Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 3 iulie 2004

Stirile TVA aici

  • Fata de prima jumatate a anului trecut: Numarul vizitatorilor la Expo Arad s-a dublat

Expo Arad la ora bilantului - Virtual Arad News (c)2004Prima jumatate a anului s-a incheiat si odata cu aceasta sezonul de targuri a intrat, pana la toamna, intr-o pauza. Asa ca a sosit timpul bilantului.
Camera de Comert Industrie si Agricultura Arad, prin Departamentul de Targuri si Expozitii a facut o evaluare rezultatelor celor opt manifestari expozitionale care s-au desfasurat pana acum.
Cu prilejul acestor evenimente, 35.000 de vizitatori au trecut poarta Complexului Expo Arad International. 
Un numar de 346 de firme din tara si strainatate au expus pe o suprafata interioara de 5.161 de metri patrati si 9.282 de metri patrati suprafata exterioara. 
Pe primul semestru al anului trecut, au expus 220 de companii si au fost 18.000 de vizitatori. 
Cifrele sunt edificatoare si arata ca numarul vizitatorilor s-a dublat, iar cel al firmelor expozante a crescut cu peste 50%. 
Sunt semnale ca Aradul devine un nume de luat in seama de catre companii in ce priveste evenimentele expozitionale.
Oficialii Camerei se asteapta ca si sezonul de toamna sa aduca rezultate de acelasi nivel in ce priveste targurile care se vor desfasura la Expo Arad International.

G. Constantinescu - Adevarul

  • Moarte pentru o mie de kilometri de linii de tren

Operatorii privati nu sunt interesati de rutele aradene de cale ferataPeste 400 de ceferisti aradeni, sub semnul intrebarii
Desi politicienii aradeni par sa se fi linistit in ceea ce priveste desfiintarea liniilor de tren aradene, subiect care a fost extrem de fierbinte inainte de demararea campaniei electorale (cand autoritatile locale si-au dat mai multe intalniri in incercarea de a salva ce mai era de salvat si s-a creat si un birou parlamentar in tren), subiectul revine in actualitate. 
Aceasta, in conditiile in care Compania Nationala de Transport nu a reusit sa inchirieze nici jumatate din liniile scoase la mezat. 
Au fost organizate, in acest scop, la Bursa Romana de Marfuri, trei licitatii, unde din cei trei mii de km de linii neinteroperabile au fost inchiriati doar 1.169, valoarea inchirierii fiind de peste 12,5 miliarde de lei. 
Mai mult, putinii operatori privati interesati sa aiba de a face cu liniile de tren si-au manifestat interesul doar pentru calea ferata de marfa si mai putin pentru cea de calatori, in conditiile in care Aradul avea de licitat sase trasee de circulate pentru calatori.
Asa cum se anuntase din prima, cei peste 1.700 km ramasi nelicitati vor fi inchisi, in cazul in care nu se va decide aprobarea unei noi hotarari de Guvern care sa vizeze schimbarea sortii tronsganelor de cale ferata neinchiriate. 
In cazul in care aceasta soarta va fi imbratisata si de traseele aradene, atunci autoritatile locale vor primi in grija liniile de cale ferata (vor trebui sa le ingrijeasca) si, de asemenea, vor fi nevoite sa gaseasca o alta modalitate de transport pentru navetistii care au ramas fara trenuri.
Primi care vor avea de suferit de pe urma acestor licitatii ratate, in cazul in care aradenii nu vor trezi interesul nici unui operator, sunt cei peste 11 mii de calatori care circula zilnic pe cele noua rute licitate, in plus, in trecut, la discutiile despre liniile de tren nerentabile se vorbea si de faptul ca, in cazul in care acestea vor fi inchise, un numar de 418 ceferisti aradeni, care lucreaza in traficul de calatori si de marfa, si alti 60 de angajati ce merg pe traseele aradene vor fi disponibilizati.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • De la ITM

