse. 
Pe langa expozitia in sine, vizitatorii se vor delecta si cu o serie de manifestari conexe cum ar fi : parada modei pentru copii, cantece si jocuri populare, expozitii de icoane, degustare de vinuri. 
Si fiindca Pastele sunt aproape, publicul va putea audia coruri care vor canta muzica religioasa. 
Un expozant mai deosebit este mesterul popular Ioan Drajmici din Paltin (Suceava). 
El a venit cu o colectie impresionanta de oua incondeiate. 
"La inceput a fost o joaca. Pe la 10 ani o vedeam pe mama si pe matusile mele cum lucreaza ouale si am inceput si eu sa trag linii, sa pregatesc culorile. Pe urma m-am perfectionat si cred ca azi am ajuns sa stiu cate ceva in acesta arta." , spune Drajnici. 
Mama sa, Filoteia a fost la editia trecuta de la Arad. 
Acum fiind ocupata cu o expozitie in Germania, l-a trimis pe fiul ei la Targul de Paste. 
Modelele, culorile, pregatirea vopselelor si pana oul ajunge bun de... vanzare dureaza patru ore. La un ou de strut munca tine o saptamana. 
"Ne place sa facem acest mestesug pe care si mama l-a invatat de la bunica ei. Ma bucur ca si fiica mea, de sapte ani, a prins drag de aceasta indeletnicire", adauga mesterul Ioan Drajnici. 
Ouale incondeiate de familie au ajuns pana in SUA, dar si in Germania, Norvegia si alte tari crestine. 
Targul de Paste va fi deschis pana in 8 aprilie. 
Transportul publicului este gratuit si se face din jumatate in jumatate de ora, cu autobuze din statia Podgoria pe traseul: Gara CFR- UTA- Fortuna- Expo Arad.

G. Constantinescu - Adevarul

  • Performantele SIF Banat – Crisana confirma increderea acordata de investitorii aradeni

Directorul SIF Banat-Crisana - Ioan Cuzman este multumit de dezvoltarea societatii Interviu cu Ioan Cuzman, presedinte – director general al SIF Banat – Crisana S.A. -
- Spre ce domenii  s-au indreptat investitiile SIF Banat - Crisana in 2003?
- Am investit in industria hoteliera, industria de masini si echipamente, in servicii financiare, industria alimentara, industria farmaceutica. 
Am urmarit sa facem plasamente in societati cu un sistem eficient de control al managementului si al rezultatelor si in care relatia de parteneriat sa fie una de tipul castig – castig. Este notabila participarea societatii la finantarea emisiunilor de titluri si obligatiuni de stat, in suma totala echivalent lei de 548,3 miliarde lei, care are un efect antrenant benefic asupra economiei. 
- Ce rezultate v-au adus aceste investitii?
- SIF Banat – Crisana a realizat un profit net de 344,8 miliarde lei, sursa din care se vor distribui dividendele aferente detinerilor fiecarui proprietar. Consiliul de Administratie va propune AGA distribuirea a circa 76,4% din profitul net. Astfel, dividendul brut pe actiune va fi de 480 lei, cu  20%  mai mult decat anul trecut, peste inflatia din 2003, care a fost 14,1%.
- Ce va propuneti in plan investitional in acest an ?
- Intentionam sa aplicam un pachet de masuri investitionale care sa conduca in final la cresterea valorii portofoliului pe care-l administram pe piata de capital. In acest scop vizam scaderea numarului de emitenti din portofoliu sub 500 prin vanzarea titlurilor care nu indeplinesc criteriile de detinere pe termen mediu si lung, cu precadere a pachetelor de actiuni detinute la societatile neperformante ramase in urma Programului de privatizare de masa. Vom initia demersurile necesare in vederea relistarii unor societati din portofoliu pe piata de capital (Bursa de Valori Bucuresti sau bursa electronica RASDAQ).
Pe piata monetara, in afara de achizitiile de titluri de stat, practic fara risc, vom efectua plasamente doar la banci solide, cu buna reputatie, cu un grad de expunere de maximum 30% pe o singura banca  comerciala.
- Cand va avea loc Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor societatii in 2004 si cum isi pot exercita dreptul la vot actionarii care nu pot sa participe la Adunare ?
- Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor SIF Banat – Crisana a fost convocata pentru data de 23 aprilie, la ora 10, la sediul societatii din Arad, Calea Victoriei nr. 35 A. 
In caz ca nu se intruneste cvorumul legal de constituire, a doua convocare este pentru 24 aprilie, ora 10, la Palatul Cultural din Arad, Piata George Enescu nr. 1. 
Materialele ce vor fi supuse dezbaterii pot fi consultate prin INTERNET, la adresa www.banatcrisana.com.  sau la sediul nostru din Arad, Calea Victoriei, nr. 35A, tel. 255 046, de luni pana vineri, intre orele 14-16.
In cadrul Adunarii, actionarii vor avea posibilitatea de a se intalni cu administratorii, vor putea pune intrebari si isi vor putea spune punctul de vedere. Actionarii care nu vor participa la AGOA vor putea sa-si exercite dreptul de vot mandatand un alt actionar printr-o procura speciala solicitata de
Consiliul de Administratie.