Inspectia muncii va delansa noi actiuni de controlObiectivul campaniei de controale a constat in cresterea gradului de constientizare a angajatorilor si a angajatilor in ceea ce priveste necesitatea respectarii prevederilor legale in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
Dintre deficientele constatate de inspectorii de munca amintim: neefectuarea examenului medical la angajare si periodic; lipsa instructiunilor proprii privind normele de protectia muncii la locurile de munca; neautorizarea electricienilor conform normelor specifice de securitate in munca; lipsa trusei medicale standard; neintocmirea in forma scrisa a contractelor individuale de munca; lipsa unei evidente a orelor de munca prestate de fiecare salariat; nedepunerea actelor de incetare a contractelor individuale de munca etc.
De asemenea din analiza dinamicii accidentelor de munca inregistrate in perioada 01.09.2003 - 31.03.2004, se evidentiaza faptul ca in domeniul constructiilor civile si industriale nivelul acestora se mentine ridicat comparativ cu alte domenii de activitate.
Aceste constatari au condus la necesitatea organizarii unei noi campanii care sa vizeze si verificarea indeplinirii masurilor dispuse in campania anterioara desfasurata la nivel national in perioada 18-25 august 2003.
Munca fara forme legale reprezinta, practic, o caracteristica a perioadei de tranzitie si a devenit, prin consecintele sale sociale si economice, un fenomen extrem de nociv.
Munca fara forme legale are repercusiuni atat asupra lucratorului, cat si asupra angajatorului: persoana care presteaza munca fara forme legale este lipsita de protectie sociala; sustragerea de la plata impozitelor si a contributiilor sociale; angajatorul este lipsit de posibilitatea legala de a responsabiliza pe lucrator pentru eventualele pagube produse de acesta.
Munca fara forme legale se manifesta sub urmatoarele aspecte: intelegerea dintre angajator si angajat in urma careia angajatul presteaza munca in lipsa unui contract individual de munca, lipsindu-l de drepturile si obligatiile ce decurg din acestea; sustragerea angajatorului de la obligatia de a inregistra contractele individuale de munca incheiate cu angajatii, la inspectoratele teritoriale de munca; neintocmirea formelor legale de angajare pentru perioada de proba; utilizarea de catre persoanele fizice de personal casnic pentru efectuarea unor servicii si lucrari in gospodariile individuale, fara incheierea unei forme de angajare; folosirea in mod ilegal a fortei de munca ziliera sau sezoniera.
In consecinta, Inspectia Muncii va declansa noi actiuni de control in domeniul constructiilor care sa conduca la diminuarea consecintelor juridice, sociale si economice ce decurg din nerespectarea prevederilor legale privind sanatatea si securitatea in munca.