Lidia Bucataru - Observator

  • Intrarea in NATO le-a adus somerilor noroc

Bursa a functionat si la sarbatorirea intrarii Romaniei in NATOPeste o mie de persoane din judetul Arad au participet la Bursa generala a locurilor de munca. 
Manifestarea s-a defasurat in municipiu, si la agentiile locale din Chisineu-Cris, Lipova si Sebis. 
Peste 90 de agenti economici au rapsuns afirmativ invitatiei la bursa astfel incat au oferit aproape 900 de locuri de munca. 
In municipiul Arad au participat peste 800 de persoane dorinice sa-si gaseasca un loc de munca si un numar de 61 de agenti economici care au pus in "vanzare" peste 700 de slujbe. 
Cele mai multe locuri de munca s-au adresat persoanelor fara studii superioare. 
Pana la inchiderea Bursei generale a locurilor de munca 188 de persoane din judetul Arad au fost incadrate pe loc. 
Cei mai multi angajati s-au inregistrat la bursa din municipiu unde 139 de persoane au plecat acasa cu un loc de munca. 
In anul 2004, Agenda Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Arad va mai organiza inca sase burse ale locurilor de munca, dupa cum urmeaza: Bursa locurilor de munca pentru rromi - 23 aprilie, Bursa locurilor de munca pentru studenti - 7 mai, Bursa locurilor de munca pentru persoane cu handicap - 14 mai, Bursa locurilor de munca pentru absolventi - 24 septembrie si, in premiera, Bursa locurilor de munca pentru persoanele intretinatori unici de familie - 25 iunie si, respectiv, Bursa locurilor de munca pentru persoanele peste 45 de ani - 15 octombrie 2004. 