Buletinul de Arad

  • Strandul, in top

Strandul aradean - alternativa rentabila pentru litoral - Virtual Arad News (c)2004Vacantele in Arad, leac impotriva plictiselii
Vara are, la Arad, o paleta diversa de oferte pentru cei care isi petrec vacantele departe de preturile piperate ale statiunilor de pe litoral sau din strainatate. 
Pentru aradeni, strandul detine intaetate cand vine vorba de plaja, alaturi de o baie buna, un mic si o bere rece. 
Cei care prefera linistea au la dispozitiile bazinele acoperite sau in aer liber, insa aici pretul este mult mai mare. 
Amatorii de drumetii aleg Padurea Ceala, zona Trei Insule, de pe raul Mures, lacul si padurea de la Vladimirescu sau Ghioroc, prea putin amenajate in comparatie cu ultimii ani. 
Curajosii se scalda si in Mures, desi tablitele cu inscriptia "scaldatul interzis" avertizeaza despre tributul pe care raul, si-l ia in fiecare an.
Cu 20.000 de lei intri pe strand dimineata si poti sa stai toata ziua. 
Consumatia pe plaja nu e obligatorie, iar lumea isi aduce sandviciuri sau fructe de acasa. 
O halba de bere costa minimum 11.000 de lei, un suc, 15.000, un mic, intre 9.000 si 14.000, o felie de pizza, 22.000, iar un kebap este 50.000 de lei. 
Astfel, cateva ore de plaja nu scad foarte mult bugetul unei familii. 
In cele trei bazine, apa se schimba la doua-trei zile, astfel ca riscul contactarii unei nedorite ciuperci scade. 
In plus, dusul este obligatoriu, atat la intrarea, cat si la iesirea din bazin. 
Noaptea, scaldatul este interzis, dar cei mai indrazneti incearca totusi vigilenta gardienilor publici. 
Amatorii de sport au la dispozitie terenul de tenis de camp, care costa 120.000 de lei pe ora, cu rachete si mingi asigurate. 
Ei platesc 60.000 de lei pentru o ora de ping pong sau minigolf si 300.000 de lei pentru terenul de fotbal pe ciment. 
Dupa amiaza, dupa ora 18, intrarea e libera, iar destinatia o reprezinta acum terasele. 
Strandul ofera conditii civilizate de petrecere a concediului - Virtual Arad News (c)2004In timpul Campionatului European de Fotbal, amatorii de pariuri au avut posibilitatea de a paria live, in fata unui ecran urias. 
Milioane de lei s-au evaporat in cateva minute, iar castigatorii, au obtinut banii imediat dupa meci.
Alternative pentru inotatori
La bazinul olimpic descoperit Astra, din zona Padurice, se poate inota numai pe baza unui abonament, care costa 1,6 milioane de lei pe sezon. 
"Pentru abonament sunt necesare un certificat medical de la medicul de familie, pentru depistarea eventualelor probleme cardiologice, si o fotografie. Cursurile de inot costa 750.000 si se intinde pe durata a zece sedinte", ne-a spus Gheorghe Biris, antrenor emerit si presedintele CS Astra. 
Apa este improspatata permanent. Exista un loc de plaja si cateva gherete, de unde se poate cumpara cate ceva de mancare sau bauturi racoritoare.
Sala Polivalenta aradeana ofera inotatorilor posibilitatea de a folosi bazinul acoperit intre orele 10 si 14 sau 17 si 22. 
Biletul zilnic costa 60.000 de lei, abonamentul saptamanal este 160.000, iar unul lunar, 390.000 lei, cu posibilitatea de a face sauna. 
Pentru zece ore, cat dureaza aici un curs de inot, se plateste 575.000 de lei, ora de ping-pong costa 70.000, insa mesele sunt "profi". Abonamentul de gimnastica aerobica este 340.000 de lei, iar o sedinta de aquafitness costa 80.000 de lei. 
Culturistii scot din buzunar 460.000 lei pentru 30 de zile de antrenament, mult mai avantajos fata de 230.000 pe saptamana sau 100.000 de sedinta.

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Pagina pe Internet. - Primaria Pancota stie sa-si vanda "marfa"

Primaria Pancota are pagina pe Internet - Virtual Arad News (c)2004Autoritatile din Pancota au tinut cont de oportunitatile oferite de progresul tehnologic, astfel incat acum se pot lauda ca au una dintre cele mai bine realizate pagini de Internet.
Gheorghe Rusa, referent in cadrul Consiliului Local, ne-a declarat ca ideea le-a venit autoritatilor in urma cu mai bine de un an de zile. 
Primarul Iosif Retter a discutat cu unul dintre profesorii din localitate, Ladislau Gyulas, care s-a oferit sa inceapa lucrarile.  
Accesand   http://www.artelecom.net/primariapancota/, vizitatorii, vorbitori de romana, engleza, maghiara si germana, pot afla amanunte interesante despre istoria localitatii, aici fiind prezentate si doua dintre posibilele variante ale etimologiei cuvantului Pancota.
O alta sectiune este dedicata bisericii ortodoxe din localitate, dar nici satul Maderat, situat la trei kilometri de oras si care apartine din punct de vedere administrativ de acesta, nu este uitat. 
Gheorghe Rusa ne-a declarat ca una dintre preocupari este si prezentarea unor ample pagini din ziarul local, 
"Foaia de Pancota", care a ajuns in prezent la numarul 12. 
"Ne-am gandit ca putem astfel sa tinem legatura si cu cei care sunt plecati in strainatate si turistii pot afla date despre noi. De regula, intervenim ca o data pe luna pentru a actualiza si a pune la curent informatiile, iar in curand vom angaja si o persoana specializata pentru a lucra aici".

Mihaela Iancu - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]