Simona Valan - Agenda zilei

  • Scoala Generala nr 18: UN SFERT DE VEAC DE EXISTENTA

Scoala Generala "Avram Iancu" implineste un sfert de veac de existenta - Virtual Arad News (c)2004Scoala Generala "Avram Iancu" a aparut pe harta municipiului ca unitate de instructie si educatie in iarna anului 1979, dintr-o necesitate stringenta. 
Cartierul "Aurel Vlaicu", nou construit avea doar trei scoli in zona, care erau insuficiente pentru numarul mare de copii. Astfel, Scoala cu clasele I-VIII nr.18, a inceput sa functioneze cu elevi si cadre didactice transferate in mare majoritate de la scolile nr.6, nr.8 si nr.11.
Unitatea noua, moderna la acea vreme, cuprindea 24 de sali de clasa, 3 laboratoare, 2 ateliere (fete si baieti), cabinet medical, cu termoficare si apa curenta si suficient spatiu pentru baza sportiva. Acum invata aici 723 de elevi, in 31 de clase.
Unitatea scolara a fost deschisa sub conducerea regretatului profesor Emilian Bran care a fost director pana in anul 1989. Lui i se pot atribui merite ca: amenajarea si dotarea noii scoli, a spatiului verde, a terenurilor de sport si nu in ultimul rand o buna organizare a procesului de invatamant. Toate acestea au facut ca noua scoala sa aiba un nume binecunoscut la nivelul municipiului.
Si laboratorul de chimie are dotare materiala foarte buna - Virtual Arad News (c)2004In anul 1997 a facut primul demers catre Consiliul Municipal Arad pentru atribuirea numelui de Scoala cu clasele I-VIII "Avram Iancu" Arad, obiectiv care s-a realizat in toamna anului 2000 de catre actuala conducere a scolii, director prof. Florica Chirila  si director adjunct, prof. Pompiliu Moldovan.
FORME SPECIALE DE SCOLARIZARE
In ciclul gimnazial, scoala are clase cu profil de limba engleza intensiv; cu specializare handbal; si in perspectiva, clasa de fotbal. La decizia scolii, copiii fac aici initiere in tainele calculatorului, Limba engleza, franceza, germana – la alegere, Matematica distractiva; Matematica in versuri; Minuni in eprubeta; Fizica – teorie si experiment; invata curiozitati din lumea naturii (prietenii necuvantatoarelor,
micii ecologisti); Teatru; Dansuri; Gimnastica aerobica; Arta decorativa in mediul ambiant; Arta japoneza a plierii hartiei; Creatie si tricotaje; Prelucrarea artistica a lemnului.
LABORATOR DE INFORMATICA
In septembrie 1999, Inspectoratul Scolar Arad a sprijinit scoala cu 4 computere destul de performante la vremea aceea, iar elevii au facut cunostinta cu calculatorul in cadrul disciplinei optionale "Prietenul meu, calculatorul" care, spre deosebire de celelalte optionale, este solicitata de majoritatea elevilor incepand de la clasa a II-a.
Laboratorul de informatica este "asaltat" de catre elevii scolii - Virtual Arad News (c)2004 In vederea imbunatatirii bazei materiale, din anul 2000, conducerea scolii a facut eforturi deosebite reusind sa amenajeze un laboratorul de informatica modern cu 12 calculatoare in retea, imprimante, modem-uri, conectare la Internet. Toate acestea au fost posibile datorita Consiliul reprezentativ al parintilor, Inspectoratului Scolar si a unor sponsorizari care au permis autodotarea.
PRIMUL…
-primul laborator de geografie in forma de amfiteatru, amenajat intr-o scoala generala, din Romania.(1990)
-primele lectii de geografie sustinute cu aparatul de pozitionare geografica prin satelit – G.P.S. (1992)
-primul laborator cu dotare multimedia ce are acces la o banca de date si filme video din judet. (1992)
-primul parteneriat in domeniul protectiei mediului dintre o scoala generala si o organizatie nonguvernamentala din judet
-primul profesor doctor in geografie din judet ce preda la clasa.
-zeci de elevi ce au ocupat numeroase locuri pe podium, la diferite concursuri, olimpiade, orientare turistica, pregatire militara, schi.
-baza materiala de exceptie pentru excursii montane.
-sediul Societatii de Geografie Arad.
TEORIE SI PRACTICA
Educatia tehnologica este o disciplina de baza in formarea personalitatii elevilor.
Orele de Educatie Tehnologica ajuta la formarea personalitatii elevilor In cadrul instruirii tehnice s-a pus un accent deosebit pe formarea la elevi a urmatoarelor calitati: formarea vocabularului tehnic; ordine si disciplina riguroasa de munca; formarea simtului estetic, dragostea pentru frumos, receptarea frumosului si esteticului; respectul pentru munca sa si a celorlalti; executarea unor lucrari de foarte buna calitate; formarea multilaterala (policalificarea).
Educatia Tehnologica le ofera tinerilor ce se pregatesc sa se implice in activitatea productiva cunostinte teoretice si deprinderi de munca productiva, utile in mai multe profesii.
SPORTUL, LA CEAS ANIVERSAR
Pregatirea elevilor in lectiile de educatie fizica sau in activitatea sportiva extrascolara este in stransa legatura cu cea intelectuala. Jocurile, sportul, exercitiul fizic dau elevilor ocazia de a se exprima, de a castiga increderea in ei insisi. Campionul, victoria, performanta au devenit puncte de referinta.
Rezultate deosebite: Atletism - campioana si vicecampioana judeteana de 2 ori cu echipa de tetratlon-baieti a scolii, campion judetean la viteza 50m (Crisan Dionisie), campioana judeteana la aruncarea greutatii si actuala campioana de junioare nationala si balcanica (Petras Teodora). Fotbal – echipa scolii de 3 ori campioana judeteana si participanta la 3 faze interjudetene Arad, Timisoara si Hunedoara Handbal fete – participare la Faza Nationala a Sportului Scolar – Petrosani si mai multe locuri I la fazele judetene si interjudetene. Tenis de masa – locul II la faza judeteana (Calo Daniela), campioana interjudeteana (Balogh Andreea). Handbal baieti – campioana nationala la turneul final al Olimpiadei Nationale al Sportului Scolar Ramnicu-Valcea, 1998 si locul IV la turneul final al Campionatului National juniori III -Baia Mare; trei participari la finala pe tara la Olimpiada Nationala a Sportului Scolar: Locul I la turneul semifinal al Campionatului National de handbal Juniori III baieti desfasurat la Sighisoara 2002. Peste 50 de elevi au fost promovati in grupele de performanta ale Liceului Sportiv Arad la categoria juniori II si I. In decursul anilor, sportivi au fost convocati la loturile nationale la categoria lor de varsta. In momentul de fata, activeaza in Liga Nationala de Handbal la echipa Sabina U.V.V.G. Arad un numar de 7 sportivi, care reflecta munca de selectie si pregatire de buna calitate desfasurata in scoala noastra.
Secventa dintr-un meci de handbal desfasurat in noua sala de sport - Virtual Arad News (c)2004 Handbal fete – doua participari la Faza Nationala a Olimpiadei Sportului Scolar; multe participari in Campionatul National de Junioare III. Treizeci de jucatoare au fost promovate in esaloanele superioare, din care 4 sportive la liga a II-a: Danci Zorica, Calamar Cristina, Anghel Alexandra, Bonchis Sorina.
ASa-i jocul pe la noi!
Incepand cu Festivalul National "Cantarea Romaniei" la care a participat, echipa de dansuri a Scolii Generale nr.18 era mereu in frunte. In doua randuri am obtinut LOCUL II la etapa pe tara a festivalului 1985-1987.
Dupa anul 1989, activitatea folclorica se desfasoara mai anemic, doar cu echipa de copii mici numai la nivel de clasa si scoala.
In anul 2001, aceasta echipa s-a remarcat atat in tara cat si in strainatate participand la Festivalul "Joy of Europe" Belgrad octombrie 2001, Festivalul 1 iunie 2001 din Bucuresti, Festivalul din Ungaria 2002, Festivalul "Flori alese de pe Crisuri" august 2002, Festivalul "Pestisorul de aur" Tulcea 2003.
"Dorim generatiilor care vor veni sa deschida cu mult curaj portile stiintei si culturii pentru a patrunde acolo unde le este locul: in randul tarilor europene, in randul tinerilor ce vor alcatui lumea de maine – agitata, instruita lume a inceputului de mileniu, inteleapta lume ce va trebui sa vegheze necurmat la pacea acestei planete" - prof. Florica Chirila
Scoala detinutilor
La solicitarea Penitenciarului Arad, scoala a infiintat in anul scolar 1984-1985 o clasa cu 38 de elevi detinuti. Clasa era organizata sub forma invatamantului simultan si era condusa de invatatorul Miron Schiopu intr-un spatiu improvizat.
Din anul scolar 2001-2002 s-a stabilit ca la penitenciar sa se desfasoare activitatea de invatamant special sub forma de clase afiliate scolii si aplicarea Planului cadru pentru invatamant public pentru egalizarea sanselor educationale.
In anul scolar 2003-2004 scoala se gaseste intr-un spatiu cu destinatie speciala avand 5 sali de clasa si 2 cluburi pentru activitati cultural educative.
In prezent sunt scolarizati 120 de elevi la ciclul primar 3 clase simultane I-III si 2 clase II-IV, iar la gimnaziu 4 clase V, VI, VII si VIII.
Reforma sistemului de invatamant din penitenciare si dinamica efectivelor de elevi – detinuti a insemnat cuprinderea tuturor detinutilor cu studii incomplete sau fara studii.
Hai la drum cu Generala 18 !
In 25 de ani de existenta scoala a efectuat peste 500 de tabere, expeditii, excursii si drumetii.
Ponderea cea mai mare o reprezinta excursiile ce au fost organizate la sfarsit de saptamana, si mai ales  toamna si primavara. Cu toate ca iarna  nu si-a aratat adevarata-i  fata de altadata, de cele mai multe ori am alergat noi dupa ea si am gasit-o tocmai in  padurile "raiului " sadovenian.
Inca din ciclul primar elevii nostri au facut cunostinta cu muntii, dealurile si  padurile din apropierea Aradului sau din judetele limitrofe. Printre cele mai vizitate obiective turistice au fost: Padurea Ceala, Valea Cladovei, Castelul si Parcul dendrologic Macea, Castelul "Huniazilor" din Hunedoara, cetatile medievale de la Siria si Soimos, Alba Iulia, strandurile termale si mezotermale de la Dorobanti, Curtici, Felix Bai, Moneasa, Lipova Bai, Manastirile Hodos-Bodrog, Feredeu, Gai si Bezdin, case memoriale si muzeele din Lipova, Siria, Deva, Brad, Tebea, Timisoara, Gradina Zoologica din Oradea, Pestera Ursilor, Parcul copiilor din Timisoara si Complexul Sculptural de la Casoaia.

Simona Mazare & Raluca Jidoi - Observator Plus


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]